Menu Content/Inhalt
Ιστορίες της Κατοχής...συνέχεια PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
08.11.12

Σε συνέχεια των τοπικών ιστοριών από την γερμανική κατοχή, θέλω να σας κάνω γνωστές δυο ιστορίες, που έζησε ο δικός μου πατέρας τις ζοφερές εκείνες μέρες του Ναζισμού. Του το χρωστώ γιατί πάντα μου τις αφηγούνταν με μεγάλη συγκίνηση και συγχρόνως με πίκρα που τα οράματα εκείνης της γενιάς δε βρήκαν πραγμάτωση μετέπειτα. Ανήκε και κείνος στη γενιά των χαμένων ονείρων....
1.Κορακιάνα-Χειμώνας του 1941.Νέος είκοσι χρόνων, έπαιρνε «νεράτζια»' από το περιβόλι του και πήγαινε να τα  πουλήσει στους Γερμανούς. Κάποια μέρα ένας γερμανός του χάρισε έναν αναπτήρα, που φεύγοντας τον ξέχασε πάνω στο τραπέζι. Την επόμενη μέρα πήγε ξανά να δώσει πορτοκάλια. Ο ίδιος γερμανός με τα πόδια απλωμένα  πάνω στο τραπέζι έβγαλε επιδεικτικά τον αναπτήρα και  άναψε το τσιγάρο του. Όταν ο πατέρας μου του ζήτησε τον αναπτήρα ο γερμανός σηκώθηκε και με όση δύναμη είχε τον χτύπησε στο πρόσωπο......

2.Παρέα με τον Αριστείδη το Βάσιο έφευγαν από την Οργάνωση, όταν είδαν προς τα Μαντράκια κάτι να πέφτει από ένα διερχόμενο αεροπλάνο. Πήγαν τρέχοντας προς τα εκεί και προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν ένα αλεξίπτωτο πάνω στον οποίο ήταν δεμένος ένας ασύρματος. Αφού έλυσαν τον ασύρματο ,έδωσαν στη Λένη του Κουκούτσα το ύφασμα από το αλεξίπτωτο, να το χρησιμοποιήσει όπως εκείνη νόμιζε, μιας και τα υφάσματα δυσεύρετα ήταν την εποχή εκείνη. Μετέφεραν τον ασύρματο στην Οργάνωση, με σκοπό να τον περάσουν απέναντι στην Ήπειρο. Δυστυχώς όμως, όπως πάντα συμβαίνει ,υπάρχουν και οι Ανθέλληνες που η συνεργασία με τον εχθρό είναι ''έργο θεάρεστο!'' Κάποιος συγχωριανός τους κατέδωσε στους γερμανούς ,οι οποίοι έβγαλαν ανακοινωθέν ότι, αν μέχρι τη δύση του ήλιου δεν παρέδιδαν τον ασύρματο θα εκτελούσαν κάποιους Κορακιανίτες. Έτσι αναγκάστηκαν με μεγάλη πικρία να τον παραδώσουν για να σωθούν κάποιες ζωές....

Από παλιά κρατάει ''η σχέση μας'' με τους γερμανούς και οι καιροί που ζούμε μας θυμίζουν κάποιες ιστορίες πολύ έντονα!!
ΔΩΡΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Ενδιαφέρουσα ομιλία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
05.11.12

Την Πέμπτη 1η Νοέμβρη σε αίθουσα του Γυμνασίου Κορακιάνας έγινε μία αξιόλογη παρουσίαση από το συγχωριανό μας Γ.Σαββανή, ογκολόγο, με θέμα :Ο καρκίνος του μαστού και η πρόληψή του.Το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον προσέλκυσε αρκετό γυναικείο κυρίως πληθυσμό από την Κορακιάνα, αλλά και από τα γύρω χωριά. Ο κ.Σαββανής αναφέρθηκε ενδελεχώς σε στατιστικά στοιχεία επί του θέματος, τα αίτια, τα συμπτώματα, τη διάγνωση, τη θεραπεία. Επίσης τους παράγοντες κινδύνου, [κληρονομικότητα, ηλικία, περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφή κ.α.], όπως και για τις ενδεδειγμένες εξετάσεις και την αυτοεξέταση.Συμπερασματικά αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο της ενημέρωσης και πρόληψης.

Υ.Γ. Ιδιαίτερη πινελιά της βραδιάς δύο φωτογραφίες στην εισαγωγή και το πέρας της παρουσίασης. Η μία από την Κέρκυρα και η άλλη από το Κοράκιο-Τριοκάτσουλο.Ήταν ιδιαίτερη η συγκίνηση γιατί στο ακροατήριο υπήρχαν παιδικοί φίλοι του γιατρού και μοιραστήκαμε μαζί παλιές αναμνήσεις... Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.11.12 )
 
Πρωτοκύριακο... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
04.11.12

protokyriako2012.jpg

Λιτανεύτηκε σήμερα, όπως κάθε Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου το σκήνωμα του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος σε ανάμνηση της σωτηρίας της πόλης από την πανώλη, το 1673. Ο καλός καιρός ευνόησε την παρουσία του κόσμου σε ολόκληρη τη διαδρομή της λιτανείας, η οποία ξεκινάει και καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου, τα σχολεία και οι τρείς Φιλαρμονικές της πόλης, καθώς και η Φιλαρμονική Κορακιάνας.
protokyriako2012c.jpg
protokyriako2012e.jpg
Όμως το Πρωτοκύριακο, εκτός από την αναφορά του στο θρησκευτικό συναίσθημα, έχει και μιαν άλλη, όχι τόσο γνωστή, σημασία για τους Κερκυραίους ειδικότερα: το Πρωτοκύριακο του 1941 λοιπόν, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου, κατά την επιστροφή τους στο σχολείο μετά τη Λιτανεία, θα υψώσουν την ελληνική σημαία στην ιταλοκρατούμενη Κέρκυρα και θα ανέβουν το Πλατύ Καντούνι τραγουδώντας πατριωτικά και επτανησιακά τραγούδια. Έτσι, το Πρωτοκύριακο αυτό «τα μαθητικά νειάτα της Κέρκυρας πραγματοποίησαν αυθόρμητα την πρώτη μαζική αντιφασιστική εκδήλωση στη σκλαβωμένη Ευρώπη», όπως μας πληροφορεί η μαρμάρινη πλάκα στον τοίχο του 2ου Γυμνασίου Κέρκυρας. Το σημαντικό αυτό γεγονός θέλησε να θυμίσει η Φιλαρμονική μας σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο της πόλης, πραγματοποιώντας το γύρο της πλατείας Δημαρχείου και διανέμοντας σχετικό έντυπο στον κόσμο. 
protokyriako2012f.jpg
Επίσης οι Φιλαρμονικές, όπως και πέρυσι, παιάνισαν κάτω από το κτίριο της Φιλαρμονικής «Ν.Μάντζαρος», που τέτοια μέρα, το 1890, έκανε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 08.11.12 )
 
Ιστορίες της Κατοχής (2) PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
03.11.12
sgouros_katoxi102012.jpg

Το κυριακάτικο πρωινό του Οκτώβρη, στη μικρή αυλή στις Μουργάδες, οι μέλισσες συναγωνίζονται ακόμη για τα απομεινάρια της τρυγημένης περγουλιάς. Ένα καφεδάκι με κονιάκ, συνοδευόμενο από κουλούρια είναι υπερ-αρκετός πρόλογος στην κουβέντα που θα ανοίξει με τον ζωγράφο Στέφανο Σγούρο. Μια συζήτηση γεμάτη αφηγήσεις μικρών και μεγαλύτερων γεγονότων και αναμνήσεων από τα χρόνια της Κατοχής, μιας και πλησίαζε η μέρα της επετείου. Η (ηλεκτρονική) πένα θα επιλέξει για να αποτυπώσει στο (ηλεκτρονικό) χαρτί μια από αυτές τις «μικρές και ασήμαντες στιγμές», που συνθέτουν τη ζωή και συνήθως χάνονται σε κάποιαν άκρη της ατομικής ή συλλογικής μνήμης. Όταν, λοιπόν, ένα πρωί, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εμφανίστηκαν στην εξώπορτα του σπιτιού του στην Κορακιάνα, δύο Γερμανοί στρατιώτες, ο ζωγράφος Διονύσιος Σγούρος νόμισε ότι έψαχναν για ζώα, μουλάρια, προς επίταξη. Όμως, προς έκπληξη, ο ένας από αυτούς απάντησε ότι ήταν και ο ίδιος ζωγράφος και ήθελε να έχει μια γνωριμία και συζήτηση μαζί του για την τέχνη της ακουαρέλας. Για ένα διάστημα ο Γερμανός αυτός περιδιάβαινε στις γειτονιές του χωριού και φιλοτεχνούσε μικρά πορτραίτα ντόπιων, μέχρι που έφυγε από το χωριό…. Με την απελευθέρωση, περνώντας ο κυρ-Στέφανος με έναν ακόμη κορακιανίτη έξω από την ταβέρνα της «Χρυσής», στην πόλη, θα αντικρίσει τη γνώριμη φυσιογνωμία του Γερμανού στρατιώτη σε ένα τραπέζι, με την παρέα  Άγγλων. Η εύλογη απορία δεν άργησε να βρει την απάντησή της στο ότι ο Γερμανός ζωγράφος συνεργάζονταν με τους Συμμάχους στη διάρκεια του πολέμου, συλλέγοντας και παρέχοντάς τους πληροφορίες… Λίγο αργότερα ένα μήνυμα θα φτάσει στο χωριό από τον Γερμανό, για συνάντηση στην πόλη. Όμως η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί και έκτοτε τα ίχνη του Γερμανού ζωγράφου χάνονται (προφανώς επέστρεψε στην πατρίδα του)… Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 03.11.12 )
 
"Επιχείρηση" στου Κατσίκη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
03.11.12
Παραμονή Πρωτοκύριακου…Η μπάντα κάνει τις τελευταίες της πρόβες για την αυριανή ημέρα και στον Άγιο, μετά τον Εσπερινό πραγματοποιείται συζήτηση κοινωνικο-επιστημονικού ενδιαφέροντος με ομιλητή τον παιδίατρο Σπύρο Σαββανή και θέμα σχετικό με τον άρρωστο και την ψυχοσύνθεσή του.
Την ώρα εκείνη (κοντά στις 7 το βράδυ) το Τοπικό Συμβούλιο ειδοποιείται για περίεργους και δυνατούς θορύβους προερχόμενους από το χώρο της γεώτρησης στις Μουργάδες, στην πλαγιά του βουνού. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος μεταβαίνουν επιτόπου και ταυτόχρονα ειδοποιείται το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, που δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του, όπως και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κάτω Κορακιάνας. Από κοινού διαπιστώνουν σημάδια ανθρώπινης παρουσίας (θόρυβος, φώτα) και ειδοποιείται η Ασφάλεια Κέρκυρας να προσέλθει με εξειδικευμένο προσωπικό και τζιπ. Η υποψία για «επιχείρηση απαλλοτρίωσης» μηχανολογικού εξοπλισμού από το υδραγωγείο, εντείνεται από παρόμοια κρούσματα που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας τους τελευταίους μήνες. Οι άνθρωποι της Ασφάλειας επικουρούμενοι από κατοίκους ανεβαίνουν στο ριζοβούνι, αλλά δεν βρίσκουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και επιστρέφουν άπραγοι… Λάθος συναγερμός ή όποιοι ήταν εκεί κατάφεραν να ξεφύγουν, θα το δείξει ο χρόνος.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.11.12 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 15 από 15
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar