Menu Content/Inhalt
Ευχέλαιο... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
31.03.10

efxelaio10b.jpgΜεγάλη Τετάρτη σήμερα και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου θα ανοίξει από ενωρίς το απόγευμα τις θύρες της για την Εξομολόγηση των πιστών, η οποία λαμβάνει χώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πίσω μέρος του ναού, κάτω από τον γυναικωνίτη. Στον κυρίως ναό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το Ευχέλαιο που θα ακολουθήσει λίγη ώρα αργότερα. Ο γηραιότερος των επιτρόπων γεμίζει με υπομονή ένα πανέρι με κομμάτια από βαμβάκι, ο πρώτος ψάλτης κάνει μετά από λίγο την εμφάνισή του, ενώ λίγο αργότερα ο ιερέας ολοκληρώνει την ετοιμασία του ελαίου που θα ευλογηθεί. Οι προσερχόμενοι αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και κατά τις έξη το απόγευμα η εκκλησία σχεδόν γεμίζει από κόσμο. efxelaio10a.jpg
Κατά την τέλεση του  Μυστήριου του «Μεγάλου Ευχελαίου», διαβάζονται 7 Ευαγγέλια και 7 ευχές, ενώ μετά την πέμπτη ευχή γίνεται η ευλογία του ελαίου. Στο τέλος, ο ιερέας θα  «σταυρώσει» το εκκλησίασμα στο μέτωπο, στο πηγούνι και στα χέρια. Οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν για το σπίτι τους το «ευλογημένο έλαιο» που θα περισσέψει…Η εκκλησία αδειάζει…θα μείνουν ο ιερέας με τους ψάλτες, για τη συνέχεια
.

ΣΗΜ:.1. Λίγο «στενάχωρα»  ήταν τα καινούργια στασίδια στο πίσω μέρος του ναού, για τον Επίτροπο που παροτρύνθηκε από τον ιερέα να τα δοκιμάσει. Μάλλον δεν προορίζονται για εύσωμους…
2.Το απόγευμα, την ώρα του Ευχελαίου, μάταια προσπάθησε ο Κώστας ο Ιωνάς, να αποτρέψει την «απαλλοτρίωση» μιας παλιάς μηχανής από «συνεργείο» αθίγγανων, στην στροφή πάνω από το σπίτι του. Ήταν η τρίτη και…πετυχημένη προσπάθειά τους…



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Μεγάλη Βδομάδα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.03.10
nymfios2010a.jpgΜεγάλη Βδομάδα, ή Εβδομάδα των Παθών από χθες…εβδομάδα έντονης εναλλαγής των συναισθημάτων. Στο χωριό είναι ήδη εμφανείς οι μικρές και μεγαλύτερες ετοιμασίες για τον ερχομό του Πάσχα (ασβέστωμα στις γειτονιές, καθαρισμοί, περιποίηση των λουλουδιών), αλλά και οι πρώτες αφίξεις των σπουδαστών μας και των λοιπών εκτός του χωριού, Κορακιανιτών είναι γεγονός.
Το σούρουπο της Μεγάλης Δευτέρας, στον Άη Νικολόπουλο πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Όρθρος, που χαρακτηρίζεται από τους Ύμνους «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» και  «Τον νυμφώνα Σου βλέπω…».. Από τη χαραμάδα της εισόδου του μικρού ναού ξεχύθηκαν στο προαύλιο οι στίχοι του ύμνου «Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής…», από ανάκατες ανδρικές και γυναικείες φωνές. «Φτωχό» το ψαλτήρι, μα «πλούσιο» το εκκλησίασμα (στην πλειονότητα γυναίκες), που με τη βοήθεια από το λιγοστό φως που εξέπεμπε το πολυκέρι από τη δεξιά γωνία της εκκλησίας, συνέβαλε κάθε τόσο στις υμνωδίες…
Σήμερα, ανήμερα Μεγάλης Τρίτης, στους Πουλάδες, θα ψαλθεί το Τροπάριο της βυζαντινής ποιήτριας του 9ου μ.Χ. αιώνα, Κασσιανής…

 



 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Των Βαϊων... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.03.10

   vaion10db.jpg
Ηλιόλουστη και με καθάρια ατμόσφαιρα από το πρωινό αεράκι, υποδέχτηκε η πόλη της Κέρκυρας την φετινή Λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων. Η Λιτανεία αυτή έχει για τα νησιά μας μια ξεχωριστή, πρόσθετη σημασία, αφού ο εορτασμός των Βαΐων του 1630 συνδέθηκε με την «νίκη» κατά της πανώλης, που από τα Χριστούγεννα είχε κάνει την εμφάνισή της στην πόλη και την ύπαιθρο της Κέρκυρας. Έτσι, από τότε θα καθιερωθεί κατόπιν αιτήματος των Συνδίκων προς την «
Περιφανεστάτην Κυβέρνησιν Κερκύρας», η Λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος του Άγιου κατά την Κυριακή των Βαΐων εκάστου έτους.
                 vaion10c.jpg
Απεικόνιση του αποδιδόμενου στον πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα, θαύματος υπάρχει σε μια μοναδική εικόνα στο χωριό μας, στο ναό του Αγίου Αθανασίου, στην οποία εμφανίζονται οι άγιοι Αθανάσιος και Σπυρίδων, «ενισχυόμενοι υπό της χειρός του Κυρίου, εκδιώκοντες τον λοιμό, ο όποιος ιστορείται ως πτερωτό τέρας, επιγραφόμενο «η πανούκλα». Η τοιχογραφία φέρει την επιγραφή : «ότε εδίωξαν το πάθος της λοιμικής νόσου εκ του τόπου τούτου». Εξ αφορμής δε του γεγονότος ότι η πανώλη, ενώ έφθασε στον γειτονικό Αγιο Μάρκο, δεν πέρασε τα όρια του χωριού μας, παλαιότερα η Λιτανεία έφθανε μέχρι το σημείο εκείνο, όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις η ασθένεια άφησε το ίχνος της πάνω σε ένα βράχο...
Η  Λιτανεία των Βαΐων στην πόλη της Κέρκυρας διανύει τη μεγαλύτερη διαδρομή από κάθε άλλη Λιτανεία, αφού ακολουθεί την ορίζουσα την εποχή εκείνη περίμετρο της πόλεως. Όπως κάθε χρόνο, σε αυτήν συμμετέχουν όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα εορτασμού και κατάνυξης.
                        vaion10da.jpg
Στο τέλος της Λιτανείας, οι Φιλαρμονικές περνούν μπροστά από το Λιστόν παιανίζουσες, για να εισπράξουν το χειροκρότημα του πλήθους που βρίσκεται συγκεντρωμένο εκεί.

                       vaion10b.jpg
Ιδιαίτερα «δυναμική» ήταν η σημερινή παρουσία της Φιλαρμονικής μας, στις τάξεις της οποίας συμμετείχαν ένδεκα μικροί μαθητές που πραγματοποίησαν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, αλλά και ορισμένοι επανακάμψαντες μουσικοί, που απετέλεσαν ευχάριστη έκπληξη…μαζί φυσικά με όλους τους υπόλοιπους. 
                   vaion10a.jpg
Το βράδυ του Σαββάτου, παραμονή των Βαΐων, στην τελική πρόβα της μπάντας παραβρέθηκε και συμμετείχε ενεργά, ο καταξιωμένος μαέστρος του Συλλόγου κατά τη δεκαετία του 1980, Νίκος Κοσκινάς, ενώ ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα καταβλήθηκαν προσπάθειες από γονείς και τη Διοίκηση για την εξεύρεση στολών για τα δέκα «πρωτάκια»…
Χρόνια Πολλά !


ΣΗΜ.:  η "κορνίζα" με τους πρωτάρηδες μουσικούς δεν περιλαμβάνει τον μικρό Παναγιώτη Ιωνά, που συμπληρώνει επάξια την ενδεκάδα...


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Συνάντηση...με παρελθόν PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
27.03.10
Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης», υπό την αιγίδα του Κέντρου UNESCO Ιονίου και τη συνεργασία πολλών τοπικών φορέων., Η θεματολογία, οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και ζητημάτων που απασχολούν την Κέρκυρα του σήμερα, με προεκτάσεις στο χώρο της Αδριατικής και του Ιονίου. Από την οικονομία, μέχρι τον πολιτισμό και το περιβάλλον…Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι εμπειρίες που μετέφεραν ειδικοί από άλλες χώρες της Αδριατικής (Ιταλία, Κροατία κλπ). Ευχόμαστε τα πορίσματα να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους…

                 sgouros_tzitzik2010.jpg
Στο περιθώριο τώρα των εκδηλώσεων, έλαβε χώρα και μία συνάντηση ιδιαίτερου χαρακτήρα και συναισθηματικής φόρτισης. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της
UNESCO κα Τζιτζικώστα ζήτησε και συναντήθηκε με τον χωριανό μας ζωγράφο Στέφανο Σγούρο, επαναφέροντας στον τελευταίο μνήμες από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Τότε που αυτός υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία μαζί με τον αγαπημένο εξάδελφο της κας Προέδρου, Οδυσσέα Κ. , με τον οποίο είχαν αναπτύξει μια πολύ στενή φιλία. Σε εκείνες τις πραγματικά δύσκολες εποχές, ο Στέφανος Σγούρος είχε δωρίσει στο φίλο του μια χαρακτηριστική υδατογραφία με το Ποντικονήσι, με αφιέρωση που απηχούσε στις δυσκολίες εκείνων των καιρών, η οποία (υδατογραφία) πέρασε πρόσφατα στα χέρια της κας Τζιτζικώστα και έδωσε την αφορμή για τη συνάντηση. Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και η πρώην Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν πολύ θερμή και γεμάτη συγκίνηση, ενώ κάποια στιγμή μεσολάβησε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιο του Οδυσσέα Κ., γνωστό δημοσιογράφο του πολιτιστικού ρεπορτάζ στην Αθήνα…Όλοι τους έδωσαν την υπόσχεση για μια νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον…φυσικά, στην Κέρκυρα.



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Μεθεόρτια... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Απέργης   
26.03.10
"Σε τούτο το χωριό έχουμε μείνει «τρεις κι ο κούκος».Έτσι λοιπόν έχουν εκ των πραγμάτων ατονήσει πολλές συνήθειες, που απαιτούν την ύπαρξη πλήθους , για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και της κατάλληλης ατμόσφαιρας, κάθε φορά που απαιτείται.
Παλιότερα στις εθνικές γιορτές ο σημαιοστολισμός «οικιών και καταστημάτων», ήταν σχεδόν γενικός και έδινε ένα χαρακτηριστικό, γιορταστικό χρώμα στο χωριό.
Με τη φυγή του κόσμου, το κλείσιμο των μαγαζιών και την αδιαφορία(;) όσων απέμειναν έσβησε κι αυτό, οι δε συμπαθέστατοι έποικοι ακόμη δεν ύψωσαν τη δική τους. Ελάχιστοι πια θυμούνται τις μέρες αυτές το εθνικό μας σύμβολο.
Έχει απομείνει, μετά τη δημιουργία του Δήμου και τη μεταφορά των εκδηλώσεων στον Ύψο, μια βιαστική Δοξολογία στον Άη Γιώργη και μια πιο βιαστική «παρέλαση» του Σχολείου και της Φιλαρμονικής κατά την μετάβασή τους στον Ύψο και την Πόλη. Στο πέρασμά τους από τον κεντρικό δρόμο του χωριού ακουγόταν και κανένα εμβατήριο, έτσι να θυμίσει στους γέρους και γενικά στους ανήμπορους, που παρέμειναν στα σπίτια τους το ξεχωριστό της ημέρας.

Φέτος, φευ, ούτε αυτό δεν συνέβη, τουλάχιστον από Αρκούδενα μέχρι Μουργάδες. Η Μουσική διάβηκε «βαρώντας » σκέτα ταμπούρλα…
Εις μάτην δύο “γέροι κι ανήμποροι”, η Μαρία η Κατσικού κι η αφεντιά μου περιμέναμε στις φανέστρες μας ν΄ ακούσουμε ότι « Όλη δόξα , όλη χάρη» άγια μέρα ξημέρωσε…
Ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσουν κατά Συμβούλιο Φιλαρμονικής μεριά και θα το ακούσουμε…του χρόνου, αν προκάμουμε…"
Κώστας Απέργης



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 25
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar