Menu Content/Inhalt
"Για κατιβείτε στο χορό ν' ακούσετε τραγούδια" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
28.09.17

Αφηγηματικά τραγούδια και χοροί από την Κέρκυρα, την Ήπειρο και τη Θράκη, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.   Με τον τίτλο "Για κατιβείτε στο χορό ν' ακούσετε τραγούδια", το Χορευτικό Τμήμα της Φιλαρμονικής Κορακιάνας "Σπύρος Σαμάρας" παρουσιάζει μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά αφηγηματικά τραγούδια και χορούς από την Κέρκυρα, την Ήπειρο και τη Θράκη. Ειδικότερα, στο μέρος του προγράμματος που αναφέρεται στην Κέρκυρα, θα παρουσιαστούν ακριτικά τραγούδια και παραλογές, ως τραγουδιστοί χοροί που μας έρχονται από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα και επιβίωσαν ως τις μέρες μας.   Στην εκδήλωση, εκτός από το Χορευτικό της Φιλαρμονικής Κορακιάνας, συμμετέχουν:

-Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία" και

-Ο Ηπειρωτικός Σύλλογος Κέρκυρας  με το χορευτικό τμήμα "Λορέντζος Μαβίλης"

xoreftiko092017a1.jpg 

Η πρωτότυπη θεματική αυτή εκδήλωση που αναδεικνύει της βαθιές ρίζες της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.   Στην είσοδο θα συγκεντρωθούν εθελοντικά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τον οργανισμό "Το Χαμόγελο του παιδιού".  
Πηγή: www.corfuland.gr Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Στον Άη-Γιώργη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.09.17

pater_evdokomos.jpg

Σήμερα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην πρωινή Λειτουργία στον Άη-Γιώργη συλλειτούργησε για πρώτη φορά με τον παπα-Κώστα, ο νέος (δεύτερος) ιερέας του χωριού μας, που χειροτονήθηκε στον μέσον της εβδομάδας στο Σκριπερό, ο πατέρας Ευδόκιμος. Αρκετός ήταν ο κόσμος που προσήλθε στη Λειτουργία, στο τέλος της οποίας τον νέο ιερέα καλωσόρισαν ο παπα-Κώστας, ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Λινοσπόρης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φωκίωνας Μάνδυλας.

Στο νέο ιερέα ευχόμαστε καλή και ευδόκιμη πορεία... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
"Σπιτάκι μου παλιό" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
25.09.17

spiti_dvras1.jpgΕδώ που είδα το πρώτο φως. Από αυτό το παράθυρο αντίκριζα την κορυφογραμμή σε απόσταση αναπνοής. Το Έβερεστ φάνταζε! Σ' αυτά τα σκαλιά τα καλοκαιριάτικα απογεύματα κένταγα όνειρα στο εταμίν της ζωής. Οι δρόμοι πάντα, σχεδόν καθημερινά εδώ οδηγούσαν τουλάχιστον μια φορά τη μέρα. Το γιασεμί που φύτεψε ο πατέρας εκεί στη γωνιά έφτανε μέχρι το παράθυρό μου. Το παράθυρο «λιμπρέτο»' (κουφωτό) και μέσα από τη χαραμάδα να κοιτάζω τους περαστικούς και όσους με αγωνία καρτερούσα να περάσουν. Κι οι γλάστρες με το βασιλικό μοσχοβόλαγαν και συνόδευαν οι ανάσες τους, τους περαστικούς μέχρι να στρίψουν στη γωνία. Τα πρώτα πάρτυ, με το βερμούτ, τα χρόνια της αθωότητας, των πρώτων ερώτων, των μαθητικών μου χρόνων, της αναμονής ενός πετάγματος....της επιστροφής. Εδώ...όλα εδώ! Σημείο αναφοράς, σημείο πάντα της επιστροφής από τα ταξίδια μου. Πριν λίγο ανέπνεε ακόμα... Κάθισα και σήμερα για λίγο στο σκαλί, έκλεισα τα παράθυρα, την πόρτα, ένα κομμάτι το πιο μεγάλο της ζωής μου. Έφυγε ο τελευταίος ένοικος. Η μάνα, που καθόταν εκεί έξω να μιλήσει με τους περαστικούς, να με περιμένει...Μου φάνηκε πως το σπίτι έπαψε να αναπνέει, βουβάθηκε, μια απέραντη σιωπή που μύριζε θάνατο...

Δώρα Σπ. Μεταλληνού Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Χειροτονία νέου ιερέα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.09.17

xeirotonia-skoylikas092017b1.jpgΤην Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 ο σ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Nήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου, στο Σκριπερό, όπου και χειροτόνησε Ιερέα τον Ιεροδιάκονο Μοναχό Ευδόκιμο. Στον Λόγο του, ο σ. Μητροπολίτης προέτρεψε τον π. Ευδόκιμο «να δώσει ολάκερο το είναι του στην διακονία των ανθρώπων, στην Άνω Κορακιάνα, όπου και θα τοποθετηθεί. Ένα χωριό που έχει αναδείξει φωτισμένες ψυχές, που αγάπησαν πολύ τον Χριστό». Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πολλών κατοίκων από τα χωριά Σκριπερό και Κορακιάνα, συγγενών και φίλων του χειροτονηθέντος, που με την παρουσία τους επικύρωσαν το «Άξιος». Ο νέος ιερέας θα συλλειτουργήσει για πρώτη φορά στο χωριό μας την επόμενη Κυριακή, στον Άη-Γιώργη.

xeirotonia-skoylikas092017a.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Τρύγος...από τα λαογραφικά PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
19.09.17

ΤΡΥΓΟΣ
H μυρωδιά μιας γλυκιάς ξυνίλας περιφέρεται στους δρόμους. 
Μια αναδρομή σε χρόνους που τα αμπέλια ήταν κατάφορτα. Όλων των ειδών τα σταφύλια, όλων των χρωμάτων. Γλυκά ζουμερά και ευώδη! Απαραίτητο μεταφορικό όχημα το γαϊδούρι. Εμείς δεν είχαμε και περιμέναμε να τελειώσει ο πάππους μου να μας το δώσει .Τα ''κοφίνια'' και οι ''κόφες στιβαγμένες η μια μέσα στην άλλη. Φίλοι και συγγενείς επί ποδός να βοηθήσουν. Θέρος τρύγος πόλεμος! Κόβαμε το τσαμπί με το χέρι πάνω στο κόμπο .και το ρίχναμε στο κοφίνι και από εκεί στις κόφες. Ο κακοτρύγης μόνο μας παίδευε! Ήθελε μαχαίρι. Το πόσο γλυκό ήταν αποτυπωνόταν στα δάκτυλα Κόλλαγαν ζαχαρωμένα ως ήταν. Μέλισσες και σφήκες έκαναν την επιδρομή τους! Όταν γέμιζαν οι κόφες φορτώνονταν στο γάϊδαρο και από εκεί στο σπίτι να πέσουν στο σκαφόνι'..Έπειτα η ώρα του πατήματος. Υπήρχαν άντρες που έκαναν τον πατητή. Σε εμάς τα πατούσε ο πατέρας μου. Ήθελα κάποιες φορές να μπω κι εγώ! Μα μου έλεγαν πως θα πνιγώ και πως ήταν κακό να πατούν οι γυναίκες.! Το σκαφόνι ήταν το ''άβατον''. Μια φορά ο πατέρας μου, μου έκανε τη χάρη .Με σήκωσε αγκαλιά και με έβαλε μέσα.! Βούλιαξα βέβαια ,φοβήθηκα και με έβγαλε αμέσως..Όταν είχαν πατηθεί βγάζανε τον πίρο και από εκεί με το ξεστί στο βαρέλι να βράσει' 'Πάτημα σύρμα'' λεγόταν το κρασί. Ίσως γιατί το έβαζαν κατ ευθείαν στο ''βουτσί''! Όσοι το ήθελαν μπρούσκο τα άφηναν να βράσει. Ύστερα η ιεροτελεστία του λουτρουβιού.! Εκεί μεταφέρονταν τα τσίπουρα να ζυφτούν και να βγει ο ''μπλόντζος''! Τα ζυμένα τσίπουρα φορτώνονταν ξανά σε κόφες και τα ρίχνανε στο αμπέλι να γίνει λίπασμα. Ανάμεσα στα τσίπουρα έβλεπες και πρασινωπές ρώγες που ξέφευγαν του στυψίματος. Φύλαγαν και λίγο μούστο στην 'άκρη να'' περάσουν'' τις συκομαϊδες και τα τζίτζιφα. Οι δρόμοι μύριζαν μούστο.! Μύριζαν ξυνίλα. Οι σόλες των παπουτσιών κόλλαγαν καθώς περπατούσες. Χώναμε και το δάκτυλο στο μούστο καθώς έτρεχε όταν έβγαινε ο πίρος και το βάζαμε στο στόμα.

trygos_laografia.jpg

-Μην πιεις πολύ θα σου χαλάσει το στομάχι! οι μάνες. Στα Παλιάμπελα είχαμε και πέργουλα. Άσπρα αητονύχια και κλήματα από το Σκορπιό ! Αυτά δεν ήθελαν ράντισμα και ερχότανε πολλοί να τους δώσουμε κλαδιές.

Περγουλιές ελάχιστες τώρα στο χωριό. Κι αυτές αδυνατισμένες και παρατημένες. Μόνες μελαγχολικά κοιτάζουν τους χωριανούς να μεταφέρουν έτοιμο μούστο ή κάποιοι και σταφύλια Ζακυνθινής προέλευσης. Ασκούπιστα κάτω τα κληματόφυλλα του Φθινόπωρου που εξετέλεσαν την υπηρεσία τους με το ελάχιστο φύσημα του ανέμου χορεύουν επιθανάτιο χορό. Έχω και κάτι παλιά βαρέλια χειροποίητα. Τα έχει φτιάξει ο πατέρας μου... ο θεός να τον αναπαύσει! Ήξερε καλά πρακτική αριθμητική και γεωμετρία και πάνω στη φουντωσιά λογάριαζε πόσος θα ήταν ο όγκος του βαρελιού.' ΤΟ ΗΜΙΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟ ΥΨΟΣ χοντρικά! Το θυμάσαι; μου έλεγε περήφανος.!

Καλόπιοτο και φέτος χωριανοί και όσοι άλλοι θιασώτες...

Λεξιλόγιο:

κοφίνια= μικρά καλάθια

κόφες =μεγάλα καλάθια

σκαφόνι= μεγάλο ξύλινο ανοιχτό βαρέλι

πέργουλα= μικρές χαμηλές κληματαριές

ΔΩΡΑ ΣΠ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

Τελευταία ανανέωση ( 21.09.17 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 12
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar