Menu Content/Inhalt
Αυγουστάτικες συνάξεις PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
17.08.11
Οι βραδινές, θερινές  υπαίθριες «συγκεντρώσεις» στις γειτονιές, αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο στο χωριό, από τα παλιά τα χρόνια. Λειτουργούν ως αντίβαρο στις υγρές και ζεστές νύχτες του Αυγούστου και συνοδεύονται από ατελείωτη κουβέντα σε χαμηλούς τόνους. Στις Μουργάδες, έξω από τα σπίτια της Νίνας Τσιριγώτη και της Θάλειας Μπαλατσινού, η μεγάλη οικογενειακή και φιλική παρέα της γειτονιάς δεν χάνει την ευκαιρία για τέτοιου είδους συναντήσεις…
               geitonia11a.jpg


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Δεκαπενταύγουστο PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
15.08.11
Μέσα Αυγούστου…15αύγουστος συνυφασμένος με την εορτή της Παναγίας…Παραμονάδες και οι ετοιμασίες στις γειτονιές του χωριού δίνουν και παίρνουν. Την τιμητική της έχει η συνοικία των Μουργάδων με τις δύο εκκλησίες της Παναγίας. Τα ασπρίσματα και οι καθαρισμοί των δρόμων προχωρούσαν παράλληλα με τις «κατ’ οίκον» παρακλήσεις.
paraklisi082011b.jpg  paraklisi082011a.jpg 

Χθες, το απομεσήμερο ξεκίνησαν οι ετοιμασίες στολισμού του Επιτάφιου της απάνω εκκλησίας, από όπου θα ξεκινήσει η βραδινή λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας. Οι γυναίκες της γειτονιάς επιμελήθηκαν το στόλισμα της εκκλησίας και του επιταφίου με λογιών-λογιών βασιλικό, υπό τις οδηγίες του Επιτρόπου Γιώργου Κένταρχου που φρόντιζε και την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε όλα να είναι εντάξει και στην ώρα τους. «Να κρατήσουμε τουλάχιστον ζωντανές τις παραδόσεις μας», έλεγε στο τέλος.
                        panagias11a.jpg
Λίγο μετά τις επτά, ο κόσμος άρχισε να συρρέει ανηφορίζοντας από του Τσιμπάνη και την Πλαγιά, γεμίζοντας τον μικρό περίβολο και το εσωτερικό του ναού. Στο ψαλτήρι, εκτός από τους γνωστούς, καινούργια πρόσωπα η Μαριάνα Καλούδη και ο Στάθης Μαρτζούκος. Λίγο πριν το ξεκίνημα της πομπής, ένα δροσερό κέρασμα με λουκούμι, φρέσκο νερό και αναψυκτικά, ήταν το απαραίτητο κατευόδιο για την πορεία που θα ακολουθούσε.
                     panagias11b.jpg
Με την Μπάντα όπως πάντα επικεφαλής, τους τέσσερις ιερείς, τους ψάλτες, τη συνοδεία του Επιταφίου και πλήθος κόσμου, η λιτανεία περιόδευσε το χωριό έως την άλλη άκρη του, τη συνοικία της Βενετιάς, με μια στάση έξω από στην εκκλησία τ’ Αγιού, για παράκληση. Ο κόσμος ήταν περισσότερος από πέρυσι και για λίγη ώρα ο κεντρικός δρόμος του χωριού «ζωντάνεψε» κυριολεκτικά.
                        panagias11c.jpg
Αργά το βράδυ,  μια πρόσκληση σε δείπνο στο σπίτι των εορταζόντων Δέσποινας και  Παναγιώτη, κοντά στα Νησάτικα, κράτησε την πολυπληθή παρέα έως τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτω από το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι.
                        panagias11e.jpg
Σήμερα, ανήμερα της Παναγίας, σειρά είχε η εκκλησία της «Κάτω Παναγιάς», η «ιωνάτικη». Ο κόσμος, όπως πάντα, αρκετός, μέσα και έξω από το μικρό ναό, αναζητούσε μια πνοή δροσιάς και δυο πιθαμές σκιάς στο σχεδόν κάθετο κέντημα των αχτίδων του αυγουστιάτικου ήλιου. Στο τελείωμα, άρτος και σπερνά προσφέρονταν στους προσελθόντες. Η εορτή θα κλείσει με το καθιερωμένο κέρασμα των «επιτελούντων» στο σπίτι του Αλέκου και της Κατερίνας.
Και του χρόνου…
ΣΗΜ.:ο κυριακάτικος, μεσημεριανός μαύρος καπνός στα Καμπούλια, προήλθε από το παρόδιο κάψιμο μιας μηχανοκίνητης «γουρούνας», την οποία οδηγούσαν νεαροί Ιταλοί τουρίστες. Λίγο αργότερα, μια εστία φωτιάς στην περιοχή «Τσολού» εντοπίστηκε έγκαιρα και σβήστηκε από κατοίκους της περιοχής.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Οι φίλοι του...κάρλακα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
12.08.11
karlakas11b.jpgΟι καλές ιδέες συνήθως φέρνουν και καλό αποτέλεσμα…Έτσι λοιπόν και η ωραία ιδέα του Τοπικού Συμβουλίου Σκριπερού να διοργανώσει για πρώτη φορά φέτος τη «Γιορτή του Κάρλακα (βάτραχου)» κέντρισε τον ενδιαφέρον σε πολύ κόσμο της περιοχής. Ο κάρλακας από παλιά (υπάρχουν γραπτές πηγές του 1800 περίπου), αποτελούσε έδεσμα των Σκριπεριατών και όχι μόνο, που τον προμηθεύονταν από τις λίμνες της περιοχής. Μάλιστα, σε δύσκολες λόγω της ανέχειας εποχές, το φαγητό αυτό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, έσωσε ζωές. Στο γιορτάσι λοιπόν που στήθηκε απόψε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου του Σκριπερού (που χάρη στην πρωτοβουλία του δασκάλου Γιώργου Πρίφτη λειτουργεί πλέον ως Σχολικό Μουσείο), προσφερόταν δωρεάν κάρλακας τηγανιτός και μπιάνκο, προς ευχαρίστηση των πολλών από ότι φάνηκε, μικρών και μεγάλων φίλων του. Ανάμεσά τους και αρκετοί Κορακιανίτες, λάτρεις του είδους, που προσήλθαν και απόλαυσαν…
                      karlakas11a.jpg


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Τ' Αγιού (2011) PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
11.08.11
11 Αυγούστου, μέρα ζεστή με έντονη λιακάδα…Στην πόλη της Κέρκυρας οι δρόμοι στη διαδρομή της Λιτανείας του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, είναι γεμάτοι από κόσμο. Όλοι αναζητούν μια θέση σκιάς, γνωρίζοντας ότι η σημερινή λιτάνευση σε ανάμνηση της εκδίωξης των Τούρκων πολιορκητών της πόλης, το 1716, ακολουθεί μεγάλη διαδρομή.
  tagiou2011d.jpg 
 tagiou2011c.jpg

Κατά τις 11 η ώρα η μακρά πομπή με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών, θα καταλήξει στην Πλακάδα τ’ Αγιού. Το πρόγραμμα των Φιλαρμονικών περιλαμβάνει ακόμη ένα «χαρούμενο» πέρασμα από το Λιστόν, πριν την αναχώρησή τους. Λόγω των μαινόμενων πυρκαγιών στη νότια Κέρκυρα, οι Φιλαρμονικές της Λευκίμμης δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Η Φιλαρμονική μας, πολυμελής, με άψογη εμφάνιση θα περάσει καταχειροκροτούμενη, μέσα από το πλήθος που παραμένει συγκεντρωμένο στη διαδρομή, που από το Λιστόν οδηγεί στον Άη-Αντώνη, στη Σπηλιά.
tagiou2011a.jpgΧθες, παραμονή της εορτής, στην ομώνυμη μικρή εκκλησία της Πλάστιγγας, θα τελεστεί όπως πάντα Λειτουργία, με την παρουσία πέντε ιερέων αυτή τη φορά και υπό τη γενική φροντίδα του ακούραστου "επιτελούντα" Κώστα  Σαββανή…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 11.08.11 )
 
Σε αναζήτηση δωρητών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
10.08.11
«Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Άνω Κορακιάνας Κέρκυρας χρειάζεται άμεση συντήρηση των αγιογραφιών της Βόρειας και Νότιας εσωτερικής πλευράς των τοίχων της εκκλησίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παραπάνω κατάσταση και στηριζόμενοι στην ευαισθησία σας, παρακαλούμε για την οικονομική σας βοήθεια προκειμένου να συντηρήσουμε αυτό το αξιόλογο εκκλησιαστικό, αρχαιολογικό και ιστορικό έργο της εκκλησίας του χωριού μας».
                        Για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                            Τα Μέλη
 
 +Πρωτοπρεσβύτερος            Σπυρίδων Σαββανής
 Κωνσταντίνος Φαϊτάς             Γρηγόριος Βραδής 
  Αριστείδης Πουλημάς 
  Ελευθέριος Ιωνάς

sathan1-a.jpgΜε την παραπάνω επιστολή συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό και περιγραφή των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης, που καλύπτουν επιφάνεια 100 μ2, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο απευθύνεται σε Κορακιανίτες και μη, αναζητώντας δωρητές, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος συντήρησης που υπολογίζεται σε 40.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και φόρο). Στόχος είναι να συγκεντρωθεί σε σύντομο διάστημα ένα ικανό ποσό ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες.
Παρότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ο στόχος δεν είναι ακατόρθωτος, με την προϋπόθεση της μαζικής ευαισθητοποίησης, η οποία περιορίζει την κατά «οικογένεια» επιβάρυνση. Εξάλλου πρόκειται για ένα σημαντικής αξίας έργο για το χωριό μας και όχι μόνο.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 10.08.11 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 20
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar