Menu Content/Inhalt
Πασχαλιά... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
31.03.08

pasxalia1.jpgΗ ολάνθιστη πασχαλιά που σκεπάζει την αυλόπορτα στην κορυφή της Μουργάδας, σηματοδοτεί ότι έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της Σαρακοστής, στην τελική ευθεία για το Πάσχα. Τα ανοιχτά μωβ άνθη της σκορπούν τη γνωστή πασχαλιάτικη ευωδία σε αρκετά μεγάλη ακτίνα.
Περνάω την αυλόπορτα για μια καλημέρα στον κύριο Στέφανο και ως συνήθως η σύντομη επίσκεψη θα τραβήξει τελικά σε μάκρος. Ο συνομιλητής μου δεν χάνει την ευκαιρία να ανασύρει κάθε φορά από τις κυψέλες της μνήμης, πολύτιμες λεπτομέρειες για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που χαρακτήρισαν τη ζωή της περιοχής, πριν ακόμη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Και με την ίδια λεπτότητα και ευαισθησία με την οποία χειρίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες τις απαιτήσεις και τις παραξενιές της ακουαρέλας, τα μετατρέπει σε ολοζώντανες αφηγήσεις που σε παρασέρνουν με γόνιμο τρόπο σε μια περιπλάνηση στο χρόνο.
Σήμερα, σειρά είχε το επάγγελμα του καρβουνοποιού και οι περίφημες «μπουγιάτες», που ευδοκιμούσαν τα παλιά τα χρόνια στην γενέτειρά του περιοχή των Πουλάδων και στήριζαν το εισόδημα αρκετών οικογενειών. Από κοντά η σύζυγός του, μας εφοδίασε με μυρωδάτο καλαμποκόψωμο, προφανώς για να μας φέρει πιο κοντά στο πνεύμα της περασμένης εποχής.
Φεύγοντας, μεσημέρι πια, σκεφτόμουν το κενό στη ζωή μας, χωρίς τις μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών που έζησαν μια οδυνηρή τις περισσότερες φορές, μα γεμάτη ελπίδες μετάβαση, από την παραδοσιακή σε αυτό που αποκαλούμε σύγχρονη κοινωνία... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 17.04.08 )
 
Πίσω στο χρόνο... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.03.08

ktiriofilarmon1.jpgΏρα 5.30 το απόγευμα...Ραντεβού μπροστά στο παλιό κτίριο της Μουσικής, μετά την πλατεία του χωριού...
Ο κύριος Τάκης γύρισε το κλειδί στο λουκέτο του πορτονιού και περνώντας ένας-ένας, ανεβήκαμε τα χορταριασμένα από την απατησιά, πέτρινα σκαλιά. Μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, σταθήκαμε για λίγο θαυμάζοντας την παλιά σκαλιστή ξύλινη πόρτα, που δαρμένη από τους καιρούς και τα χρόνια που πέρασαν, στέκεται αγέρωχη, με τα δυο ξυλόγλυπτα λιοντάρια και τα άλλα σκαλίσματα-στολίδια της, φθαρμένα αλλά ζωντανά. Ο Γιάννης, ο μηχανικός της παρέας, άνοιξε ένα φάκελο με σχέδια του κτιρίου και όλοι μαζί προχωρήσαμε στο εσωτερικό του... Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 17.04.08 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Πνευματικού χαρακτήρα εκδήλωση στον Άη Θανάση PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
27.03.08

omilia_papametallinou.jpgΧθες, το απόγευμα ο ναός του Αγίου Αθανασίου του χωριού μας φιλοξένησε μια καθόλα αξιόλογη πνευματικού περιεχομένου εκδήλωση. Επρόκειτο για ομιλία - συζήτηση με τον πατέρα Μεταλληνό Γεώργιο, τ. Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Ο ομιλητής έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορική εξέλιξη των παραπάνω σχέσεων, τοποθετώντας τες στο αντίστοιχο πολιτικό υπόβαθρο κάθε εποχής, έως και τις ημέρες μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Στον επίλογο της ομιλίας, του ο παπα-Γιώργης ανέφερε ότι είναι διαθέσιμος και για άλλες παρόμοιες συζητήσεις, στο μέλλον.
Η ομιλία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο των ανακαινισμένων κελιών, στο προαύλιο της εκκλησίας, αλλά λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου προσέλευσης κόσμου, μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του ναού. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 17.04.08 )
 
25η Μαρτίου 2008 PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.03.08
               25march08_c.jpg 

«Κοινή συνισταμένη των δύο όψεων (της εκκλησιαστικής και της εθνικής) της σημερινής επετείου είναι η έννοια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»...Κάπως έτσι κατέληγε ο λόγος τον οποίο εκφώνησε η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άνω Κορακιάνας, με τη λήξη της Δοξολογίας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ακροατές οι λιγοστοί μαθητές του Σχολείου, το σώμα της Φιλαρμονικής, οι ψαλτάδες και λίγοι ακόμη πιστοί. Λιγοστές, αλλά παρούσες, οι σημαίες στον κεντρικό δρόμο και στις γειτονιές...
Η συνέχεια, στον περίβολο της Αγίας Παρασκευής, στον Ύψο, όπου μετά την εκεί Δοξολογία, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Κορακιάνας και ακολούθησε μικρή παρέλαση, με την παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής.
Τέλος, κατά το μεσημέρι, η καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση Φιλαρμονικών και Σχολείων στην πόλη της Κέρκυρας... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 17.04.08 )
 
Λίγα λόγια για την ελληνική σημαία... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Ιωάννης Κ. Ιωνάς   
25.03.08
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, λίγα λόγια για την ελληνική σημαία....

flag_gr.gifΗ εθνική σημαία της Ελλάδος περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες γραμμές.  Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω αριστερό μέρος, υπάρχει ένας λευκός ισόκερος σταυρός.

Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων

Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ"... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 02.04.08 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 19
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar