Menu Content/Inhalt
Έκθεση Καλλιτεχνικής Σχολής PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
29.06.17

ekthesi062017g1.jpg

Πραγματοποιήθηκαν απόψε τα εγκαίνια της ετήσιας Έκθεσης της Καλλιτεχνικής Σχολής Κέρκυρας, τη φορά αυτή στην αίθουσα Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, στον «Κήπο του Λαού». Η συμμετοχή των τμημάτων της Σχολής ήταν μεγάλη και αξιόλογη, στους τομείς του ελεύθερου σχεδίου, της ακουαρέλας, της χαρακτικής κλπ. και αντικατοπτρίζει την προσπάθεια που καταβλήθηκε στη διάρκεια του έτους υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Θεόφιλου Κένταρχου και των συνεργατών του στα διάφορα τμήματα. Στη σημασία και το έργο της Σχολής αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτριος Μπαλατσινός.

ekthesi062017n1.jpg

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου 2017.

Υ.Γ. Κορακιανίτικες συμμετοχές στην Έκθεση από την Αικατερίνη Θύμη, τη Χριστίνα Βαρότση (Μεταλληνού), τον Θανάση Σπίγγο και τον "εξ αγχιστείας"...Ανδρέα Στίνη...

Τελευταία ανανέωση ( 29.06.17 )
 
Του Λαμπατάρη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
25.06.17

Κι εκεί απέναντί σου

σπίθιζε γαζία αποσπερίτη

Γ. Ρίτσος

  

‘’Αϊ Γιάννη Λαμπατάρη, που χεις του Θεού τη χάρη

κι έχεις τα χρυσά Bαγγέλια και της εκκλησιάς θεμέλια

δείξε και φανέρωσε ποιος νέος θα με πάρει!

Να τόνε δω στον ύπνο μου κι αύριο στην αυλή μου.

Κι αν δεν τoν  δω στον ύπνο μου, να ακούσω το όνομά του! ‘’

 

Από βραδύς είχαν πει τα μαγικά τα λόγια οι κοπέλες του χωριού, όπως κάθε χρόνο και περίμεναν να φέξει για να ακούσουν το πρώτο αρσενικό όνομα, τη μεγάλη  είδηση που θα έφερνε η καινούργια μέρα, ένα λαχείο από το σακούλι του πεπρωμένου. Το πεπρωμένο που δε ρωτά, μόνο εμφανίζεται κάτω από συνθήκες. Το όνομα που θα άκουγαν πρώτο, αυτό θα είχε ο μελλοντικός τους σύζυγος. «Έπιανε» έλεγαν οι παλιότερες και συμβούλευαν τις νιες να κάνουν το ίδιο.

Στροβιλίζονταν οι μαύρες καψαλίθρες από τα λάμπατα των μαγιάτικων στεφανιών μέσα στο σύθαμπο του σούρουπου, μικρές αέρινες γκριζωπές πεταλούδες  που χόρευαν  τον τελευταίο χορό τους. Θνησιγενής υμέναιος, επαναληπτικός κι ελπιδοφόρος ταυτόχρονα. Ο αέρας είχε μυρωδιά ξερού χόρτου και ρίγανης. Ήταν όλοι εκεί ανήμερα τ’ Αϊ  Γιαννιού του Λαμπατάρη, μέρα του θεριστή γιομάτη ξόρκια και μάγια,  ξεχωριστή για τις ανύπαντρες νέες που θα τους φανέρωνε ο Προφήτης  το όνομα αυτού που θα γινόταν άντρας τους. Οι χωριανοί ετοίμαζαν από νωρίς τα σημεία που θα έκαιγαν το ξεραμένο στεφάνι του Μάη, μήνες τώρα κρεμόταν  πάνω από την κάσα της πόρτας, ένα λουλουδένιο ξόανο  σε ικρίωμα, ακμή και παρακμή όπως όλα τα εφήμερα. Η πατίνα των μηνών που είχαν περάσει είχε αφήσει εμφανή σημάδια  σήψης πάνω του. Καθώς η ώρα προχωρούσε τρεχάτη,άνοιγαν πόρτες και κυρίως γυναίκες και παιδιά  με την ξερή αποτύπωση του Μάη ανά χείρας πλησίαζαν κι απίθωναν στον καιόμενο σωρό το δικό τους αφιέρωμα. Έριχναν  κάμποσο σανό  για να τραφεί η φωτιά κι άρχιζαν με γέλια και φωνές να πηδούν πάνω από τις φλόγες. Οι γλώσσες της φωτιάς όσο περνούσε η ώρα θέριευαν, φώτιζαν υπερκόσμια τα πρόσωπα που πηδούσαν, έγλειφαν τα σώματα, καψάλιζαν τα πόδια, μα ήταν τόση η έκσταση που αψηφούσαν  το καψάλισμα.

Τρία ήταν τα σταυροδρόμια που  τελούνταν κάθε χρόνο το έθιμο. Άναβαν τις φωτιές και όταν οι φλόγες ζωήρευαν, μάζευαν τα φουστάνια οι γυναίκες στο ύψος του γόνατου να μη τσουρουφλιστούν, έτρεχαν για να πάρουν φόρα από μακριά και πήδαγαν το ένα μετά το άλλο τα σημεία που λαμπάδιαζαν τα σανά. Δε λογάριαζαν τίποτα. Αναστενάρηδες  θαρρείς σε θράκα προφητείας. Εκείνο το βράδυ μα και ανήμερα όλες οι ανύπαντρες έκαναν διάφορες τελετουργίες, που είχαν μάθει από τις πιο παλιές γυναίκες με στόχο πάντα τον υποψήφιο γαμπρό. Άλλες κουβάλαγαν το ‘’αμίλητο νερό’ ’από το κοντινότερο πηγάδι, άλλες έλιωναν το μολύβι και το έριχναν στο νερό και διάβαζαν τα σχήματα , άλλες έβαζαν κουκιά κάτω από το προσκέφαλο. Μια μυσταγωγία, μια αίσθηση ανεξήγητου μυστηρίου πλανιόταν απ’ άκρη  σ’ άκρη στο χωριό.

Κρεμασμένη στο παράθυρο η Αυγή κράταγε ακόμα και την ανάσα για να ακούσει όλα όσα συνέβαιναν  λίγο πιο πάνω από το σπίτι της. Πόσο λαχταρούσε να τρέξει  κι αυτή πάνω από τις φωτιές, να γελάσει με τα παιδιά, μικρό κορίτσι που δεν είχε καμιά γνώση του κόσμου, άβγαλτη προνύμφη σε κουκούλι μέσα, είχε  καταχωνιάσει  τον πόθο για παιχνίδι και γέλιο. Ένα γιατί, μία απορία είχε πάντα στην ψυχή, μα ποιος νοιαζόταν, βυθισμένοι οι μεγάλοι στα δικά τους δεν ασχολήθηκαν ποτέ μαζί της, ένα παιδί τρομαγμένο, δειλό, διάφανο, πουλάκι που δεν πρόλαβε να χνουδιάσει κι είχε βαριά την ψυχή. Κάποιες στιγμές έκλεινε τα μάτια και άνοιγε τα ρουθούνια να μυρίσει τον αέρα. Η φαντασία ζωγράφιζε τις εικόνες. Χαμογελούσαν  τότε τα παιδικά τα χείλη. Ήταν κι εκείνη εκεί μαζί με τους υπόλοιπους για ένα όσο κρατούσε το σφάλισμα των βλεφάρων. Ποτέ δεν είχε παρακολουθήσει το έθιμο, μόνο ότι είχε ακούσει από κουβέντες Η φαντασία όμως πάντα πλάθει εικόνες που ξεπερνούν τις πραγματικές. Θα μπορούσε να περιγράψει  με λεπτομέρειες όλη την σκηνή! Κι εκείνο το αμυδρό χαμόγελο που ζωγράφιζε τα χείλη απαλή φτερούγα που πέταγε στα σύννεφα. Ευτυχώς που υπάρχει και η φαντασία , ευτυχώς που η Αυγή την είχε πολύ ανεπτυγμένη......

 [Απόσπασμα από το υπό έκδοση ιστορικό μου μυθιστόρημα που έχει να κάνει με πρόσωπα και πράγματα του χωριού μας. Αφιερωμένο λόγω της ημέρας του Άη Γιάννη του Λαμπατάρη σε όλους τους απανταχού Κορακιανίτες]

Δώρα Σπ. Μεταλληνού

 
Λάμπατα και φέτος PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.06.17

lambata062017b.jpg

Παρασκευή βράδυ, παραμονή του Άη-Γιαννιού του Λαμπατάρη και το έθιμο με τα λάμπατα αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά στο χωριό μας και μάλιστα σε αρκετές γειτονιές: στου Κουκουκή, όπου και το τρίστρατο, καθώς το έθιμο προστάζει, στην Αρκούδενα στην κατηφόρα τ’ Αγιού και βέβαια στον περίβολο του Άη-Γιώργη, όπου ακολουθεί και γλέντι μεθ’οργάνων μουσικών. Την τιμητική τους έχουν τα στεφάνια της πρωτομαγιάς που ρίχνονται στην πυρά, ενώ (κυρίως) οι νεότεροι περνούν πάνω από τις τρεις φωτιές από τρεις φορές για τη φανέρωση του πεπρωμένου.

lambata062017c.jpg

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το χωριό έχει πλέον ησυχάσει και ο επικεφαλής της ορχήστρας στον Άη-Γιώργη κηρύσσει τη λήξη της βραδιάς με τελευταίο τραγούδι, «Το πανηγύρι τέλειωσε»...Και του χρόνου!

Υ.Γ. ανήμερα της εορτής, η Φιλαρμονική θα συμμετάσχει σε λιτανεία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο χωριό του Αφιώνα, πάνω στο Κράτσαλο, από όπου θα μας σταλούν και οι σχετικοί άρτοι.

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.06.17 )
 
Αποφοίτηση...νηπίων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.06.17

prigkipas062017.jpg

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο του χωριού η εορτή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς (αλλά και την αποφοίτηση αρκετών από τα νήπια). Η παράσταση των μικρών (υπό την άψογη καθοδήγηση των δύο νηπιαγωγών τους) αφορούσε το γνωστό παιδικό διήγημα «Ο Μικρός Πρίγκιπας» και στην απόδοσή του συνεισέφεραν μουσικά και γονείς των παιδιών. Την ίδια ώρα την αυλή του σχολείου κοσμούσαν παιδικοί ζωγραφικοί πίνακες, δημιουργήματα της χρονιάς που πέρασε στο πλαίσιο προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων. Τέλος, μαζί με το αποδεικτικό της ολοκλήρωσης των σπουδών, τα παιδιά έλαβαν δώρα από το Σύλλογο Γονέων.

prigkipas062017b.jpg

Για τους αποφοιτήσαντες, καλή συνέχεια στο Δημοτικό Σχολείο...

 

Και άλλες...μικρές ειδήσεις:

1.Το πρωινιάτικο σημερινό πέρασμα γυναικών τσιγγάνων από τις Μουργάδες συνοδεύτηκε από την απώλεια ενός κο(υ)βά από του Πελή!

2.Σημαδιακή μέρα η χθεσινή Τετάρτη 21/6/2017: σμήνος από ακρίδες (κατά το κοινώς "μαστάκοι") κατέστρεψαν τη φυτεία φασουλιών του Κώστα Ιωνά στην Κάβενα...

3.Το Χορευτικό της Φιλαρμονικής ξεκίνησε τις παραστάσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, προς ενίσχυση του Συλλόγου... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.06.17 )
 
Στη γειτονιά με ακουαρέλα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
17.06.17

geitonia062017c.jpg

Απόγευμα στη γειτονιά, μια οικογένεια Ρώσσων καλλιτεχνών απεικονίζει με λάδι και ακουαρέλα, ομορφιές που παρά το χρόνο, έχουν μείνει αναλλοίωτες. Πιο κει οι πρώτοι θερινοί «πελάτες» του υπαίθριου «καφενείου» της κας Νίνας Τσιριγώτη δίνουν το παρόν, αναμένοντας την επιστροφή της οικοδέσποινας από την Αθήνα...

geitonia062017b.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar