Menu Content/Inhalt
Ομιλία για την τοπική οικονομία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
16.02.15
afisa_metl2015i.jpg
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα για την ερχόμενη Παρασκευή 20/2/2015 και ώρα 8.00  το βράδυ, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής. Ομιλητής ο χωριανός μας Παύλος Μεταλληνός, Καθηγητής Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Η Φιλαρμονική στην Αίγινα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
15.02.15

Στην ολόφωτη, ηλιόλουστη Αίγινα παιάνισε το πρωί της περασμένης Κυριακής η Φιλαρμονική Κορακιάνας, γεμίζοντας με ήχους και εικόνες πρωτότυπες το αιγινήτικο αυτί και μάτι.

aigina2015c.jpg

Με αφετηρία τον ναό της Παναγίτσας και τερματικό σταθμό και πάλι το σημείο αυτό, οι εκατό μουσικοί και χορευτές παρήλασαν στη λεωφόρο Δημοκρατίας, κι έπειτα το χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής «ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ», υπό τους ήχους της μπάντας, βημάτισε τους κερκυραϊκούς ρυθμούς προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια, μπροστά από το παλαιό Δημοτικό Μέγαρο της Αίγινας. Ακολούθως, το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, χόρεψε κι εκείνο νησιώτικα τραγούδια.

aigina2015d.jpg

Ως προλόγισμα των εκδηλώσεων, η Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κορακιάνας Δώρα Μεταλληνού, ανέφερε:

«Η γενέθλια γη της Κέρκυρας τιμά το μεγάλο Έλληνα.Είναι μεγάλη τιμή και βάρος ασήκωτο να κουβαλάμε τόσο μεγάλες αξίες μέσα στην ψυχή μας .Στις 10 Φλεβάρη του 1776  ήρθε στον κόσμο το έκτο παιδί μιας οικογένειες αριστοκρατικής καταγωγής. Σε όλη την κερκυραική ύπαιθρο υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις καποδιστριακων κτημάτων.Σε κάθε μια και ένα αρχοντικό .Η παράδοση θέλει ο νέος γόνος της οικογενειας να γεννιέται στο αρχοντικό της Κορακιάνας. Νύχτα τον μεταφέρανε στη λαμπρή οικία της πόλης.Δεν ήταν βλέπετε ''αρμόζον'' για έναν «κοντε»' να γεννηθεί σε αγροικία .Στην Κερκυρα, ο μικρός Ιωάννης ολοκληρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και άνοιξε φτερά για τη γειτονική  Πάδοβα να σπουδάσει Ιατρική .Στην Κέρκυρα γύρισε όταν αποφοίτησε για να ασκήσει αφιλοκερδως το ιατρικό λειτούργημα. Με   την Κορακιάνα τον συνέδεαν κι άλλα πράγματα. Μια μεγάλη φιλία (και κουμπαριά) με την οικογένεια Γ. Μεταλληνού.Μαζί ξεκίνησαν για την Οδησσό, καθ'ότι έμπορος σιταριού ο Μεταλληνός παρήγγειλαν ένα χρυσό Ευαγγέλιο, δώρο για το χωριό.

aigina2015b.jpg

Η εκκλησία της Πλατυτέρας ήταν η εκκλησία που εκκλησιαζόταν οσάκις βρισκονταν στην Κέρκυρα.Το 1792 κάνοντας ιππασία έπεσε από το άλογο, το οποίο τον παρέσυρε για αρκετή απόσταση. Τη διάσωσή του την απέδωσε σε θαύμα της Παναγίας.παρήγγειλε μάλιστα μιαν εικόνα σε άγνωστο λαικό καλλιτέχνη, την οποία προσέφερε στη μονή της Πλατυτέρας όπου και βρίσκεται ακόμα. Πιστεύουμε πως δύο τόποι, Αίγινα και Κέρκυρα, συνδέονται άρρηκτα. Κέρκυρα: ο τόπος του, η καταγωγη του. Αίγινα: η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, η αρχη ενός μεγάλου Οράματος. Η σφραγίδα του υπάρχει, εμείς έχουμε χρεος να τη μεταλαμπαδεύσουμε στους νεωτερους. Δεν αρκούν τα μνημόσυνα. Τις παρακαταθήκες που άφησε οφείλουμε να διαφυλάξουμε. 

Περπατωντας σε δρόμο της Γενεύης συναντάμε μιαν επιγραφή: «'Εδώ κατοικούσε από το 1822-1827 ο Ιω.Καποδίστριας από την Κέρκυρα. Υπουργός του τσάρου Αλ.του Α ' -πολίτης της Γενεύης και της Λωζανης».

aigina2015h.jpg

Θεωρω εξαιρετική τιμή την παρουσία μας εδώ.Πολλές ευχαριστίες στον πατέρα Εμμανουήλ,τον πρωτεργάτη και ψυχή όλων των εκδηλώσεων.

Στις αποσκευές μας , κουβαλάμε ήχους, τραγούδια, χορούς ,και φυσικά μουσική! Αυτά παράγει ο τόπος μας από την εποχή του Ομήρου.Και τον αγάπησε τούτον τον τόπο ο Καποδίστριας.Κατά τη διαρκεια περίπατου στους αγρούς της Κέρκυρας, κάποτε, είπε χαρακτηριστικά αντικρίζοντας ένα αγριολούλουδο: «Βλέπεις φίλε μου αυτό το ταπεινό λουλούδι;¨εχει μεγαλύτερη αξία από όλα τα παράσημα και τις διακρίσεις που έχω. Η απλότητα και η αγνότητα της ζωής είναι για μένα τα καλύτερα παρασημα, .η εξοχή είναι η τροφός,όλων αυτών των αρετών.αλλά οι πόλεις της αδυνατίζουν και το περιβάλλον των ανακτορικών αυλών.τις εξαφανίζει .Ευτυχής εκείνος που μπορεί να καλλιεργεί το μικρό του αγρό, να αναπαύεται στη σιγή των δένδρων του μικρού του κήπου, να δροσίζεται από την πηγή που αναβλύζει στο μικρό βασίλειό του.Ελπίζω τις τελευταίες μέρες της ζωής μου να τις περάσω σ'έναν τέτοιο κήπο!» Δυστυχώς δεν πρόλαβε!

Η Κέρκυρα ευγνωμονούσα....» Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 15.02.15 )
 
ΤσικνοΠέμπτη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
12.02.15
tsiknopempti2015.jpg
Τσικνο-Πέμπτη στο χωριό, στην Πιάτσα με λίγο κρύο και ...λίγο κόσμο...Σουβλάκια υπαιθρίως και ποτό στο καφέ-Piatsa. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
"Τσικνο"- προεόρτια PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
11.02.15

Τσικνοπέμπτη αύριο και οι ετοιμασίες για το καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια «τσίκνισμα» στην «πιάτσα» του χωριού, στην Αρκούδενα, βρίσκονται σε εξέλιξη.

tsikno2015a.jpg

Όμως για τη Χορωδία η Τσικνοπέμπτη είναι παρούσα από την παραμονή, αφού σήμερα το βράδυ οργανώθηκε για μια ακόμη φορά «τσίκνισμα» σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου…που κατέληξε στα γνωστά καρναβαλίτικα άσματα, ξεκινώντας από το «Αμπελάκι» και συνεχίζοντας με τα «σκληρότερα».

tsikno_dimos2015a.jpgΤην ίδια ώρα, έναν όροφο παραπάνω και εκτός καρναβαλικού κλίματος, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής συζητούσαν θέματα που σχετίζονται με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, παρόντος του Αντιδημάρχου Γ. Ρεδαιστινού. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 14.02.15 )
 
Ιδεολογία ή γεωπολιτική: το αμερικανικό δίλημμα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Αντώνιος Πρεντουλής   
09.02.15

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου για τη στήριξη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, στην προσπάθεια της για εφαρμογή ενός ρεαλιστικού προγράμματος ανάπτυξης και τερματισμού της λιτότητας, εύλογα δημιουργούν εντύπωση. Εντύπωση και απορία όχι διότι δεν θα βρισκόταν χώρα που να συμπαραταχθεί με τα αιτήματα και τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, όσο ότι η χώρα αυτή είναι οι ΗΠΑ και η χώρα μας έχει κυβέρνηση αριστεράς με στελέχη της να έχουν καταβολές και αναφορές στο ΚΚΕ.

Τα τηλεφωνήματα του υπουργού οικονομικών κ. Βαρουφάκη και του ομολόγου του Αμερικανού, η φιλική προτροπή του προέδρου Ομπάμα στον κ. Τσίπρα “ξεκουράσου τώρα μην ασπρίσεις σαν εμένα” έδειξαν από την αρχή ότι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Υπερδύναμη έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. Η διάθεση αυτή επιβεβαιώνεται με τις δηλώσεις του προέδρου    – την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές -   στο CNN που τάχθηκε ανοικτά υπέρ της στήριξης της Ελλάδος διαμηνύοντας στην Ευρώπη και στη Γερμανία την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και την ύπαρξη στρατηγικής ανάπτυξης… (διαβάστε και τη συνέχεια) Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 09.02.15 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 19
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar