Menu Content/Inhalt
Για τη Μικρασιατική καταστροφή PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Βασίλειος Μαρτζούκος   
30.09.12

Ο Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος παρέθεσε στις 24-9-2012 την παρακάτω επετειακή ομιλία για τα 90 έτη από τη Μικρασιατική καταστροφή, στην Εστία Νέας Σμύρνης:

«Κυρίες και Κύριοι Θεωρείται καθολικά αυτονόητος ο εορτασμός των νικηφόρων επετείων και των σελίδων δόξης του έθνους, οι οποίες διατηρούν ζωντανό το φρόνημα, το ηθικό, την συνοχή, την αλληλεγγύη, την φιλοδοξία και τα οράματα των συμπολιτών μας. Πρέπει όμως να εορτάζονται, να αναμοχλεύονται και να συντηρούνται στην εθνική μνήμη ακόμη και οι εθνικές καταστροφές; Προσωπικά θα απαντούσα ότι κατά μείζονα λόγο οι εθνικές ήττες δεν πρέπει να λησμονούνται υπό την προϋπόθεση όμως ότι η μνήμη τους θα αποτελεί εργαλείο αποκτήσεως ιστορικής εμπειρίας και εφαλτήριο βελτιώσεως της εθνικής σκέψεως και δράσεως. Οι εθνικές καταστροφές δεν προσφέρονται για κλαυθμούς, οδυρμούς, συναισθηματικές σπασμωδικές αντιδράσεις και μιζέρια αλλά για ψύχραιμες αντικειμενικές αναλύσεις, εξαγωγή χρησίμων συμπερασμάτων και μετουσίωση αυτών σε νέα εθνική σχεδίαση και τρόπους συγκροτημένης πολυεπίπεδης δράσεως, προκειμένου να εκπληρούνται αποτελεσματικά τα εκάστοτε εθνικά μας συμφέροντα.  
(συνεχίζεται...)


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 03.10.12 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Γενέθλια... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.09.12
simonbirthday092912.jpg Με τις φράσεις «Αγαπώ την Ελλάδα…αγαπώ την Άνω Κορακιάνα», ο Simon Badelley γιόρτασε μαζί με τον γείτονά του Λευτέρη Ιωνά τα «70ά και κάτι μήνες», γενέθλιά τους. Το «πάρτυ» έλαβε χώρα στον κήπο της Έφης Χονδρογιάννη, κάτω από τη μεγάλη καρυδιά και με φόντο την πανσέληνο, μια βραδιά με ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη. Άγγλοι και Κορακιανίτες δοκίμασαν το κρασί και γεύτηκαν τα πιάτα που ετοίμασαν οι σύζυγοι των εορταζόντων, Linda και Βασιλική. Και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που η μουσική σήκωνε κόσμο στην «πίστα του χορού»…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 03.10.12 )
 
Στη μνήμη του Καποδίστρια PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.09.12

kapod092012b.jpg

kapod092012a.jpg

Στις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο νησί μας στη μνήμη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από το Κέντρο UNESCO Ιονίου, συμμετείχε απόψε, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 η Χορωδία του Μουσικού μας Συλλόγου. Το βραδινό πρόγραμμα είχε ως κεντρικό του θέμα την «ελληνίδα μητέρα», με ομιλήτρια την κα Μαρία Μάνδυλα, Πρόεδρο της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας. Στη συνέχεια, η κα Καποδίστρια απήγγειλε ποίηση, ενώ ο χωριανός μας Τάκης Θύμης παρουσίασε κείμενο σχετικό με την πολιορκία της Κέρκυρας το 1716 και την ηρωική στάση μιας κερκυραίας μάνας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία συντόνιζε ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κορακιάνας Σπύρος Σαββανής, ανακοινώθηκε η πρόταση του Προέδρου του Κέντρου Γιώργου Σκλαβούνου, «κάθε φορέας η χωριό της Κέρκυρας να «υιοθετήσει» ένα λουλούδι ή φυτό και να φροντίσει για την εξάπλωσή του». Η ανταπόκριση του χωριού μας ήταν άμεση και έτσι Κοινότητα και Φιλαρμονική πρότειναν την «υιοθέτηση» του γιασεμιού και της γαζίας… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Η καπάσα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Μαρία Μαρτζούκου   
26.09.12

 

Την εποχή εκείνη το νερό ήταν λιγοστό. Στην κάψα του καλοκαιριού οι γυναίκες της γειτονιάς μας φόρτωναν τα γαϊδούρια κι έφταναν ως την Καρκούλα για να φέρουν νερό, περνώντας το δύσβατο μονοπάτι με τις πέτρες, όπου κινδύνευαν ακόμα και τα ζώα. Τυχεροί όσοι είχαν στο σπίτι τους στέρνες ή δικό τους πηγάδι, αν και τα πηγάδια στέρευαν κι αυτά καθώς προχωρούσε το καλοκαίρι. Εμείς πηγάδι δεν είχαμε ούτε στέρνα, έτσι η νόνα μου η Λένη και ο πάππους μου ο Στάθης αγόρασαν μια τεράστια καπάσα και την τοποθέτησαν στην αυλή της κουζίνας, δίπλα στον τοίχο, για να μαζεύουν νερό από τον κεραμό, να έχουν τουλάχιστον για την μπουγάδα. Τέσσερα παιδιά μεγάλωσαν και η καπάσα άντεξε. Κανείς δεν την κούνησε από τη θέση της, κανείς δεν την επιβουλεύτηκε. Πόσες φορές όταν ήμουν μικρή δεν μ’ έβαλε μέσα η νόνα μου να την καθαρίσω, να μαζέψω το χώμα που έπεφτε μαζί με το νερό από τα κεραμίδια για να την ασβεστώσει μετά εκείνη, να τη συγυρίσει, να ‘ναι καθαρό το νερό. Έπειτα έγινε το υδραγωγείο. «Απίστευτο, βγαίνει νερό από τον πύργο», έλεγε η νόνα μου. Η καπάσα όμως έμεινε στη θέση της να θυμίζει μέρες δύσκολες, να γεμίζει και νερό για τη μπουγάδα, για τις τριανταφυλλιές της μάνας μου αργότερα. Η νόνα και ο πάππους έφυγαν, έφυγε και η μάνα μου, αλλά η καπάσα συνέχισε να στέκει εκεί, στη θέση της, να τους θυμίζει όλους. 

Όμως στο τελευταίο μου προσκύνημα στο σπίτι η καπάσα δεν υπήρχε πια. Βέβηλα χέρια τη σήκωσαν από τη θέση της και τώρα, ακριβοπληρωμένη ή όχι, ίσως στολίζει κάποιο κήπο… Δεν θα την ξαναγεμίσουν νερό, δεν θα την ασβεστώσουν πάλι, κανένα παιδί δεν θα ξαναμπεί μέσα να την καθαρίσει. Όποιος την έχει δεν θα γνωρίζει την ιστορία της και μάλλον δεν θα τον νοιάζει. Άλλωστε, όπως λέει και ο ποιητής, «τι ξέρουν αυτοί απ’ τα δικά μας / μ’ αυτόν τον τρόπο τον ανοικτίρμονα, τον παντοκράτορα, τον αβασίλευτο».

Μαρία Μαρτζούκου

  Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 26.09.12 )
 
Μέρες φθινοπώρου PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.09.12
trigos092012.jpg

Μπήκαμε πια στο Φθινόπωρο και ο καιρός φρόντισε ήδη μια-διό φορές να μας το υπενθυμίσει… Οι διαδικασίες του τρύγου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρότι οι φετινές παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες προξένησαν φθορά στην παραγωγή των αμπελιών. Ο κυρ Βασίλης Σαββανής υπολόγιζε τις προάλλες πως έχασε κοντά στο σαράντα τοις εκατό των σταφυλιών του και δεν είναι ο μόνος. Άλλα όμως αμπέλια τα πήγαν καλύτερα, όπως της Κατερίνας Φακιολά, που εκτός από τα δικά της, πάχτωσε φέτος και μερικές περγουλιές. Έτσι, με τον έναν ή άλλο τρόπο, το κρασί δεν θα λείψει και φέτος από το κορακιανίτικο τραπέζι… 

kafe092012.jpg
Όμως η αλλαγή εποχής έχει επηρεάσει και τη λειτουργία του καφενείου. Οι θαμώνες πλέον έχουν μεταφερθεί από την αυλή στο εσωτερικό, όπου μετά το «παιγνίδι» εκτυλίσσονται ενίοτε φλογερές συζητήσεις για τα τεκταινόμενα της εποχής…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.09.12 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 16
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar