Menu Content/Inhalt
Ημέρα εθνικής μνήμης PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.10.12

28thoct2012g.jpg

Με (προ)μηνύματα για τοπικές καταιγίδες που δεν επαληθεύτηκαν προς το παρόν, ξημέρωσε η 28η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής μνήμης για τη χώρα μας. Η Δοξολογία που ακολούθησε τη Λειτουργία της Κυριακής διανθίστηκε όπως κάθε χρόνο από την παρουσία του Νηπιαγωγείου, της Φιλαρμονικής και τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Διευθυντή του Ειδικού Γυμνασίου Κέρκυρας. Παρούσες και οι αρχές του τόπου, από την εκπρόσωπο του Δήμου Κέρκυρας, δημοτική Σύμβουλο, μέχρι τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα άλλα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου. Παρόντες ακόμη και οι εκπρόσωποι φορέων του χωριού, όπως του Συνεταιρισμού, της Φιλαρμονικής, του ΠΑΟΚ, του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου, της Εθνικής Αντίστασης, των Κορακιανιτών της Αθήνας κλπ. Τελετάρχης και φέτος ήταν η Τοπική Σύμβουλος Ειρήνη Βιτουλαδίτη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πλατείας, υπό τους ήχους της Μπάντας και η παρέλαση έως την άλλη άκρη του χωριού, στη Μουργάδα. Κυριολεκτικά βροντερό ήταν το παρόν που έδωσαν οι λιλιπούτειοι μαθητές, αφού στη διάρκεια της διαδρομής φώναζαν με δύναμη «Νηπιαγωγείο Κορακιάνας».

28thoct2012c.jpg  28thoct2012d.jpg 
 28thoct2012f.jpg 28thoct2012h.jpg 

Λίγο μετά το μεσημέρι, στην πλατεία της πόλης ξεκίνησε η κεντρική παρέλαση. Με την εμφάνιση της Φιλαρμονικής μας, άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες, προειδοποιητικές στάλες βροχής, που μετατράπηκαν σε ψιλόβροχο…

28thoct2012a.jpg

Όμως για το χωριό η ημέρα δεν σταματάει εδώ… Το βράδυ υπάρχει ενδιαφέρουσα συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων, στο κελί του Αγίου Αθανασίου… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 28.10.12 )
 
Επιχείρηση "Marita" (ιστορικό κείμενο) PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Τσαγκαρογιάννης   
25.10.12
«Και μείζον’ όστις αντί της αυτού πάτρας φίλον νομίζει,  
τούτον ουδαμού λέγω
»
 
            «και όποιος νομίζει φίλο Καλύτερο από την πατρίδα
Αυτόν τον θεωρώ τιποτένιο» 
Σοφοκλής, Αντιγόνη, 182-183    

tsagkaro102012a.jpg 
 Ο τίτλος της εφημερίδας της Βέρμαχτ από το πρώτο της φύλο στην Ελλάδα του 1941


tsagkaro102012b.jpg "Η «Deutsche Nachrichten fur Griechenland», είναι το πρώτο καθημερινό φύλλο της Βέρμαχτ και των Ες-Ες που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 29-4-1941. Μέσα από τις γερμανικές σελίδες των τριάμισι χρόνων διαβάζουμε όλη τη φρίκη και την τραγωδία που έζησαν οι γονείς μας από τους συγγενείς των σημερινών Γερμανών. 
Τους υποχρέωναν στη δαπάνη του επισιτισμού 700.000 στρατιωτών της τριπλής κατοχής, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος,ανεξέλεγκτο τύπωμα δραχμών από τους Γερμανούς για ιδία χρήση, τη δήμευση όλων των αγαθών, τα δάνεια κλπ.
Η μεθόδευση της γενοκτονίας από την πείνα ήταν γεγονός.
Τότε αρχίζουν η αλληλεγγύη και τα συσσίτια των αντιστασιακών, κοινωνικών φορέων και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες των Γερμανών να τα απαγορεύσουν. Επώνυμοι Έλληνες με κίνδυνο συμμετέχουν ενεργά στη σωτηρία του Έθνους, όπως η Κυρία Μαρίκα Κοτοπούλη, που διοργανώνει μόνη της συσσίτια.
Ο απολογισμός είναι βαρύς, 250.000 νεκροί, μόνο από την πείνα...
Σε όλη τη διάρκεια των 40 μηνών, οι Γερμανοί δημοσίευαν στην ελληνική έκδοσή τους, στην πρώτη σελίδα, μέσα σε μαύρο πλαίσιο, πόσους και ποιους θα εκτελούσαν σε καθημερινή βάση, με τη Διαταγή του Στρατιωτικού Διοικητή των Αθηνών. Εμείς οφείλουμε να μην τα σβήσουμε από το μυαλό μας. Η ιστορική μνήμη αποτελεί την ανώτατη μορφή του ελληνικού πολιτισμού και των αγώνων δια μέσου των αιώνων. Έτσι επιβίωσε το έθνος…"
28oct1941b.jpg
 "Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά":30 αιώνες αίμα και δάκρυα για την Ελευθερία και τον Πολιτισμό.
 
 
28oct1941a.jpg
 Άλλη μια κάθοδος των Γερμανών στα Βαλκάνια με την ονομασία Επιχείρηση "Maritta". Η τιμωρία των δύο λαών, Ελλήνων και Σέρβων που δεν υποτάχτηκαν στον "Άξονα" αρχίζει.

Επιμέλεια:
Κώστας Τσαγκαρογιάννης
Άνω Κορακιάνα


ΣΗΜ.
Η Επιχείρηση Μarita (Unternehmen Marita για τους Γερμανούς ή Μάχη της Ελλάδας) ήταν  το πρώτο μέρος της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, της οποίας δεύτερο και τελευταίο μέρος ήταν η Μάχη της Κρήτης. Η Γερμανική εισβολή θεωρείται τμήμα των ευρύτερων πολεμικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο και ειδικότερα της Βαλκανικής Εκστρατείας.


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.10.12 )
 
Φθινοπωρινές αναμνήσεις PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
24.10.12
Μόνο οι αντιφάσεις του ουρανού μας πείθουν πως ήρθε το Φθινόπωρο! Πρέπει πολύ προσεκτικά να παρατηρήσουμε το αχνό χαμόγελο του Οχτώβρη για να δούμε την έλευση του Χειμώνα: Οι μέρες μικραίνουν, τα κυκλάμινα χρωματίζουν το πράσινο.Το φθινόπωρο προσπαθεί, αλλά το Καλοκαίρι πεισματικά πατάει πόδι....
Εποχή χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων. Ποτέ δεν ξεχνώ εκείνο το μοσχοβολιστό γλυκό από κυδώνι, που έφτιαχνε η νόνα μου! Σε υπέροχο ροζ χρώμα, που ποτέ δεν κατάφερα να πετύχω! Ελλείψει δε βάζου
, μέσα στο μπουκαλέτο το έβαζε! Αμ εκείνο το σκουρόχρωμο γλυκό από σταφύλι;  Και πάντα αρωματισμένο με φύλλα αρμπαρόριζας! Στα ταβάνια του κατωγιού κρεμασμένα σταφύλια, που διατηρώντουσαν για μήνες. Και τα τζίτζιφα; Περασμένα από μούστο και ελαφρά ψημένα στο φούρνο! Μα πάνω από όλα οι ''συκομαϊδες''! Ποστιασμένες σε πήλινα βάζα με λίγο πιπέρι, λίγο ούζο και μαραθόσπορο να γεύεται ο μουσαφίρης με το απαραίτητο νερωμένο ουζάκι! Και φυσικά οι πατατόνες έκαναν την εμφάνισή τους! Πηγαίναμε παιδιά στο φούρνο το πρωί και το μεσημέρι  μελωμένες τις παίρναμε!

Δεν ξεχνιούνται όλα αυτά που τόσο ζωντανά χαράχτηκαν στη μνήμη! Και ομορφαίνουν την αγριάδα των ημερών που ζούμε.....

ΔΩΡΑ ΣΠ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.10.12 )
 
Τοπικές ειδήσεις PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
20.10.12

1.Κοινό ημερολόγιο ετοιμάζουν προς κυκλοφορία ο Μουσικός Σύλλογος του χωριού και ο ΠΑΟΚ. Για το σκοπό αυτό προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των δύο Συλλόγων (Μπαλατσινού Ηλέκτρα, Θύμης Νίκος) με την επιμελήτρια της έκδοσης Ελβίρα Μεταλληνού και με την παρουσία του Προέδρου (Φωκίωνα Μάνδυλα) και Αντιπροέδρου (Χαρίλαου Νικολούζου) του Τοπικού Συμβουλίου.

2.Η εγκατάσταση του Νηπιαγωγείου στο κτίριο της Κοινότητας και  το άδειασμα της μικρής αποθήκης του ισογείου από έντυπο υλικό, έφερε στην επιφάνεια το αρχείο της Κοινότητας Κορακιάνας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από χθές, το Τοπικό Συμβούλιο ξεκίνησε την προσπάθεια ταξινόμησης και φύλαξής του.

3.Άλλη μια προσπάθεια (αποτυχημένη τη φορά αυτή) κλοπής έλαβε χώρα προχθές το βράδυ… Άγνωστοι προσπάθησαν να «απαλλοτριώσουν» το μεγάλο σιδερένιο πορτόνι από την αυλή στην πίσω πλευρά του Δημοτικού Σχολείου, χρησιμοποιώντας σχοινί και αυτοκίνητο προς ρυμούλκηση.  

4.Επιτέλους ξεκίνησε η φετινή λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου στο Δημοτικό Σχολείο. Η αργοπορία οφείλεται στην καθυστερημένη τοποθέτηση καθηγητών…

pigadi_panagias102012.jpg

5.Έργα ουσίας και ταυτόχρονα εξωραϊσμού υλοποιούνται την περίοδο αυτή στον αύλειο χώρο της Παναγιάς από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο...Ανακατασκευή του πέτρινου τοιχείου της ανατολικής πλευράς και κατασκευή ωραίου πέτρινου τράχήλα στο μεγάλο πηγάδι, που εκτός από την προστασία που προσφέρει, αναδεικνύει το ίδιο το πηγάδι, που κουβαλάει πίσω του αρκετή ιστορία. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 21.10.12 )
 
Παράδοση μουσικών οργάνων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
18.10.12
organa_music102012.jpgΤις προηγούμενες ημέρες, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, παρέδωσε στα μέλη των διοικήσεων των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας τα μουσικά όργανα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ και του έργου «Ενίσχυση εξοπλισμού Φιλαρμονικών Κέρκυρας», που περιλαμβάνει τρία υποέργα. Σημειώνεται ότι παραδόθηκαν συνολικά 500 περίπου όργανα, προέλευσης Αμερικής. Γαλλίας, Ιταλίας κλπ.Ανάμεσα στις Φιλαρμονικές που παρέλαβαν όργανα, ήταν και η Φιλαρμονική Κορακιάνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ράψιμο και η παράδοση των στολών των Φιλαρμονικών, καθώς και η προμήθεια από τα κράνη, που θα έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, περίπου.
: www.corfupress.com Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 18.10.12 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar