Menu Content/Inhalt
"Νιά" Παρασκευή PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
29.04.11

«Νιά Παρασκευή» σήμερα και η μικρή εκκλησία στις Μουργάδες άνοιξε τις θύρες της για τη Λειτουργία της Παναγίας. Στη συνέχεια, στο σπίτι  της Χριστίνας και του Γιώργου Κένταρχου θα προσφερθεί το απαραίτητο καφεδάκι με την παρουσία του παπα-Κώστα από το Σωκράκι, των ψαλτών και κατοίκων της γειτονιάς.

Την ίδια ώρα η Φιλαρμονική μας συμμετέχει στη Λιτανεία που πραγματοποιείται στην Κάτω Κορακιάνα, η οποία από την εκκλησία της Παναγίας ανηφορίζει, διασχίζει το Κατωμέρι και φθάνει μέχρι την εκκλησία του Άη-Νικόλα, για να επιστρέψει στην αφετηρία της. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.07.11 )
 
2η Μέρα του Πάσχα - Λιτανεία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.04.11

Από στόμα σε στόμα έχει φτάσει έως τις μέρες μας ότι κάπου στο 17ο αιώνα κατόπιν αιτήσεως των χωριανών μας, δόθηκε η άδεια για τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Δημοσιάνης προς αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας που μάστιζε τότε το χωριό. Μάλιστα η Λιτανεία αυτή έφτανε μέχρι τη μονή της Παλαιοκαστρίτσας ! Από τότε η περιφορά της εικόνας συνεχίζεται αδιάλειπτα έως τις μέρες μας, τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα.
             litanypasxa11b.jpg 

Έτσι λοιπον και σήμερα, με μικρή καθυστέρηση, λόγω του μικρού διαλείμματος για καφέ που ακολούθησε της Λειτουργίας, λίγο μετά τις 11 το πρωί στο προαύλιο του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιούνται οι τελευταίες ετοιμασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η Λιτανεία, που διασχίζει κυριολεκτικά ολόκληρο το χωριό.
              litanypasxa11a.jpg
Η ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας λουλουδο-στολισμένη και το μπαρλακί που τη συνοδεύει «σηκώνονται» και παίρνουν τη θέση τους στη μακριά ακολουθία της Λιτανείας.
               litanypasxa11d.jpg
Προπομπός η Φιλαρμονική, ακολουθούμενη και φέτος από Σώμα Προσκόπων, τη Χορωδία του χωριού μας. Ακολουθούν οι ιερείς και η εικόνα, ενώ στα ενδιάμεσα παρεμβάλλονται τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα, τις σκόλες και τα φλάμπουρα.
             litanypasxa11f.jpg
Ακολουθεί η σειρά των «επισήμων» με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού μας Συμβουλίου, μαζί με την Αντιδήμαρχο Κέρκυρας Φανή Τσιμπούλη, τη δημοτική Σύμβουλο Όλγα Καποδίστρια, τον τέως αντινομάρχη Τάκη Μεταλληνό και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κορακιανιτών Αθηνών Σπύρο Κένταρχο.

               litanypasxa11c.jpg
Η πομπή «βγαίνει» από τη Νεροσυρμή και περνάει από το γεφύρι του Βάρδα για να κατευθυνθεί στη συνοικία της Βενετιάς. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δέηση, πάνω από τον Άγιο Ιάκωβο. Η πομπή στον πάνω δρόμο πλέον, έξω από τα στενά της Βενετιάς ανασυντάσσεται και συνεχίζει την πορεία της για την άλλη άκρη του χωριού.
            litanypasxa11e.jpg
Στη διαδρομή, κόσμος περιμένει για να ακολουθήσει την πορεία της εικόνας, λιγότερος όμως από πέρυσι, αφού λιγότερος είναι και ο κόσμος που «μπήκε» στο χωριό. Λόγω της σημερινής εορτής του Αγίου Γεωργίου, μια έκτακτη δέηση θα πραγματοποιηθεί μετά τη στροφή της Κέκας, όπως έχουν φροντίσει οι Επίτροποι του Αγίου Γεωργίου, ενώ στην ανηφόρα της Αρκούδενας, έξω από τον Άγιο, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη στη σειρά δέηση.
 

litanypasxa11l.jpg  litanypasxa11k.jpg 
 litanypasxa11i.jpg  litanypasxa11n.jpg

Η πομπή θα διαβεί τη Μουργάδα και κατηφορίζοντας θα καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου… «Χοροστατούντος» του πατέρα Ευδόκιμου θα ψαλθεί για μια ακόμη φορά το «Χριστός Ανέστη» και ο κόσμος θα σπεύσει να λάβει από ένα από τα λουλούδια που στολίζουν την εικόνα.Άρτοι και κεράσματα θα αναμένουν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, τον κόσμο και ιδιαίτερα τους προσκεκλημένους.

litanypasxa11m.jpg  litanypasxa11h.jpg 
 litanypasxa11g.jpg  litanypasxa11j.jpg
 

.Αργά το απόγευμα οι πρώτες στάλες της βροχής δεν θα αργήσουν να λάβουν τη μορφή μιας μικρής τοπικής μπόρας. Τρεις δεήσεις και μια Λιτανεία για τη λειψιδρία έπιασαν για μια ακόμη φορά τόπο !


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.07.11 )
 
Ανάσταση PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
24.04.11

anastasi11a.jpgΑναστάσιμη Λειτουργία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Άη Θανάση, με αναπαράσταση του Γεγονότος δια κτυπήματος των στασιδίων. Το ίδιο βράδυ, την Ακολουθία της Αναστάσεως θα ακολουθήσει η περιφορά της εικόνας από την όμορφα φωτισμένη εκκλησία του Άη-Γιώργη, η οποία θα καταλήξει λίγο αργότερα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής, στην πλατεία του χωριού. Εκεί το χωριό υποδέχεται την Ανάσταση, υπό το {«Άγιον») Φως των κεριών. Ανταλλαγή ευχών από όλους προς όλους και επιστροφή στο σπιτικό τραπέζι για τη μαγειρίτσα.

anastasi11b.jpgΚυριακή του Πάσχα πλέον και στη σιγαλιά του ηλιόλουστου πρωινού, όπως κάθε χρόνο από εποχής παπα-Κουρίνη ακόμη, θα ξεκινήσει (μία ακόμη) μικρή περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως. «Την Ανάστασή σου Χριστέ…» θα ψάλουν ο ιερέας και η λιγοστή Ακολουθία, έως τη στροφή του Κουκουκή, όπου στο φως της Ανατολής θα ψαλθεί δέηση. Επιστροφή στην εκκλησία και ανάγνωση του Ευαγγελίου στο εξωτερικό του ναού και πανηγυρική είσοδος στη συνέχεια...
                anastasi11c.jpg


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.07.11 )
 
Επιτάφιος PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.04.11
Μεγάλη Παρασκευή … στον Άη Θανάση διαβάζονταν από τις 9 το πρωί οι «Ώρες», για να ακολουθήσουν ο Επιτάφιος και στο τέλος, προς το μεσημέρι η Αποκαθήλωση, με τη σχετική αναπαράσταση...
     snoufrepit11b.jpg
Νωρίς το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο Επιτάφιος στις Πουλάδες με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής μας. Λίγο αργότερα, στο μοναστήρι του Άη – Νούφρη θα «βγει» ο Επιτάφιος της μονής, τυλιγμένος στις ευωδιές της Άνοιξης. Στη σκιά του ανατολικού περιτοιχίσματος θα ψαλθεί όπως πάντα η δέηση και η μικρή γύρα δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί, ξαναπερνώντας το γερμένο από την πολυκαιρία, πορτόνι του περιαυλίου χώρου. Ένα λευκό κρίνο και ένα κόκκινο γαρύφαλλο θα συνοδέψουν τις ευχές.
     snoufrepit11c.jpg
Στην επιστροφή για το χωριό, αναπάντεχο είναι το αντάμωμα με τη Φιλαρμονική μας, που ετοιμάζεται να συνοδέψει τον Επιτάφιο της Αλεπούς.
     snoufrepit11d.jpg
Το βράδυ, με μικρή καθυστέρηση θα ξεκινήσει από τον Άη-Γιώργη η περιφορά του Επιταφίου της Άνω Κορακιάνας. Λιγότερος ίσως ο κόσμος από πέρυσι, αλλά αυτό αφήνει απτόητη τη πομπή που διασχίζει τον κεντρικό δρόμο, υπό τους ήχους του «Αμλέτου», που βγαίνουν από τα όργανα της μπάντας, αλλά και των ψαλμών της Χορωδίας…Καλή Ανάσταση.
Υ.Γ.:
1)παρά τον επιδέξιο καλλωπισμό από το νέο Επιτροπικό Συμβούλιο του Άη-Γιώργη και το στόλισμά του με άνθη, το έπιπλο του Επιταφείου που χρησιμοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει το αυθεντικό...
2)Σε νέους ρυθμούς λόγω της οικονομικής δυσκολίας μπαίνει η Φιλαρμονική..Τρεις Επιτάφιοι σε ένα απογευμα !


 Υπάρχουν 3 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.07.11 )
 
Κίνδυνος από φίδια PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.04.11
nitsa3.jpgΗ Άνοιξη, εκτός από «χρώματα και αρώματα» φέρνει και τα φίδια…Η παρουσία τους στους αγρούς, αλλά ακόμη και σε αυλές σπιτιών είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα και οι μαρτυρίες είναι αρκετές. Εκτός από την σχετικά ακίνδυνη δεντρογαλιά, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά με τις οχιές και τους αστρίτες. Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία από τις Βαρές, όπου ο σκύλος που συνόδευε τη κα Νίτσα Νικολούζου επενέβη έγκαιρα και πρόλαβε την οχιά…Λίγη παραπάνω προσοχή λοιπόν δεν βλάπτει.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.07.11 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 18
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar