Menu Content/Inhalt
Συζήτηση για το Νερό... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.06.11

syn_nero062011.jpgΜια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα ύδρευσης της περιοχής μας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Συνεταιρισμού, κατόπιν πρωτοβουλίας του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Κορακιάνας. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της νεοσύστατης ΔΕΥΑ Κέρκυρας (που αντικατέστησε τη ΔΕΥΑ Φαιάκων) Σπύρος Μουζακίτης, η Αντιδήμαρχος Φανή Τσιμπούλη, το στέλεχος της ΔΕΥΑ Τάσος Κατσαρός και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κάτω Κορακιάνας Γιώργος Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του οικισμού των Πουλάδων και αρκετοί κάτοικοι.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού μας Συμβουλίου Σπύρος Θύμης, «άνοιξε» τη συζήτησε παρουσιάζοντας σε γενικές γραμμές και με έντονα αρνητικούς χαρακτηρισμούς την κατάσταση που η νέα τοπική αρχή παραλαμβάνει όσον αφορά στην ύδρευση. Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος Φωκίων Μάνδυλας, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες που έκανε το χωριό στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες ευοδώθηκαν με την εύρεση πόσιμου νερού το 1990, τόνισε την ανάγκη να  υπάρξει πλέον ορθολογική διαχείριση του νερού, προκειμένου να μην μας λείψει. Ανέφερε δε, 5 σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η νέα ΔΕΥΑ: στη μέτρηση των δυνατοτήτων των 2 γεωτρήσεων (Μουργάδες και Νταμάρι), στον έλεγχο των αντλούμενων ποσοτήτων, στον έλεγχο της ποιότητας του νερού, στο που και πως κατανέμεται το νερό στην ευρύτερη περιοχή και στην οικονομική διαχείριση του όλου συστήματος.

Στις πρώτες τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι του Δήμου και της ΔΕΥΑ αναφέρθηκαν στην άσχημη κατάσταση που παρέλαβαν γενικά στην Κέρκυρα, τόνισαν όμως τη διάθεσή τους για συνεργασία και προσπάθεια νοικοκυρέματος και επίλυσης βασικών προβλημάτων, στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από την πλευρά του ακροατηρίου, που εστίασαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και ειδικότερα: στην ανάγκη και στον τρόπο αξιόπιστης μέτρησης της σημερινής δυναμικότητας των γεωτρήσεων, στις εκκρεμότητες που αφήνει η παλιά ΔΕΥΑ όσον αφορά τα έργα της στην περιοχή και στις οφειλές της, στην ανάγκη άμεσης σύνδεσης του οικισμού των Πουλάδων, στον γενικότερο έλεγχο των ποσοτήτων και των δικτύων, στον έλεγχο της οικονομικής συνεισφοράς των καταναλωτών, στη διασφάλιση της υδροδότησης των οικισμών της Άνω Κορακιάνας σε κάθε περίπτωση.

Στον δεύτερο κύκλο τοποθετήσεών τους, η μεν Αντιδήμαρχος επικαλέστηκε μελέτη που υποστηρίζει ότι ο ορεινός όγκος έχει τεράστιες δυνατότητες παροχής νερού, άρα δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, ο δε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιηθούν στους επόμενους μήνες τα βασικότερα από τα θέματα που εθίγησαν, ενώ (το κυριότερο) δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα θα έχει η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Άνω Κορακιάνας, στην περιοχή της οποίας βρίσκονται οι 2 γεωτρήσεις. Υποσχέθηκε δε, ότι μια παρόμοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από 6-8 μήνες, στην οποία θα συζητηθεί η πρόοδος και η ανταπόκριση της ΔΕΥΑΚ στα θέματα που τέθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους.

Ανακεφαλαιώνοντας, σε γενικές γραμμές το κλίμα και το αποτέλεσμα της συζήτησης μπορεί να αποτιμηθεί ως καταρχήν θετικό, παρά την ένταση που υπήρξε σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όμως την χθεσινή συζήτηση απασχόλησε και ένα άλλο θέμα, εξίσου σοβαρό, που δεν μας τιμάει ως τόπο και για  το οποίο είχαμε εν «ίδει αστείου», προ-μιλήσει. Το αποχετευτικό της Μουργάδας, φαίνεται πως «στούμπωσε» στην κυριολεξία, μετά από λειτουργία ολίγων μόλις μηνών. Το τελευταίο διάστημα τα λύματα δεν προωθούνται στον βιολογικό σταθμό του Αγίου Μάρκου, αφού "κάτι" φαίνεται να μην δουλεύει στο όλο σύστημα (σημειωτέον ότι η αντλία του αντλιοστασίου είχε αφαιρεθεί από την ΔΕΥΑΦ και βρέθηκε πεταμένη στη γεώτρηση του Αγίου Μάρκου) και βρίσκουν διέξοδο μέσω ενός αγωγού υπερχείλισης, ο οποίος κατασκευάστηκε για να καταλήγει…στην αυλή του σπιτιού (!!!) της Μόνικας Μεταλληνού, στην περιοχή Κολόκα. Έτσι τις μέρες αυτές που η οικογένεια της κας Μεταλληνού ήρθε για τις καλοκαιρινές της διακοπές από τη Νορβηγία, αντίκρισε ένα άθλιο θέαμα στο οικόπεδο του σπιτιού της, με λύματα που έρρεαν. Η ΔΕΥΑΚ υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί άμεσα του θέματος…

«Κάπως έτσι καταλήξαμε ως χώρα στη χρεοκοπία» μουρμούρισε ένας χωριανός που παρακολουθούσε τη συζήτηση στο Συνεταιρισμό…



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
Επίσημη ενημέρωση για το Νερό PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.06.11
Σε ενημέρωση - συζήτηση καλεί τους κατοίκους της Δημοτικής μας Κοινότητας το Τοπικό Συμβούλιο Άνω Κορακιάνας, προκειμένου να συζητηθούν τα πρόσφατα προβλήματα στην υδροδότηση της περιοχής μας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 και ώρα 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνεταιρισμού, με την παρουσία του Προέδρου της νεοσύστατης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κέρκυρας κ. Σπύρου Μουζακίτη και της Αντιδημάρχου κας Φανής Τσιμπούλη.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
Χωρίς τους "βαρβάρους" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
27.06.11

Χωρίς τους υπεύθυνους  του τέως Δήμου Φαιάκων,  που παρά τις χρόνιες υποσχέσεις  τους δεν ολοκλήρωσαν τελικά τα έργα στο γήπεδο, αλλά και του νυν Δήμου Κέρκυρας και της Περιφέρειας, που έχουν πλέον την αρμοδιότητα, συνεχίστηκε χθες η Γενική Συνέλευση του ΠΑΟΚ, αποδεικνύοντας έτσι ότι, μπροστά στα προβλήματα και τις ευθύνες, οι τοπικοί μας εκπρόσωποι υπεκφεύγουν.

Ο προβληματισμός για την τύχη του ιστορικού Συλλόγου υπήρξε έντονος σε όλη τη διάρκεια της Συνέλευσης, ενώ σε αρκετά σημεία φορτίστηκε και συναισθηματικά από τις τοποθετήσεις τριών εκ των παρισταμένων ιδρυτικών του στελεχών (Γιάννη Κούρκουλου, Σπύρου Σπίγγου και Κώστα Κούρκουλου).

Το πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων  αναδείχθηκε εκ νέου ως  το πλέον σημαντικό πρόβλημα, ακόμα και από τα οικονομικά του Συλλόγου. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, το 2003 ο Σύλλογος ανταποκρινόμενος σε πρόταση του Δήμου Φαιάκων παρέδωσε ένα λειτουργικό στάδιο, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε αθλητικό κέντρο και το 2010 παρέλαβε μισο-τελειωμένες εργασίες, ημι-κατεστραμμένες και μη λειτουργικές εγκαταστάσεις, κατάλληλες μόνο για βοσκή!!!

Τελικά και μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις εξελέγη Διοικητικό Συμβούλιο με εντολή από τη Γενική Συνέλευση να χειριστεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα παραπάνω προβλήματα

Στη νέα πλέον Διοίκηση συμμετέχουν οι: Σαββανής Αλέκος, Ζερβόπουλος Στέφανος, Ιωνάς Κώστα, Μεταλληνός Σεβαστιανός, Μεταλληνός Γιώργος, Μάνδυλας Φωκίων, Θύμης Νίκος, Σαββανής Σταμάτης και Ιωνάς Αλέκος.



 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
Συνάντηση με το παρελθόν PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
24.06.11

dsxtelos062011.jpgΗ επίσκεψη στο καταργηθέν Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας, έχει από μόνη της πάρει τη μορφή του τελευταίου αποχαιρετισμού. Η νέα πραγματικότητα είναι ήδη εμφανής: στους απογυμνωμένους τοίχους, στις αδειανές αίθουσες που δεν θα ξαναγεμίσουν το φθινόπωρο από το φτερούγισμα των μικρών μαθητών, στο στοιβαγμένο εποπτικό υλικό, στα καταμετρημένα βιβλία και καταλόγους των αρχείων του σχολείου, στα πακεταρισμένα μαθητολόγια. Σε αυτά τα τελευταία, που σε γυρνούν πίσω στο 1872, καταγράφεται χρόνο με το χρόνο, το πιο ζωντανό κομμάτι της μικρής μας κοινωνίας, η νεολαία της. Η ματιά, παρότι βιαστική, δεν μπορεί παρά να σταθεί στο 1904 όταν το σχολείο υποδέχτηκε για πρώτη φορά μαθήτριες ή στο 1935, που το μαθητολόγιο περιλαμβάνει 203 εγγραφές (δέκα σχεδόν φορές περισσότερους μαθητές από φέτος !!!).
Κάπου εκεί ανάμεσα στις στήλες με τα μαθήματα, τις βαθμολογίες και τις απουσίες και τις γραμμές με τα ονοματεπώνυμα και τα επαγγέλματα της εποχής, τυχαία συναντάς την εγγραφή ως μαθητή της Δ’ Τάξης του 1904, του Σπυρίδωνος Κονεμένου, υιού του γνωστού θεωρητικού του γλωσσικού μας ζητήματος, του λογοτέχνη, ποιητή και συνάμα κοινωνικού αγωνιστή, των αρχών του περασμένου αιώνα. Φαίνεται πως ο Νικόλαος Κονεμένος κατοίκησε οικογενειακώς τη χρονιά εκείνη στο χωριό μας. Τι ήταν αυτό που τον συνέδεε με την Κορακιάνα; Ίσως , η συντροφιά των δημοτικιστών που σύχναζε τα χρόνια εκείνα στις Μουργάδες, στο σπίτι του Σπύρου Μαρτζούκου (Ιγγλή). Εξάλλου, η Ειρήνη Δενδρινού, εξέχον μέλος της συντροφιάς αυτής, αναφέρεται σε αυτόν, στο κείμενό της «Μια εκδρομή στην Κορακιάνα της Κέρκυρας», το 1905: «…σ' ένα χωριό των Κορφών, στην Κορακιάνα, θάβλεπε κανείς όλους μαζί ενωμένους εκείνους, που ένας πόθος τους ενώνει, μια ιδέα, η ιδέα της Εθνικής μας Γλώσσας... Όλ’ οι Κερκυραίοι της πέννας πολεμιστάδες, εξόν από το Μαρκορά μας, το γλυκύλαλο τεχνίτη, και το γέρο Κονεμένο, όλοι με προθυμία σμίξανε, για να χαιρετήσουν τον Πάλλη, αδερφό τους στη ψυχή και στους πόθους, που ένα μήνα απόλαψε τις ομορφιές του νησιού μας κι’ απολάψαμε και μεις τη χρυσή συντροφιά του…»

ΣΗΜ.: στη φωτογραφία, ο Κορακιανίτης δάσκαλος Κώστας Απέργης κλείνει για τελευταία φορά τη μεγάλη πόρτα της εισόδου…Από το Σεπτέμβρη το κτίριο θα φιλοξενήσει ένα Γυμνάσιο της Κέρκυρας.



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
"Λάμπατα" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
22.06.11
Σε δύο φάσεις πραγματοποιήθηκε το έθιμο από τα "Λάμπατα", φέτος στο χωριό:
Την παραμονή της εορτής του Άη-Γιάννη, όπως κάθε χρόνο. στο τρίστρατο του Κουκουκή, τοποθετήθηκαν και κάηκαν τρεις σωροί από άχυρα και μαγιοστέφανα, ενώ τα πολλά παιδιά που συγκεντρώθηκαν διαδέχονταν το ένα το άλλο, πηδώντας πάνω από τις φλόγες.
                   labatasg2011a.jpg
Την επομενη ημέρα, Σαββατόβραδο, οι νέοι της γειτονιάς του Άη-Γιώργη, επανέλαβαν το έθιμο στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, κάθε ηλικίας, από όλο το χωριό.Εκεί το γλέντι εξελίχθηκε έως αργά, με τη συνοδεία μουσικής, ποτών και σουβλακίων, που ψένονταν επιτόπου.


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.09.11 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 17
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar