Menu Content/Inhalt
Λάμπατα και φέτος PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.06.17

lambata062017b.jpg

Παρασκευή βράδυ, παραμονή του Άη-Γιαννιού του Λαμπατάρη και το έθιμο με τα λάμπατα αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά στο χωριό μας και μάλιστα σε αρκετές γειτονιές: στου Κουκουκή, όπου και το τρίστρατο, καθώς το έθιμο προστάζει, στην Αρκούδενα στην κατηφόρα τ’ Αγιού και βέβαια στον περίβολο του Άη-Γιώργη, όπου ακολουθεί και γλέντι μεθ’οργάνων μουσικών. Την τιμητική τους έχουν τα στεφάνια της πρωτομαγιάς που ρίχνονται στην πυρά, ενώ (κυρίως) οι νεότεροι περνούν πάνω από τις τρεις φωτιές από τρεις φορές για τη φανέρωση του πεπρωμένου.

lambata062017c.jpg

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το χωριό έχει πλέον ησυχάσει και ο επικεφαλής της ορχήστρας στον Άη-Γιώργη κηρύσσει τη λήξη της βραδιάς με τελευταίο τραγούδι, «Το πανηγύρι τέλειωσε»...Και του χρόνου!

Υ.Γ. ανήμερα της εορτής, η Φιλαρμονική θα συμμετάσχει σε λιτανεία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο χωριό του Αφιώνα, πάνω στο Κράτσαλο, από όπου θα μας σταλούν και οι σχετικοί άρτοι.

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.06.17 )
 
Αποφοίτηση...νηπίων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.06.17

prigkipas062017.jpg

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο του χωριού η εορτή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς (αλλά και την αποφοίτηση αρκετών από τα νήπια). Η παράσταση των μικρών (υπό την άψογη καθοδήγηση των δύο νηπιαγωγών τους) αφορούσε το γνωστό παιδικό διήγημα «Ο Μικρός Πρίγκιπας» και στην απόδοσή του συνεισέφεραν μουσικά και γονείς των παιδιών. Την ίδια ώρα την αυλή του σχολείου κοσμούσαν παιδικοί ζωγραφικοί πίνακες, δημιουργήματα της χρονιάς που πέρασε στο πλαίσιο προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων. Τέλος, μαζί με το αποδεικτικό της ολοκλήρωσης των σπουδών, τα παιδιά έλαβαν δώρα από το Σύλλογο Γονέων.

prigkipas062017b.jpg

Για τους αποφοιτήσαντες, καλή συνέχεια στο Δημοτικό Σχολείο...

 

Και άλλες...μικρές ειδήσεις:

1.Το πρωινιάτικο σημερινό πέρασμα γυναικών τσιγγάνων από τις Μουργάδες συνοδεύτηκε από την απώλεια ενός κο(υ)βά από του Πελή!

2.Σημαδιακή μέρα η χθεσινή Τετάρτη 21/6/2017: σμήνος από ακρίδες (κατά το κοινώς "μαστάκοι") κατέστρεψαν τη φυτεία φασουλιών του Κώστα Ιωνά στην Κάβενα...

3.Το Χορευτικό της Φιλαρμονικής ξεκίνησε τις παραστάσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, προς ενίσχυση του Συλλόγου... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.06.17 )
 
Στη γειτονιά με ακουαρέλα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
17.06.17

geitonia062017c.jpg

Απόγευμα στη γειτονιά, μια οικογένεια Ρώσσων καλλιτεχνών απεικονίζει με λάδι και ακουαρέλα, ομορφιές που παρά το χρόνο, έχουν μείνει αναλλοίωτες. Πιο κει οι πρώτοι θερινοί «πελάτες» του υπαίθριου «καφενείου» της κας Νίνας Τσιριγώτη δίνουν το παρόν, αναμένοντας την επιστροφή της οικοδέσποινας από την Αθήνα...

geitonia062017b.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Σε βινετο-κλιπ η Φιλαρμονική PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
15.06.17

videoklip062017.jpg

Βίντεο-κλιπ γυρίστηκε στην Κέρκυρα με συμμετοχή και της Φιλαρμονικής μας...

Ο Ragheb Subhi Alama, δημοφιλής και πολυβραβευμένος Λιβανός τραγουδιστής, χορευτής, συνθέτης και γνωστό πρόσωπο της αραβικής τηλεόρασης επέλεξε την Κέρκυρα για να γυρίσει το βίντεο κλιπ για το νέο του τραγούδι με τίτλο “Trekni Lahali”. Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στο νησί των Φαιάκων με εικόνες από το ξενοδοχείο Corfu Imperial στο Κομμένο, το Λιστόν με τη Φιλαρμονική Κορακιάνας να παρασύρει το ζευγάρι στους ρυθμούς της, στο roof garden του ξενοδοχείου Cavallieri με τη θέα στην Πάνω Πλατεία της παλιάς πόλης και μέσα σε ιστιοπλοϊκό σκάφος να αρμενίζοντας στο Ιόνιο πέλαγος. Το τραγούδι δημοσιεύθηκε στο Facebook στις 7 Ιουνίου και έχει σαρώσει στον αραβικό κόσμο, ξεπερνώντας τα 7,4 εκατ. likes και πάνω από 2.000 σχόλια από το αραβικό κοινό. Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Έλληνας Κυριάκος Παπαδόπουλος. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Ο παππούς μου ο "κόντες" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
09.06.17

kontes.jpg«Θεσαλονίκην τας 18 αυγγούστου 1919.

αγαπιμένη γωνης σας στέλνω την φοτογραφίαν μου Ναμενθιμίστε Κάποται.

στέλνο Κωρμί χωρίς ψηχί και Σώμα δίχος έμα Ναβλέπεις την ικόνανμου Να ενθιμίσε εΜένα. σας φιλώ ο Ιώς σας».

Ψηλός, ευθυτενής, με κάτασπρα σα χιόνι μαλλιά.Φωνακλάς, απόμακρος.Μετά από χρόνια κατάλαβα πως ήταν ένας φοβισμένος κατά βάθος άνθρωπος που κάτω από τη βλοσυρότητα  ΄κρυβε την ανασφάλεια και ανεπάρκειά του. Είχε το παρατσούκλι ''κόντες'' και το περιέφερε με μεγάλο καμάρι.

-Χόρτα μόνο θα φάω; Εγώ είμαι κόντες! έλεγε.

Γιατί είχε πάρει αυτό το προσωνύμιο, δεν γνωρίζω. Για θυρεούς και οικόσημα ούτε λόγος, δεν ήξερε τι σημαίνουν....

Φτωχός από πολυμελή οικογένεια, παντρεύτηκε τη νόνα μου κι ας ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερη, γιατί διέθετε σπίτι! Δούλευε στη χώρα για πολλά χρόνια ως αρτεργάτης, αν και κατά καιρούς είχε κάνει διάφορα επαγγέλματα. Μέχρι και το δραγάτη είχε κάνει. Έμενε σε μια νοικιασμένη καμαρούλα, όπως όλοι οι αρτεργατες του χωριού, μιας και το χωριό  είχε τους περισσότερους φουρναραίους. Κάποιες οικογένειες που εξασκούσαν αυτό το επάγγελμα δεν ήθελαν την Ένωση γιατί προμήθευαν τον αγγλικό στόλο με ψωμί. Το Σάββατο ερχόταν στο χωριό κι έφερνε το ψωμί το οποίο το έτρωγαν όλη την εβδομάδα. Προνομοιούχοι για τα δεδομένα της εποχής,παρόλο που το έτρωγαν ξερό. 
Ξυπνάνε μνήμες....

Πίστευα ακράδαντα πως δεν με αγαπούσε. Μόνο την εξαδέλφη μου,τη Σπυριδούλα, που είχε το όνομά του αγαπούσε. Κι όταν εκείνη κάτοικος Αθηνών, ερχόταν τα καλοκαίρια, της έπαιρνε ύφασμα και την πήγαινε στη μοδίστρα να της ράψει φόρεμα! Κάποια απογεύματα καθόταν μαζί της στο μοναδικό γαλακτοπωλείο του χωριού της Χριστίνας του Μαντουκιώτη να φάνε κρέμα ή μπακλαβά. Κι εγώ απέναντι στο μουράγιο καθισμένη να ξεροσταλιάζω... Η μόνη φροντίδα απέναντί μου και το μόνο νοιάξιμο ήταν όταν τρώγαμε παυλόσυκα. Καθόταν στον τράχειλο του πηγαδιού με έναν κουβά νερό και με το ζόρι μου έδινε να πίνω! Δεν επέτρεπε να φάω πάνω από 3 γιατί έκαναν δυσκοιλιότητα!

Πόση νοσταλγία, πόση ιστορία αυτές οι ασπρόμαυρες  φωτογραφίες.Ασπρόμαυρες στο χαρτί, με τόσα χρώματα μέσα μας, όλες ποτισμένες με μύρο και θύμησες....

Υ.Γ.η φωτογραφία είναι την περίοδο που πήγε στρατιώτης στη Σμύρνη.Υπηρέτησε ως νοσοκόμος. Είναι ο καθιστός. Πάντα ανέφερε πως έφτασαν μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ και το Εσχί Σεχίρ.

ΔΩΡΑ ΣΠ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ


ΣΗΜ. ο όρθιος δίπλα στον Σπύρο "Κόντε" είναι ο Γιάννης Μαρτζούκος, "της δασκάλας"

Τελευταία ανανέωση ( 12.06.17 )
 
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar