Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Σελίδες Ιστορίας
ban-pastf.jpg
Η "Αρκούδενα"
spiggos_sp2005.jpg
Η «Αρκούδενα», είναι μία από τις πέντε συνοικίες της Άνω Κορακιάνας. Πήρε το όνομά της από κάποιον αρκουδιάρη που ήλθε στο χωριό με την αρκούδα του και έδωσε παραστάσεις εκεί. Η συνοικία έχει και άλλα δευτερεύοντα ονόματα τα οποία σβήνουνε: «Μεσόγειος», «Πιάτσα», «Πλάστιγγα».

«Μεσόγειος», γιατί βρίσκεται στο μέσον του χωριού. «Πιάτσα» γιατί είχε αρκετά μαγαζιά (τρία μπακάλικα, δύο φούρνους, τρία τσαγκαράδικα, δύο κρεοπωλεία, δύο καφενεία, δύο κουρεία) και μαζεύονταν κόσμος και από τις άλλες συνοικίες για να ψωνίσει. «Πλάστιγγα», το πιο χτυπητό και το οποίο ακούγεται μέχρι σήμερα...
Διαβάστε περισσότερα...
 
Γενικό Κατάστιχο 1785
katastixo.jpgΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ


των αγαθών - περιουσιακών στοιχείων οποιασδήποτε φύσεως ατόμων
που ανήκουν στη βαρονία Βιάρου, τώρα Μαρτσέλο

στην κατοχή του Ν.Η.7
Γκαμπριέλ Μαρτσέλο
Βαρόνου, φεουδάρχη της προαναφερθείσας βαρονίας
με έδρα τη νήσο της Κέρκυρας
που δημιουργήθηκε το έτος 1785

Διαβάστε περισσότερα...
 
Τα παλιά καφενεία της Κέρκυρας
                                  oldcafe1.jpg
                               Υπαίθριο καφενείο στην πάνω πλατεία 1916-1918
Η Κέρκυρα ως γεωγραφικός, εμπορικός και πολιτισμικός κόμβος για πολλούς αιώνες, ήταν από όλες τις απόψεις ένας τόπος με πορεία εξόχως ενδιαφέρουσα. Ως μητρόπολη των Επτανήσων συγκέντρωσε όλα εκείνα τα στοιχεία που την έκαναν να βρίσκεται με το ένα πόδι στη δύση και με το άλλο στην ελληνική παράδοση. Από την μακραίωνη περίοδο της Ενετοκρατίας έως την Αγ­γλική "προστασία", σ' αυτό το κοινωνικό και πολιτι­στικό κιβώτιο ταχυτήτων θέση έχουν και οι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούσαν να ακούσουν και να ζυμωθούν με το πνεύμα των νέων καιρών, οι χώροι στους οποίους ξόδευαν τον χρόνο τους, εκεί όπου μπορούσαν να ανταμώσουν.

Tα παλιά καφενεία της Κέρκυρας, που σήμερα έχουν περάσει πια στην σκιά της Ιστορίας...

Διαβάστε περισσότερα...
 
Αφορεσμός στην Κορακιάνα του 1668
«Εξ αναζητήσεως του ευγενούς σ. Μάρκου-Αντώνιου Φιομάχου της εμπαρουνίας αυτού λεγόμενης του Φιομάχου διακείμενη εις την περιοχήν των χωρίων Σκριπερού, Κορακιάνας και Σωκρακίου εσυνάχθησαν εις το αυτό χωρίον Κορακιάνας δια ενέργειαν του προτάγματος του εδεσιμότατου και Μεγίστου Πρωτοπαπά Κου Θεοδοσίου Φλόρου οι κάτωθι γεγραμμένοι ιερείς όλοι ενδεδυμένοι μετά του ιερού αυτών φελόνιου και εποίησαν συνοδικόν και τέλειον αφορεσμόν καταπαντός όπου κρατούν, ήξευρον ή έχουν είδηση από τα αγαθά και εισοδήματα της αυτής εμπαρουνίας και δεν ήθελαν δείξουν, ομολογήσουν και φανερώσουν την αλήθειαν και τούτο εις τον τόπον τον διατεταγμένον και συνηθισμένον του αυτού χωρίου Κορακιάνας και κατά την άπασαν περίληψιν του αυτού ορισμού του αφορεστικού ως εκείνος διαλαμβάνει και υπογράφουν κάτωθεν:
 

Εγώ παπα-Σταμάτης Κούλις εποίησα τον άνωθεν αφορεσμόν
Στυλιανός Ιερεύς ο Σαβανής εποίησα τον άνωθεν αφορεσμόν
Παπά Μπατίστας Σαβανής εποίησα τον άνωθεν αφορεσμόν»

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ημι-Γυμνάσιο Σκριπερού...

Το ημι-Γυμνάσιο Σκριπερού άρχισε τη λειτουργία του γύρω στα 1920.

Πριν από αυτό λειτουργούσε το Σχολαρχείο ή Ελληνικό, όπως το έλεγε ο πολύς ο κόσμος. Σε αυτό, η φοίτηση ήταν τριετής και οι μαθητές έμπαιναν κατόπιν εξετάσεων, αφού προηγουμένως είχαν τελειώσει την Τετάρτη Τάξη Δημοτικού...

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 28 - 36 από 48
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar