Menu Content/Inhalt
...Της Παιδαγωγίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Απέργης   
31.05.15

"΄Εθος Γραικών εις την οικίαν του Μικέλη  Σαββανή, γυναικείω ονόματι, εις την Κρεβατζούλα, ήταν η  κατοικία  και  κατοικούσε  ο  ποτέ  Ιωάννης  Ανεμογιάννης  και όπου εκατοίκησε και απέθανε ο ποτέ Αδάμος Σμυρναίος, της Παιδαγωγίας.    Πήγα καλεσμένος εγώ ο νοτάριος από τον αυτόν Σαββανή και με μάρτυρες τους παπα-Ζαχαρία Λάσκαρη, έξαρχος, του Χριστοφόρου και παπα- Σταμάτη Ρένγγη ποτέ Δήμου, για να καταγράψω ό,τι άφησε ο ανωτέρω Αδάμος που πέθανε την πρώτη Μαρτίου 1798.    Άφησε: ένα  στραπόντι  με  μαλλί  ουζάδο, ένα  σεντόνι  καναβάτζα  ουζάδο, ένα παλαιό  πάπλωμα, ένα  γρίτο  δια  σκέπασμα  ουζάδο, δύο  βιστάρια  ρούχο  μπάσο σκούρο και ένα στανπάδο πάνινο ουζάδα, ένα καπέλο παλαιό και ένα καινούριο, μίαν παλαιονουπρέλα, ένα σαγάνι χάλκωμα, ένας καντιλιέρης προύζινος μικρός, μία πυροστοπούλα  και  ένα  τηγάνι  μικρό  από  χάλκωμα,  ένα  ζευγάρι  φούμπιες ασημένιες,  ένα  ζωνάρι  μεταξωτό  ουζάδο,  δύο  κότες  και  ένας  πετεινός, ένα ωρολόγιον της  μπρούσας  λατόν, εννέα ξέστες άβαφες νεριάρικες και τάλαρα έξι ασημένια,  μπότηδες  δεκάξι,  ένα  κονισματάκι  της  Παναγίας,  ένα  σίδερο  για  να λουστράρει  ρούχα,  μπότζες  τρεις  οι  δύο  μισομπότζες  και  μίαν  τάλιρα  (;), δύο πινάκια και δύο φλυτζάνια, μία κούπα, δύο σκουτέλες, δύο ποκάμισα καναβάτζινα ουζάδα,ένα  βρακί  καναβατζίδικο  ουζάδο, μία  κασελοπούλα, τέσσερις λαιμούς, κορδόνι φάλτζο προύζινο, έξι στόρια.                                                                

 Υπογραφές μαρτύρων"   

Συμβολαιογράφος  Τσιριγώτης Βασίλειος (Τ 118)

Δάσκαλος ήταν ο φτωχός Αδάμος. Σμυρνιός την καταγωγή, ποιος ξέρει πώς και γιατί βρέθηκε χωρίς οικογένεια μακριά από τον τόπο του. Ασφαλώς στην Κρεβατζούλα (σημερινή Κάτω Κορακιάνα) θα είχε μαθητές, άρα την περίοδο αυτή υπάρχει «σχολείο», φυσικά τα μαθήματα είναι ιδιωτικά.   

Για την αντιγραφή

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ                                              

 
Οι "Τζαβραίοι" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.05.15

tzavros_kostas1896b.jpgΗ αναζήτηση των κορακιανίτικων γενεαλογιών συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς και η «ράτσα» των Μεταλληνών απαιτεί μεγαλύτερη από την υπολογισθείσα αρχικώς προσπάθεια. Η έρευνα θα μας φέρει τη φορά αυτή στην περιοχή του «Τζάβρου», που πήρε την ονομασία της από μία κορακιανίτικη οικογένεια Μεταλληνών, με παράφραση ενός παλιού Σταύρου σε Τζάβρο.

tzavrou1936.jpgΟ εκπαιδευτικός Σπύρος Μεταλληνός (Τζάβρος) σημειώνει στα χειρόγραφά του πως «ο Κώστας και ο Γεράσιμος Μεταλληνός έφυγαν κατά το 1899 από την Κορακιάνα και αγόρασαν στα Γουβιά το μέρος που είναι σήμερα τα σπίτια τους, από το στρατηγό Δούσμανη και το μέρος που ήτανε το εργοστάσιο, από τον Σουβλάκη. Τότε το μέρος αυτό ήτανε ακατοίκητο διότι η περιφέρεια της Λίμνης είχε πολύ κουνούπι και κακοποιοί έκλεβαν τους διερχόμενους. Στο ακατοίκητο και ανθυγιεινό αυτό μέρος έβαλαν όλες τις οικονομίες τους οι Τζαβραίοι (Πριν όμως κατέβουν εκεί, είχαν μαγαζάκι πιο πάνω, στο δρόμο για την Κορακιάνα, έναντι του ερειπίου του Μαβίλη, του ποιητή και ήρωα).Ύστερα από 20 περίπου χρόνια η Λίμνη αποστραγγίστηκε και άρχισε να κατοικείται…Ο Κώστας με το Γεράσιμο δημιούργησαν το 1936 το εργοστάσιου του ΤΖΑΒΡΟΥ και το χάνι τους με το στάβλο ήτανε ξακουστό σε όλο το νησί…» Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Της Ενώσεως PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.05.15

Υγρή και μουντή η σημερινή ημέρα (Πέμπτη), της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και της…Ενώσεως.

kostantinos21052015a.jpg

Το καθαρισμένο μονοπάτι της Βενετιάς, με τις ασβεστωμένες ανά διαστήματα πέτρες για οδηγό, οδηγεί ανηφορίζοντας μέσα από πυκνή βλάστηση στο εκκλησάκι του Αγίου Κωσταντίνου.Οι γυναίκες Επίτροποι, έχουν επιμεληθεί για μια ακόμη φορά τη μικρή εορτή, προσφέροντας καφέ,κεράσμτα και άρτο, με το πέρας της Λειτουργίας. Τότε, «ως είθισται», ο παπα-Κώστας θα συνοψίσει τις προσφορές των πιστών (το μάρμαρο της Αγίας Τράπεζας, το καθάρισμα και ασβέστωμα), αλλά και τις τρέχουσες ανάγκες της ενορίας, αμέσως μετά την σύντομη αναφορά στη ζωή και τα έργα του εορτάζοντος Αγίου και Αυτοκράτορος, από το Σπύρο Σαββανή.

Και από κοντά οι αναμνήσει των παλαιοτέρων, μεταφερόμενες από το Ζαχαρία Μεταλληνό, για τη σπηλιά της «βοειδότρυπα» που απετέλεσε καταφύγιο για τη γειτονιά επί ένα 6μηνο με την έναρξη του Πολέμου του ’40, για το «κοινό» πηγάδι της Μαυρομάτας που ξεδίψαγε τη συνοικία μέχρι και τη δεκαετία του ’60, με την επιμέλεια της Μαρίας Σπίγγου (Μπότσολου), που καλούσε τον κόσμο με το σήμαντρο, έως την παρακείμενη μάντρα της Μανιάς, γήπεδο της «Καταφρόνιας», της ομάδας ποδοσφαίρου της συνοικίας.

21thmay2015c.jpg

Αργότερα, στην πόλη της Κέρκυρας με την παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ένωση της Επτανήσου με την υπόλιπη Ελλάδα. Η Φιλαρμονική της Κορακιάνας θα δώσει για μια ακόμη φορά το παρόν και μαζί με το Χορευτικό θα παρουσιάσουν τοπικούς χορούς στο Λιστόν, μετά την παρέλαση. Εντυπωσιακή θα είναι η παρουσία και συμμετοχή από τις μπάντες του Γ' Σώματος Στρατού και της Αεροπορίας.

21thmay2015a.jpg

Το βράδυ, σειρά έχει το πέρασμα από τα σπίτια των εορταζόντων για τα «χρόνια πολλά»… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 24.05.15 )
 
Της Αναλήψεως PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.05.15

litany_anast052015b.jpg

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Λιτανεία της Αναλήψεως θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαϊου 2015 επί του κεντρικού δρόμου του χωριού, με αφετηρία τον Άη-Νικολόπουλο (Μουργάδες) και προορισμό τον Άη-Γιάκωβο στη Βενετιά, με παράκληση στον Άγιο, στην Αρκούδενα. Τα μικρά παιδιά θα μεταφέρουν σε όλη τη διαδρομή την εικόνα (καμωμένη «δια χειρός Διονυσίου Σγούρου» και αφιερωμένη από την Όλγα Μεταλληνού στη μνήμη του συζύγου της Χαράλαμπου, το 1923).

litany_anast052015c.jpg

Τη ίδια ώρα η Χορωδία πραγματοποιεί την προγραμματισμένη της πρόβα, εν μέσω κερασμάτων από τον εορτάζοντα τενόρο Κωνσταντίνο Μεταλληνό. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
"Λευκός καπνός" στον ΠΑΟΚ PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
18.05.15

paoksynelefsi052015.jpg

Με τους βασικούς προβληματισμούς να παραμένουν κυρίαρχοι, ολοκληρώθηκε το Σάββατο το απόγευμα  η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ, με αρκετά νέα μέλη στη σύνθεσή του, αλλά και τον κορμό των παλαιότερων στελεχών όπως ο Αλέξης Σαββανής, ο Στέφανος Ζερβόπουλος και ο Νίκος Θύμης (πλήρης αναφορά των ονομάτων θα γίνει από την ιστοσελίδα μας, με τη συγκρότηση του Συμβουλίου σε σώμα).

paoksynelefsi052015b.jpg

Στους εκλεγέντες ευχόμαστε «καλό και πολύ κουράγιο».

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar