Menu Content/Inhalt
Ημέρα της Ευρώπης... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
10.05.09

Hμέρα της Ευρώπης χθές και η πόλη της Κέρκυρας βρισκόταν από το πρωί σε «πολιτιστικό» αναβρασμό. Μπάντες, χορωδίες, καντάδες, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα έδιναν έναν ξεχωριστό τόνο σε κάθε γωνιά του κέντρου της παλιάς πόλης, πέρα και έξω από τους συνήθεις κυριακάτικους ρυθμούς. Επιπρόσθετα, οι κεκρυραίοι εικαστικοί που επέλεξαν να ζωγραφίσουν στο Ακταίον και οι φωτογράφοι που εξέθεταν έργα τους στο Πεντοφάναρο.
             dayeurope09_1a.jpg
Οι Κερκυραίοι περισσότεροι συνηθισμένοι σε τέτοια «γεγονότα», τα αντιμετώπιζαν με ηρεμία, ενώ οι τουρίστες τα απολάμβαναν έκπληκτοι. Ο ανοιξιάτικος καιρός βοηθούσε τα μέγιστα και ωθούσε σε αυτό το συνεχή περίπατο στα στενά της πόλης προκειμένου να προλάβει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις. Με το σούρουπο δε, η παρουσία του κόσμου μεγάλωνε και γινόταν όλο και πιο ενθουσιώδης.
         dayeurope09_2.jpg
Οι εκδηλώσεις αυτές δεν ήταν δυνατόν να μην έχουν και κορακιανίτικο χρώμα. Η Φιλαρμονική και το Χορευτικό της Κορακιάνας «άνοιξαν» με τρόπο εξαιρετικό το απογευματινό πρόγραμμα κατά τις 6.30, πορευόμενα «εν χοροίς και οργάνοις» από την Κοφινέτα, μπροστά από το Λιστόν, μετά προς την Πίνια και τέλος για τη Σπηλιά.
              dayeurope09_3.jpg
Είχε δε ήδη βραδιάσει, όταν η Χορωδία της Κορακιάνας «στήθηκε» μπροστά από το νεοκλασικό της πρώην Ιονικής Τράπεζας στην Πλακάδα τ'Αγιού, πραγματοποιώντας μια «δυναμική» εμφάνιση που καταχειροκροτήθηκε.
              dayeurope09_4.jpg
Σε όλη αυτή την ξέφρενη πορεία συναντούσες αρκετούς Κορακιανίτες, του χωριού και της πόλης που κατέβηκαν να θαυμάσουν τα κερκυραϊκά και ιδιαίτερα τα κορακιανίτικα συγκροτήματα.
              dayeurope09_5.jpg
Και τα σχόλια του κόσμου επικεντρώνονταν στο πως, με πολύ κέφι και εθελοντική εργασία παράγεται αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα, το οποίο αξίζει να τύχει της υποστήριξης της Πολιτείας και γενικά όλων μας... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 10.05.09 )
 
Ενδιαφέρουν... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
08.05.09

1.Η Νομαρχία Κέρκυρας και το Δήμος Κερκυραίων συνδιοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτιστικών φορέων του Νομού. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν απόψε, Παρασκευή 8 Μαϊου με ομιλία του τ. Υπουργού, τ. Ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιώργου Ρωμαίου, στο περιστύλιο των Ανακτόρων στις 20:00 και θέμα : "Ευρώπη το κοινό μας σπίτι. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον". Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις και σε άλλα σημεία του νησιού.
Αύριο, Σάββατο 9 Μαΐου, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11:00 π.μ. και θα τελειώσουν αργά το βράδυ !!!Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχει και ο Μουσικός Σύλλογος του χωριού μας με τη Φιλαρμονική και το Χορευτικό αύριο το απόγευμα στις 18.30 στη διαδρομή  από την Κοφινέτα σε Λιστόν - Πεντοφάναρο και από εκεί, μέσω Καποδιστρίου - Νικηφ. Θεοτόκη και  Πίνιας, στη Σπηλιά και με τη Χορωδία, που θα τραγουδήσει  στην πλατεία Γεωργάκη (στις 21.00) και στην πλακάδα του Αγίου (21.30).

2. Επίσης αύριο, Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 20.30, το 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα παρουσιάσει  τη θεατρική παράσταση ''ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ  ΟΡΘΙΑ'', του Α. ΚΑΣΟΝΑ, στο σχολικό κέντρο του Δήμου Φαιάκων.

3.Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας ενημερώνει ότι από φέτος θα εφαρμόσει  σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων εν' όψει της συμπλήρωσης και υποβολής από τους παραγωγούς της αίτησης για την Ενιαίας Ενίσχυσης (επιδότηση). Έτσι, η Ένωση θα στείλει με δικό της κόστος συνεργεία τοπογράφων και ειδικών σε κάθε χωριό του νομού, ώστε να γίνει ο εντοπισμός των αγροτεμαχίων όλων των παραγωγών και να ακολουθήσει η ψηφιοποίησή τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το έργο της ψηφιοποίησης περιλαμβάνει εντοπισμό 150.000 αγροτεμαχίων περίπου σε όλο το νομό και θα έχει 3ετή διάρκεια. Ελπίζουμε πως με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν τα όσα τραγελαφικά παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη προσπάθεια ψηφιοποίησης, εδώ και μερικά χρόνια...

4.Μες τη χαρά της Άνοιξης και οι μέλισσες...Δυό τουλάχιστον σμήνη με τις βασίλισσές τους αποφάσισαν να αλλάξουν κατοικία, στη μια δε περίπτωση προκαλώντας μικρό πανικό, καθώς πετούσαν με βουητό και σε χαμηλή πτήση σε κατοικημένη περιοχή της Μουργάδας...Τελικά οι ιδιοκτήτες-μελισσοκόμοι τα εντόπισαν και τα επανέφεραν στις κυψέλες τους.  Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 09.05.09 )
 
Περί Τέχνης και τεχνικής... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
05.05.09
tsisbanis.jpgΓια την υλοποίηση και τη χρησιμότητα του έργου αποχέτευσης της συνοικίας Μουργάδας, έχουμε ήδη γράψει επανειλημμένα. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό και ωφέλιμο για το χωριό έργο, έστω και αν αφορά ένα μόνο τμήμα του χωριού, ή αν ακόμη και στην ίδια τη συνοικία κάποιες συστοιχίες σπιτιών «έμειναν έξω», ή αν σε κάποια σημεία η αποκατάσταση του οδοστρώματος έγινε με τρόπο που δημιουργεί κάποια προβλήματα, κυρίως στους ηλικιωμένους. Όλα αυτά δεν μειώνουν τη σημασία του και μακάρι να υπάρξει σύντομα συνέχεια και για τις άλλες συνοικίες του χωριού, που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα.
Με το σημείωμα αυτό θίγεται μια άλλη παράμετρος, η οποία δεν αφορά μόνο το εν λόγω έργο, αλλά τη γενικότερη παρέμβασή μας ως κοινωνία στο περιβάλλον που ζούμε. Παρότι τα σημερινά τεχνικά μέσα και γνώσεις δεν συγκρίνονται με αυτά που ήταν διαθέσιμα 4 ή 5 δεκαετίες πριν, το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό και αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη αντίληψη των πραγμάτων που επικρατούσε τότε και σήμερα. Τότε που περίσσευε η τέχνη και σήμερα που όλα εξαντλούνται στην απλή τεχνική επίλυση. Τότε, που στο μέτρο βέβαια του δυνατού, το δημόσιο ή ιδιωτικό έργο ενσωμάτωνε απαραίτητα  την «αισθητική αντίληψη», αυτού που το σχεδίαζε και το υλοποιούσε. Το έργο είχε «ταυτότητα». Τα παραδείγματα στο χωριό μας είναι πάμπολλα και ευτυχώς σε ένα βαθμό διατηρούνται: από τις καλλίγραμμες κορνίζες των σπιτιών, που αποτελούσαν την «υπογραφή» του μάστορα, τα πορτόνια, τα πέτρινα γεφύρια, τα πηγάδια κλπ. Μονάχα οι περίφημες σαρτσάδες έχουν εξαφανιστεί, υπό το άγος της τσιμεντο-ασφαλτόστρωσης για τη διευκόλυνση της διέλευσης οχημάτων, λες και δεν υπάρχει λύση που να συνδυάζει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».
Το ριζικό σκάψιμο των δρόμων της Μουργάδας και η αποκατάστασή τους στη συνέχεια αποτελεί ένα κραυγαλέο δείγμα της αντίθεσης αυτής: η ομορφιά και χρησιμότητα του χθες σε αντιδιαστολή με την ασχήμια και χρησιμότητα του σήμερα.
Μάλλον δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πλουτίζοντας τον υλικό μας πολιτισμό του τσιμέντου και της απομίμησης, φτωχαίνουμε την ίδια μας τη ζωή, αδειάζοντάς την από αυθεντικές αξίες και νοήματα...
ΣΗΜ.:Στη φωτο, η ανηφόρα του Τσιμπάνη με τη σαρτσάδα της, πριν από την "ευεργετική" επίδραση του τσιμέντου, της ασφάλτου και ξανά του τσιμέντου. (από το αρχείο του Σπυρ.Αλεξ. Σπίγγου) 


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.05.09 )
 
Διάλεξη... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
03.05.09
afisa_mov09.jpgΣτο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009, η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2009 στις 9 μ.μ, διάλεξη στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, με θέμα: «Οι 18 κινήσεις της Γης»...Εισηγητής θα είναι ο κ. Παύλος Μωραΐτης από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Πρωτομαγιά στο χωριό PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
02.05.09

magiatikostefani09.jpgΠρωτομαγιά σήμερα, αλλά οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον άστατο καιρό επαληθεύτηκαν. Όλο το πρωινό τα σύννεφα αλληλοδιαδέχονταν με την ηλιοφάνεια και αυτό σε συνδυασμό με τις βροχές που μόλις το πρωί σταμάτησαν(;) δημιούργησαν αρκετές επιφυλάξεις για έξοδο στην ύπαιθρο.
Για κάποιους χωριανούς η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον Άη Γιώργη του Φέγγαρη. Κάποιοι άλλοι, προνοητικοί, είχαν σηκωθεί από νωρίς προκειμένου, σε κάποιο διάλειμμα του καιρού να μαζέψουν λουλούδια για το μαγιάτικο στεφάνι.
Κοντά στις 12 μ. και ο κεντρικός δρόμος του χωριού στις Μουργάδες έμοιαζε σχεδόν έρημος, παρά την εμφάνιση των πρώτων τουριστών και την παρουσία της κυρά Χαρίκλειας και της Ρόδως στα παράθυρα των σπιτιών τους. Και οι δυο τους αναπολούσαν τις «παλιές καλές μέρες, που ο κόσμος κατέβαινε για πρωτομαγιά στον Ύψο». Την παρουσία της στη γειτονιά υπενθύμιζε και η κυρά Τσάντα, που με το γεμάτο μυρωδικά «τσιγαρέλι» που μαγείρευε, σκόρπιζε ευωδιές στα γύρω καντούνια. Στον αποκάτω δρόμο, ο κυρ Βασίλης ανέβαινε από τις «Βαρές», κραδαίνοντας ένα στεφάνι από φρεσκοκομμένα αγριολούλουδα. Στο «Πλατοπήγαδο» η Γεωργία με την Ελένη πάσχιζαν να δαμάσουν ένα ψιλό κλαρί γεμάτο λεμόνια. Ένα στραβοπάτημα έφερε τη δεύτερη να κατρακυλάει μέχρι την άκρη του απέναντι ψηλού μουράγιου, αλλά ευτυχώς μέχρι εκεί. «Να το γράψετε», είπαν γελώντας.
Το αρνίσιο κρεατικό που είχε περισσέψει από το Πάσχα, είχε την τιμητική του...Στα «μουσκουνάτικα», κορακιανίτικη αρνόπιτα, στα «ιωνάτικα», ψητό στα κάρβουνα και κάτω στου «Ποταμίτη», η σούβλα «πήρε φωτιά».
Ο «Βενιζέλος», κέρδισε επάξια τα πρωτεία στο στεφάνι...Σε ένα περίτεχνο δέσιμο κατάφερε να συγκεφαλαιώσει όλα τα μηνύματα και τους συμβολισμούς των ημερών. Στεφάνι με βάγια, ρίγανη, κλαδάκια ελιάς, αγριολούλουδα, ζουμπουλάκια του αγρού, τριαντάφυλλα και... δύο σκόρδα για το μάτι...
Καλό μήνα... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 02.05.09 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 14 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar