Menu Content/Inhalt
Από την Καλαμαριά... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
01.10.09

                   kalamaria2009b.jpg
Όπως έχουμε ήδη γράψει, την περασμένη Παρασκευή η Φιλαρμονική μας αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό την Καλαμαριά, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Βορείου Ελλάδας «Ο Φαίακας», προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στη μνήμη του γνωστού συνθέτη Σπύρου Σαμάρα. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών ήταν ακόμη, ο Δήμος Καλαμαριάς και ο Σύλλογος Μικρασιατών Βορείου Ελλάδας.
                  kalamaria2009f.jpg
Την αποστολή πλαισίωσαν 55 μουσικοί και τη συνόδευσαν τα μέλη της Διοίκησης Ζερβόπουλος Ανδρέας, Ιωνά Νατάσσα, Κένταρχος Επαμεινώνδας, Κούρκουλος Νίκος, Σιμωνέτης Κώστας, Σπίγγος Γιάννης και Φαϊτά Όλγα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε παρέλαση στον κεντρικό πεζόδρομο με κατάληξη το Δημαρχείο της Καλαμαριάς, στη διάρκεια της οποίας το Μουσικό μας Σώμα έπαιξε κερκυραϊκούς σκοπούς, ενώ χόρευε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κερκυραίων. Στη συνέχεια και μετά από μια ομαδική φωτογράφηση μπροστά από το Δημαρχείο, ακολούθησε δείπνο σε ξενοδοχείο λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη.
           kalamaria2009a.jpg
Το πρωί του Σαββάτου, η Φιλαρμονική πραγματοποίησε πρόβα στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», ενώ το μεσημέρι η αποστολή γευμάτισε σε παραλιακή ταβέρνα της Χαλκιδικής με θέα το Θερμαϊκό.
Το βράδυ του Σαββάτου, στις 8.00, ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο. Προλόγισε ο Γιάννης Καλαϊτζόγλου εκ μέρους του Συλλόγου Κερκυραίων και ακολούθησαν στο βήμα ο Δήμαρχος Καλαμαριάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κερκυραίων Θέμης Παγιατάκης. Στην συνέχεια, ο γνωστός κερκυραίος λογοτέχνης και δημοσιογράφος Γιώργος Κάρτερ, που τιμήθηκε από τους 2 Συλλόγους, αναφέρθηκε στο έργο του συνθέτη Σπύρου Σαμάρα και στην επτανησιακή σχολή μουσικής, γενικότερα. Ακολούθως, ο κοσμήτορας Νίκος Κούρκουλος παρουσίασε στο κοινό το ιστορικό και το έργο του Μουσικού μας Συλλόγου.
                  kalamaria2009c.jpg
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Φιλαρμονική μας έπαιξε κομμάτια του Σαμάρα, όπως ο «Ολυμπιακός Ύμνος», η «Κρητικοπούλα», «Για την ένδοξη Πατρίδα», «Σερενάτα» κ.ά. και στη συνέχεια παιάνισε την «Περατζάδα» ενώ το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κερκυραίων έκανε την εμφάνισή του στη σκηνή του θεάτρου, για χορέψει τον «Κερκυραϊκό» χορό, τον «Κορακιανίτικο» και τη «Φουρλάνα». Τη σκυτάλη πήρε το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Μικρασιατών με παραδοσιακούς, σμυρνέϊκους χορούς. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε ελληνική μουσική και τραγούδια των Θεοδωράκη, Κατσαρού κ.α.

kalamaria2009d.jpgΜετά τη μουσική και το χορό, ήρθε η ώρα των απονομών. Τιμητικές πλακέτες αποδόθηκαν από τους 2 Συλλόγους, στον αρχιμουσικό μας Μάνθο Θύμη και στον αναπληρωτή του Σπύρο Μεταλληνό, καθώς και στη Φιλαρμονική μας (την παρέλαβε ο Επαμεινώνδας Κένταρχος), η οποία ανταπέδωσε με τα γνωστά αναμνηστικά λάβαρα. Η εκδήλωση «έκλεισε» με το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», υπό τα χειροκροτήματα των 300 και πλέον θεατών που είχαν γεμίσει το Θέατρο.
Αργότερα, οι διοργανωτές δεξιώθηκαν την αποστολή της Φιλαρμονικής σε γνωστό ξενοδοχείο, όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών έκανε μία ακόμη απονομή στο Σύλλογο του χωριού μας (το αναμνηστικό μετάλλιο παρέλαβε ο Νίκος Κούρκουλος).
Την Κυριακή το πρωί, μετά από μια βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους και στην περιοχή του Λευκού Πύργου, ήλθε η ώρα της επιστροφής στα εντόπια...
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

1.Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς γνώριζε "από πρώτο χέρι" τη Φιλαρμονική μας, αφού τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται την Κέρκυρα τον Μάιο μήνα, για τις εκδηλώσεις της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με τον Δήμο Κερκυραίων.
kalamaria2009e.jpg2. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κάρτερ, στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην εντύπωση που του δημιούργησε το γεγονός ότι ο σημερινός Πρόεδρος του Μουσικού μας Συλλόγου έχει το ίδιο επώνυμο με τον πρώτο Πρόεδρο του Συλλόγου. Βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι είναι και γιος του.
3. Έκπληξη απετέλεσε το γεγονός ότι το Χορευτικό του Συλλόγου Κερκυραίων Βόρειας Ελλάδας ανέβηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, έχοντας επικεφαλής (και μάλιστα ενδεδυμένο με παραδοσιακή στολή) τον «δικό μας» Κώστα Σιμωνέτη, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε για τη χορευτική του δεινότητα...


Διαβάστε στη συνέχεια το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Κερκυραίων & Φίλων της Κέρκυρας Βορείου Ελλάδας... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 15.12.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
"Καποδίστριας και Φλαγγίνης" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
29.09.09

Το θέμα "Οι Κυπριακές ρίζες δύο Επιφανών Κερκυραίων, του Ιωάννη Καποδίστρια και του Θωμά Φλαγγίνη", ανέπτυξε η κα Νάσα Παταπίου, ιστορικός και ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε στο Φλαγγίνειο Ίδρυμα, το Κέντρο UNESCO Ιονίου.
Με την εισήγησή της, η κ.Παταπίου:
1) Τεκμηρίωσε την ιστορική προέλευση και πορεία των Οικογενειών Γονέμη και Φλαγγί (μετέπειτα Φλαγγίνη)
2) Τεκμηρίωσε πέρα πάσης αμφισβήτησης όχι απλά τη Κυπριακή καταγωγή αλλά και τη συνείδηση αυτής της καταγωγής του Κερκυραικού κλάδου της Οικογένειας Γονέμη, γόνος της οποίας υπήρξε η Αδαμαντίνη Γονέμη, μητέρα του Ιωάννη Καποδίστρια.
3) Πέρα της ιστορίας της οικογένειας Φλαγγίνη και των κλάδων της, η κ. Παταπίου τεκμηρίωσε τόσο τη καταγωγή όσο και την αφοσίωση στον Ελληνισμό, στην Κέρκυρα και την Κύπρο του Θωμά Φλαγγίνη.
Η εισήγηση της κ. Παταπίου, η οποία έλαβε χώρα στην οικία Φλαγγίνη, φώτισε τη κοινή μοίρα του Επτανησιακού και του Κυπριακού Ελληνισμού, σε όλη τη διάρκεια της Ενετοκρατίας και της επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μοίρα που κατέστησε το τότε περιφερειακό Ελληνισμό και τον Ελληνισμό της Διασποράς, κέντρο της Εθνικής και πολιτισμικής αναγέννησης του Ελληνισμού αλλά κατέστησε και τα Επτάνησα τη γονιμότερη μήτρα αυτής της αναγέννησης...
Επίσης, ανέδειξε τη συνεισφορά της Κέρκυρας, της Επτανήσου και της Κύπρου στη διαμόρφωση της αδιαίρετης ενότητας των πολιτισμικών συνόρων του Ελληνισμού.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Σκλαβούνος (εκπρόσωπος του Κέντρου UNESCO), ο θεσμός των «Ημερών Μνήμης», στοχεύει να αναδείξει το καταλυτικό ρόλο του δίπολου ΛΗΘΗ - ΜΝΗΜΗ, στη συνειδητοποίηση και τη πορεία ατόμων και κοινωνικών ομάδων. Υπηρετεί με τον ουσιαστικότερο τρόπο τη κοινωνική και πολιτική μας ανάπτυξη. Η συνειδητοποίηση της ιστορίας, η άρνηση της Λήθης , μπορεί να μας απαλλάξει από τη Σισύφειο μοίρα της αιώνιας επανάληψης λαθών του παρελθόντος.
Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η χορωδία "Θ. Φλαγγίνης".

Πηγή
:η ιστοσελίδα www.kerkreports.blogspot.com Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 15.12.09 )
 
Το ΤΕΕ "επί το έργον"... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.09.09
metal_zervop1.jpgΜε χθεσινή του επιστολή του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Νίκος Σπίγγος, ενημερώνει την Φιλαρμονική για τους μηχανικούς - μέλη του ΤΕΕ που θα συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης του παλαιού κτιρίου, καθοδόν προς τη δημοπράτησή του.
Πρόκειται για τους χωριανούς μας μηχανικούς Γιάννη Μεταλληνό (είχε συμμετάσχει και στην α΄' φάση του μελετητικού έργου) και Σπύρο Ζερβόπουλο, οι οποίοι αφού στις αρχές της εβδομάδας είχαν τη σχετική ενημέρωση για την έως σήμερα πορεία των μελετών που οδήγησαν στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, σήμερα το μεσημέρι βρέθηκαν στο παλιό κτίριο, «επί το έργον»...


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 15.12.09 )
 
Εκδηλώσεις... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.09.09

ekdil_samara09.jpg1.Σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στο μεγάλο Κερκυραίο Μουσουργό Σπύρο Σαμάρα που διοργανώνονται από το Δήμο Καλαμαριάς, θα συμμετάσχει η Φιλαρμονική Κορακιάνας. Ειδικότερα, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 στις 9.00 μ.μ. στην «πλατεία Δημαρχείου» θα πραγματοποιηθεί παρέλαση της Φιλαρμονικής, ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς θα δοθεί μουσικο-χορευτική παράσταση από τον Μουσικό μας Σύλλογο.

ekdil_kapod092009.jpg2. Ένα πολύ  ενδιαφέρον διήμερο εκδηλώσεων Μνήμης στην «επέτειο δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια» πραγματοποιείται στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2009 στην πόλη της Κέρκυρας. Το Σάββατο 26/9 στις 7.50 μ.μ. στην Οικία του Θωμά Φλαγγίνη στον Ανεμόμυλο θα λάβει χώρα ομιλία της κας Νάσας Παταπίου , ιστορικού-ερευνήτριας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου με θέμα «Οι Κυπριακές ρίζες δύο επιφανών Κερκυραίων, του Ιω. Καποδίστρια και του Θωμά Φλαγγίνη». Ενώ την Κυριακή 27/9 θα τελεστεί Αρχιαρετικό Μνημόσυνο στον τάφο του Κυβερνήτη, μετά τη Θεία Λειτουργία.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το «Κέντρο UNESCO Ιονίου», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, το Δήμο Κερκυραίων κ.ά. φορείς και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 15.12.09 )
 
Προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
17.09.09

Σε μια λιτή και ωραία τελετή στην έδρα του Μουσικού Συλλόγου στην Αρκούδενα, η Διοίκηση της Φιλαρμονικής τίμησε απόψε (Τετάρτη 16-9-2009) τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Σωτήριο Βόσδου, για την υποστήριξη που προσέφερε στην προσπάθεια αποκατάστασης και διάσωσης του παλαιού κτιρίου.Είναι ήδη γνωστό, ότι η χρηματοδότηση του έργου ανέρχζεται στα 408 χιλιάδες ευρώ περίπου και θα υλοποιηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με βάση την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη στις 2-6-2009 μεταξύ αυτής και της Φιλαρμονικής.
                ggpin_09.jpg

Ο κόσμος άρχισε από νωρίς να συγκεντρώνεται και τα «μουράγια της Πιάτσας», ‘έζησαν έστω και περιστασιακά, παλιές στιγμές, συνωστισμού. Ο Γενικός Γραμματέας έφθασε κατά τις επτάμιση και ζήτησε πρώτα να επισκεφθεί το παλιό κτίριο στη Βενετιά.
Στο μεταξύ, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής επικρατούσε το αδιαχώρητο, με τον κόσμο να έχει κατακλύσει και την εξωτερική σκάλα. Στις πρώτες θέσεις κάθονταν οι εκπρόσωποι του Δήμου Φαιάκων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας και Φορέων του χωριού.Διακριτικά παρόντες και οι 12 Κορακιανίτες που ετοίμασαν μαζί με αλλους, το φάκελο της χρηματοδότησης.
     gg_filarm09a.jpg
Κατά την είσοδό του Γενικού Γραμματέα, η μπαντίνα τον υποδέχτηκε με ένα ευχάριστο μουσικό κομμάτι.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Σαββανής, αφού καλωσόρισε τον κ. Βόσδου, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμπαράσταση και υποστήριξη που εξαρχής προσέφερε στο εγχείρημα της αποκατάστασης του κτιρίου, εξαίροντας την επιλογή του να χρηματοδοτηθεί ένα έργο στον τομέα του πολιτισμού, που δεν έχει άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα. Επίσης, αναφέρθηκε στις πλευρές που συνέβαλαν στην ετοιμασία του φακέλου για την χρηματοδότηση του σχεδίου, δηλαδή στη Διοίκηση του Συλλόγου, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, αλλά προπάντων στην πρωτοβουλία των χωριανών που εργάστηκαν επί ενάμιση χρόνο για το σκοπό αυτό. Τα άτομα αυτά, όπως είπε, θα τιμηθούν από τη Φιλαρμονική σε ξεχωριστή εκδήλωση. Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του τόνισε ότι, στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ο Μουσικός Σύλλογος και η Κορακιάνα βρήκαν έναν φίλο, αφιερώνοντάς του στη συνέχεια τη γνωστή μελωδία «Amigos para Siempre», με τη μελωδική φωνή της Λουίζ Κουλουρίδη.
            ggpin_09_2a.jpg
Ο Γενικός Γραμματέας, λαμβάνοντας το λόγο, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υποδοχή, παρότι είναι γνώστης της ιστορίας και του πολιτισμού που παράγει η περιοχή, αναλύοντας στη συνέχεια τη σημασία του πολιτισμού και ιδιαίτερα των πολλών Φιλαρμονικών που διαθέτει η Κέρκυρα. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, όπως είπε, προωθούνται ήδη δύο σημαντικές δράσεις, που έχουν να κάνουν αφενός με τον εξοπλισμό των Φιλαρμονικών και αφετέρου με την διάσωση και αποκατάσταση ορισμένων κτιρίων τους, για πολιτιστική χρήση. Το παλιό κτίριο της Φιλαρμονικής Κορακιάνας είναι το πρώτο κτιριακό έργο που εντάχθηκε στο νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ η μπάντα θα ωφεληθεί σημαντικά και από το πρόγραμμα προμήθειας οργάνων και στολών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στην πρώτη «εκτός έδρας» αποστολή της Φιλαρμονικής μας, που πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα του τη Φλώρινα, το καλοκαίρι του 1962 και στο ότι ο πατέρας του αρθρογράφησε στον τοπικό τύπο της εποχής επαινώντας την. Τέλος, ευχήθηκε το έργο να πραγματοποιηθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τον προδιαγραφέντα βασικό σκοπό του, δηλαδή την ανάδειξη της Κερκυραϊκής Ζωγραφικής.
              ggpin_09_3.jpg
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου του προσέφερε ως συμβολικό δώρο μια ακουαρέλα του Θεόφιλου Κένταρχου, με θέμα της μια όψη της Κορακιάνας.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση, με σπιτικούς μεζέδες και κρασί που είχε ετοιμάσει η Νατάσσα Ιωνά, που μαζί με τον Κώστα Σιμωνέτη (μέλη και οι δύο της Διοίκησης) είχαν αναλάβει σημαντικό μέρος της προετοιμασίας της εκδήλωσης. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 15.12.09 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 12
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar