Menu Content/Inhalt
Συνέντευξη με τον Αγαπημένο μας Μαέστρο κο Κοσκινά PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Επαμ.Κένταρχος   
28.12.18
koskinas122018b.jpgΤο περασμένο Σάββατο 22 Δεκεμβρίου είχαμε την μεγάλη τιμή και χαρά μαζί με τον Σπύρο Κένταρχο να συνομιλήσουμε με τον Μαέστρο και Αρχιμουσικό κο Κοσκινά Νικόλαο. Είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη από το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής μαζί με τον εικονολήπτη Σπύρο Σκορδίλη για να βιντεοσκοπηθεί και να υπάρχει στο αρχείο της Φιλαρμονικής η ιστορία ενός Αρχιμουσικού που πρόσφερε τα μέγιστα και αγαπήθηκε από όλους μας, και ειδικότερα από όσους είχαμε την τύχη να τον έχουμε δάσκαλο.

Συναντηθήκαμε στο καφενεδάκι που συχνάζει κάθε πρωί για μια πρώτη συνομιλία και γνωριμία με τον εικονολήπτη. Στην συνέχεια ο Μαέστρος μας υποδέχθηκε στην οικία του για να κάνουμε την συνέντευξη.

Ο κος Κοσκινάς στα 92 του χρόνια κάθισε απέναντι από την κάμερα και ξεκίνησε να εξιστορεί. Πραγματικά ένιωθες δέος και απέραντο σεβασμό στα όσα περιέγραφε στην διάρκεια περίπου 4 ωρών χωρίς να ζητήσει διάλλειμα και χωρίς να δείχνει ότι κουράστηκε. Το ίδιο και εμείς που ήμασταν απέναντι και ακούγαμε με προσοχή χωρίς να θέλουμε να μας ξεφύγει λέξη από όσα ακούγαμε.   

Μας μίλησε για την πορεία του, πως έγινε μουσικός, πως διορίστηκε στην κρατική ορχήστρα & την λυρική σκηνή, πως ήρθε στην Κορακιάνα. Έκανε λεπτομερή ανάλυση πως έμαθε μουσική στα παιδιά όταν ήρθε στο χωριό μας, πως ανέβασε το επίπεδο της μπάντας, πως γίνεται η θεωρία και άλλα πολλά. Μας μίλησε για την συνεργασία του με τον Χατζιδάκι και Θεοδωράκη και την εμπειρία του όταν η Μαρία Κάλλας του μιλούσε στην Επίδαυρο στην διάρκεια της πρόβας για την διαφραγματική αναπνοή.

Ο κος Κοσκινάς μας τόνισε ότι όταν ήρθε στην Κορακιάνα έδωσε ψυχή τε και σώματι και ΔΙΔΑΞΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΟΣ

Στο κλείσιμο μας μίλησε για την φτώχεια των παιδικών χρόνων στην δεκαετία του 30 και 40 στην Αχαράβη , για τους βομβαρδισμούς στην πόλη της Κέρκυρας και για την Αθήνα του 1947 στην διάρκεια του εμφυλίου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε ως ένα αφιέρωμα για την Φιλαρμονική με την ομιλία και τις περιγραφές του κου Κοσκινά και τελικά μετά από 4 ώρες συνομιλίας ο ίδιος ο  κος Κοσκινάς είναι μία ολόκληρη εκπομπή αφιερώματος από μόνος του.

Η φιλαρμονικής μας τον τίμησε στα 50 χρόνια θα τον τιμήσει σύντομα ξανά αλλά πάνω από όλα η τιμή προς τον κο Κοσκινά είναι η αγάπη και ο σεβασμός που του έχουν δείξει όλοι οι μαθητές που ακόμη και σήμερα μετά από 22 χρόνια όσοι των συναντούν τρέχουν να τον χαιρετίσουν και ο ίδιος τους θυμάται όλους με τα μικρά τους ονόματα.

Η συμβολή του στην Φιλαρμονική μας είναι τεράστια και το έργο του είναι εμφανές έως σήμερα. Ευχαριστώ το Δ.Σ. που με εξουσιοδότησε για αυτήν την συνέντευξη την οποία χάρηκα τόσο εγώ όσο και ο Σπύρος.

Την Κυριακή 23 ο Μαέστρος έκλεισε τα 92 και μπήκε στα 93, του ευχηθήκαμε να τα χιλιάσει μέσα από την καρδιά μας και ευχόμαστε να είναι παρών και στα 70 χρόνια της Φιλαρμονικής.

koskinas122018a.jpg

 

Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Κένταρχος Γ. Επαμεινώνδας

Κοσμήτορας Φιλαρμονικής Κορακιάνας «ο Σπύρος Σαμάρας»        

Τελευταία ανανέωση ( 28.12.18 )
 
Σπύρος Αθ. Σπίγγος (Κιουκιάς) PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
27.12.18

Αποχαιρετήσαμε πριν λίγες μέρες τον Σπύρο τον Κιουκιά. Είμαστε όλοι εκεί, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, φίλοι ,γείτονες και γνωστοί…

Μας εγκατέλειψε πληρέστατος ημερών αφήνοντας πίσω του μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Ο Σπύρος όμως ήταν και ένα κομμάτι της κοινωνίας του χωριού μας και μάλιστα εκείνου του μέρους που χαρακτήριζε όλο σχεδόν τον περασμένο αιώνα, με τη ζωή και τη δράση του τη ζωή της Κορακιάνας.

Επίκεντρο η << Αρκούδενα>>, η <<Πιάτσα>>, η <<Πλάστιγγα>>.

Τα εκεί  αργαστήρια ήταν ο τόπος συνάντησης,  συζήτησης, ζυμώσεων, διακίνησης νέων ιδεών, πολιτικών και κοινωνικών ρευμάτων, απομυθοποίησης ιδεών και αρχών που αποτελούσαν ταμπού, καθώς αποκάλυψης , διασκέδασης και προβολής της φαιδρής όψης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ο Κιουκιάς  λοιπόν ήταν ένας από τους ενεργούς πρωταγωνιστές αυτής της κοινωνικής ομάδας του χωριού μας.

Μειλίχιος στο χαρακτήρα και το λόγο του, μ΄εκείνο το λίγο βραχνό χαρακτηριστικό της φωνής του, παρατηρητικός, οξυδερκής, εύστοχος στους διαλόγους του, είρων και πλακατζής όταν χρειαζόταν, άφησε το στίγμα του ως ένας από τους <<τύπους>> της <<Πιάτσας>>.

Οικογενειάρχης σωστός. Εργατικός και αγαπητός στους συναδέλφους του όπου κι αν εργάστηκε.

Πιστός στις πολιτικές ιδέες του μέχρι το τέλος. Ένας πραγματικός κουμμουνιστής – κοινωνιστής, που τα λόγια και οι πράξεις του συμβάδιζαν με την πολιτική του θεωρία.

Όλα αυτά  επενδυμένα με έναν αέρα παλιάς επτανησιακής λεπτότητας και ευγένειας. Όπως μου δόθηκε η ευκαιρία τελευταία να διαπιστώσω, θαύμαζε  τον Ανδρέα Λασκαράτο και διάβαζε τα έργα του.

 Ένας άνθρωπος  με πολλά πνευματικά ενδιαφέροντα, που οι ιστορικές συνθήκες της νεότητάς του (πόλεμος)  δεν του επέτρεψαν να τα καλλιεργήσει.

Καλό σου ταξίδι  Σπύρο!!! Θα σε θυμόμαστε…

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Χριστούγεννα 2018 PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.12.18

Χριστούγεννα στο χωριό, με λιακάδα (και λίγο κρύο). Η Λειτουργία στον Άη-Θανάση με τη Μπαντίνα να παίζει στο τέλος, τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από το γυναικωνίτη. Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα.

christmas122018a.jpg

Ακολούθως τα παιδιά της Μπαντίνας θα περιδιαβούν τις (μισο-έρημες) γειτονιές του χωριού παίζοντας τα Κάλαντα, συνοδευόμενα από μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου.

christmas122018c.jpg

Υ.Γ. Στου Κουκουκή τη στροφή, η Μπαντίνα παιάνισε έχοντας εξασφαλίσει τη φιλική συμμετοχή του μικρού Κωνσταντίνου Ιωνά... στα κρουστά. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Χριστουγεννιάτικη Συναυλία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.12.18

xristsynavl22122018c.jpg

Τον ερχομό των Χριστουγέννων προανήγγειλε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Φιλαρμονικής μας χθες το βράδυ στον Άη-Γιώργη. Τα σύνολα των χάλκινων πνευστών και της μπαντίνας καθώς και η Χορωδία απέδωσαν μελωδίες των Χριστουγέννων και Κάλαντα από διάφορες περιοχές της χώρας, υπό τη διεύθυνση των Κώστα Ζερβόπουλου και Γιώργου Άνθη. Σχετικά λογοτεχνικά κείμενα ανέγνωσε η Δώρα Μεταλληνού.

xristsynavlia23122018a.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Αντίο αγαπημένε μου Πατέρα... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
20.12.18

spiggos_sp2005.jpgΤον Απρίλιο του 2008, ο Σπύρος Αθαν. Σπίγγος (Απρίλης 2008) έγραψε για την ιστοσελίδα, το παρακάτω κείμενο με τίτλο "Η Αρκούδενα" (αναφέρεται στη κεντρική συνοικία του χωριού μας):

 

Η «Αρκούδενα», είναι μία από τις πέντε συνοικίες της Άνω Κορακιάνας. Πήρε το όνομά της από κάποιον αρκουδιάρη που ήλθε στο χωριό με την αρκούδα του και έδωσε παραστάσεις εκεί. Η συνοικία έχει και άλλα δευτερεύοντα ονόματα τα οποία σβήνουνε: «Μεσόγειος», «Πιάτσα», «Πλάστιγγα».

 «Μεσόγειος», γιατί βρίσκεται στο μέσον του χωριού. «Πιάτσα» γιατί είχε αρκετά μαγαζιά (τρία μπακάλικα, δύο φούρνους, τρία τσαγκαράδικα, δύο κρεοπωλεία, δύο καφενεία, δύο κουρεία) και μαζεύονταν κόσμος και από τις άλλες συνοικίες για να ψωνίσει. «Πλάστιγγα», το πιο χτυπητό και το οποίο ακούγεται μέχρι σήμερα...

arkoudena1a.jpg Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 27.12.18 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 11
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar