Menu Content/Inhalt
Τ' Αγιού PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
11.08.10
tagioy2010.jpgΠαραμονή τ’ Αγιού απόγευμα και στο μικρό, σκιερό προαύλιο της ομώνυμης εκκλησίας στην Αρκούδενα, οι πιστοί έχουν από ώρα αρχίσει να συγκεντρώνονται.
Η αργοπορία των επιτελούντων, συνιδιοκτητών του ναού και ιερέων, δίνει την ευκαιρία να συμπληρωθεί επιτόπου ο κατάλογος των υπό μνημόνευση ονομάτων, για την παράκληση που θα ακολουθήσει λίγο αργότερα.
Μερικά μέτρα παρακάτω, στο κτίριο της Φιλαρμονικής, έχει ήδη ξεκινήσει η τελική πρόβα για την αυριανή Λιτανεία στην πόλη και οι ήχοι που ξεπηδούν από τα κλειστά πορτο-παράθυρα, το μαρτυρούν. Δύο ιερείς, αρκετοί οι ψάλτες, η μικρή εκκλησία σιγά-σιγά γεμίζει. Η υγρή και ζεστή ατμόσφαιρά, σχεδόν αποπνικτική, επιβάλλει «ανοιχτές τις θύρες» του ναού, με αποτέλεσμα κάπου εκεί στο ενδιάμεσο της απόστασης οι ήχοι των μουσικών οργάνων να αναμειγνύονται με τις ψαλμωδίες.
Θα κοντεύει δέκα η ώρα, όταν και τα δύο «σώματα» απολύονται. Οι μεν τραβούν για το σπίτι της Έμμυς Σαββανή για το προβλεπόμενο κέρασμα, οι δε έχουν να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας για την συμμετοχή στην Λιτανεία της Πόλης: γυάλισμα οργάνων, ταίριασμα στολών κλπ. Η πλάστιγγα, έστω και για λίγο θα ζωντανέψει…ieronymos10.jpg
Ανήμερα της εορτής του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, η Φιλαρμονική μας συμμετέχει στη Λιτανεία που ξεκινάει κατά τις 9 το πρωί από την εκκλησία του πολιούχου Αγίου, χοροστατούντος τη φορά αυτή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μακαριότατου κ. Ιερώνυμου.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 11.08.10 )
 
Πολιτιστικός Αύγουστος 2010 PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
09.08.10

Οι φετινές αυγουστιάτικες εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας»,ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, των «Ionian Concerts 2010», που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στην πόλη και σε αρκετά χωριά της Κέρκυρας.

Από τα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε, οι πρόβες στην πλατεία του χωριού πραγματοποιούνταν σε καθημερινή βάση, ειδικά για το χορευτικό τμήμα, ενώ οι προετοιμασίες της χορωδίας και της μπάντας γινόταν δια της ακοής αντιληπτές, περνώντας κανείς έξω από την έδρα του Μουσικού Συλλόγου στην Αρκούδενα.
             politaugust2010c.jpg 

Το φετινό ραντεβού ήταν για το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου και από ενωρίς είχε εγκατασταθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την τριπλή εκδήλωση: της μπάντας, της χορωδίας και του χορευτικού τμήματος.
               politaugust2010b.jpg 

Κατά της οκτώ και μισή η ώρα, τα καθίσματα, αλλά και ο χώρος της πλατείας είχαν γεμίσει από κόσμο, που ήταν πολύς. Στις πρώτες θέσεις ξεχώριζαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Σαββανής, ο Αντιδήμαρχος Φαιάκων Κάνταρος Σπύρος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Τσιριγώτης Σπύρος, ο ιερέας Φαϊτάς Κωνσταντίνος, ο παλιός Πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Ιωνάς Γεώργιος και ο ζωγράφος Φίλης Κένταρχος.
             politaugust2010a.jpg

Ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Σπύρος Σαββανής κήρυξε στο σημείο αυτό την έναρξη της καλλιτεχνικής βραδιάς, με ένα καλωσόρισμα προς όλους και με μια ιδιαίτερη αναφορά στους συντελεστές, μουσικούς, χορωδούς και χορευτές. Στο σύντομο πρόλογό του αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία, οικονομική, διοικητική, κοινωνική, που επηρεάζει αναμφισβήτητα και την πορεία του Συλλόγου. Μέσα σε αυτή την αβέβαιη συγκυρία, είπε, η Κορακιάνα και η Μουσική της, θα πρέπει να βαδίσουν αξιοποιώντας όποια πλεονεκτήματα διαθέτουν. Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο χωριανός μας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιάκων, Σταύρος Σαββανής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε ότι ο ίδιος, από όποιο μετερίζι και αν βρεθεί στο μέλλον, θα συνεχίσει να συνδράμει το Μουσικό Σύλλογο.
politaugust2010i.jpgΕιδική τέλος αναφορά έγινε στον παλιό και καταξιωμένο αρχιμουσικό του Συλλόγου Νικόλαο Κοσκινά που βρισκόταν στις πρώτες σειρές των καθισμάτων προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε τρία μέρη και στην αρχή ανέβηκε στο βήμα η μπάντα για να χαρίσει στους πολλούς παριστάμενους, Κορακιανίτες και μη, γνωστά μουσικά κομμάτια, κλασσικούς και μοντέρνους ρυθμούς, υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Μεταλληνού.

        politaugust2010d.jpg
Μετά από ένα πολύ σύντομο διάλειμμα, ήταν η σειρά της Χορωδίας της Κορακιάνας να παρατεθεί και να αποδώσει γνωστές διασκευές ελαφράς μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Άνθη και τους ήχους του πιάνου της Πέλης Κοντογούρη. Θαυμάσιο ήταν προς στο τέλος, το φωνητικό ντουέτο της Αφροδίτης Παπαβασιλείου και του Γιώργου Μπογδάνου, που με τη βοήθεια από το επίμονο αεράκι ταξίδεψε και πέραν από την πλατεία.
              politaugust2010e.jpg 

Το μακροσκελές τρίτο μέρος ανήκε στο Χορευτικό και στα τμήματά του, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Καποδίστρια και τις γλαφυρές εισαγωγικές αφηγήσεις της Δώρας Μεταλληνού. Εντυπωσιακά ήταν τα παιδικά τμήματα και μάλιστα η ομάδα των μικρών παιδιών που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση μπροστά σε κοινό και φυσικά καταχειροκροτήθηκαν.
             politaugust2010f.jpg
Χοροί από το βορειο-ελλαδικό τόξο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, προλείαναν το έδαφος για το επτανησιακό επιστέγασμα, με τον «Διβαράτικο», τον «Μεγάλο Ζακυνθινό», τον «κεφαλλονίτικο Μπάλο» και το «Συρτό» από τ’ Αλεύκι…
               politaugust2010g.jpg 

Κάπως έτσι τελείωσαν και οι φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες σημειωτέον μεταδίδονταν για πρώτη φορά ζωντανά μέσω του διαδικτύου, με την ευχή όλων για ένα καινούριο αντάμωμα το άλλο καλοκαίρι…
               politaugust2010h.jpg 

ΣΗΜ.: η τεχνική υποστήριξη (ρύθμιση μικροφωνικών εγκαταστάσεων κλπ) της εκδήλωσης υστέρησε εμφανώς σε σχέση με άλλες φορές, και συγκέντρωσε αρκετά δυσμενή σχόλια τόσο των διοικούντων του Συλλόγου όσο και του κόσμου. Τις συνέπειες «πλήρωσαν» και τα τρία σώματα, ιδιαίτερα όμως η χορωδία, που αναγκάστηκε στο τέλος να επαναλάβει δύο κομμάτια τα οποία αρχικά σχεδόν δεν ακούστηκαν.


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 09.08.10 )
 
Χρυσό μετάλιο... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
08.08.10
Το χρυσό μετάλλιο κέρδισαν, ο χωριανός μας Στέφανος Μεταλληνός (γιος του Νίκου και της Ανίτας) φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, σε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες  που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στο Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου 2010, που ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, με διοργανωτή το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και έδρα το Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής και ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου με ιστιοδρομίες σε όλες τις κατηγορίες, ανοιχτά της Χαλκιδικής. Συγχαρητήρια Στέφανε….


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 08.08.10 )
 
Δημοπρασίες που ενδιαφέρουν το χωριό μας... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
05.08.10

1.Όπως είχαμε γράψει, ύστερα από τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στα τέλη Ιουλίου στη Νομαρχία με την παρουσία εκπροσώπων του ΠΑΟΚ, στελεχών και πολιτικών παραγόντων της Νομαρχίας, πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου η δημοπράτηση του έργου του χλοοτάπητα του γηπέδου του ΠΑΟΚ από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 420.000 ευρώ περίπου, το οποίο μειώνεται κατά το ένα τρίτο με βάση την έκπτωση που έδωσε ο ανάδοχος. Η κάλυψη του κόστους θα γίνει από κοινού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Φαιάκων.

2. Σε μια άλλη δημοπρασία που έγινε τον περασμένο μήνα και αφορούσε την προμήθεια οργάνων και το ράψιμο στολών των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας (και φυσικά της δικής μας), τα πράγματα περιπλέκονται ελαφρώς. Όσον αφορά στην προμήθεια οργάνων υπήρξε συμμετοχή στο διαγωνισμό και η υλοποίηση του σκέλους αυτού προχωράει κανονικά. Όσον αφορά όμως στις στολές και τα κράνη, δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και ο διαγωνισμός αναμένεται να επαναληφθεί. Βέβαια, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τη φορά αυτή το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές και θα υπάρξει ανάδοχος και σε αυτό το έργο.
3.Ζήτημα ημερών είναι πλέον η υπογραφή της σύμβασης από τον εργολάβο, για το παλιό κτίριο της Φιλαρμονικής, αφού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι προ-απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 08.08.10 )
 
Βόλτα στο χωριό PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
02.08.10
              voltastoxorio2010.jpg
Την επίσκεψη φίλων και συγγενών από τη γειτονική Ιταλία ακολούθησε μια απογευματινή βόλτα ξενάγησης στο χωριό. Λιγοστός αρχικά ο κόσμος στο κεντρικό δρόμο, αυξάνεται με την πάροδο το χρόνου και το πέρασμα από γειτονιές-στέκια από παρέες. Στις Μουργάδες, η κυρά Ρόδω από το παράθυρό της πασχίζει να θυμηθεί τους επισκέπτες, ενώ λίγο πιο κάτω, στο προαύλιο τ’ Αγιού η πρώτη μικρή παρέα γυναικών απολαμβάνει τη σκιά από τις πικροδαφνιές. Στο κτίριο της Φιλαρμονικής η κινητικότητα είναι έντονη τόσο στον όροφο της μπάντας όσο και χώρο που κάνει τις πρόβες της η Χορωδία. Μουσικοί και χορωδοί πληθαίνουν από λεπτό σε λεπτό για τις τελευταίες πρόβες ενόψει των εκδηλώσεων του Αυγούστου. Οι φωτογραφικές μηχανές δουλεύουν ασταμάτητα, αποθανατίζοντας τη βόλτα και συνάμα μικρές στιγμές της κορακιανίτικης καθημερινότητας. Μετά το Σχολείο, τα νέο-συντηρημένα σπίτια κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ακριβώς από πάνω, το αλλοτινό «αρχοντικό Πολυλά» παραπέμπει στο επίθετο των επισκεπτών μας. Στην ακρινή συνοικία, η ζέστη έχει βγάλει κόσμο (ούτως ή άλλως λιγοστό) στις αυλές και στα μουράγια για ψιλο-κουβέντα. Από εκεί, την τελευταία στροφή της Βενετιάς το χωριό φαντάζει με ακουαρέλα στα απαλά χρώματα του δειλινού, θα παρατηρήσει ένας της παρέας.. Στην επιστροφή, το μοναδικό πλέον καφενείο του χωριού είναι ακόμη γεμάτο από τις παρέες που «τζογάρουν»  και κάποιους τουρίστες. Στην Αρκούδενα, μια παρέα παιδιών «αλλάζει μπαλιές» καταμεσής του δρόμου, ενώ στον Άη Νικολόπουλο η παράκληση ενόψει του Δεκαπενταύγουστου είναι σε εξέλιξη με ολάνοιχτες τις θύρες της μικρής εκκλησίας. Η δροσιά της τσιτσιμπύρας στο μικρό μπαλκόνι είναι ένας καλός προπομπός του δείπνου που θα ακολουθήσει…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 14 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar