Menu Content/Inhalt
Καλά κρασιά... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.09.10

            trygos10b.jpg
Σεπτέμβρης, μήνας του τρύγου…η εποχή που ο κάθε αμπελουργός απολαμβάνει τον κόπο της χρονιάς. Ως γνωστόν το αμπέλι είναι μία απαιτητική καλλιέργεια, που απαιτεί συνεχή φροντίδα, από την αρχή του χρόνου μέχρι το τρύγημα των σταφυλιών για να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιμέλεια της παραγωγής του κρασιού. Όσο και αν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει και εδώ τις προόδους τους, το καλό σταφύλι και το καλό κρασί προϋποθέτουν πάνω από όλα την προσωπική και συχνή φροντίδα του αμπελουργού.

                  trygos10a.jpg
Τέτοιες μέρες λοιπόν κάθε χρόνο, από του Σταυρού και μετά, έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, η «αναστάτωση» του τρύγου είναι λίγο-πολύ εμφανής στις γειτονιές του χωριού. Τα κατώγια ανοίγουν, τα βαρέλια και τα σκαφόνια πλένονται, τα ατομικά (πλέον) αλεστήρια και ζυφτήρια στήνονται για να υποδεχτούν τα σταφύλια και στη συνέχεια τα τσίπουρα, οι σκάφες, τα βαρέλια κα οι ταμιζάνες ετοιμάζονται για να υποδεχτούν το μούστο και το κρασί. Το χαρακτηριστικά αρώματα του τρύγου διαχέονται στα σοκάκια, προϊδεάζοντας τον ανήξερο. ’Ένας καινούργιος κύκλος ξεκινάει… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 26.09.10 )
 
Εκδηλώσεις για τον Καποδίστρια PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.09.10
kapodistrias.jpg
Το Κέντρο UNESCO του Ιονίου διοργανώνει το Σάββατο στις 5.30 το απόγευμα, στην Ιόνιο Ακαδημία, ημερίδα μνήμης και τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ημερίδα μνήμης και τιμής στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, που θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα, στην Ιόνιο Ακαδημία, με ομιλητές τον ακαδημαϊκό Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, τους πανεπιστημιακούς Ηλία Θερμό, Ανδρέα Κούκο και Χαράλαμπο Μπαρμπούνη, το φιλόλογο και συγγραφέα Κωνσταντίνο Καραμούτσο και τον πρόεδρο του Κέντρου UNESCO του Ιονίου Γιώργο Σκλαβούνο.
Στις εκδηλώσεις αυτές θα συμμετάσχει και η Χορωδία του Μουσικού μας Συλλόγου από κοινού με άλλες Χορωδίες της Κέρκυρας.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 01.10.10 )
 
Ειδήσεις... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.09.10
1.Αύριο Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ , ο Μουσικός μας Σύλλογος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στη νησίδα Βίδο, προς τιμήν των πεσόντων Σέρβων πολεμιστών, της περιόδου 1916 – 1918.
2.Μάλλον ολοκληρώθηκε το παζλ των υποψηφίων Δημάρχων για το νέο Δήμο της Κέρκυρας (όπως αποκαλείται): Σπύρος Βεντούρας, Αλέκος Αυλωνίτης, Γιάννης Τρεπεκλής, Χρύσανθος Σαρλής, Χαράλ. Χαραλάμπους, Στέφανος Σαμοϊλης, Γιάννης Ζωχιός, Μερόπη Υδραίου. Άντε στις επόμενες ημέρες και τα ψηφοδέλτια…Για το διακύβευμα των εκλογών ούτε λόγος (ουσίας) ακόμη…Περισσότερα προσεχώς.
3.Αρνητική ήταν η χθεσινή γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στον Παντοκράτορα (ανεμογεννήτριες). Να θυμίσουμε ότι το θέμα αγγίζει και την περιοχή μας, αφού μέρος των εγκαταστάσεων προβλέπεται να τοποθετηθούν κοντά στον οικισμό μας.
Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο χωριανός μας Σεβαστιανός Μεταλληνός (επικεφαλής της Δημοτικής Αντιπολίτευσης) στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου: α) η προτεινόμενη όδευση των αγωγών Υψηλής Τάσης για τη σύνδεση του αιολικού πάρκου με τον Υποσταθμό περνάει από τα λιθόκτιστα γεφύρια στην επαρχιακή οδό Αγίου Μάρκου – Ανω Κορακιάνας και ο αγωγός περνάει μέσα από τον οικισμό της Ανω Κορακιάνας (δημοτική οδό), δημιουργώντας κίνδυνο για την δημόσια υγεία και β)ο προτεινόμενος Υποσταθμός Υψηλής Τάσης προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή «Γιατροί», επί της Επαρχιακής Οδού…Θα παρακολουθήσουμε και τη συνέχεια του θέματος…

4.«Καλό Φθινόπωρο» από την Αστρονομική Εταιρεία, η οποία μας υπενθυμίζει ότι θα έχουμε Φθινοπωρινή ισημερία   το πρωί της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:09. Η ημέρα και η νύχτα θα έχουν ίση διάρκεια παντού στη Γη και από την επόμενη, οι ημέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν.Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας θα ξεκινήσει το φθινοπωρινό - χειμερινό της πρόγραμμα  διαλέξεων και παρατηρήσεων (για το οποίο θα ενημερωθείτε σύντομα) από την 1η Οκτωβρίου 2010.
 

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.09.10 )
 
Γεφύρια... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
18.09.10
gefiri_venet.jpgΑπό την ξέφρενη πορεία του μεταπολεμικού μας πολιτισμού, που οδήγησε στις τσιμεντουπόλεις και στη σταδιακή ερήμωση της υπαίθρου, έχει ευτυχώς διασωθεί (αλλά για πόσο ακόμη) ένα πλήθος στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που λειτουργούν ως  μέτρο σύγκρισης και φανέρωσης μιας άλλης αντίληψης για το ωραίο, τον κόσμο ως κόσμημα, η οποία προφανώς διαμορφώθηκε σε χαλεπώτερους από υλικής πλευράς, καιρούς. Όμως, τα απομεινάρια αυτά, ένα προς ένα, κινδυνεύουν από κατάρρευση ή εξαφάνιση, χωρίς το ενδιαφέρον ή και τη φροντίδα της κοινωνίας μας. Ένα από αυτά είναι το λιθόκτιστο μεγάλο γεφύρι πάνω στη στροφή, στην είσοδο για τη Βενετιά, που αποτελεί  βασικό συνδετικό κρίκο της συνοικίας αυτής (και όχι μόνο) με το υπόλοιπο χωριό. Το έργο αυτό που φτιάχτηκε υπό άλλες συνθήκες και με διαφορετικές προοπτικές, δέχεται τις τελευταίες δεκαετίες πιέσεις και βάρη, προφανώς πέραν των προδιαγραφών και των αντοχών του, με συνέπεια να έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα «ραγίσματα». Και μπορεί οι διαδοχικές στρώσεις τις ασφάλτου στην επιφάνειά του να μην επιτρέπουν να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, μια προσεκτική όμως περιήγηση «από κάτω», αποκαλύπτει τις πρώτες μετακινήσεις (μικρές ακόμη) στα πέτρινα στοιχεία των τοιχωμάτων…Θα ήταν «ευχής έργο» να υπάρξει κάποια φροντίδα για την έγκαιρη συντήρηση, προτού η ζημία γίνει εμφανής και μη ανατρέψιμη…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Πρωτάκια... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
13.09.10

                       protaki10b.jpg
Πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς σήμερα, με  τον καθιερωμένο Αγιασμό και η αγωνία των μικρών, πρωτάρηδων μαθητών έχει φθάσει στο κατακόρυφο…Έχουν προηγηθεί η σχετική προετοιμασία από την οικογένεια και η προμήθεια του πρώτου σχολικού εξοπλισμού, αλλά και οι παραινέσεις φίλων και γνωστών. Παρόλα αυτά, το ερωτηματικό δεν έχει εκλείψει από τα μάτια των μικρών, που καλούνται να βρεθούν για πρώτη φορά στα θρανία του Νηπιαγωγείου, μαζί με άλλους συνομήλικους …Και βέβαια να μην ξεχνάμε και το πατροπαράδοτο έθιμο με το νερό που ρίχνεται ξωπίσω από τον νέο μαθητή μόλις ξεμυτίσει από το σπίτι καθοδόν για το σχολείο. Και στο γεμάτο απορία «Μα γιατί;» ερώτημά του, ακολουθεί η απάντηση του γονέα «Μα για να μάθεις σαν νερό τα γράμματα, παιδί μου» ! Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 13.09.10 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 10
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar