Menu Content/Inhalt
Άλλη ερμηνεία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
18.06.12
"Νοιώσατε καθόλου ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει έξω από τον μικρόκοσμό σας; Κάποιοι αντίκρισαν την ανατολή με την ελπίδα τους ακουμπισμένη πάνω μας! Πάνω στο χέρι μας που θα έπιανε το ψηφοδέλτιο. Πολύ διεισδυτικό το βλέμμα τους πολύ βαρύ! Δεν το νοιώσατε; Εγώ γιατί ένοιωσα τόσο βάρος πάνω μου; Αναρωτιέμαι; Που είναι ο κόσμος που ονειρευτήκαμε; Που πήγαν τα όμορφα της ζωής και τα ξεχάσαμε περιδινημένοι στον ψεύτικο παράδεισο που μας έριξαν; Που πήγαν όλα εκείνα τα οράματα των εφηβικών μας χρόνων; Εμείς δε λέγαμε πως θα αλλάζαμε τον κόσμο; Τα ξεχάσαμε.... Ίσως έχουμε κάποιο δίκιο! Είναι και η ηλικία....Ξεχνάμε πιο εύκολα τώρα! Στηρίξαμε το ψεύτικο, γελαστήκαμε από τεχνητούς παράδεισους, ξεπεράσαμε το μέτρο και γυμνοί από αλήθειες περιφερόμαστε φορώντας κατάσαρκα της ματαιοδοξίας το αυτάρεσκο χαμόγελο! Τυφλωθήκαμε και δε βλέπουμε τα μάτια των παιδιών που μας κοιτούν, παραμένουμε αδιάφοροι στις σιωπηλές κραυγές των άστεγων ,των πεινασμένων συνανθρώπων μας....ΟΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ! Με σημαία και θεό το χρήμα και την ευμάρεια προχωράμε......Ένοχοι γιατί δεν αντιληφτήκαμε το σάπιο και το κατάπιαμε. Ήταν φτιασιδωμένο καλά θα πείτε, δεν το αντιληφθήκαμε.....Μη βαυκαλιζόμαστε! Είχε σημάδια σήψης μύριζε.....Ας μη βρίσκουμε δικαιολογίες. Δηλητηριαστήκαμε ,μα σαν το Μιθριδάτη......το συνηθίσαμε....Ξεπεράσαμε το ''όνειδος'' και ζούμε με της ματαιοδοξίας μας το χαμόγελο! Είμαστε ανέγγιχτοι από τα βάσανα τα καθημερινά των συνοδοιπόρων μας στο ταξίδι της ζωής...
ΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΕΤΣΙ; ΦΤΟΥ ΜΑΣ!!!!!!!
[ΣΥΓΧΩΡΕΙΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ! ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!]"
                                                                                                    Δώρα Μεταλληνού


Και ακόμη μία "άλλη ερμηνεία", με αφορμή το παραπάνω κείμενο:

"Η άποψη ότι εμείς φταίμε, ότι είμαστε συνυπεύθυνοι, ότι πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία, ότι παρασυρθήκαμε κλπ, κυκλοφορεί πολύ, έχει γίνει θάλεγα της μόδας και δεν απέχει και πολύ από το "μαζί τα φάγαμε".
Είμαι της γνώμης ότι ο κόσμος, στη μεγάλη του πλειοψηφία, πορεύεται και πράττει ανάλογα με τις δυνατότητες που του προσφέρονται από το σύστημα.Μέσα στη διαδικασία αυτή είναι μοιραίο κάποιοι μικρομεσαίοι να παρασυρθούν στον καταναλωτισμό και να φορτωθούν με δάνεια, τα οποία τότε διαφήμιζαν οι τράπεζες κατά κόρον (εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, για γάμους παραμυθένιους, σούπερ αυτοκίνητα κλπ κλπ). Δεν νομίζω όμως ότι ο πολύς κόσμος έζησε μέσα στη χλιδή τα τελευταία 30 χρόνια και πρέπει τώρα γι αυτό  να υποστεί την ανάλογη τιμωρία, ακόμη και να αυτομαστιγωθεί.
Δεν είναι πολυτέλεια να έχεις ένα σπίτι ανθρωπινό (όχι βίλα στην Εκάλη, αλλά ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου).Δεν είναι άκρατος καταναλωτισμός να έχει το σπίτι σου στοιχειώδη εξοπλισμό, ώστε η μπουγάδα να μη γίνεται πλέον με την αλυσίβα.Δεν είναι υπεροψία να θέλεις τα παιδιά σου να μορφωθούν (η γενιά μας μορφώθηκε και σπούδασε μέσα από τη δημόσια παιδεία).Δεν είναι χλιδή να έχεις ένα αυτοκίνητο ασφαλές που-δυστυχώς ή ευτυχώς- είναι εργαλείο πολλαπλών χρήσεων για τον πολύ κόσμο.Δεν είναι αμαρτία να πας κάπου διακοπές μερικές μέρες το χρόνο.Αυτό που ονομάζουμε τελικά 'αξιοπρεπής διαβίωση', με τίποτα  δεν μπορεί να είναι έγκλημα. Και σίγουρα δεν μπορεί να σημαίνει ότι θεοποιήσαμε το χρήμα.
Το να μας κάνουν κάποιοι να νοιώθουμε όλοι ένοχοι επειδή τολμήσαμε να επιδιώξουμε το αυτονόητο, δηλαδή να ζήσουμε σαν άνθρωποι τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό ακριβώς είναι το επάγγελμά τους. Θέλουν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες προκειμένου να πέσουν στα μαλακά τα οικονομικά και πολιτικά τους εγκλήματα.Αφού μας ρήμαξαν και μας φόρτωσαν και το παραμύθι για την ευθύνη μας, τώρα μας σώζουν ξανά. Το αυτομαστίγωμα δεν μας βελτιώνει. Αντίθετα βοηθάει τους πραγματικούς ενόχους να συνεχίζουν το "έργο" τους, αντί να βρίσκονται στον Κορυδαλλό". 
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιώργος Σαββανής 
(του Σταμάτη του παπά)


Τελευταία ανανέωση ( 19.06.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar