Menu Content/Inhalt

ban-simeraf.jpg

Το "Άρωμα Γαζίας" στην Αθήνα

Το βιβλίο της χωριανής μας φιλολόγου Δώρας Σπ. Μεταλληνού με τίτλο «Άρωμα Γαζίας» θα παρουσιαστεί στην ΑΘΗΝΑ την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 5.30 το απόγευμα στον Πολυχώρο «ΑΙΤΙΟΝ» (Τζιραίων 8-10, Μακρυγιάννη, Σταθμός Μετρό Ακρόπολη).

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Σοφία Μωραϊτη (συγγραφέας, μεταφράστρια). Ο Κώστας Ευαγγελάτος (Εικαστικός, Λογοτέχνης) θα μιλήσει για τις «Συνεικόνες Ανάγνωσης» και η Εύη Ρούτουλα (συγγραφέας) θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου.

aromagazias.jpg

Όπως αναφέρει η Δώρα Μεταλληνού:

«Το βιβλίο αυτό ήταν όνειρο πολλών χρόνων. Από τον καιρό που μικρό παιδί η νόνα μου η Φιόρη μου έλεγε πως στο γάμο της ήταν προσκαλεσμένος ο Λορέντζος Μαβίλης. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό. Άρχισα να μαζεύω πληροφορίες. Οι παλιοί θυμόντουσαν...Οι θρύλοι ζούνε πάντα. Προσπάθησα πολύ και μέσω της ιστορικής μελέτης να μην προδώσω πρόσωπα και γεγονότα. Φόρος τιμής στη γενέθλια γη. Σας το παραδίδω...»

ΔΩΡΑ ΣΠ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

Απόσπασμα: «...Εκεί, στο δίπλωμα του αιώνα, σε ένα χωριό της Κέρκυρας, την Κορακιάνα, μια εκλεκτή συντροφιά μαζεύεται τα βράδια και συζητάει, συνδιαλέγεται, αγωνιά για τη σκλαβωμένη πατρίδα, τη γλώσσα, την Τέχνη. Μέσα από την αφήγηση της μικρής Ευγενίας, παρούσας στη συντροφιά, περνούν μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Η αγωνία του Λορέντζου Μαβίλη για την σκλαβωμένη Ήπειρο κι όχι μόνο, ο αγώνας του για τη γλώσσα, οι ιδέες και η έντονη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η γλυκιά παρουσία της Ειρήνης Δενδρινού και τόσων άλλων που έβαλαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στους αγώνες για το γλωσσικό και την ελευθερία. Συνάμα η τραγική ζωή της Ευγενίας καθώς και της Αυγής ζωγραφίζονται στην αφήγηση με αληθοφάνεια και ρεαλισμό...»

 
Με Άρωμα Γαζίας

aromagazias1.pngΜε «Άρωμα Γαζίας» το πέρασμα της φιλολόγου Δώρας Σπ. Μεταλληνού από την Ποίηση στη Λογοτεχνία. Όπως δε, αναφέρει η ίδια:

«Το βιβλίο αυτό ήταν όνειρο πολλών χρόνων. Από τον καιρό που μικρό παιδί η νόνα μου η Φιόρη μου έλεγε πως στο γάμο της ήταν προσκαλεσμένος ο Λορέντζος Μαβίλης. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό. Άρχισα να μαζεύω πληροφορίες.

Οι παλιοί θυμόντουσαν...

Οι θρύλοι ζούνε πάντα. Προσπάθησα πολύ και μέσω της ιστορικής μελέτης να μην προδώσω πρόσωπα και γεγονότα. Φόρος τιμής στη γενέθλια γη. Σας το παραδίδω...»

 ΔΩΡΑ ΣΠ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

 

"Εκεί, στο δίπλωμα του αιώνα, σε ένα χωριό της Κέρκυρας, την Κορακιάνα, μια εκλεκτή συντροφιά μαζεύεται τα βράδια και συζητάει, συνδιαλέγεται, αγωνιά για τη σκλαβωμένη πατρίδα, τη γλώσσα, την Τέχνη. Μέσα από την αφήγηση της μικρής Ευγενίας, παρούσας στη συντροφιά, περνούν μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Η αγωνία του Λορέντζου Μαβίλη για την σκλαβωμένη Ήπειρο κι όχι μόνο, ο αγώνας του για τη γλώσσα, οι ιδέες και η έντονη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η γλυκιά παρουσία της Ειρήνης Δενδρινού και τόσων άλλων που έβαλαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στους αγώνες για το γλωσσικό και την ελευθερία. Συνάμα η τραγική ζωή της Ευγενίας καθώς και της Αυγής ζωγραφίζονται στην αφήγηση με αληθοφάνεια και ρεαλισμό..."

aromagazias.jpg

 
Στέφανος Σγούρος,αναδρομή

sgouros_anadromiki032018a.jpgΕγκαινιάστηκε την Τετάρτη το απόγευμα στους χώρους της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας,  η μεγάλη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Σγούρου, με αθρόα προσέλευση συγγενών, φίλων, καλλιτεχνών, χωριανών, συμπολιτών.

sgouros_anadromiki032018c.jpgΟι χώροι της Πινακοθήκης ήταν όμορφα διακοσμημένοι με τα έργα του, από τις απαρχές της δημιουργίας του, μέχρι την πρόσφατη, τελευταία περίοδο, από τις αγιογραφίες που κοσμούν εκκλησίες της Κέρκυρας, έως τις υδατογραφίες που στην πλειονότητά τους αναπαριστούν στοιχεία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων του νησιού μας. Δύο ιδιαίτερα σημεία της έκθεσης αποτελούν  το «ολοζώντανο» πορτραίτο του καλλιτέχνη σε άσπρο-μαύρο, στην είσοδο της Πινακοθήκης και η γωνιά με τα προσωπικά του αντικείμενα, «της δουλειάς»: μία μισοτελειωμένη ακουαρέλα, η παλέτα με τα πινέλα και τα χρώματα, το τρίποδο, τα χαρακτηριστικά του γυαλιά, μερικά βιβλία και ένα μικρό πικ-απ εποχής.

sgouros_anadromiki032018d.jpg

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης Λεωνίδας Παγκράτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, που αναφερόμενος στον καλλιτέχνη σημείωσε πως «αποτύπωσε με τα χρώματα και το φως της κερκυραϊκής φύσης, την ψυχή της Κέρκυρας, τα τοπία, τα πρόσωπα, την αρχιτεκτονική της». ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης Λεωνίδας Παγκράτης. Στη συνέχεια, ο ιστορικός – φιλόλογος Δημήτρης Ζυμάρης, προσέγγισε τη ζωή και το συγγραφικό του έργο του ζωγράφου, ενώ στον σπουδαίο καλλιτέχνη και άνθρωπο αναφέρθηκε η. Μαρίνα Παπασωτηρίου, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας, που είχε και τη γενική επιμέλεια της οργάνωσης της έκθεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο Στέφανος Σγούρος με τον χρωστήρα και τη γραφίδα του, ανταποδίδοντας επάξια το δώρο της ζωής, άφησε ανεξίτηλο στον Τόπο το εικαστικό και πνευματικό του αποτύπωμα». Στην εκδήλωση συμμετείχε και σύνολο από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος».

sgouros_anadromiki032018b.jpg

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018,

Υ.Γ. τον Στέφανο Σγούρο τον γνωρίσαμε (πέραν από την ανθρώπινη πλευρά του) όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν ως τον καλλιτέχνη που τόνιζε με τα έργα του την ομορφιά της κερκυραϊκής φύσης, με τις αποτυπώσεις και τους χαρακτήρες της. Τώρα, αντίστροφα, κάθε στοιχείο του κερκυραϊκού  τοπίου, θαρρείς πως παραπέμπει στον καλλιτέχνη και το έργο του.

 
"Στέφανος Σγούρος-Αναδρομική Έκθεση"

Έναν από τους μεγαλύτερους Κερκυραίους εικαστικούς, τον Στέφανο Σγούρο, τιμά φέτος η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, με την έκθεση ζωγραφικής “Στέφανος Σγούρος – Αναδρομική”.

Γεννημένος στην Κορακιάνα το 1924, πηγαία ευγενής, λάτρης της κερκυραϊκής ταυτότητας όσο και υπερήφανος για αυτήν, αποθανάτισε την κερκυραϊκή φύση και την αρχιτεκτονική του νησιού με ξεχωριστή ηρεμία και ακρίβεια.

sgourosprosklisi032018.jpg

Συνεχιστής της παράδοσης των κλασικών Κερκυραίων δημιουργών, δούλεψε τόσο με την ακουαρέλα, όσο και με τα λάδια. Εργάστηκε ακατάπαυστα δημιουργώντας τοπία, νεκρές φύσεις, ηθογραφικές σκηνές και προσωπογραφίες.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία και την ποίηση.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαρτίου (ώρα 19.00 στο τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου) και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, αποτελείται αποκλειστικά από έργα που παραχώρησε η οικογένεια Σγούρου, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη  φορά στο ευρύ κοινό. Έργα που αντλούνται τόσο από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας, όσο και με θεματικές από την κερκυραϊκή ύπαιθρο, την παλιά πόλη, τις εκκλησίες, αλλά και την οικογένεια που τόσο αγάπησε.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας, ενώ  ο Ιστορικός – Φιλόλογος κ. Δημήτρης Ζυμάρης, προσέγγισε τη ζωή και το συγγραφικό του έργο.

 

afisa_sgouros032018a.jpg

Διάρκεια έκθεσης από 28/3/2018 έως 18/5/2018 (ώρες λειτουργίας 10.00-16.00- Δευτέρα και αργίες κλειστά)
 
"Ανέγγιχτα Ρείθρα"

dora_vivlio122016g1.jpg«Πες μου ένα ποίημα! Ψιθύρισε η θάλασσα στον ήλιο,

καθώς απίθωνε ένα τελευταίο χάδι στα ξέπλεκα μαλλιά της…».

Στίχοι χαρακτηριστικοί κάτω από τον τίτλο «Ερωτικό», στην ποιητική συλλογή της Δώρας Μεταλληνού. Η ίδια, «ανήσυχη και ευαίσθητη φύση, ψυχανεμίζεται απ' τους ανέμους των καιρών και σαν άλλη Πολυδούρη πονά, αλλά και συμπονά, πότε με λυρισμό και πότε με αυτοσαρκασμό, ακροπατώντας στα στενάχωρα ρείθρα της ύπαρξης, σε μια αμφιλύκη που προσμένει άλλοτε μια ερωτηματική νύχτα και άλλοτε μια ηλιόλουστη περίφροντι αυγή», θα σημειώσουν γι αυτήν, φίλοι από την Αίγινα.

Χθες το βράδυ, στην αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ποιητικού της εγχειρήματος, πλούσιου σε βιωματικά στοιχεία, με επιδέξια χρήση του γραπτού λόγου και ζωγραφισμένου με τη γραμματική των λέξεων. Κρυστάλλινη και βαθειά η παρουσίαση της συλλογής από τον ιατρό και συγγραφέα Σπύρο Κωσταγιόλα, διανθισμένη από τις απαγγελίες του Γιάννη Πέτσιου, της Μελίνας Σπίγγου, της ίδιας της δημιουργού και με τη συνοδεία του βιολιού της Εύας Παππά.

dora_vivlio122016a1.jpg

Μεγάλη και η συγκίνηση στο ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα, που επισφραγίστηκε  από τα λόγια του δασκάλου της στο δημοτικό σχολείου, Φίλη Κένταρχου και αποτυπώθηκε με καλλιτεχνική ευαισθησία από τον φωτογραφικό φακό του Μάριου Μεταλληνού.

Με την ευχή να συνεχίσεις στο γνώριμό σου δρόμο...να γράφεις...να γράφεις...

dora_vivlio122016h1.jpg

Υ.Γ.: όπως ήταν αναμενόμενο, η κορακιανίτικη παρουσία ήταν έκδηλη. Από τον τ. Δήμαρχο Κερκυραίων Γιάννη Κούρκουλο, την εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής Αλεξάνδρα Μεταλληνού, το Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Μεταλληνό και το ζωγράφο Θεόφιλο Κένταρχο μέχρι τους φίλους από τη Χορωδία Κορακιάνας και αρκετές ακόμη εκλεκτές παρουσίες...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 19
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar