Menu Content/Inhalt
Ευχές από την Αμερική... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
01.01.08
Μηνύματα με ανταπόδοση ευχών λάβαμε (και δημοσιεύουμε) από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού και της Φιλαρμονικής Κορακιάνας Τάκη Σαββανή, που το διάστημα αυτό των εορτών βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του στην Αμερική, καθώς και από τον χωριανό μας Σπύρο Ιωνά που είναι εγκαταστημένος στην Αμερική.

"Αγαπητέ   Θανάση
Ευχαριστώ  γιά  τίς  ευχές  σου. Αντεύχομαι  καί  εγώ, ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  καί   ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ,  μέ  ΥΓΙΕΙΑ, προσωπικά  σέ  σένα  καί  τήν  οικογένεια  σου,  στους συνεργάτες  σου  καί  σέ  όσους  επικοινωνούν  είς  την ιστοσελίδα  τής Κορακιάνας, τούς  φίλους   Κορακιανίτες  καί  όχι  μόνο. Καλή  αντάμωση"
Τάκης Σαββανής

"Αγαπητέ Θανάση,

Εύχομαι σε εσένα προσωπικά και στην οικογένειά σου καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος. Επίσης εύχομαι σε όλο το χωριό μας καλή ευημερία"
Σπύρος Ιωνάς (του Γρηγορίου)

Και μεις ευχόμαστε στους απανταχού Κορακιανίτες "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος" ...υγεία, πρόοδο και ευημερία... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.01.08 )
 
Ο Άϊ-Βασίλης πέρασε από τις Μουργάδες... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
01.01.08
                                                    sanvasil.jpg
Παραμονή Πρωτοχρονιάς, γύρω στις 8 το βράδυ, ένα έλκηθρο στάθμευσε στον τράφο του Κατσίκι στις Μουργάδες. Μοναδικός του επιβάτης ο Άϊ-Βασίλης, που έκανε μια μικρή στάση στη γειτονιά μας. Μοίρασε κατά το έθιμο δώρα στα μικρά παιδιά που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα σπίτια τους και αφού έδωσε και έλαβε τις καθιερωμένες ευχές, ξεκίνησε ξανά το ταξίδι του για την άλλη άκρη του κόσμου....
 


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Ο Άϊ Βασίλης... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
31.12.07
santaclauss.jpgΣτη Δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ) μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα. Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό από τους "συγγενείς" μετανάστες που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον "Δυτικό" Άϊ-Βασίλη.
Για τους Έλληνες Ορθόδοξους αλλά και τους υπόλοιπους Ορθόδοξους λαούς ο Αϊ-Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος. Έζησε στη Καππαδοκία όπου αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και θεωρείται (δίκαια) στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Ακόμη και ο Άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη παράδοση αγιογραφείται ως ισχνός ασπρογένης γέροντας. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379. Αυτή η ημερομηνία, ημέρα θανάτου του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε (πρώτα) απ΄ όλους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς πέρα από τα παινέματα κύριο πρόσωπο είναι ακριβώς ο Μέγας Βασίλειος για το έργο του οποίου γίνεται υπενθύμιση στον σπιτονοικοκύρη ώστε να επαναλάβει επ΄ ωφελεία βεβαίως των παιδιών που ψάλλουν αυτά.
Η σημερινή μορφή του Άϊ-Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα φαίνεται ότι καθιερώθηκε το 1931 όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση δε αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Βέβαια, η μορφή του Αϊ-Βασίλη όπως περίπου είναι σήμερα ήταν γνωστή μερικά χρόνια νωρίτερα από το 1931.

Πηγή: www.wikipedia.gr Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 31.12.07 )
 
Δύο ενδιαφέρουσες διαλέξεις... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.12.07
galaxy.jpgΗ Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές και σας ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθούν 2 ενδιαφέρουσες διαλέξεις...(δείτε στη συνέχεια) Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 31.12.07 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Το παλιό καφενείο... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Θανάσης Σπίγγος   
29.12.07

cafe-siniorou.jpgΌπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και στο χωριό μας η πορεία των παλιών καφενείων, ενός ασφαλούς δείκτη του περάσματος από την συμπαγή κοινότητα στην «κοινωνία των ατόμων», ακολουθεί την πορεία ολάκερου του χωριού και της μικρής του κοινωνίας τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες...

Το καφενείο του Γιάννη Λάσκαρη στις Μουργάδες, το προ-τελευταίο καφενείο της σημερινής  Άνω Κορακιάνας, λειτουργούσε από την εποχή ακόμα του πατέρα του. Ένα ισόγειο γωνιακό κτίριο, με τρεις περίτεχνες θολωτές πόρτες από την πλευρά του δρόμου. Ήταν οινοπωλείο περισσότερο παρά καφενείο. Για μια κούπα κρασί επιτόπου μετά τον καθημερινό κάματο ή ένα μπουκάλι κρασί για το σπίτι. Αλλά και για ένα ποτηράκι οινόπνευμα, ούζο ή κονιάκ, ή για ένα φλιτζάνι μυρωδάτο σταροκαφέ για τον εργάτη, που πριν ακόμα φέξει ξεκινούσε για το μεροκάματο... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 04.01.08 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 25
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar