Menu Content/Inhalt
"Santo Mio" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
27.11.16

Εποχές πούναι, με την οικονομική συσπραγία να συνεχίζεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσφεύγουν στην... «θεά τύχη», με ένα πέρασμα από τα καταστήματα στοιχημάτων (ΠΡΟ-ΠΟ) στην παραλιακή ζώνη.

santomio112016.jpg

Σε ένα από αυτά, σε υζήτηση μεταξύ θαμώνων έγινε αναφορά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, στο τοπωνύμιο «Santo Mio» («Ο Θεός μου»), που αναφέρεται στη συνοικία Βενετιά του χωριού μας και παραπέμπει στο «Καθολικό» παρελθόν της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου και ακόμη πιο πίσω, στη βενετσιάνικη παρουσία στην περιοχή πριν από μερικούς αιώνες...Το τοπωνύμιο αυτό έχει διασωθεί και σε συμβολαιογραφικά έγγραφα της πρόσφατης περιόδου.



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Το..."μπαγκούλι" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.11.16

Απόβραδο στο καφέ- «Crescendo» και οι παρακαθήμενοι φαινόταν σοβαρά προβληματισμένοι με μυστικιστικά φαινόμενα, από την βασκανία μέχρι .... το «φλιτζάνι» και το «μπαγκούλι», μέσω των οποίων κατορθώνεται η επικοινωνία με οικεία πνεύματα. Το χωριό βλέπεται έχει μακρά προϊστορία σε αυτά. Παρόν στη συζήτηση και ο συνήθης στις περιπτώσεις αυτές, αντίλογος της απόρριψης και της καχυποψίας. Κατά περίεργο τρόπο, η συζήτηση αυτή μεταφέρθηκε μετά από λίγο και στο άλλο άκρο του χωριού, στο «παντοπωλείο τσι ρούγας», τραβώντας μάλιστα την προσοχή ακόμη και περιοίκων. Βέβαια τέτοιες συζητήσεις δεν τελειώνουν εύκολα και η συνήθης κατάληξη είναι μια υπόσχεση για επίδειξη προς τους «απίστους».

bagkouli112016.jpg

Όμως η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε και από ένα άλλο ξεχωριστό γεγονός: παραδόθηκε επιτέλους η σκόλα του Άη-Νικόλα, προστάτη των ναυτικών αλλά και των Μουργαδιτών, η οποία είχε δοκιμαστικά εμφανιστεί στη Λιτανεία του Πάσχα.



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Εισόδια στην Παναγιά PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.11.16

Εορτή των Εισοδίων σήμερα και η μικρή εκκλησία της Παναγιάς γέμισε με κόσμο για τον Όρθρο και τη Λειτουργία, με τον παπα-Κώστα και το μουργαδίτικο ψαλτήρι. Το παρόν έδωσαν και οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου Κέρκυρας που εδρεύει στο χωριό μας.

panagias112016a.jpg

ΣΗΜ. Σαν σήμερα πριν από κάμποσες δεκαετίες οι ερασιτέχνες κυνηγοί Παναγιώτης Ιωνάς και Σπύρος τσι Εριφίλης δοκίμαζαν μια ρούσικη «κάργα» για το τουφέκι τους, με αποτέλεσμα κατά την εκπυρσοκρότηση του όπλου του να τραυματιστεί ο πρώτος, όπως ενθυμείτε η σύζυγός του, κυρία Τσάντα Ιωνά...



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Χειρο...ποιήματα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
20.11.16

Ηλιόλουστη Κυριακή βαζίζοντας προς το τέλος του φθινοπώρου...Στην παραλία του Ύψου η θάλασσα ξεδιπλώνει γαλήνια τους γαλαζοπράσινους μικρο-κυματισμούς της και μια ψαρότρατα διασχίζει με ταχύτητα διαγώνια τον όρμο.

litsa2016.jpg

Στον φιλόξενο μικρό εκθεσιακό χώρο η Λίτσα Μεταλληνού παρουσιάζει τα ωραία χειροτεχνήματά της, εμπνευσμένα από τα χρώματα της φύσης και κάθε είδους πρόσφορο υλικό, γυαλί, χαρτί,ξύλο.Από κοντά η οικογένειά της, γνωστοί και φίλοι...



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Κορακιανίτικη εκκλησία στην Αλβανία (Β. Ήπειρο) PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Απέργης   
18.11.16

Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, φέτος, ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός   START, μετέδωσε  ρεπορτάζ συνεργάτη του, ο οποίος   εντόπισε  βετεράνο πολεμιστή του 1940. Ο εν λόγω, γέρος πια, θυμήθηκε   ότι με το  τμήμα του φτάσανε στο ΠΑΛΕΡΜΟ της Αλβανίας και στρατονίστηκαν σε μια εκκλησία που είχαν κτίσει Κερκυραίοι.

Προ καιρού, αναδηφώντας τους  φακέλους του  Ιστορικού Αρχείου Κέρκυρας στη σειρά «Συμβολαιογράφοι», εντόπισα συμβολαιογραφική πράξη σχετική με το θέμα.

Η ονομασία  ΠΑΛΕΡΜΟ με προβλημάτισε, μη γνωρίζοντας την  ύπαρξή της στην Αλβανία.

Μετά την ανωτέρω εκπομπή όμως, ο κουμπάρος μου Κώστας Ιωνάς ανέτρεξε σε χάρτη της γείτονος και όντως εντόπισε περιοχή ανάμεσα σε Αγ. Σαράντα και Χειμάρα με αυτό το όνομα η οποία διαθέτει και κάστρο. Είναι μια μικρή χερσόνησος λίγο πριν την είσοδο του κάστρου, σε μια παραλία στην οποία είναι κτισμένη μια μικρή εκκλησία με κελιά.Τιμάται μάλλον στο όνομα του Αγίου Νικολάου.

Οσον αφορά δε το όνομα της περιοχής  ΠΑΛΕΡΜΟ προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ΠΑΝΟΡΜΟΣ και πρέπει να υπήρξε εκεί αρχαία ελληνική αποικία.

Παραθέτω το κείμενο της συμβολαιογραφικής πράξης :

«1790:ενενήντα ημέρα δύο:2: του μαγιου μηνος στο κανγγελο εμού νοταρίου στο χωρίον κορακιάνας την σημερον ο παρον Οσιότατος  αγάπιος  Ιερομόναχος  μεταληνός του ποτε νηκολου από το παρον χοριον κατικος υς στο  μοναστιριον οπου  εξανακενούργοσε  υς την ονομασιαν παλερμο υς την στερεα διορθόνη δια επίτροπον του επι τα αυτού τον παρόντα κε δέχοντα κυρ Ιωάνη μεταληνο του ποτε αναστασι από το παρόν χορίον του οπιου διδιν απλαν εξουσιαν εγγενεραλ ο τη να ηθελεν με καθεν τρόπον σκουδαρι κε λαβι υς χιρας του μετα καλης κε με το μεσον τις δικυοσινης από τον  τατζη  σαβανη του ποτε παπα σπιρου τα οσα μετριτα του κρατη υς χιρας του δια την φαπρικα οπου αυτος εκτισε με τους ετερους μαστορους Ιωανη μαρζουκο ⱪ Ιωανη νηκολουζο στο αυτό μοναστιριον  παλερμο κε ετουτο κατά τες νοτες του αυτου Ιερομοναχου κε φεδες τον αυτον μαστορον μαρζουκου  κε νηκολουζου κε το η τι ενεργισι ο ηριμενος επιτροπος ιποσχετε ο ανοθεν διορθοτις Ιερομοναχος να το εχη κε κρατη στερεω βεβεω  κε ος να ητουν κε ο ηδιος σοματικος κε  ουτος ενοπιον μαρτιρον του κιρ Θεωδορου μπελεγρινου του ποτε τζανμπατηστα από την κεφαλονηα κάτικος στο παρον χωριον κε κυρ αντονη απεργι ποτε Ιωανη απο το παρον χοριον:-»

(Συμβολαιογράφοι Τ 117,βιβλ.1(21),φ15r,2-5-1790)

(Συμβολαιογράφος Βασίλειος Τσιριγώτης)

Ο Ιερομόναχος Αγάπιος έχει ανοικτούς οικονομικούς λογαριασμούς με τον επικεφαλής των μαστόρων Τάτζη Σαββανή και ορίζει αντιπρόσωπό του για να τους τακτοποιήσει τον    Ιωάννη Μεταλληνό πιθανόν  συγγενή του.

Σημείωση: Σε μια συζήτηση με τον κ. Αρθούρο Τούσα και την κόρη του Αουρόρα, Αλβανούς, κατοίκους  στο χωριό μας, μου ανέφεραν ότι  στην περιοχή της  ιδιαίτερης πατρίδας τους στην Αλβανία  κοντά   στα Τίραννα υπάρχουν Μεταλληνοί των οποίων η προέλευση είναι Ελληνική και οι οποίοι έχουν επιδόσεις στα γράμματα και στις επιστήμες. Να  πρόκειται άραγε για τους απογόνους  κάποιας  μετακίνησης  οικογενειακής  με αφορμή τον ιερομόναχο Αγάπιο;…            

                                                                                                  Κώστας Απέργης



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 18.11.16 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 11
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar