Menu Content/Inhalt
Ένεκα της βραδιάς.... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
26.06.18

‘Ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ

’Αϊ Γιάννη Λαμπατάρη,

που χεις του Θεού τη χάρη

κι έχεις τα χρυσά Bαγγέλια

και της εκκλησιάς θεμέλια

δείξε και φανέρωσε ποιος νέος θα με πάρει!

Από βραδύς είχαν πει τα μαγικά τα λόγια οι κοπέλες του χωριού ,όπως κάθε χρόνο και περίμεναν να φέξει για να ακούσουν το πρώτο αρσενικό όνομα, τη μεγάλη είδηση που θα έφερνε η καινούργια μέρα , ένα λαχείο από το σακούλι του πεπρωμένου. Το πεπρωμένο που δε ρωτά, μόνο εμφανίζεται κάτω από συνθήκες. Το όνομα που θα άκουγαν πρώτο, αυτό θα είχε ο μελλοντικός τους σύζυγος. ‘’Έπιανε ‘’ έλεγαν οι παλιότερες και συμβούλευαν τις νιες να κάνουν το ίδιο. 

Στροβιλίζονταν οι μαύρες καψαλίθρες από τα λάμπατα των μαγιάτικων στεφανιών μέσα στο σύθαμπο του σούρουπου, μικρές αέρινες γκριζωπές πεταλούδες που χόρευαν τον τελευταίο χορό τους. Θνησιγενής υμέναιος ,επαναληπτικός κι ελπιδοφόρος ταυτόχρονα. Ο αέρας είχε μυρωδιά ξερού χόρτου και ρίγανης. Ήταν όλοι εκεί ανήμερα τ’ Αϊ Γιαννιού του Λαμπατάρη, μέρα του θεριστή γιομάτη ξόρκια και μάγια, ξεχωριστή για τις ανύπαντρες νέες που θα τους φανέρωνε ο Προφήτης το όνομα αυτού που θα γινόταν άντρας τους. Οι χωριανοί ετοίμαζαν από νωρίς τα σημεία που θα έκαιγαν το ξεραμένο στεφάνι του Μάη, που μήνες τώρα κρεμόταν πάνω από την κάσα της πόρτας, ένα λουλουδένιο ξεραμένο στεφάνι, ξόανο σε ικρίωμα, ακμή και παρακμή όπως όλα τα εφήμερα. Η πατίνα των μηνών που είχαν περάσει είχε αφήσει εμφανή σημάδια σήψης πάνω του. Καθώς η ώρα προχωρούσε τρεχάτη ,άνοιγαν πόρτες και κυρίως γυναίκες και παιδιά με την ξερή αποτύπωση του Μάη ανά χείρας πλησίαζαν κι απίθωναν στον καιόμενο σωρό το δικό τους αφιέρωμα. Έριχναν κάμποσο σανό για να τραφεί η φωτιά κι άρχιζαν με γέλια και φωνές να πηδούν πάνω από τις φλόγες. Οι γλώσσες της φωτιάς όσο περνούσε η ώρα θέριευαν , φώτιζαν υπερκόσμια τα πρόσωπα που πηδούσαν, έγλειφαν τα σώματα, καψάλιζαν τα πόδια, μα ήταν τόση η έκσταση που αψηφούσαν το καψάλισμα. 

Τρία ήταν τα σταυροδρόμια που τελούνταν κάθε χρόνο το έθιμο. Άναβαν τις φωτιές και όταν οι φλόγες ζωήρευαν, μάζευαν τα φουστάνια οι γυναίκες στο ύψος του γόνατου να μη τσουρουφλιστούν, έτρεχαν για να πάρουν φόρα από μακριά και πήδαγαν το ένα μετά το άλλο τα σημεία που λαμπάδιαζαν τα σανά. Δε λογάριαζαν τίποτα. Αναστενάρηδες θαρρείς σε θράκα προφητείας. Εκείνο το βράδυ μα και ανήμερα όλες οι ανύπαντρες έκαναν διάφορες τελετουργίες, που είχαν μάθει από τις πιο παλιές γυναίκες με στόχο πάντα τον υποψήφιο γαμπρό. Άλλες κουβάλαγαν το ‘’αμίλητο νερό’ ’από το κοντινότερο πηγάδι, άλλες έλιωναν το μολύβι και το έριχναν στο νερό και διάβαζαν τα σχήματα , άλλες έβαζαν κουκιά κάτω από το προσκέφαλο. Μια μυσταγωγία, μια αίσθηση ανεξήγητου μυστηρίου πλανιόταν απ’ άκρη σ’ άκρη στο χωριό.

 
Δώρα Μεταλληνού Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 26.06.18 )
 
Λάμπατα... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
24.06.18

Σάββατο, παραμονή τ’ Άη-Γιαννιού, συνεχίζεται το έθιμο από τα «Λάμπατα» στο χωριό μας, όπως και σε άλλες περιοχές της Κέρκυρας. Φέτος περιορίστηκε στο «τρίστρατο του Κουκουκή», όπου και αναβίωσε πριν από μία δεκαετία περίπου. Δεμάτια με σανό, ρίγανες και μαγιοστέφανα, απετέλεσαν την καύσιμη ύλη για το άναμμα από τις λαμπατίνες, με τους συγκεντρωμένους να πηδούν πάνω από αυτές τρείς φορές, κατά το έθιμο...Ο δυνατός αέρας δυσκόλεψε το έργο των τηρούντων το έθιμο, μικρών και μεγάλων.

lambata062018a.jpg


Φωτό Αγγελική Άνθη
lambata062018b.jpg
 Φωτο Γιάννης Ιωνάς

Υ.Γ. Το φετινό έθιμο τίμησε με την παρουσία του και ο μικρός (αβάπτιστος) Ιωνάς, που όμως τράπηκε «εις άτακτον φυγήν», εξαιτίας της πυκνής καμπούλας. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
"Δεν πάει άλλο"! PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.06.18

skoupidiaporeia062018.jpg

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πάει άλλο», πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην πόλη της Κέρκυρας μεγάλη συγκέντρωση κόσμου και πορεία διαμαρτυρίας από το Σαρόκο μέχρι το Δημαρχείο (κτίριο San Giacomo)., με την απαίτηση για «μόνιμη και νόμιμη λύση».

Για να δούμε!  Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Εικόνες... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
20.06.18

tsoupi062018.jpgΜόλις που ολοκληρώθηκε το κόψιμο των χόρτων και το δέσιμο των αμπελιών «αλά παλαιά» για να λιάζονται και να αερίζονται οι καρποί και ο καιρός έκανε ακόμη μια τούμπα με ξαφνικές καλοκαιριάτικες μπόρες, μέρα παρά μέρα.

pagkosmio062018.jpgΟι εναλλαγές του καιρού δεν εμποδίζουν όμως τους ποδοσφαιρόφιλους θεατές να παρακολουθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, στο «καφέ» (Piatsa), στην Αρκούδενα.

Ενώ η Χορωδία, ανεπηρέαστη από τις μεταβολές του καιρού, έχει ξεκινήσει τις πρόβες για τις αυγουστιάτικες εκδηλώσεις, με αφιερώματα σε επτανήσιους συνθέτες...

chorodia062018a.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 20.06.18 )
 
Έκθεση Καλλιτεχνικής PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
16.06.18

ekthesiksxolis062018.jpg

Εγκαίνια χθες το βράδυ της ετήσιας έκθεσης της Καλλιτεχνικής Σχολής Κέρκυρας, στην Αίθουσα Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης, στον «Κήπο του Λαού». Ανανεωμένος ο χώρος μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον, φιλοξένησε πλήθος έργων (υδατογραφίες, ελαιογραφίες, χαρακτικά, σχέδιο με μολύβι κ.ά.) των μαθητών της σχολής. Την εκδήλωση των εγκαινίων προλόγισαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λεωνίδας Παγκράτης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θεόφιλος Κένταρχος, που αναφέρθηκαν στην πολυετή παρουσία της Σχολής και στην αξία του έργου που προσφέρει, διαχρονικά...

ekthesiks062018b.jpgΥ.Γ.: ανανεωμένη η φετινή κορακιανίτικη συμμετοχή στην έκθεση, με τη συμμετοχή της «κομψοτάτης» δεσποινίδος Απέργη (συμμετοχή σε δύο υδατογραφίες) Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 21.08.18 )
 
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar