Menu Content/Inhalt
Λατινικά δι' αλληλογραφίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.04.17

Για τη σχέση του Λορέντζου Μαβίλη με την Κορακιάνα και ιδιαίτερα με το δάσκαλο Σπύρο Μαρτζούκο Ιγγλή έχουν γραφεί στην ιστοσελίδα μας και άλλα κείμενα. Σήμερα παρουσιάζουμε μία επιστολή του Μαβίλη προς τον κορακιανίτη φίλο του μέσω της οποίας φαίνεται ότι ξεκινάει μια προσπάθεια εκμάθησης της Λατινικής δι’ αλληλογραφίας. Γράφει λοιπόν το καλοκαίρι του 1904 ο Λορέντζος Μαβίλης:

«Ο καλός μου φίλος κύριος Μαρτζούκος από την Κορακιάνα ορέγεται να μάθη τα Λατινικά.Εσκέφτηκα πως βοηθώντας τόνε θα τα εμάθαινα κ’ εγώ καλύτερα κ’ έτσι αρχίζω σήμερα τες δώδεκα του Τρύγου του χίλια ενιακόσια τέσσερα, τούτο μου το πρώτο γράμμα που θα του το στείλω σήμερα οχτώ. Θα πασχίσω ύστερα να του στέρνω ταχτικά ένα γράμμα την εβδομάδα, κάθε Κυριακή. Αυτός πρέπει ομοίως ταχτικά να μου γράφη κάθε Κυριακή στέρνοντάς μου τη μετάφραση ή ότι άλλο μάθημα του ζητήσω ή ρωτώντας με για όσα δεν του φανούν καλοεξηγημένα στα γράμματά μου. Δε θα βάλω σ’ αυτά τίποτα που να μην το καλοκοίταξα πρώτα σε λεξικά και γραμματικές, μα καλά θα κάμη ο κ. Μαρτζούκος να εξετάζη κάθε φορά κι αυτός τη μεγάλη γραμματική του Σεμιτέλου κι αν εύρη πώχω λαθέψη κάπου να μου το σημειώση ελεύτερα και θα του γνωρίζω χάρη για δαύτο. Τους κανόνες της προφοράς και του τονισμού θα τους βάνω εκεί που το φέρνει η περίσταση και κάνω αμέσως αρχή με την πρώτη κλίση».

Το μάθημα του Μαβίλη προς τον Σπύρο Μαρτζούκο θα ξεκινήσει από τη λέξη «σταφύλι» (στα λατινικά) «και τηνε βάνω πρώτη πρώτη για θύμηση του εξαίρετου σταφυλιού που μου φερε ο φίλος κ. Μαρτζούκος από το αμπέλι του προχτές».

Και στη συνέχεια της επιστολής ακολουθούν οι κανόνες γραμματικής με τις απαραίτητες επεξηγήσεις...

mavilis_martz1904.jpg

Τελευταία ανανέωση ( 30.04.17 )
 
Τηλεοπτικά πλάνα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
29.04.17

ndr.jpg

Το Γερμανικό κανάλι NDR για τις ανάγκες γυρισμάτων στο αφιέρωμα που θα κάνει για το νησί, φιλοξενήθηκε σήμερα στην Pista του Crescendo για να καλύψει λίγα πλάνα και από το χωριό μας.

ΣΗΜ. από το blog του Crescendo Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Τραγωδία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.04.17

pontikopagida042017.jpgΝα που χρησίμεψε τελικά σε κάτι ο πλε χρώματος σωλήνας που  ορμώμενος από τη γεώτρηση της Μουργάδας, χάσκει κάπου εκεί στα πρώτα σπίτια της Μουργάδας, στην περιοχή Κατσίκι. Έγινε καταφύγιο αστέγων...ποντικιών. Και όταν οι υπέυθυνοι της ύδρευσης διοχέτευσαν σήμερα νερό για να τον καθαρίσουν, μία ολόκληρη ποντικοοικογένεια (σόι) εκβράστηκε πνιγμένη...Μια μορφή οικογενειακής τραγωδίας και αυτή και ας μην είναι ανθρώπινη... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Επετειακή συναυλία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
24.04.17

synavl_samaras042017c.jpg

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  προχθές Σάββατο στην Ιόνιο Ακαδημία, η  συναυλία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας  «Σπύρος Σαμάρας», που ήταν αφιερωμένη στον Κερκυραίο συνθέτη  Σπύρο Σαμάρα, με σολίστ την υψίφωνο Έλλη Καρύδη και τον τενόρο Πέτρο Καρύδη.

ΣΗΜ. οι φωτό από το blog του Τάσου Αναλύτη

synavl_samaras042017a.jpg
 synavl_samaras042017b.jpg


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Νια Παρασκευή PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
22.04.17

nia_parask042017a.jpg

«Νιά Παρασκευή» σήμερα με Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας στις Μουργάδες. Για τους δύο ιερείς, τους ψάλτες και το εκκλησίασμα ακολούθησε τρατάρισμα με καφεδάκι, ούζο και βουτήματα στον περίβολο της εκκλησίας, πέραν βεβαίως της αρτοκλασίας.

nia_parask042017c.jpg

Η Φιλαρμονική συμμετείχε το πρωί στη Λιτανεία της Κάτω Κορακιάνας...

litany_katomeri042017b.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 24.04.17 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar