Menu Content/Inhalt
Με Άρωμα Γαζίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
30.09.18

aromagazias1.pngΜε «Άρωμα Γαζίας» το πέρασμα της φιλολόγου Δώρας Σπ. Μεταλληνού από την Ποίηση στη Λογοτεχνία. Όπως δε, αναφέρει η ίδια:

«Το βιβλίο αυτό ήταν όνειρο πολλών χρόνων. Από τον καιρό που μικρό παιδί η νόνα μου η Φιόρη μου έλεγε πως στο γάμο της ήταν προσκαλεσμένος ο Λορέντζος Μαβίλης. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό. Άρχισα να μαζεύω πληροφορίες.

Οι παλιοί θυμόντουσαν...

Οι θρύλοι ζούνε πάντα. Προσπάθησα πολύ και μέσω της ιστορικής μελέτης να μην προδώσω πρόσωπα και γεγονότα. Φόρος τιμής στη γενέθλια γη. Σας το παραδίδω...»

 ΔΩΡΑ ΣΠ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

 

"Εκεί, στο δίπλωμα του αιώνα, σε ένα χωριό της Κέρκυρας, την Κορακιάνα, μια εκλεκτή συντροφιά μαζεύεται τα βράδια και συζητάει, συνδιαλέγεται, αγωνιά για τη σκλαβωμένη πατρίδα, τη γλώσσα, την Τέχνη. Μέσα από την αφήγηση της μικρής Ευγενίας, παρούσας στη συντροφιά, περνούν μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Η αγωνία του Λορέντζου Μαβίλη για την σκλαβωμένη Ήπειρο κι όχι μόνο, ο αγώνας του για τη γλώσσα, οι ιδέες και η έντονη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η γλυκιά παρουσία της Ειρήνης Δενδρινού και τόσων άλλων που έβαλαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στους αγώνες για το γλωσσικό και την ελευθερία. Συνάμα η τραγική ζωή της Ευγενίας καθώς και της Αυγής ζωγραφίζονται στην αφήγηση με αληθοφάνεια και ρεαλισμό..."

aromagazias.jpg

Τελευταία ανανέωση ( 30.09.18 )
 
Κοινοτικά θέματα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.09.18
1.Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στο Κοινοτικό Κατάστημα με την παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας, του πατέρα-Ευδόκιμου, του εκκλησιαστικού Επιτρόπου Γεωργίου Κεντάρχου, ενός Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ισπανίδας αρχιτέκτονος, με αντικείμενο την οριστικοποίηση των μελετών για το καμπαναριό κλπ εργασίες στον Άη-Νικόλα και τον Άγιο Ισίδωρο.
syskagisidoros092018a.jpg2.Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για το τηλεοπτικό σήμα σύμφωνα και με το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο,έχει περιληφθεί ο οικισμός της Άνω Κορακιάνας, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κατά διαστήματα έντονα προβλήματα. Με βάση την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου, ανάμεσα σε άλλους οικισμούς της Κέρκυρας, βρίσκονται και οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Φαιάκων Ομαλή και Άνω Κορακιάνα. Ας δει η Κοινότητα τι σημαίνει αυτό και πια μπορεί να είναι η συνέχεια...

tvfree092018.jpg                   Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 26.09.18 )
 
Ημέρες τρύγου... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
22.09.18

trygos092018a.jpg

Δύσκολη η φετινή χρονιά για τα αμπέλια (αλλά και για τα εσπεριδοειδή: πορτοκαλιές, λεμονιές κλπ) εξαιτίας μιας ασθένειας που εδώ και ένα χρόνο πλήττει την Κέρκυρα, επεκτεινόμενη σταδιακά, αλλά σταθερά. Το φυτό και το δέντρο οδηγούνται σε ξήρανση, ενώ αποτελεσματική αντιμετώπιση δεν υπάρχει μέχρι τώρα. Πρόκειται για το έντομο με την ονομασία «Μαύρος Αλευρώδης», που έχει εξαπλωθεί στους κήπους και τις περγουλιές του οικισμού μας, με καταστρεπτικές συνέπειες...

Παρόλα αυτά, οι αμπελοκαλλιέργειες στα πεδινά την έχουν προς το παρόν γλυτώσει και την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο τρύγος και τα σταφύλια οδηγούνται στα οικογενειακά πλέον πατητήρια και ζυφτήρια, για το μούστο που θα μετατραπεί σταδιακά σε κρασί...Αλλού πρώιμα και αλλού στην ώρα τους ή και όψιμα. 

pathma13092018.jpg                   

                    

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.09.18 )
 
Χωρίς αποτέλεσμα η Γεώτρηση PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
15.09.18

geotrisiisidorow092018.jpgΠριν από 2 χρόνια περίπου, τον Οκτώβριο του 2016, η Κοινότητά μας αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τις υπάρχουσες γεωτρήσεις στη θέση Νταμάρι, απευθύνθηκε στο γεωλόγο κ. Κάντα, προκειμένου να της υποδείξει θέση για μια νέα γεώτρηση, Με βάση την έκθεση του γεωλόγου, η θέση ήταν στη στροφή μετά το εκκλησάκι στον Άη-Σίδερο, εκεί δηλαδή που και πριν από μερικές δεκαετίες είχε πραγματοποιηθεί μια ανολοκλήρωτη δοκιμή. Στο διάστημα που μεσολάβησε η Κοινότητα σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από την αδειοδότηση της γεώτρησης έως την ομαλοποίηση του δρόμου  του Κόρεντι για να περάσει από εκεί το γεωτρύπανο.

Η μεγάλη στιγμή, ήταν το διήμερο του Σταυρού, όταν το γεωτρύπανο εγκαταστάθηκε στο υποδειχθέν σημείο και μέσα σε δύο ημέρες «τρύπησε» μέχρι την επιφάνεια της θάλασσα. Δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού μετά τα ασβεστολιθικά πετρώματα, το τρυπάνι βρήκε γύψο...

Η εξέλιξη αυτή επιβάλει την άμεση επανεξέταση του όλου θέματος, στην κατεύθυνση της διασφάλισης βιώσιμης υδροδότησης για το χωριό μας...

Υ.Γ. Προσεχώς θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη γεώτρηση στη θέση Νταμάρι, προκειμένου να αντικατασταθεί η μία από τις 2 γεωτρήσεις που έχει υποστεί ζημία. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Του Σταυρού PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
15.09.18
stavros14092018b1.jpg
 stavros14092018e1.jpg

Εορτή του Σταυρού σήμερα, Παρασκευή και η εκκλησία του Σταυρωμένου στην Αρκούδενα άνοιξε τις θύρες της. Στολισμένη αρκούντως με βασιλικό από την παραμονή, ιδίως ο Σταυρός, στο εσωτερικό της, με τη φροντίδα γυναικών της ενορίας και του ιερέα. Προχθές εξάλλου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Χαιρετισμών στην παρακείμενη εκκλησία τ’ Αγιού.

Το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, στην εορτή του Σταύρου, κάτω από την περγουλιά, που φέτος εκτός από τα πλούσια εδέσματα (πάντα ξεχωρίζει "η σπλήνα", όπως λέμε) είχε και τραγούδι με κιθάρες.

stavrou_param12092018b.jpg
 stavrou_param12092018a.jpg

Υ.Γ. 1.Την Τετάρτη το βράδυ, μετά τους Χαιρετισμούς, ο ιερέας και αρκετοί από τους παρακολουθήσαντες τη Λειτουργία, συνέχισαν με κουβέντα στην αυλή του Λαμπίρη, «περιδιαβαίνοντας» τους βίους και τις πορείες Αποστόλων και Μαρτύρων της Εκκλησίας.

2.Το απόγευμα της ίδιας μέρας βγήκε και το πρώτο «πάτημα-σύρμα»...

3. Με το πέρας της Λειτουργίας του Σταυρού, το εκκλησίασμα απασχόλησε το θέμα των αδέσποτων ζώων...
 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 18.09.18 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 11
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar