Menu Content/Inhalt
Για την άμεση διαχείριση των σκουπιδιών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
05.07.16

stafanos-poulimenos.jpgΜια ρηξικέλευθη με βάση τα ισχύοντα και συνάμα ρεαλιστική πρόταση άμεσης δράσης για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα  δημοσιοποίησε ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος. Εκτός των άλλων, η πρόταση αυτή αποτελεί τον προθάλαμο για τη δημιουργία και λειτουργία μεσοπρόθεσμα ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων με σεβασμό στον πολίτη, το περιβάλλον, τον τοπική οικονομία.

Την παραθέτουμε στη συνέχεια:

 «Μπροστά στην άκρως επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών στην πόλη και την ύπαιθρο, αισθάνομαι την ανάγκη ως απλός πολίτης, που στο παρελθόν με τίμησε με την εμπιστοσύνη του ο κερκυραϊκός λαός, να καταθέσω δημόσια την πρότασή μου για την αντιμετώπισή της.

Η πρότασή μου, περιλαμβάνει 10 βήματα, ως απάντηση στο περίπλοκο και εκρηκτικό πρόβλημα των στερεών αποβλήτων, που απειλεί τη δημόσια υγεία και τινάζει στον αέρα την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, με την υποχρεωτική λήψη δύσκολων, επείγοντος χαρακτήρα μέτρων, που συνοψίζονται στα εξής:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την προστασία της δημόσιας υγείας που άμεσα απειλείται από την πολυήμερη συσσώρευση τεραστίων όγκων σκουπιδιών στην πόλη και την ύπαιθρο σε συνθήκες καύσωνα. Συγκροτείται Δημοτικό Όργανο Σχεδιασμού και Διαχείρισης της κατάστασης με επίταξη ανθρώπων, μηχανημάτων και κτημάτων.

2. Το Δημοτικό ‘Οργανο Διαχείρισης της Κρίσης σε συνεργασία με τους προέδρους και τα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και κατάλληλους επιστήμονες, επιλέγουν κατά τόπους ακίνητα στα οποία είναι δυνατή η ΑΠΑΞ ταφή των ήδη συγκεντρωμένων σκουπιδιών. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούνται τα επιταγμένα μηχανήματα (φορτωτές, φορτηγά, τσάπες κλπ.) με τους χειριστές τους. (σημείωση korakiana.gr: μετά το προσωρινό άνοιγμα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, το σημείο -2- της πρότασης Πουλημένου, μάλλον δεν είναι αναγκαίο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση)

3. Δίνονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, οδηγίες σε κατοίκους και επαγγελματίες για τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε από εδώ και μπρος τα στερεά μας απόβλητα, με βασική παράμετρο τον υποχρεωτικό, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, διαχωρισμό στην πηγή, των οργανικών και σύμμικτων απορριμμάτων από τα ανακυκλώσιμα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο).

4. Οι κάδοι από ολόκληρο το νησί αποσύρονται, πλένονται και απολυμαίνονται και αντίστοιχα καθαρίζονται και απολυμαίνονται οι χώροι που τους φιλοξενούσαν.

5. Οι κάτοικοι (πλην αυτών της πόλης) και οι επαγγελματίες ολόκληρου του νησιού, διαχειρίζονται με ευθύνη τους τα διαχωρισμένα στερεά τους απόβλητα, με απόλυτη αυστηρή απαγόρευση της διάθεσής τους σε δημόσιους χώρους. Τα οργανικά τα διαθέτουν θάβοντάς τα σε κατάλληλους δικούς τους λάκκους, τα δε ανακυκλώσιμα τα συσκευάζουν για να διατεθούν στο σύστημα αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, μία φορά τη βδομάδα, καθώς δεν μυρίζουν…

6. Οι κάτοικοι της πόλης εφαρμόζουν με αυστηρότητα τον διαχωρισμό των απορριμμάτων τους και τα τοποθετούν στους αντίστοιχους κάδους που φέρουν τις σχετικές ενδείξεις. Τα είδη των διαφόρων συσκευασιών συμπιέζονται υποχρεωτικά, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο.

7. Η διάθεση και μεταφορά των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων ειδών γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης της Ανακύκλωσης. Τα οργανικά απορρίμματα της πόλης μεταφέρονται από τη δημοτική υπηρεσία σε κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικά ακίνητα για την μετατροπή τους σε βελτιωτικό εδάφους, ενώ στην ύπαιθρο αυτό γίνεται με ευθύνη των ίδιων των πολιτών. Τα σύμμικτα απορρίμματα της πόλης τοποθετούνται σε κοντέινερ και περιμένουν τη λειτουργία του δεματοποιητή.

8. Προς το σκοπό της πιστής εφαρμογής των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καλούνται σε ενεργό συμμετοχή όλοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες και τα μέλη των επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και εθελοντικών οργανώσεων. Aυτονόητο είναι ότι θέτω και τις μικρές προσωπικές μου δυνάμεις στην υπηρεσία της κοινής προσπάθειας.

9. Την εφαρμογή των μέτρων αυτών για 3 – 4 μήνες, επιβλέπει η αστυνομία και τα δημοτικά όργανα ελέγχου (περιλαμβανομένων και των προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων), με εξουσιοδότηση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

10. Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική λειτουργία του όποιου μόνιμου συστήματος στο μέλλον, με κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο των ίδιων των πολιτών.

Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά που προτείνω, θα συναντήσουν αμφισβήτηση και κριτική, κυρίως για τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής τους και ενδεχομένως για τα κίνητρα της πρωτοβουλίας μου. Θα ήταν όμως χρήσιμο να δούμε εποικοδομητικό αντίλογο με συγκεκριμένες προτάσεις που να απαντούν άμεσα στο πρόβλημα, γιατί από τα υπόλοιπα έχουμε χορτάσει.

Είμαι εδώ για όποιες εξηγήσεις ζητηθούν πάνω στο σκεπτικό των προτάσεών μου και έτοιμος να δεχτώ ακόμη και την πλήρη απόρριψή τους, αν υπάρχει άλλη λύση, που εγώ δεν βλέπω στον ορίζοντα».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

 

Και μια απάντηση-σχόλιο-διαφορετική προσέγγιση στο άρθρο του κ. Πουλημένου από τον κ, Σπάθα, υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο (corfupress.com):
 http://www.corfupress.com/v3/koinonia/47406-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%AC-%E2%80%9C10-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%E2%80%9D-%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%BA-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 08.07.16 )
 
Στη σκιά...των δημοτικιστών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
03.07.16

Απόγευμα στις Μουργάδες, στο χώρο των περίφημων συνάξεων των πρώτων Δημοτικιστών στις αρχές του 20ου αιώνα, στο προαύλιο της (τότε) οικίας του δασκάλου Ιγγλή. Η παρέα που κατοικεί στα πέριξ συναντιέται σχεδόν κάθε απόγευμα τα καλοκαίρια για συζήτηση, ενίοτε δε και για τάβλι, με τη συνοδεία καφέ. Μαρτζούκος Περικλής, Μεταλληνός Γιάννης, Μαρτζούκος Στέλιος οι  μόνιμοι της συνάντησης.

Τη φορά αυτή η συζήτηση αναλώθηκε στη γενεαλογία της οικογένειας Γιακού-Χονή (Μεταλληνών) και επισφραγίστηκε από μία αναμνηστική φωτογραφία, μετά των γυναικών...

giakos2016a.jpg

Το βράδυ, στο καφέ-Crescendo το μουσικό σύνολο του Γιώργου Μαυρομάτη χάρισε μία υπέρωχη βραδιά με ελαφρά λαϊκά τραγούδια, μουσική και χορό στη σκιά της παλιάς καρυδιάς...με παγωμένη μπύρα και σουβλάκι, ενώ στην Αρκούδενα στο καφέ-Piatsa, οι θαμώνες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρο. Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 11 από 11
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar