Menu Content/Inhalt
«Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης και η Συντροφιά των Εννιά" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.11.13

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη η Εθνική Πινακοθήκη/ Παράρτημα Κέρκυρας και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης και η Συντροφιά των Εννιά: Η πρόσληψη των νεωτερικών τάσεων στο κύκλο της Κέρκυρας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρίας το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, και ώρες 9.30 – 14.30.  Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν Έλληνες επιστήμονες, φιλόλογοι και ερευνητές ιστορικοί τέχνης, με ειδικότητα στη συγκεκριμένη περίοδο και θεματολογία. 
Με επίκεντρο τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, θα συζητηθεί ο τρόπος  πρόσληψης των νεωτερικών τάσεων, κυρίως στις εικαστικές τέχνες, από τους πρωταγωνιστές της «Συντροφιάς των Εννιά», οι οποίοι μετά από σπουδές και περιπλανήσεις στην Ευρώπη του τέλους του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα συναντήθηκαν και δημιούργησαν στην κοσμοπολίτικη και με πολλαπλές επιρροές Κέρκυρα. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Η έννοια των Ελληνικών Αγώνων για τη Δημοκρατία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κων. Τσαγκαρογιάννης   
27.11.13

¨Υβρις γαρ εξανθους εκάρπωσε στάχυν Άτης ¨

«Η αλαζονεία, όταν ακμάσει υπερβολικά, δίνει στάχυ γεμάτο καρπό συμφοράς»

Αισχύλος, Πέρσαι  821


Μια ακόμη απάντηση στον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας, κύριο Ρόμαν Χέρτσογκ, για τις ανιστόρητες και αλαζονικές δηλώσεις του για την Ελλάδα στην εφημερίδα Der Handelsblatt στις 21/11/2013, ο οποίος δήλωσε : « Ως γενέτειρα της Δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα»

Αυτή είναι η τραγική μοίρα, αλλά αυτή είναι και η θεία δόξα του Ελληνικού Έθνους. Να προσφέρεται ολοκαύτωμα στο βωμό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, όχι απλώς της Ελληνικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής. Η ιστορία του, όλων των εποχών και όλων των αιώνων, το διακηρύσσει και κανείς, μα κανείς δεν θα μπορέσει να του αμφισβητήσει τη δόξα αυτή. Κατά την αρχαιότητα, οι επιδρομές των βαρβάρων της Ασίας μετέβαλαν σε ερείπια μεγάλο μέρος της ελληνικής γης. Αλλά οι θρίαμβοι του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας δεν ένωσαν απλώς την Ελληνική φυλή, διαιτήθηκε και ο πολιτισμός της για να γίνει αργότερα το πολυτιμότερο κτήμα της Ανθρωπότητας. Στο Μεσαίωνα, οι αδιάκοπες επιδρομές των Σλάβων, των Γερμανών και των άλλων βαρβάρων του βορρά, έσπειραν τον όλεθρο και την καταστροφή και εξόντωναν τους Έλληνες. Επί χίλια χρόνια το Ελληνικό Έθνος ήταν το μόνο προπύργιο ασφάλειας των λαών της Δύσης, αλλά και κατά την στιγμή της πτώσης του μεταβίβασε στους άλλους λαούς της Ευρώπης την ιερά παρακαταθήκη των προγόνων του, την κληρονομιά του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και της Δημοκρατίας.

Ο Αγώνας του Γένους

Και ο αγώνας του ''21'' αυτήν είχε τη θέση στην Ελληνική ιστορία και αυτήν την έννοια για την ιστορία της Ανθρωπότητας. Για να ελευθερωθούν τότε οκτακόσιες χιλιάδες Έλληνες, έπεσαν στα πεδία των μαχών ένα εκατομμύριο. Οι αγώνες του ''21'' έθρεψαν τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία των λαών της Ευρώπης.

Η ''Ιερά Συμμαχία''

Τι ήταν η Ευρώπη αυτή κατά το 1821; Μια ''Ιερά Συμμαχία'' που δέσποζε όλων των λαών, χωρίς καμία αντίσταση στη δεσπόζουσα μανία της. Όταν ακριβώς κηρύχτηκε η Ελληνική Επανάσταση (διάβασε, τι έλεγε ο Κολοκοτρώνης ''είμαστε τρελοί''), όλα τα φιλελεύθερα κινήματα καταστέλλονταν στην Νάπολη, την Ισπανία, Πορτογαλία και αλλού. Για τους απαίσιους «συνωμότες» Έλληνες, οι οποίοι είχαν το θράσος να κινηθούν κατά του νόμιμου κυρίαρχου, του Σουλτάνου, έφθαναν τα στρατεύματα της κραταιός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να τους δώσουν ένα παραδειγματικό για όλους τους άλλους, μάθημα.

Ο Φιλελευθερισμός

Πέντε χρόνια μαρτυριών και θυσιών των αγωνιστών μας στάθηκαν ικανά να εκμηδενίσουν το φοβερό αυτό οργανισμό που κρατούσε δέσμιους τους λαούς της Ευρώπης. Η ''Ιερά Συμμαχία'' δεν συντρίφτηκε από τους δέσμιους λαούς της, ούτε από τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις των διεθνών συνεδρίων, συνετρίβη στα Δερβενάκια, το Μεσολόγγι, στην Αλαμάνα, το Δραγατσάνι και αλλού. Τότε δε και μόνο ανέπνευσαν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, που αποτελούν μαζί με τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση το θρίαμβο του φιλελεύθερου πνεύματος, των πολιτικών ελευθεριών και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η Εποποιία της Πίνδου

Το Ελληνικό Έθνος και στη σύγχρονη δραματική περίοδο της ανθρωπότητας τίμησε την ιστορία του και φάνηκε αντάξιο της αποστολής του. Αντιμετώπισε δυο αυτοκρατορίες, τον Άξονα στα βουνά της Πίνδου και επιτέλεσε μεγαλουργήματα αντάξια εκείνων της εποποιίας του''21''. Υπέστη τρομακτικές θυσίες όπως και κατά το παρελθόν για την Απελευθέρωση της Ευρώπης και της Δημοκρατίας της.

Αυτή είναι λοιπόν η μοίρα της φυλής μας, επί αιώνες και χιλιετηρίδες...


Κωνσταντίνος Τσαγκαρογιαννης

Άνω Κορακιάνα Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 13.03.14 )
 
Λόχος Λατζίδη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
27.11.13

Την Παρασκευή  29 Νοεμβρίου 2013, ώρα 7 μμ. στην Ιόνιο Βουλή (Ριζοσπαστών Ιονίου Βουλής 7) θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν των Κερκυραίων ιερολοχιτών του Λόχου Λαντζίδη- Λόχου Θανάτου, 73 έτη μετά τη θυσία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται  με τη στήριξη του Δη.ΠΕ.ΘΕ Κερκύρας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκύρας.

Θα μιλήσουν συγγραφείς τοπικής ιστορίας, θα προβληθούν video και μαρτυρίες από τον τόπο θυσίας, έχει προσκληθεί ο τελευταίος επιζών. Θα γίνουν απαγγελίες από ηθοποιούς του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και θα ακουστούν σχετικά τραγούδια.

Βιβλίο σχετικό με το θέμα, έχει συγγράψει προ μερικών ετών ο κοινωνιολόγος Νίκος Φακιολάς... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Απρόσκλητος επισκέπτης PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
27.11.13

gourouna2013.jpgΜία απρόσμενη επίσκεψη δέχτηκε προχθές το βράδυ η οικογένεια Σταύρου & Αγγελικής Μεταλληνού. Μια γρούνα 100 κιλών «έκοψε» και από τη Νεροσυρμή πέρασε στην κούρτη του σπιτιού τους, στο μεσαίο δρόμο και «χτυπησε» την πόρτα της κουζίνας τους.

Η γειτονιά κινητοποιήθηκε επαρκώς και η γρούνα μεταφέρθηκε προσωρινά στα Ζερβοπουλάτικα προς φύλαξη, αλλά παρολίγο να γκρεμίσει την αποθήκη του Στεφανή. Τελικά φορτώθηκε σε φορτηγάκι και επέστρεψε στον ιδιοκτήτη της...

Πάσα ομοιότητα με το περιστατικό πού είχε περιγράψει με ποίημα ο παπα-Κουρίνης πριν από μερικές δεκαετίες, είναι εντελώς τυχαία.


ΣΗΜ.Η είδηση επανέρχεται...μετά και την αποκλειστική φωτογραφία που μας εστάλη σήμερα... Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 08.12.13 )
 
Ο Γλάδστων στην Κορακιάνα του 1859 PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
24.11.13

27 Ιανουαρίου (1859): Υπήγεν η Α.Ε. Γλάδστων μετά των υπασπιστών του εφ’ ίππων εις το χωρίον Κορακιάνα, διότι προ ημερών οι χωρικοί τον επροσκάλεσαν και αυτός δια να τους ευχαριστήση υπήγε. Και άμα έφθασεν, κατέβησαν όλοι οι χωρικοί, προεστός και λοιποί, δια να τους υποδεχθούν. Τους συνόδευσαν εις το χωρίον και άρχισαν να τους περιγράφουν όλα. Όταν ήτο έτοιμο το γεύμα (εν γεύμα μεγαλοπρεπές και πλουσιοπάροχον), επροσκάλεσαν την Α.Ε. με τους οπαδούς του, οίτινες ήλθον και εκάθησαν εις το μέσον του τραπεζίου. Διαρκούντος του γεύματος οι πρόκριτοι του χωριού τους έκαμαν διαφόρους ομιλίας, λέγοντες ότι « είμασθεν καλλίτερα υπό την Τουρκίαν παρά υπό την Αγγλίαν, διότι τότε εχαιρόμασθεν πολλά δικαιώματα, τώρα δε όχι». «Διατί (τους απάντησεν ο Γλάδστων) δεν είσθαι ευχαριστημένοι με την τωρινήν Κυβέρνησιν;». Και ότι: «Προ καιρού επεριφέρετο μία γραφή (ανακοίνωση-δήλωση) περί αποικίας, όντες υπογεγραμμένοι κάμποσοι από εσάς». «Μάλιστα (είπον αυτοί), το εκάμαμεν αυτό δια να εκβάλωμεν άλλο έξω, το περί Ενώσεως. Δηλαδή εσπείραμεν και θέλει έλθη καιρός να θερίσωμεν», «Και πώς (τους είπεν ο Γλάδστων) δεν σας αρέσουν οι μεταρρυθμίσεις τας οποίας επρότεινα εις την Βουλήν; Τότε θέλει είσθε καλύτερα και θέλει χαίρεσθε πολλά δικαιώματα», «Όχι» του απάντησαν αυτοί «ότι κάμνουν οι Αντιπρόσωποί μας, καλά καμωμένα»

Σ.Σ. στο έντονο αίτημα της πλειονότητας των Επτανησσίων για «Ένωση με την Ελλάδα» τη δεκαετία του 1850, η αγγλική προστασία απάντησε με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.Στα τέλη δε, του 1858 ο Γλάδστων έφτασε στα νησιά προκειμένου να διαπιστώσει το κλίμα που επικρατεί εκεί. Το Γενάρη λοιπόν του 1859 οι Κορακιανίτες προεστοί τον κάλεσαν στο χωριό, όπως φανερώνει η παραπάνω αναφορά των «Καθημερούσιων Ειδήσεων» του Σαμαρτζή. Εκεί αυτός, μάλλον έκπληκτος, αντίκρυσε όπως φαίνεται αρνητικό κλίμα και υποχρεώθηκε να υπενθυμίσει ότι αρκετοί από τους παρόντες στη συνάντηση είχαν προ μηνών υπογράψει ανακοίνωση «περί αποικίας». Πιθανότατα η αναφορά αυτή αφορά το περιβόητο χαρτί που υπέγραψε μερίδα Κορακιαντιτών και άλλων, ενάντια στην ένωση και υπερ της παραμονής υπό την αγγλική προστασία. Υπάρχουν δε μαρτυρίες ότι στην ίδια (;) επίσκεψη ο Γλάδστων ομίλησε στους χωριανούς στις Μουργάδες, έξω από την οικία Μαρτζούκου (Άη Νικολόπουλος), αλλά αυτοί δεν έπαυαν να επαναλαμβάνουν το αίτημα «Ένωση αν’ όρος» (δηλαδή, «Ένωση άνευ όρων»)….

 

Τελευταία ανανέωση ( 03.06.14 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 16
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar