Menu Content/Inhalt
Πλημμύρα...μισό αιώνα πριν PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.11.15

madelisspiros.jpg«Τας 8-10-1961, έγινε μεγάλη πλημμύρα. Τα νερά έτρεξαν εις τους τράφους Κατσίκη και Παώνη και εκατέβασαν αρκετάς πέτρας εις Παυλιανίτη και εις Παντιρέλου. Διεκόπη δια μίαν εβδομάδα η Συγκοινωνία. Έξω από το σπίτι του Μήλιου έγινε όγκος πέτρας μέχρι το αγκωνάρι της εκκλησίας του Αγιού. Πλημμύρισε το μαγαζί του Καβάσιλα και τα νερά έκοψαν τη λιθιά του Λαμπίρη και έφθασαν μέχρι τη Μηχανή οι πέτρες και τα χώματα. Εις δε τις Πουλάδες έγινε ρούφουλας και εκρίζωσε ελιές και έκοψε κλώνους και εις τον Βούνο μας έβγαλε 2 κεντρομάδες...»

Αυτά έγραφε το ημερολόγιο του Σπύρου Κένταρχου πριν από σχεδόν 55 χρόνια...τέτοια εποχή. Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 07.12.15 )
 
Ημερολόγιο Υδατογραφίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.11.15

1+6 Κερκυραίοι Υδατογράφοι θα μας συντροφεύσουν με το έργο τους αυτό το έτος, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου.

Ευχαριστώ από καρδιάς και τους επτά δημιουργούς που παραχώρησαν το έργο τους.

Μία από τις ερμηνείες του 1+6 είναι ότι: οι έξι ζωγράφοι έχουν καταγωγή από την περιοχή της Κορακιάνας Κέρκυρας, ενώ ένας κατάγεται από τη Νότια Κέρκυρα. Τις άλλες ερμηνείες και εκδοχές αφήνω να τις ανακαλύψετε εσείς.

imerol2016af.jpg

Η κυρίαρχη θεματογραφία του ημερολογίου είναι η κερκυραϊκή τοπιογραφία, δουλεμένη με την τεχνική της υδατογραφίας. Οι καλλιτέχνες αποτύπωσαν στο χαρτί ιδέες, εντυπώσεις, συναισθήματα και κυρίως την βαθεία αγάπη για τον τόπο τους. Όλα αυτά παρουσιάζουμε μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου, για να μας συντροφεύει και να μας καθοδηγεί μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, και να μας θυμίζει αφενός πόσο αυτός ο τόπος, η Κέρκυρα μας, αγαπήθηκε και ποια να είναι η δική μας στάση απέναντί του.

Μέσα από το έργο των 7 δημιουργών θα περιπλανηθούμε, θα σεργιανίσουμε, θα χαθούμε, στα καντούνια της πόλης μας. μιας πόλης ονειρικής, της Κέρκυρας, που όλοι αγαπάμε.
Η διαφάνεια και η καθαρότητα της υδατογραφίας ας αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα διαύγειας και αγάπης για το νέο έτος και τη ζωή. Ας διαλύσει το σύννεφο που κυριαρχεί στις μέρες μας, ας απαλύνει και πλημυρίσει τις καρδίες και το μυαλό μας με φως.
Καλό ταξίδι στις υδατογραφίες και στην μοναδική ομορφιά τους.

 Ελβίρα Μεταλληνού

γραφίστρια - εκδότρια

 Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας, και στα βιβλιοπωλεία "Πολιτεία", "Πρωτοπορία", Ιανός", (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Εκδήλωση μνήμης... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.11.15

Εκδηλώση μνήμης για το «Λόχο Λατζίδη» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη της Κέρκυρας από τον Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης, με κεντρικό ομιλή τον Δημήτρη Γ. Μεταλληνό. Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από το ζωγράφο Θεόφιλο Κένταρχο, ο οποίος εμπνεύστηκε από τον Λόχο, γράφοντας ποίηση, από την Κατερίνα Φακιολά εκπρόσωπο υπό σύσταση σωματείου για τη διάσωση της μνήμης από τον τον ηρωικό Λόχο και ο τ. Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Κούρκουλος, που παρέθεσε σημαντικά τεκμήρια για το γεγονός. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δύο μελωποιημένα από το Σωκράτη Χειμαριό, ποιήματα του Θεόφιλου Κένταρχου, ενώ προβλήθηκε βίντεο του Σπύρου Σουρτζίνου με παλαιότερες συνεντεύξεις από τους τελευταίους επιζήσαντες του Λόχου.

lagidis112015a.jpg

Ας σημειωθεί ότι σημαντική ιστορική έρευνα για τον «Λόχο Λατζίδη» πραγματοποίησε πριν από μερικά χρόνια ο κοινωνιολόγος Νίκος Φακιολάς, η οποία παρουσιάστηκε με τη μορφή του βιβλίου του «Ιερολοχίτες...ζωήν αποθέσατε».

lagidis112015b.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Αδελφοποίηση Κοινότητας & Χορωδιών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.11.15

Το Νοέμβριο του 2014 στο χορωδιακό Φεστιβάλ του Ναυπλίου οι χορωδίες της Φιλαρμονικής Κορακιάνας και του κυπριακού σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» έδωσαν την υπόσχεση της αδελφοποίησης.

Χθές, ένα χρόνο αργότερα, η υπόσχεση αυτή έμελε να γίνει πραγματικότητα, με αφορμή και το 5ο Φεστιβάλ Χορωδιών της Κέρκυρας. Ο κυπριακός σύλλογος, φιλοξενούμενος της Δημοτικής Κοινότητας και της Φιλαρμονικής Κορακιάνας έφθασε την Κυριακή το πρωί στο χωριό μας, στην εκκλησία του Άη-Γιώργη.

adelfop2015a.jpg
 adelfop2015b.jpg
 adelfop2015k.jpg

adelfop2015c.jpgΕκεί, με την παρουσία σύσσωμου του δυναμικού του Μουσικού μας Συλλόγου (Μπάντα, χορευτικό, χορωδία), μαθητών του Σχολικού Κέντρου Φαιάκων και του νηπιαγωγείου Άνω Κορακιάνας και πολλών κατοίκων έλαβε χώρα η προγραμματισμένη Λειτουργία, χοροστατούντων των ιερέων κ.κ. Τζαφέστα και Φαϊτα και με τη συμμετοχή της Χορωδίας Σπαρτύλα.Ακολούθησε μνημόσυνη δέηση σε μνήμη των ηρώων του Κυπριακού Αγώνα. Η τελετή της αδελφοποίησης ξεκίνησε με ομιλίες των παρευρισκομένων εκπροσώπων αρχών και φορέων, όπως του Προέδρου της Κοινότητας Φωκίωνα Μάνδυλα, του Αντιπεριφερειάρχη Αλέκου Μιχαλά, του Αντιδημάρχου Γιώργου Ραιδεστινού, του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Αλέκου Φαϊτά, του τ. Βουλευτή Στέφανου Γκίκα, της εκπροσώπου της Φιλαρμονικής Κορακιάνας Σοφίας Μαρτζούκου, του Προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Κέρκυρας Ευριπίδη Κλεόπα, του Προέδρου της Κυπριακής Χορωδίας κ.ά. Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Σταμάτης Απέργης, ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Κούρκουλος, η πρώην Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Σαλή-Παπασαλή, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και της Διοίκησης της Φιλαρμονικής κ.ά. Ακολούθησε η υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης από μέρους του Προέδρου της Φιλαρμονικής Γιώργου Μεταλληνού, του Προέδρου της Κοινότητας και του Προέδρου της Κυπριακής Χορωδίας.

adelfop2015e.jpg
 adelfop2015f.jpg
 adelf2015g.jpg

Υπό τη συνεχή απειλή του καιρού, ξεκίνησε αμέσως μετά η παρέλαση έως το Μνημείο του Αγνώστου στην πλατεία του χωριού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Με την ολοκλήρωσή της ξέσπασε μπόρα και ο κόσμος κατευθύνθηκε άρον-άρον στο κτίριο της Φιλαρμονικής  στην Αρκούδενα για το προγραμματισμένο κέρασμα. Η επίδειξη του Χορευτικού μας συγκροτήματος δεν κατέστη δυνατή λόγω της δυνατής βροχής...

Η κυπριακή αποστολή αναχώρησε σήμερα Δευτέρα για την Κύπρο.

 

Υ.Γ. 1. Η φιλοξενία της Κοινότητας και Μουσικής προς την Κυπριακή Χορωδία περιελάμβανε ξεναγήσεις (Αχχίλειο κ.ά.), επισκέψεις (εργοστάσιο κουμ-κουάτ Μαυρομάτη), εστίαση και γενικά ότι απαιτεί ένα εγκάρδιο κλίμα φιλοξενίας.

2. Η ομιλία της Σοφίας Μαρτζούκου «έκλεισε» με την ανάγνωση των στίχων ενός ποιήματος που είχε γράψει για την Κύπρο μια παλιά Κορακιανίτισα (Ευαγγελία Ιωνά), για την οποία θα υπάρξει εκτενέστερη αναφορά σε άλλο σημείωμα. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.11.15 )
 
5ο Φεστιβάλ Χορωδιών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.11.15

chorodia21112015b.jpg

Τριήμερο Χορωδιακό Φεστιβάλ, το 5ο κατά σειρά, στην πόλη της Κέρκυρας με τη συμμετοχή 19 χορωδιακών συγκροτημάτων. Ανάμεσά τους η κυπριακή «Αδούλωτη Κερύνεια» υπό τη διεύθυνση της Ρούλας Τυρίμου και φυσικά η Χορωδία του Μουσικού μας Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Άνθη. Η βραδιά τελείωσε με το κοινό, από όλες τι χορωδίες, τραγούδι «Το σπίτι που γεννήθηκα» που παραπέμπει στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

chorodia21112015a.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar