Menu Content/Inhalt
Πολιτιστική κινητικότητα... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
29.11.10

1.Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή) βράδυ στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Κορακιάνας, αφιερωμένη στη μνήμη του Λορέντζου Μαβίλη, με ομιλητή το γνωστό κοινωνιολόγο Γιώργο Σκλαβούνο. Με αναφορές στο χθές, αλλά και σημαντικές παραπομπές στο σήμερα, η συζήτηση κράτησε αμείωτο επί δύο και πλέον ώρες το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι με συνεχείς ερωτήσεις και παρεμβάσεις προς τον ομιλητή εμπλούτισαν τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε.

mavilis10b.jpg   mavilis10a.jpg
Φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές στους δεσμούς του ποιητή με το χωριό μας  και με αφορμή αυτές του τις επαφές και επισκέψεις στην Κορακιάνα των αρχών του 20ου αιώνα, κατατέθηκαν προς διερεύνηση και υλοποίηση σε συνεργασία με το Παράρτημα Ιονίου της UNESCO, οι εξής προτάσεις:

-Να τοποθετηθεί στις Μουργάδες, το ερχόμενο καλοκαίρι, στο τόπο συγκέντρωσης της «παρέας» των Μαβίλη, Θεοτόκη και των άλλων διανοουμένων της εποχής, επιγραφή και το γεγονός αυτό να συνδυαστεί με τη διοργάνωση εκδήλωσης για το γλωσσικό ζήτημα, σύμφωνα με την εκφρασθείσα τότε, αλλά μη υλοποιηθείσα, βούληση των πρωτεργατών του δημοτικισμού.

-Το Παράρτημα της UNESCO σε συνεργασία με πνευματικούς φορείς της Κέρκυρας να αναλάβει τη συγγραφή βιογραφιών για 10 προσωπικότητες της Κέρκυρας και των Επτανήσων, αρχής γενομένης από το Λορέντζο Μαβίλη και οι ζωγράφοι της Κορακιάνας να αναλάβουν να φιλοτεχνήσουν τα πορτραίτα τους.

 2. Το Σάββατο το βράδυ στα κελιά του Άη Θανάση ξεκίνησε εντατικές (ελπίζουμε) πρόβες η παρέα με τα μαντολίνα, αποτελούμενη από 4 μαντολίνα, 3 κιθάρες, 1 βιολί και ένα ακορντεόν.
                     mantolinata10a.jpg 
3.Απόψε, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης στην πόλη, η παρουσίαση του βιβλίου του χωριανού μας Κωνσταντίνου Π. Θύμη, με τίτλο "ΕΥΓΕΝΕΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ 1716-1806". Ο πολύς κόσμος που παραβρέθηκε είχε την ευκαιρία να ακούσει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τους εκπροσώπους του Ελληνικού Διαφωτισμού, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Ευγένειος Βούλγαρης.
vivlio_thimis2.jpg  vivlio_thimis.jpg 


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 02.12.10 )
 
Εκδηλώσεις... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.11.10
kthimisbook.jpg1.Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας και Παξών, η Ένωσις Χριαστιανών Επιστημόνων Κέρκυρας, οι εκδόσεις Σαϊτη και το Ε.Φ.Τ. Ενορίας Ποταμού, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Π. Θύμη «ΕΥΓΕΝΕΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ 1716-1806 – Παρακαταθήκες Εκκλησιαστικού Ήθους – Λόγος Πανηγυρικός εις τον Άγιον Ανδρέα τον Πρωτόκλητον (Κωνσταντινούπολις 30 Νοεμβρίου 1759)», στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 7 το απόγευμα.Άνοιγμα εκδήλωσης:Απόδοση Εκκλησιαστικών Ύμνων: από το Σύνολο Κερκυραϊκής ΨαλτικήςΚαλωσόρισμα: από την Πρόεδρο της Ενώσεως κα. Ειρήνη Μαλαχά, Καθηγήτρια Μ.Ε.Ομιλητές:Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος, Ηλίας Γιαρένης, Καθηγητής Τμ. Ιστορίας Ιονίου ΠανεπιστημίουΣυντονιστής: ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, Ιεροκήρυξ Ι. Μητροπόλεως

Η εκδήλωση θα κλείσει με χαιρετισμό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

2.Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 ατις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Κορακιάνας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα:
"Μνήμη και τιμή στον Λορέντζο Μαβίλη"
Ομιλητής, ο κοινωνιολόγος-οικονομολόγος Γιώργος Σκλαβούνος. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.11.10 )
 
Στη μνήμη του "Σπύρου" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Βασίλης Μαρτζούκος   
25.11.10
"Μία φορά και έναν καιρό σε ένα όμορφο χωριό η ζωή κυλούσε ομαλά και οι κάτοικοι χαιρόντουσαν τα δώρα που απλόχερα τους μοίρασε η φύση. Τα παιδιά του χωριού είχαν το μοναδικό προνόμιο να εξοικειώνονται άμεσα με το περιβάλλον τους και να μην μαθαίνουν για τα ζώα και τα φυτά μόνο από βιβλία και τηλεοράσεις, όπως τα παιδιά των πόλεων. Οι περισσότεροι γονείς, έχοντας συνείδηση της ευκαιρίας αυτής, φρόντιζαν να συνδυάζουν το παιγνίδι με την αγωγή των παιδιών τους. Σε πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά του χωριού ανεγνώριζαν φυτά και φρούτα, γνώριζαν σταδιακά τις διαδικασίες καλλιέργειας και παραγωγής, τάϊζαν τις κότες, έπαιζαν με τους σκύλους και φρόντιζαν τις γάτες της γειτονιάς τους. Ειδικότερα για τις γάτες οι μαμάδες  είχαν εξηγήσει στα παιδιά τους ότι αρκεί ένα χάδι και λίγα αποφάγια για να κερδίσουν την απέραντη τρυφερότητά τους αλλά και την προστασία τους από ερπετά, τρωκτικά και έντομα.
Οι κανόνες έχουν πάντα και τις εξαιρέσεις τους. Οι γονείς του Γιαννάκη, προφανώς αδιάφοροι για την σωστή αγωγή του, τον παρακολουθούσαν να συμπεριφέρεται στις γάτες της αυλής του σαν αυτές να ήταν αντικείμενα και όχι έμψυχα. Ο μικρός και κακομαθημένος δυνάστης σύντομα έγινε ο εφιάλτης των αθώων τετραπόδων, με την ανοχή, ίσως δε και με το καμάρι των γονιών για τα «κατορθώματά του».
Ένας όμορφος γκριζόασπρος γάτος με το παρατσούκλι «Σπύρος», κυκλοφορούσε επί χρόνια σε μία από τις γειτονιές του χωριού. Επιφυλακτικός αρχικά με τους ανθρώπους έπαιρνε ότι του έδιναν και τα βράδια, πιστός στο καθήκον, κυνηγούσε στη φύση για να συμπληρώσει τα γεύματά του. Μετά από καιρό ο «Σπύρος» ανακάλυψε με δραματικό τρόπο ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Η οικογένεια που του έδωσε το όνομα «Σπύρος» και τον φρόντιζε, έκανε το λάθος, με την φιλική συμπεριφορά της, να του αφαιρέσει την επιφύλαξη προς τους ανθρώπους, δηλαδή να τον αφοπλίσει.
Έτσι άοπλος πλέον ο «Σπύρος», γεμάτος εμπιστοσύνη προς τους ανθρώπους, επιζητούσε την φροντίδα και την αρωγή τους, μέχρι που έπεσε στα χέρια του μικρού κακομαθημένου Γιαννάκη και της παρέας του. Ο «Σπύρος» δοκίμασε στο πετσί του τι σημαίνει ανθρώπινη κλωτσιά και δυνατό τράβηγμα της ουράς, στα πλαίσια του «παιδικού παιγνιδιού» και μην μπορώντας να το αντέξει αντέδρασε όπως τον δίδαξε η φύση γρατσουνώντας στο χέρι τον Γιαννάκη. Ο μικρός με κλάματα έδειξε με το δάκτυλο στους γονείς του τον «ανθρωποφάγο» γάτο και από την στιγμή αυτή η μοίρα του «Σπύρου» είχε κριθεί, αφού από την επόμενη ημέρα εξαφανίσθηκε. Άλλοι λένε ότι οι οργισμένοι γονείς τον φαρμάκωσαν, άλλοι ότι τον απομάκρυναν από το χωριό, πετώντας τον σε μακρινά χωράφια και άλλοι ισχυρίζονται ότι τον είδαν πατημένο από ρόδες αυτοκινήτου.
Στο χωριό η ζωή συνεχίζεται. Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν κοινωνικές φιλοφρονήσεις και με ευλάβεια σταυροκοπιούνται τις Κυριακές στις εκκλησίες, ελπίζοντας ότι θα καταταγούν μετά θάνατον μεταξύ των αγίων, σε αντίθεση με τα ζώα τα οποία δεν έχουν ψυχή και συνεπώς αυτά δεν πρέπει να ελπίζουν σε τίποτε, μετά τον θάνατό τους. Τύψεις δεν υπάρχουν, διότι η φύση έχει πλασθεί για να υπηρετεί τον άνθρωπο του οποίου η αποστολή είναι να κατακυριεύσει την γη. Οι αυριανοί «σκληροί» και παρασιτικοί Γιάννηδες θα φέρουν τον πλανήτη ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή του".                                                                                                                                      Αντίο «Σπύρο»

                                                          Βασίλειος Μαρτζούκος (Μιζές)

ΣΗΜ.: με την αφήγηση του Βασίλη, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν χάθηκε απλά ο "Σπύρος", αλλά ότι η γειτονιά (Μουργάδες), "άδειασε" ξαφνικά από γάτους.... Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.11.10 )
 
Εκδήλωση του Φίλη Κένταρχου PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.11.10
kravgifilis5.jpgΠραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας υπό την οργάνωση του Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης και την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων, η εκδήλωση-παρουσίαση του Εικαστικού και Λογοτεχνικού έργου του χωριανού μας ζωγράφου και εκπαιδευτικού Φίλη Κένταρχου, με τίτλο "Κραυγή Ειρήνης".
Μέσω ενός πολυμορφικού έργου που συνδύαζε λόγο, ήχο και εικόνα, ο καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του, έσυραν της μνήμες των παλαιοτέρων αρκετές δεκαετίες πίσω, στη δύσκολη δεκαετία του ’40 και με τα μάτια των παιδιών της εποχής εκείνης (ένα από αυτά ήταν και ο καλλιτέχνης) ζωντάνεψαν εικόνες και παραστάσεις του επίπονου περάσματος από τη δυστυχία του πολέμου στις δυσκολίες της ειρήνης. Όμως, πέραν από ύμνο στην ειρήνη, η χθεσινή βραδιά απετέλεσε και έναν ύμνο στην Κορακιάνα, με τις πυκνές αναφορές σε αυτήν, μέσα από τα γλαφυρά αφηγήματα. Ο Θεόφιλος Κένταρχος χθες, ζωγράφισε με την λογοτεχνική του πέννα και έγραψε με τις πλούσιες ανταύγειες της ακουαρέλας του, μα περισσότερο από όλα μίλησε με την ψυχή του. Την ψυχή του παιδιού με τα βιώματα του πολέμου, μα και του ώριμου κατοπινού δημιουργού, όπως τον γνωρίζουμε οι νεότεροι.
Την εκδήλωση προλόγισε και στα δύο της μέρη ο παιδίατρος Σπύρος Σαββανής, για να ακολουθήσουν οι προβολές των πολυμορφικών video με έργα του καλλιτέχνη, οι απαγγελίες ποιημάτων από την ηθοποιό Μαριέττα Σαββανή και οι παρουσιάσεις τριών μικρών διηγημάτων με φόντο την Κορακιάνα της κατοχής και της απελευθέρωσης, από το βιβλίο του Κένταρχου, «Μονοπάτια του χρόνου», με αφηγητή το Σπύρο Βέργη. Την ωραία εκδήλωση ζέστανε με την συμμετοχή της η παιδική χορωδία του Ωδείου Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση της Πέλυς Κοντογούρη, καθώς και η Χορωδία του Δήμου Κερκυραίων, υπό τη διεύθυνση του Ant. Ivanov.

Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες, πολύς ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο και φυσικά η Κορακιανίτικη παρουσία ήταν έντονη.

kravgifilis1.jpg 
  kravgifilis2.jpg
   kravgifilis3.jpg
 kravgifilis4.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.11.10 )
 
Ποιοί εκλέγονται στο Τοπικό Συμβούλιο PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
22.11.10
Με βάση τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Κέρκυρας οι υποψήφιοι Τοπικοί Σύμβουλοι της Άνω Κορακιάνας, έλαβαν τους παρακάτω σταυρούς-ψήφους: 
“ΕΜΠΡΟΣ μ΄εσένα για την Κέρκυρα’’ (Στέφ. Σαμοϊλης)
ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΟΥ ΑΔΑΜ: 2 ψήφοι
ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: 4 ψήφοι
ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
: 7 ψήφοι 

“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ’’ (Χαρ. Χαραλάμπους)
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: 26 ψήφοι
ΑΠΕΡΓΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: 140 ψήφοι
ΘΥΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ: 48 ψήφοι
ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΦΩΚΙΩΝ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 : 159 ψήφοι

“ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ’’ (Αλ. Αυλωνίτης)
ΒΑΡΔΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΛΗ) ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: 31 ψήφοι
ΘΥΜΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: 64 ψήφοι
ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: 69 ψήφοι
LEWIS SALLY ANN LOUISE KELWAY
ΤΟΥ OEEN: 6 ψήφοι
ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤOΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: 88 ψήφοι
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 : 129 ψήφοι

“Κέρκυρα να ζεις’’ (Γ. Τρεπεκλής)
ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ: 16 ψήφοι
ΘΕΟΔΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: 13 ψήφοι
ΘΥΜΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ : 38 ψήφοι
ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: 32 ψήφοι 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στις 5 πρώτες θέσεις της προτίμησης των εκλογέων είναι οι:

ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΦΩΚΙΩΝ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 : 159 ψήφοι
ΑΠΕΡΓΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: 140 ψήφοι
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : 129 ψήφοι
ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤOΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: 88 ψήφοι
ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: 69 ψήφοι 

Όμως, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, τελικά εκλέγονται οι: 

1.ΘΥΜΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
: 38 ψήφοι
2.ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: 32 ψήφοι
3.ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ: 16 ψήφοι
(από τον συνδυασμό “Κέρκυρα να ζεις’’ του Γ. Τρεπεκλή)
4.ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 : 129 ψήφοι
(από το συνδυασμό “ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ’’ του Αλ. Αυλωνίτης)
5.ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΦΩΚΙΩΝ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 : 159 ψήφοι
(από το συνδυασμό “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ’’ του Χαρ. Χαραλάμπους), 


οι οποίοι θα αποτελέσουν το νέο ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.11.10 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 18
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar