Menu Content/Inhalt
Τι είδε η εκ Ρουμανίας Καθηγήτρια... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.05.09
                         romania.jpg
Η γλωσσολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Marianna Net στο πλαίσιο του ταξιδιού της στη χώρα μας για τη συμμετοχή της σε δύο Συνέδρια (ένα στην Αθήνα και ένα στην Κέρκυρα), επέλεξε να περάσει μια μέρα στο χωριό μας, φιλοξενούμενη στο σπίτι του Δημήτρη Ιωνά (Κοπριά), προκειμένου να επισκεφθεί ορισμένες εκκλησίες. Για το σκοπό αυτό ξεναγήθηκε από χωριανούς μας, οι οποίοι αφού την οδήγησαν στον Άη Σίδερο και τον Άη Θανάση, την πήγαν στη συνέχεια μέχρι την Παλαιοκαστρίτσα (στο εκεί μοναστήρι) και από εκεί στη Μπέλα-Βίστα και στο Κράτσαλο...Φεύγοντας από το χωριό για την πόλη της Κέρκυρας, δήλωσε κατενθουσιασμένη για τη φιλοξενία, το χωριό και τους ανθρώπους που έτυχε να συναντήσει κατά την ολιγό-ωρη ξενάγησή της...       
      

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 01.06.09 )
 
"Απόδοσις του Πάσχα" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.05.09

            analipseos09a.jpg
«Ανελήφθης εν δόξη...».Παραμονή της Αναλήψεως και η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια λιτανεία της εικόνας της Αναστάσεως, ακολούθησε και σήμερα το απόγευμα την πορεία από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στη Νεροσυρμή, στον μεσαίο δρόμο του χωριού και από το Συνεταιρισμό, ξανά στον Άη-Θανάση. Υγρό το απόγευμα, λίγοι οι πιστοί, μα αρκετοί για το ξεκίνημα, πύκνωναν ολοένα στη συνέχεια, στην πορεία. Είχε πια σουρουπώσει για τα καλά, όταν μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφερε άρτους και ένα ποτήρι δροσερό αναψυκτικό για να καταλαγιάσει η δίψα...

ΣΗΜ.:Σύμφωνα με ανθρώπους της ενορίας, η λιτανεία αυτή γινόταν επί εποχής του Παπα-Κουρίνη, αλλά έφθανε μέχρι το σκίνο, στη Νεροσυρμή. Στη συνέχεια σταμάτησε, για να επανέλθει περί τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με ξεκίνημα από τον Άη-Γιώργη και πορεία στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Αλλά και με αυτή τη μορφή δεν είχε συνέχεια, οπότε μερικά χρόνια αργότερα επανελήφθη από τον Άη-Θανάση, με πορεία σταδιακά επεκτεινόμενη...

ΣΧΟΛΙΟ του Κώστα Απέργη:
"Λόγω της θητείας μου ως <παπαδοπαίδι> επί μακρό χρόνο με τον παπα-Κουρίνη, είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω υπεύθυνα, ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο παπα-Κουρίνης ετέλεσε λιτανεία απόδοσης της εορτής του Πάσχα. Οι υποστηρίζοντες κάτι τέτοιο, μάλλον, θα μπερδεύουν τη λιτάνευση των εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας, μέχρι του Σαλάτα και εν συνεχεία το <ανάθεμα>των εικονοκλαστών έξω από το πορτόνι του Άη Θανάση.
 Η εν λόγω λιτάνευση καθιερώθηκε από τον προηγούμενο μητροπολίτη Κερκύρας Τιμόθεο, ξεκίνησε από τον Άη Γιώργη, με παπάδες τον παπα-Κώστα Φαϊτά και Νικόλαο Σαγιαδινό και τον επόμενο χρόνο μετεφέρθη στον Άη Θανάση.
 Καλό θα είναι να μη προσπαθούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις περί μακροχρόνιων παραδόσεων με ανακριβή στοιχεία...
"


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 02.06.09 )
 
Βραδινή παστιτσάδα... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.05.09
               gregory09a.jpg
Το «τραπέζωμα» με κόκορα παστιτσάδο, είχε κλειστεί εδώ και μήνες. Αλλά μόλις χθες το βράδυ έγινε δυνατό να υλοποιηθεί, μετά από συνεχείς αναβολές που υποχρέωναν τους οικοδεσπότες να ανανεώνουν συνεχώς τις προμήθειές τους σε ντόπια πουλερικά. Στην αυλή του σπιτιού τους, εκεί όπου άλλοτε τέτοια εποχή ξεκινούσε η καλοκαιρινή σαιζόν για το «
Luna d' Argento», στρώθηκε το μακρόστενο τραπέζι πλάι στις λεμονιές, με «εκλεκτούς» καλεσμένους. Η νοστιμότατη μακαρονάδα της κας Κικής και το κοκκινέλι του κυρ Γρηγόρη από τα σταφύλια της περγουλιάς, τιμήθηκαν δεόντως από την ομήγυρη, διανθισμένα με λογιών-λογιών ιστορίες από την παλιά Κορακιάνα, τους τύπους και την καθημερινότητά της. Η δε τελευταία πρόποση, κατά τα μεσάνυχτα, ήταν αφιερωμένη στον οικοδεσπότη, που συμπτωματικά είχε τα γενέθλιά του...


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Η Χορωδία της Φιλαρμονικής στη Χαλκιδική PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.05.09

"Η Χορωδία της Φιλαρμονικής μας έλαβε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Χορωδιών, το οποίο οργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μουδανιών  στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Το Φεστιβάλ ήταν διήμερο, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαΐου 2009.
Η χορωδία της Φιλαρμονικής μας έλαβε μέρος την πρώτη μέρα, στο Κλειστό Θέατρο Ν. Μουδανιών, παρουσιάζοντας έργα Κερκυραϊκής, Επτανησιακής και Θρησκευτικής Μουσικής, υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου της κ. Γεωργίου Άνθη, ενώ στο πιάνο συνόδευε η κ. Πέλη Κοντογούρη. Το ακροατήριο καταχειροκρότησε την παρουσία, ενώ το Φεστιβάλ δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Όπως είναι φυσικό σ΄ αυτές τις περιπτώσεις , έγινε συνδυασμός του τερπνού μετά του ωφελίμου, έτσι την Κυριακή, ημέρα επιστροφής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Σπήλαιο των Αρχανθρώπων στα Πετράλωνα Χαλκιδικής.
Οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν  σε ένα χώρο όπου βρέθηκαν, τμήματα σκελετού του Ανθρώπου ηλικίας 800.000 χρόνων περίπου, ενώ οι έρευνες των στρωμάτων του Σπηλαίου έχουν ανεβάσει τα ευρήματα στο 1.700.000 χρόνια περίπου.
«Ο Ευρωπαίος Αρχάνθρωπος από τα Πετράλωνα», όπως είναι  γνωστός στη διεθνή βιβλιογραφία, υπήρξε Homo erectus, δηλαδή άνθρωπος όρθιος, ένα από τα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης.
Οι επισκέπτες έμειναν εκστατικοί τόσο από την ανάλυση των ευρημάτων σχετικά με την καταγωγή και εξέλιξή μας, όσο και από την ομορφιά και τον πλούτο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες του σπηλαίου, συστήνοντας ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στο χώρο επίδοξων ταξιδιωτών.
Ευχόμαστε κι άλλες τέτοιες εξορμήσεις στη χορωδία, αλλά και στα άλλα τμήματα της Φιλαρμονικής, ώστε και το χωριό μας να προβάλλεται και οι συμμετέχοντες να αποκομίζουν ψυχαγωγία και γνώση. "
Κώστας Απέργης
   Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
21η Μαϊου...διπλή γιορτή PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.05.09

Με τη συνήθη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα στα Επτάνησα η 145η επέτειος από την ένωσή τους με την Ελλάδα, το 1864. Στην ηλιόλουστη πόλη της Κέρκυρας, ο κόσμος αν και λιγότερος από προηγούμενες χρονιές, από νωρίς αναζήτησε μια προνομιακή θέση με σκιά στην περίμετρο της Κάτω Πλατείας.

  filarm210509c.jpg

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι με το παιάνισμα των τεσσάρων Φιλαρμονικών μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και στη συνέχεια κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής μπροστά από το Μποσκέτο και το Λιστόν. Ανάμεσα από τις Φιλαρμονικές παρέλασαν διάφορα άλλα σώματα, όπως χορευτικά συγκροτήματα με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, σχολεία, οι πρόσκοποι, μικρά τμήματα του ναυτικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

         xoreftiko210509b.jpg
Η Φιλαρμονική της Κορακιάνας που συμμετέχει κάθε χρόνο στην εκδήλωση αυτή, μαζί με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλης της Κέρκυρας, είχε μια πολύ καλή, ισορροπημένη και «δεμένη» μουσικά, παρουσία, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τα σχόλια που μπορούσε κανείς να ακούσει. Συνοδεύονταν δε, από τμήματα του Χορευτικού της Συγκροτήματος, που  καταγράφει επίσης μια αξιόλογη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

               festv_prod09b.jpg

Ο φετινός εορτασμός περιελάμβανε και μια ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στην Πάνω Πλατεία είχε «στηθεί» μια έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, στην οποία συμμετείχαν εκθέτοντας τα προϊόντα τους, 25 κερκυραϊκές επιχειρήσεις. Τυποποιημένο λάδι και κρασί, τυρί φέτα και νούμπουλο, βιολογικά προϊόντα και μαρμελάδες, κουμ-κουάτ και μαντολάτο, ακόμη και μπύρα κερκυραϊκής παραγωγής, ήταν μεταξύ αυτών που μπορούσε ο επισκέπτης να γευτεί, δοκιμάζοντας και δεν ήταν λίγοι αυτοί που το έκαναν.

thimis_ice09.jpgΣτο δρόμο της επιστροφής, το νέο κατάστημα «Cremeria Vienna» του χωριανού μας Σπύρου Θύμη, στο στενό δίπλα από την Ανουντσιάτα, με το θαυμάσιο ιταλικό παγωτό ημέρας, προσέφερε στους περαστικούς κάθε ηλικίας μια ανάσα δροσιάς.
Πίσω στο χωριό και μια ακόμη πρόκληση για το φωτογραφικό φακό, ενόψει. Στην κατηφόρα της Πλαγιάς, στο παλιό πηγάδι του «Κουτσούμπανου», κοπέλλες της γειτονιάς -μέλη του Χορευτικού, φωτογραφίζονται φορώντας παραδοσιακές λευκαδίτικες στολές.

                  xoriatisses1.jpg
Όμως η ημέρα δεν έχει τελειώσει, αφού συνδυάζει και την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.05.09 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar