Menu Content/Inhalt
Η Τέχνη της Πολιτικής PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Απέργης   
31.07.15

Ο άνθρωπος από της εμφανίσεώς του στη γη και μέχρι σήμερα δεν έπαψε να χρησιμοποιεί τις νοητικές δυνάμεις  του ,ώστε να εφευρίσκει τρόπους και μέσα για αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητάς του.

Ετσι προήλθαν οι διάφορες εφευρέσεις,απλές στην αρχή που αφορούσαν  στοιχειώδη εργαλεία και όπλα,για την τροφή και την ασφάλειά του.

Όταν όμως έφυγε από το στάδιο του τροφοσυλλέκτη και του κυνηγού και άρχισε να δημιουργεί  τις πρώτες κοινωνικές ομάδες,τότε τα προβλήματά του διαφοροποιήθηκαν και ποσοτικά και ποιοτικά και διαπίστωσε ότι χρειαζόταν μια άλλη οργάνωση ,η οποία θα ρύθμιζε τη ζωή της ομάδας πια.

Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας αυτό που σήμερα ονομάζουμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Τόνοι χαρτιού και μελανιού (αρχικά κεραμικών,πέτρινων πλακών,διφθερών,παπύρων κλπ)έχουν καταναλωθεί έκτοτε, για να περιγράψουν  το φαινόμενο και συγρόνως να το ερμηνεύσουν,αλλά και να το εντάξουν μέσα σε συστήματα κοινωνικά και φιλοσοφικά,φιλοδοξώντας οι εκάστοτε συγγραφείς τους να προσφέρουν   το «τέλειο » σύστημα.

Από παλιά λοιπόν και από πολλούς όλα αυτά τα συστήματα έχουν εφαρμοστεί, επειδή όμως το μέτρο όλων είναι ο άνθρωπος και επειδή παρόλη την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας,  ο μέσα εαυτός μας δεν προόδευσε και δεν άλλαξε και πολύ από τη πρωτόγονη ακόμη ζωή μας,παρατηρούμε ότι όλα αυτά τα συστήματα είναι παροδικά και ευμετάβλητα, η πορεία κάθε φορά προς την αλλαγή τους είναι νομοτελειακή και αλλάζουν είτε ειρηνικά είτε βίαια.

Περί της πολιτικής τώρα παραθέτω την τελευταία παράγραφο από το( Στ΄) κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Οι  Εμποροι των Εθνών» του Αλ. Παπαδιαμάντη, στην οποία φαίνεται και η άποψη περί πολιτικής του συγγραφέα, αλλά και η τοποθέτηση των πολιτικών (των ανθρώπων) στην αξιακή κλίμακά του:

«Τι εζήτει η Βενετία, πέμπουσα τους στόλους τούτους εις το Αιγαίον; Ο,τι ζητεί ο σφαγεύς  παρά του θύματος, τας σάρκας αυτού, ίνα κορέση την πείναν του. Διατί  αι ιδιωτικαί αύται και κεκυρωμέναι με τα σήματα  του Αγίου Μάρκου επιχειρήσεις; Διατί οι τοσούτοι εργολάβοι των κατακτήσεων, των ως δια δημοπρασίας εκτελουμένων; Η Βενετία προσηγόρευεν εαυτήν Πολιτείαν και είχεν υιούς τυράννους.Τοις έδιδε το χρίσμα της και τους έπεμπεν, ίνα κατακυριεύσωσι της γης. Η ενεαλογία της πολιτικής είναι συνεχής και γνησία κατά τους προγόνους. Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκε την πείναν . Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου. Τότε και τώρα , πάντοτε η αυτή. Τότε δια της βίας, τώρα δια του δόλου και δια της βίας. Πάντοτε αμετάβλητοι οι σχοινοβάται ούτοι οι Αθίγγανοι, οι γελωτοποιοί ούτοι πίθηκοι (καλώ δε ούτω τους λεγομένους πολιτικούς).Μαύροι χαλκείς κατασκευάζοντες δεσμά δια τους λαούς εν τη βαθυζόφω σκοτία του αιωνίου εργαστηρίου των. »

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ



 Υπάρχουν 2 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Καλοκαιρινή ραστώνη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
31.07.15

Eνα μάτσο φρέσκιας ρίγανης στο κάγκελο για να ξεραθεί.

Το άρωμα από το λευκό  μπουγαρίνι που πριν χρόνια έφερα από το Τζάντε.

Ένας απρόσκλητος επισκέπτης που ήρθε κι έπεσε στη σελίδα του βιβλίου που διάβαζα.

Με πανοπλία χρυσοποίκιλτη ,με πριονωτά ποδαράκια, με νωχελικές κινήσεις να περπατάει αργά πάνω στα γράμματα....Μπορεί να ήξερε κι ανάγνωση....

Πόσα τέτοια ζουζούνια ταλαιπωρήσαμε δένοντάς τα με κλωστή από το κεφάλι και τα

γυρίζαμε γύρω γύρω..

rastoni.jpg

Κάποια τζιτζίκια που από τα χαράματα ξεκίνησαν το τραγούδι...

Κάτι μεγάλες κίσσες με άσχημη φωνή να μου κλέβουν τα αχλάδια και να τα αφήνουν μισοφαγωμένα να κρέμονται....

Ένα πιάτο φρέσκα σύκα με μια βουλίτσα μέλι στο αφάλι τους.

Μια ανεπαίσθητη πνοή αέρα να κουνάει τα βράδια λίγο την κουρτίνα....

Μυρωδιά τηγανιτής μελιτζάνας, με σάλτσα ντομάτας και δυόσμου....ένα τηλέφωνο από μακριά....λίγη άμμος που έμεινε ανάμεσα στα δάκτυλα...το μαγιό κρεμασμένο να στάζει....και η μεσημεριάτικη ραστώνη να σου διαλύει τα ύπατα......

Ο κούκος που φωνάζει το ταίρι του στην ησυχία της νύχτας και τα τριζόνια να συναγωνίζονται στο τριβέλισμα.....

Η πανσέληνος που έρχεται κάθε χρόνο στην ώρα της ,πολλά υποσχόμενη........

Ένας διάστικτος ουρανός με ασήμι πιτσιλισμένος....κι εγώ μεθυσμένη..στην αιώρα της φαντασίας να ταξιδεύω σε τούτ το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι...


ΔΩΡΑ ΣΠ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ



 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Λιτανεία στην Παλιά Περίθεια PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Μαργετίνα Τσιριγώτη   
28.07.15
Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου γίνεται στην Παλιά Περίθεια  μια λιτανεία προς τιμή της Παναγίας, όπου το 1863 μετά από παρακλήσεις είχε σώσει τη νεολαία του χωριού από μια θανατηφόρα επιδημία.
peritheia072015.jpg
Έτσι και φέτος πλήθος κόσμου από την Περίθεια και τα γύρω χωριά, ακόμη και τουρίστες ανέβηκαν στην Παλιά Περίθεια για τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.
Απλή και κατανυκτική η λιτανεία ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο της Πέτρας και ακολουθώντας κυκλική πορεία (ανάμεσα στα χαλάσματα παλιών αρχοντικών αλλά και αναπαλαιωμένων πετρόχτιστων σπιτιών), Καραμπαμπά, Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης, Αγία Παρασκευή, Άγιος Παντελεήμων, Άγιος Σπυρίδων, Υ. Ο. Ζωοδόχου Πηγής όπου σε κάθε εκκλησία έγινε μικρή δέηση, έφτασε στο ξέφωτο στου Λιώκα που βρίσκεται απέναντι και κάτω από τον Παντοκράτορα όπου έγινε μεγάλη γονυπετής δέηση και τελικά κατέληξε στον Ι.Ν. Του Αγίου Νικολάου της Πέτρας.
Μετά τη λιτανεία οι πιστοί σταμάτησαν για φαγητό ή καφέ στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής.
Ευχόμαστε και του χρόνου!
ΜΑΡΓΕΤΙΝΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 28.07.15 )
 
Πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.07.15

panigiriap24072015.jpg

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής διοργανώθηκε φέτος δυο μέρες πριν από την εορτή της 26ης Ιουλίου, από τον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Σύλλογο του χωριού μας (ΠΑΟΚ).

Το μεγάλο πλάτωμα στο πλάι της εκκλησίας διαμορφώθηκε κατάλληλα με τα τραπεζοκαθίσματα που δεν άργησαν να γεμίσουν από Κορακιανίτες κάθε ηλικίας, τους προβολείς και τη θέση της ορχήστρας «Trio Jumbo» (με το ευχάριστι και ποικίλλο πρόγραμμα), ενώ ο χώρος δίπλα από το κελί χρησιμοποιήθηκε για τα προαναγγελθέντα ψησίματα και τις προμήθειες ποτών,που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας Διοίκηση και μέλη του Συλλόγου. Για μία ακόμη χρονιά δεν έλειψαν και οι τηγανίτες.

Ο χαμηλός φωτισμός, οι σκιές από τα ψηλόκορμα κυπαρίσσια και οι καπνοί σχημάτιζαν από μακριά το σκηνικό μιας ασυνήθιστης θερινής σύνθεσης…



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.07.15 )
 
Στου Μπαρμπάτη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
22.07.15

barbati21072015b.jpgΚαλοκαιριάτικες νύχτες με υγρασία και αναζήτηση λίγης δροσιάς στην ακροθαλασσιά του Μπαρμπάτι, εκεί που ο μαζικός τουρισμός έχει αφήσει ένα μικρό περιθώριο…

barbati21072015a.jpgΣτο φως του φεγγαριού με νότες από το μπουζούκι του Νικόλα.



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.07.15 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar