Menu Content/Inhalt
Η Ακολουθία του Επιταφίου PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.04.16

Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και η αγωνία για τη «σκόλα» που δεν έχει ακόμη παραληφθεί, διακατέχει τους Μουργαδίτες...

Μεσολαβούν οι απογευματινοί «Επιτάφιοι» στους Πουλάδες με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής μας και στο  (δια-κοινοτικό) μοναστήρι του Άη-Νούφρη με τον παπα-Γιώργη λειτουργούντα και τον Κώστα Απέργη μοναδική  παρουσία στο ψαλτήρι.

epitafeios042016a.jpg

epitafeios042016b.jpgΤο βράδυ, η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στον Άη-Γιώργη του χωριού με τη συμμετοχή της Χορωδίας από το γυναικωνίτη. Στο ψαλτήρι οι Γιάννης Μεταλληνός, Σταύρος Σαββανής,Φωκίων Μάνδυλας και (ξανά) Κώστας Απέργης, συλλειτουργούντων των παπα-Κώστα Φαϊτά και αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Λινοσπόρη. Η πομπή με τις μικρές «μοιροφόρες», τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα, τη σκόλα του Άη-Φιλίππου, τη Μπάντα, τη Χορωδία, τον Επιτάφιο και τον κόσμο, θα ξεκινήσει κατά τις 9 ανηφορίζοντας κατά τις Μουργάδες με στάση για παράκληση στον Άγιο, στην Αρκούδενα. Η συνέχεια όπως πάντα μέχρι την άλλη άκρη του χωριού, στη Βενετιά και επιστροφή στην εκκλησία, όπου η Αγγελική Άνθη θα απαγγείλει την προφητεία του Ιεζεκιήλ!

epitafeios042016c.jpg

Ο κόσμος που ακολουθεί αναχωρεί για τα σπίτια με ένα γαρύφαλλο του Επιταφίου ανά χείρας και ένα σαρακοστιανό κέρασμα από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο  της ενορίας...και κάποιοι για την πόλη για τον εκεί Επιτάφιο που ακομή βρίσκεται σε εξέλιξη...

epitafeios042016w.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 03.05.16 )
 
Μεγάλη Βδομάδα στο χωριό PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.04.16


12evaggelia042016b.jpg

12evagelia042016a.jpgΜεγάλη Πέμπτη βράδυ...Μυσταγωγία στον Άη-Θανάση στην ανάγνωση των Ευαγγελίων υπό το φως των κεριών και την περιφορά του Εσταυρωμένου στο εσωτερικό του ναού...

 

efxelaio2016c.jpg
Μεγάλη Τετάρτη, η Εξομολόγηση και στη συνέχεια το Ευχέλαιο θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο το απόγευμα στον Άη-Θανάση. Για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα  να παραστούν υπάρχει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία, στο δρόμο ή στο σπίτι.
efxailaio2016a.jpg
efxelaio2016b.jpg

Στο χωριό έχουν αρχίσει να καταφθάνουν (λιγότεροι  σε σύγκριση με παλαιότερες χρονιές) χωριανοί εκτός Κορακιάνας και άλλοι επισκέπτες...


Μεγάλη Τρίτη και ενώ το «Τροπάριο της Κασσιάνης» ψάλλεται στον Άγιο Κοσμά των Πουλάδων, στο χωριό δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τη μη τέλεση της Λειτουργίας των Βαϊων στον Άγιο, ενώ η μικρή εκκλησία ετοιμάζεται για τις Παρακλήσεις του Επιταφίου.


Μεγάλη Δευτέρα, σούρουπο, στον Άη-Νικολόπουλο θα τελεστεί ο Όρθρος του Νυμφίου. Οι ποιητικές υμνωδίες «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον Νυμφώνα Σου βλέπω» εντός ναού  «συνοδεύονται» από περιορισμένης διάρκειας χαλαζόπτωση  στον εξωτερικό χώρο.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 29.04.16 )
 
Και του χρόνου...των Βαϊων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
24.04.16

vaion042016a.jpgΜε δεδομένη την ειλημμένη απόφαση περί μη τελέσεως Λειτουργίας στην εκκλησία τ’Αγιού, σήμερα Κυριακή των Βαϊων, εξεπλάγη ο εκ των κτητόρων του ναού Κώστας Σαββανής όταν ξύπνησε από τις πρωινές κωδωνοκρουσίες. Στο μικρό καμπαναριό αντίκρισε τον «λαϊκό» Κώστα Απέργη να «σημαίνει», σε αντίδραση της ακύρωσης μιας μακράς παράδοσης για το χωριό μας. Μετά τις εκατέρωθεν εξηγήσεις εισήλθαν αμφότεροι εις το ναό και συνεπικουρούμενοι από τον Σπύρο Ιω. Κένταρχο, έψαλλαν υμνωδίες και μοιράστηκαν βάγια, την ώρα που στον Άη-Θανάση γινόταν η «κανονική» Λειτουργία...

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, στην πόλη της Κέρκυρας η Λιτανεία ακυρώθηκε λόγω της νεροποντής. Η δε Φιλαρμονικής μας πρόλαβε και βρήκε καταφύγιο στον επίσης ιδιόκτητο ναό του Αγίου Ανδρέα στα Μουράγια... Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 24.04.16 )
 
Μέθεξη...στην Επίσκεψη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.04.16

lazarou_episk042016.jpg

Μεσούσης της Σαρακοστής και της νηστείας........η «πρώτη Ανάσταση» (του Λαζάρου) στο χωριό Επίσκεψη. Στις γειτονιές αντηχούν τα Κάλαντα του Λαζάρου, «εν χορδαίς και οργάνοις» και εκκλησίασμα όλο το χωριό, μαζί και οι επισκέπτες, στους δρόμους και τα στενά με τα πέτρινα θολωτά πορτόνια. Τα σπίτια ολάνοιχτα, αναμένουν το πέρασμα της πομπής, προσφέροντας τα σπιτικά καλούδια...και φυσικά καλό κρασί. Από τη μια άκρη του χωριού στην άλλη και από την κάτω στην απάνω γειτονιά...

Κάτω από το υγρό φεγγάρι του Απρίλη... πραγματική μέθεξη, που μόσο η αφαιρετική δύναμη της ποίησης μπορεί να την αποδώσει με αξιώσεις.

Με την παρότρυνση της Κορακιανίτικης συντροφιάς, η Δώρα Σπ. Μεταλληνού θα το αποτολμήσει:

 

"Τι παράξενη νύχτα!

Ακόμα και το φεγγάρι σάστισε....

Πάει καιρός....

που δεν κοίταζε τους ανθρώπους...


Στα αστέρια είχε τη ματιά....

Μόνο επονείδιστα στο χώμα....

Τι να δει;

Από νωρίς μια κινητικότητα....

ένα επερχόμενο κάτι....


Άρωμα από νεραντζάνθι και γαζία 

έφτανε μέχρι τα σύμπαντα...

Κιθάρες βγήκαν στους δρόμους,

ένα βιολί που μύριζε ναφθαλίνη 

τρόχιζε τις χορδές του...


Κόσμος ακλουθούσε....

Με υπόνοια χαμόγελου...

ένα υποσχόμενο κάτι....


Μια παρέα όλοι στο δρόμο...

μια πείνα για χαμένη χαρά....


Δεν άντεξε τον πειρασμό!


Κοίταξε κάτω!

Λαίμαργα ρουφούσαν κρασί,τραγούδι 

μοίρασμα!
Είχε και η παράδοδη κάνει την εμφάνισή της!


Γιόρταζαν! 
Την Ανάσταση εκείνου του Νεκρού....

ευκαιρίας δοθείσης....

Πλατιασε το χαμόγελο της πανσέληνου...

Σκάλες έριξε τα ασημιά μαλλιά του...

Ανέβηκαν οι άνθρωποι...

Κατέβηκε το φεγγάρι.. 

Ένα δούναι και λαβείν!


Γέμισαν οι κυψελίδες της καρδιάς....

Επήλθε μέθεξη!

Μεσούσης μιας νηστείας....

(Επίσκεψη 22 Απριλίου 2016) Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Εκκλησιαστικά... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
20.04.16

Σοβαρό εκκλησιαστικό ζήτημα έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στο χωριό, που όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα εκδηλώνεται, μερικές φορές και με έντονο τρόπο. Αιτία, η απαγόρευση λειτουργίας των «ιδιωτικών» ναών τις Κυριακές, ύστερα από οδηγία της Ιεράς Μητροπόλεως. Συνέπεια της οδηγίας αυτής θα είναι να μην λειτουργήσει για πρώτη φορά η εκκλησία τ’ Αγιού στην Αρκούδενα και μάλιστα την Κυριακή των Βαϊων, «σπάζοντας» μια πολύχρονη παράδοση. Αντί αυτής, η λειτουργία θα τελεστεί στον Άη-Θανάση.

Η τροπή αυτή έχει δημιουργήσει ένταση τόσο μεταξύ των κτητόρων του  ναού, όσο και σε μέρος του εκκλησιάσματος, όπως φάνηκε και από την αποψινή δημόσια και δικαιολογημένη (κατά τη γνώμη μας) έκφραση δυσαρέσκειας, που εξέφρασε ο εκ των κτητόρων και ιεροψάλτης Κώστας Ν. Σαββανής.


 Υπάρχουν 2 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 20.04.16 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar