Menu Content/Inhalt
"Η μεγάλη συμπλοκή" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.03.15

Στις εκλογές του 1899 πρώτο κόμμα αναδείχθηκε στη χώρα μας το λεγόμενο «Τρικουπικόν», με αρχηγό τον Γεώργιο Θεοτόκη. Οι βουλευτικές εκείνες εκλογές, φαίνεται πως ήταν επεισοδιακές, τουλάχιστον για το χωριό μας, όπως καταγράφεται σε μονόφυλλο της εποχής από τον Γιάννη Σπ. Μεταλληνό (Μπουρλάκο), με τίτλο «Η μεγάλη συμπλοκή της Κορακιάνας, Αγίου Μάρκου και Σωκρακίου».

«Η 5η Σεπτεμβρίου 1899 υπήρξε η κρισιμωτέρα ημέρα δια το χωρίον Κορακιάνας, καθ’ ήν η τιμή και η ύπαρξις ενός ολόκληρου τμήματος διαθέτοντος 1.200 ψηφοφόρους, εκινδύνευσε εις διάστημα 5 λεπτών να ταφή αιωνίως υπό τα ερείπια της ήττης και της περιφρονήσεως. Η κρίσιμος αύτη ημέρα πρέπει να παραδοθή εις τον τύπον και να μη λησμονηθή.

Προς την 2-3 ώραν μ.μ. της Κυριακής, 300-400 άτομα ένοπλα το πλείστον, εκ Λιαπάδων και τινες εκ Σκριπερού, Γαρδελάδων και Δουκάδων, συνενωθέντες εν Σκριπερώ και διαιρεθέντες εις δύο σώματα, εξεκίνησαν δια το χωρίον Κορακιάνας, σκοπούντες, καθώς εφάνη, να ανατρέψωσι τας κάλπας, φονεύοντες πάντα ανθιστάμενον. Αφιχθέντος του πρώτου σώματος, παρουσιάσθησαν προ αυτού Κορακιανίτες τινές ερωτώντες «τι θέλουσι» και παραχωρούντες εις αυτούς θέσιν τινά ίνα τους φιλοδορήσωσιν επί τω όρω του να μην προχωρήσωσι εις τον τόπον της εκλογής από του οποίου απείχον ολίγα μόνον βήματα.

Εις τας επανειλημμένας φιλικάς ερωτήσεις, εκείνοι εσιώπων  προκαλούντες μόνον τους συμμορίτας των δια των λέξεων «Εμπρός παιδιά. Κολόνα!» Και παρευθύς εξήγαγον μαχαίρας και περίστροφα και έρριψαν μίαν γυναίκα χάμω. Η διαγωγή των αύτη προκάλεσε λιθοβολισμούς εκ μέρους των γυναικών, εις τους οποίους αύτοι απήντησαν δια λιθοβολισμών. Τότε, 15-20 άνδρες παρευρισκόμενοι εκεί και επιπεσόντες αγρίως και μεθ’ ηρωισμού εναντίον του σώματος των 150 ανδρών, τους εκτύπησαν ανηλεώς, τρέψαντες εις φυγήν και προλαβόντες τους πλείστους φόνους. Μετά την πρώτην υποχώρησιν, συναφθείσης μικράς μάχης, άνδρες και γυναίκες κατεδίωκον τους φεύγοντας, οίτινες διεσκορπίσθησαν ατάκτως.

Κατά την γενομένη συμπλοκήν άνω των 18 ετραυματίσθησαν ελαφρώς. Ευτυχώς ουδείς Κορακιανίτης έπαθεν. Οι φιλήσυχοι κάτοικοι της Κορακιάνας απέδειξαν και εις την περίστασιν ταύτην τα ευγενή αισθήματα υφ’ ών εμπνέονται. Διότι, ενώ είχον υπέρ αυτών όλα τα δίκαια, εκινδύνευσε η τιμή των γυναικών τους και η ζωή των υπό των απερισκέπτως εις τον τόπον των, εκτύπων αλλά δεν εφόνευσαν.

Λυπούμεθα εκ καρδίας ότι τοιαύτα δυσάρεστα συμβάντα συνέβησαν μεταξύ χωρίων συνηνωμένων δια φιλικών και συγγενικών δεσμών….»

Υπάρχουν όμως και άλλες λεπτομέρειες για το συμβάν, τις οποίες μας αφηγήθηκαν ο Σπύρος Αντ.Ιωνάς και ο Γρηγόρης Βραδής, όπως ότι «στη μάχη» προτωστάτησε από πλευράς Κορακιανιτών μία «αντρογυναίκα» (Μεταλληνού το επίθετο), επονομαζόμενη και «Γάτα», που εθεάθη να ξυλοκοπεί κάποιους Λιαπαδίτες. Επίσης το περιστατικό αποτύπωσε και ο ανώνυμος στιχουργός ωε εξής:

«Κι ο Καρκαλίτσης (ο επικεφαλής των Λιαπαδιτών) φώναξε

Εμπρός παιδιά! Κολώνα!

Και δια με μιας βρεθήκανε (απωθούμενοι)

όλοι στον αμπελώνα»

ΣΗΜ.Το περιεχόμενο του παραπάνω μονόφυλλου αποτυπωμένο σε τοπική εφημερίδα (ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΝΕΑ 23-7-1984), μας παρέδωσε η εγγονή του «συγγραφέα», Αλίκη (Μεταλληνού) Ιωνά.

 

Τελευταία ανανέωση ( 12.04.15 )
 
Έκτακτη επικαιρότητα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.03.15

1. Κυριολεκτικά έκτακτο γεγονός: σήμερα, μεσημέρι Κυριακής (29 Μαρτίου 2015), "ακυβέρνητο" σκάφος (ρυμουλκούμενο) παρολίγο να προσαράξει σον κήπο του Μώρου, αλλά ευτυχώς την τελευταία στιγμή "γαντζώθηκε" στο τοιχείο του κεντρικού δρόμου. Χρειάστηκε η παρέμβαση γειτόνων και διερχομένων για να ξαναμπεί σε κανονική τροχιά και να κατευθυνθεί προς Βενετιά μεριά.

2.Το Χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής μας συμμετείχε ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο 18ο Φεστιβάλ Φολκλορικών Συγκροτημάτων, στην πόλη της Κέρκυρας.

xoreytiko032015.jpg

3.«Επίθεση» ανήμερα της εθνικής μας επετείου και μάλιστα «μέρα-μεσημέρι» δέχτηκε κτήμα στην Μπούμπουλια, κοντά στον Άη-Νικόλα, με απώλειες ένα κοτέτσι (πουλερικά) και τη μισή αποθηκευμένη στο ύπαιθρο (καυσο)ξυλεία. Φαίνεται πως οι «απαλλοτροιώσεις» υλικών αγαθών στο χωριό δεν έχουν τελειωμό… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 29.03.15 )
 
Επέτειος PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.03.15

25η Μαρτίου σήμερα, με καιρό… 28ης Οκτωβρίου, παρότι βαδίζουμε ολοταχώς προς το μέσο της Άνοιξης.Έτσι, το συνεχές ψιλόβροχο και η επαπειλούμενη κακοκαιρία, περιόρισαν την επετειακή εκδήλωση του χωριού εντός της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Εκεί, κατά τη Δοξολογία, τόσο ο παπα-Θανάσης εκ της μονής της Αγίας Τριάδος Σγουράδων, όσο και η νηπιαγωγός Μαρία Πολίτη «εκφώνησαν λόγους» για το διπλό μήνυμα της Ημέρας, θρησκευτικό και εθνικό. Λίγο αργότερα και υπό τους ήχους της μπάντας, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων μπροστά στην ελληνική σημαία, από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Κοινότητας, του Ειδικού Γυμνασίου και των φορέων του χωριού.

evaggelismos2015a.jpg
 evagelismos2015f.jpg
 evagelismos2015b.jpg

Η συνέχεια δόθηκε στα γραφεία της Κοινότητας, με το καθιερωμένο κέρασμα. Εκεί, μεταξύ αυτών που παρέμειναν, αναπτύχθηκε ένας ενδιαφέρον διάλογος με κεντρικό πρόσωπο τον παπα-Θανάση, που άγγιξε επίκαιρα ζητήματα.

evagelismos2015c.jpg
evagelismos2015d.jpg

Εξάλλου, χθες το βράδυ, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών στην πόλη, η Χορωδία του χωριού μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή η UNESCO (παράρτημα Ιονίου), οι οποίες ολοκληρώθηκαν με ένα ωραίο αφιέρωμα στην ελληνική ποίηση και στην προτροπή του Άγγελου Σικελιανού «Εμπρός να κάνουμε την πράξη ποίηση και την ποίηση πράξη», με ομιλητές τον Γιώργο Σκλαβούνο, τη Δώρα Μεταλληνού (Πρόεδρο της Φιλαρμονικής μας), τον Σπύρο Κωσταγιόλα και τον Βαλέριο Λινάρδο…

unesco032015.jpg

 Υ.Γ. 1.Ειδήσεις ενδιαφέρουσες «βγήκαν» από τη συζήτηση στο Κοινοτικό Κατάστημα, όπως: η πρόθεση για ονοματοδοσία του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Κορακιάνας, προς τιμήν του αείμνηστου Μητροπολίτη Κέρκυρας κ.κ. Πολύκαρπου (με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο, μήπως πρέπει να ξανασυζητηθεί η ιδέα?), αλλά και η πρόθεση της Εκκλησίας για «αγιοποίηση» του προσώπου του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια.

2. Ο καιρός μπέρδεψε ακόμη και τη κυρά-Χαρίκλεια, που βγήκε στο παραθύρι του δρόμου για να παρακολουθήσει την παρέλαση (που τελικά δεν έγινε, όπως και εκείνη της πόλης) και εκεί της προσφέρθηκε το κέρασμα από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και γείτονά της Φωκίωνα Μάνδυλα. Δίπλα, από τη μισάνοιχτη εξώπορτα του Σπύρου και της Νίτσας Σπίγγου, η ευωδία της σκορδαλιάς ήταν έντονα αισθητή,στους περαστικούς.

evagelismos2015e.jpg

3.Μάλλον «αψιά» ήταν φέτος τα σκόρδα και έτσι η παραδοσιακή σκορδαλιά στη γειτονιά προέκυψε ιδιαίτερα καούρικη…

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.03.15 )
 
Επετειακή εκδήλωση PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.03.15

Την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μία ακόμη εκδήλωση, τη φορά αυτή αφιερωμένη στην επέτειο του «1821», Ομιλητές ήταν ο Αντώνιος Πρεντουλής (Ταξίαρχος Ε.Α.) με θέμα «Η κοινωνική ψυχολογία των Ηγετών και των Αγωνιστών της Επανάστασης» και ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός (δρ. Ιστορίας, διδάσκων Ιονίου Πανεπιστημίου) με θέμα «Αφορισμοί του 1821», ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Σπύρος Π. Σαββανής. Και οι δύο ομιλίες κράτησαν αμείωτο το ενδιφέρον του ακροατηρίου, ενώ ακολούθησε διάλογος με τους παραβρεθέντες.

epeteios1821.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.03.15

syriza22032015a.jpg

Επίσκεψη στο χωριό μας πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φοντάνα, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Ρεδαιστινό και τον συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Κ.Γκούση. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε διαδοχικά τις εγκατατάσεις του ΠΑΟΚ, της Φιλαρμονικής και του Συνεταιρισμού, όπου είχε συνάντηση με τις Διοικήσεις, καθώς και με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού. Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε συζήτηση με κατοίκους. Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 18
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar