Menu Content/Inhalt
Τίποτα δεν πάει χαμένο... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
11.06.11

zaira.jpgΣτο μεσημεριάτικο βαθύ ίσκιο της καρυδιάς, στην πίστα του Μώρου, η Ζαϊρα Γάκη παραδίδει μαθήματα ενός άλλου καταναλωτικού προτύπου, που έχει ως στοιχεία του την εξοικονόμηση, την πολλαπλή χρησιμοποίηση των υλικών και την ανακύκλωση: με άλλα λόγια του «τίποτε δεν πηγαίνει χαμένο». Έτσι λοιπόν, αντί να παρατηρεί τα ώριμα λεμόνια που υπάρχουν στις λεμονιές αυτή την εποχή, να πέφτουν από το δέντρο και να αχρηστεύονται, τα χρησιμοποιεί καταρχήν για την παραγωγή φυσικού συμπυκνωμένου χυμού, που με τη συμβολή της ζάχαρης συντηρείται για αρκετό διάστημα. Στη συνέχεια, οι φλούδες των λεμονιών, μετατρέπονται με τη δεξιοτεχνία της νοικοκυράς, σε νοστιμότατο γλυκό κουταλιού. Τέλος η «ψύχα» που απομένει βαδίζει για τον φυσικό κάδο ανακύκλωσης, στη γωνία του κήπου, όπου με απλές τεχνικές θα μετατραπεί σε φυσικό λίπασμα. Κάποτε, αυτές οι «καταναλωτικές συμπεριφορές» ήταν ο κανόνας, μέχρι που η κοινωνία μας κυριεύτηκε από έναν άκρατο καταναλωτισμό, που παρήγαγε όγκους απορριμμάτων. Ίσως να ήρθε η ώρα, η ανάγκη της εποχής να μας οδηγήσει σιγά-σιγά σε σημαντικές αναθεωρήσεις. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
«…είδοσάν σε (άνθρωπε) ύδατα και εφοβήθησαν… PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Σταμάτης Απέργης   
10.06.11
… Τα πράγματα, δυστυχώς, είναι απλά: Οι χαμηλές και παραθαλάσσιες περιοχές του πρώην Δήμου Φαιάκων (και συνάμα οι πιο πυκνοκατοικημένες) δεν διαθέτουν καλά νέρα (τα λεγόμενα θαλασσονέρια). Η περιοχή μας, η Άνω Κορακιάνα, διαθέτει αξιόλογο νερό (πόσιμο κατά πρώτο και κύριο λόγο) με τις δύο γεωτρήσεις στη Χούμουλη και στο Νταμάρι. Οι δύο αυτές γεωτρήσεις καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα, τις ανάγκες ύδρευσης (όχι μόνο προς πόση αλλά για κάθε χρήση), της παραπάνω πυκνοκατοικημένης έκτασης των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων Άνω Κορακιάνας, Κάτω Κορακιάνας και Αγίου Μάρκου. Για να καταστεί αυτό εφικτό και στις δύο αυτές γεωτρήσεις γίνεται υπεράντληση. Η υπεράντληση οδηγεί μαθηματικά στην καλύτερη περίπτωση σε μεταβολή της ποιότητας του νερού επί τα χείρω (ώστε να μην είναι πόσιμο), στην χειρότερη δε, στην παντελή αδυναμία άντλησης (η γεώτρηση στερεύει). Το δίκτυο τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται άναρχα, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη, ενίοτε χωρίς ρολόγια… Εναλλακτικές λύσεις δεν συζητούνται, εν όψει και της κρίσης, από δε επισήμων χειλέων ακούμε μόνο ότι «όσο βγάνει θα πίνουμε κι όλοι μαζί θα διψάσουμε». Κι άμα τελειώσει το νερό, πίνουμε κρασάκι βρε αδερφέ…
Σταμάτης Απέργης


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
Ειδήσεις των ημερών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
09.06.11

1.Παρασκευή 10 Ιουνίου απόγευμα:ένα ακόμη σπάσιμο στον κεντρικό αγωγό,που μεταφέρει νερό από τη γεώτρηση των Μουργάδων προς περιοχές της Κάτω Κορακιάνας-Πουλάδων. Τη φορά αυτή, στην ανηφόρα του δρόμου, απέναντι από την επιχείρηση "ΞΥΛΟΝ", στην περιοχή Κρήνης. Ένας πήδακας ύψους αρκετών μέτρων σχηματίστηκε επί ώρες, μέχρι οι αρμόδιοι να κλείσουν την παροχέταυση νερού από τη γεώτρηση. Το μέτρημα πλέον των σπασιμάτων έχει χαθεί και πρόκειται για ένα καινούργιο δίκτυο και αγωγούς, με λειτουργία ολίγων μόνο μηνών....
2.Στο χωριό μας βρέθηκε χθες (8-6-2011), μηχανολόγος της Δημοτικής Επιχείρησης Κέρκυρας, η οποία οσονούπω θα διαδεχθεί την ΔΕΥΑ Φαιάκων, προκειμένου να σχηματίσει με άμεσο τρόπο, εικόνα της σημερινής προβληματικής όπως αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα, κατάστασης που επικρατεί στα συστήματα ύδρευσης που εδρεύουν στο χωριό μας. Στο μεταξύ, τα προβλήματα συνεχίζονται, τόσο στους κεντρικούς αγωγούς (χθες στους Πουλάδες, που βρίσκονται ξανά χωρίς νερό), όσο και με τις πομώνες, όπου μετά το κάψιμο της μιας από τις δύο πομώνες στη γεώτρηση Μουργάδων πριν από 3-4 μέρες, τέθηκε τώρα εκτός λειτουργίας και μία από τις πομώνες της γεώτρησης στο Νταμάρι. Και πάει λέγοντας…

3.Η πομώνα που τέθηκε εκτός λειτουργίας στις Μουργάδες από προχθές (7-6-2011), στάθηκε αδύνατο μέχρι σήμερα να βγεί από τη γεώτρηση και να αντικατασταθεί. Εάν τελικά οι προσπάθειες, που θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, δεν ευοδωθούν, ουσιαστικά η μία από τις δύο γεωτρήσεις της Μουργάδας θα έχει σφραγιστεί και τεθεί εκτός λειτουργίας.

4.Μέσα σε όλα αυτά, έστειλε και η ΔΕΗ το δικό της μήνυμα: αν δεν εξοφληθούν τα χρέη του τέως Δήμου Φαιάκων που ανέρχονται σε 164.000 ευρώ, θα «την ακούσουν» τα αντλιοστάσια. Έτσι, επανέρχεται και το ερώτημα ποιες περιοχές πληρώνουν και ποιες όχι , ή αλλιώς, πως θα εξοφληθούν αυτά τα χρέη (μήπως πάλι από αυτούς που πληρώνουν με συνέπεια;).

5.Συνάντηση με τον Αντι-Περιφερειάρχη είχαν χθες το πρωί ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Φιλαρμονικής (Σπ. Σαββανής και Ανδρέας Μεταλληνός, στον οποίο εξέθεσαν το θέμα της διακοπής των εργασιών στο παλιό κτίριο της Φιλαρμονικής, λόγω μη πληρωμής του εργολάβου. Έλαβαν τη διαβεβαίωση, ότι η ροή των χρημάτων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και συνεπώς οι εργασίες θα συνεχιστούν.

6.Για τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες, το χωριό δέχτηκε «επίθεση» από αθίγγανους (σύμφωνα με μαρτυρίες), που τη φορά αυτή ξήλωσαν καλώδια και σωλήνες στην περιοχή του Άη-Σίδερου. Η «πολιτοφυλακή» του χωριού, παρότι κινήθηκε γρήγορα, δεν έφερε αποτέλεσμα.

7.Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Μουργάδας να  λάβουν ειδική πρόνοια όσον αφορά τη διατροφή τους, προκειμένου να διευκολύνεται η διοχέτευση των αφοδευμάτων τους μέσω του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, τώρα που η προωθητική αντλία του αντλιοστασίου που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο, απωλέσθη !!! Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
Συντήρηση τοιχογραφιών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
06.06.11

papadatos_eikon11.jpgΡαντεβού με γνωστό συντηρητή εκκλησιαστικών εικόνων και τοιχογραφιών είχε τις προάλλες το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Αθανασίου, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του για το κόστος συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού, που καλύπτουν εκατό και πλέον τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια. Ο συντηρητής εξήγησε τις τεχνικές που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση και παρέδωσε στο Συμβούλιο το εκτιμώμενο κόστος που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ…Το Συμβούλιο πλέον θα καθορίσει με βάση τα δεδομένα αυτά, τι επόμενες κινήσεις του… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
Ανησυχία για το νερό... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
04.06.11
Χθες (Παρασκευή) το βράδυ, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μια καταρχήν συζήτηση-ενημέρωση με κατοίκους από το χωριό και από τους Πουλάδες, γύρω από το φλέγον όπως φαίνεται, ζήτημα του νερού. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα δίκτυα που ξεκινούν από τις δύο γεωτρήσεις του χωριού (Νταμάρια και Μουργάδες), τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί μάλλον αλόγιστα (χωρίς μελέτη και πρόβλεψη), καλύπτοντας μεγάλο μέρος της παραλιακής τουριστικής ζώνης. Από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν προκύπτει ότι από την γεώτρηση του Νταμαριού από την οποία υδροδοτείται το χωριό, αντλούνται πλέον περί τα 1.400 κυβικά νερού σε καθημερινή βάση, ενώ από τη γεώτρηση της Μουργάδας, που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία και από την οποία υδροδοτούνται  εδώ και λίγο καιρό οι Πουλάδες, περί τα 1.700 κυβικά μέτρα νερού. Εάν τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκυριακά, φανερώνουν ωριαίες αντλήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες ασφαλούς λειτουργίας των δύο γεωτρήσεων, λόγω της μεγάλης επέκτασης της υδροδοτούμενης περιοχής, η οποία πλέον περιλαμβάνει και μέρος της τουριστικής ζώνης. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την προχειρότητα των έργων που συνδέονται με τη  γεώτρηση των Πουλάδων (χθες κάηκε τουλάχιστον η μια από τις 2 αντλίες), εγείρουν μεγάλες ανησυχίες και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το κόψιμο του νερού στις Πουλάδες αυτές τις μέρες, ανησύχησε το Τοπικό Συμβούλιο, που ήδη έκανε και τις πρώτες κινήσεις ενημερώνοντας τη νέα Δημοτική Αρχή, αλλά και τη διοίκηση της υπό σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κέρκυρας.
                          sizitisi_nero0611aa.jpg
Η συζήτηση κατέληξε αφενός στην ανάγκη άμεσου νοικοκυρέματος της διαχείρισης του νερού των δύο γεωτρήσεων (εξακρίβωση της σημερινής δυνατότητας παροχής νερού από τις γεωτρήσεις, πράγμα που θα δείξει πόσος κόσμος μπορεί να υδροδοτηθεί, μέτρηση των ποσοτήτων που αντλούνται καθημερινά, ποιότητα νερού, χαρτογράφηση των βασικών δικτύων και εντοπισμός των περιοχών που υδροδοτούνται και με ποιες ποσότητες και τέλος, έλεγχος του κατά πόσον όλες οι υδροδοτούμενες περιοχές πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν) και αφετέρου στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μη μείνουν ξανά από νερό οι Πουλάδες, μη αποκλειομένων και των κινητοποιήσεων. Ήδη, για  τα παραπάνω, το Τοπικό Συμβούλιο έκανε κάποιες πρώτες επαφές και συνεννοήσεις με τη ΔΕΥΑΚ και αναμένεται η συνέχεια.

Από ότι φαίνεται, δυστυχώς, το θέμα θα μας απασχολήσει ξανά το επόμενο διάστημα… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 17 από 17
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar