Τα βότανα στη μαγειρική |
Τα βότανα μπορούν να προσφέρουν μια δημιουργική γευστική εναλλακτική λύση στη θέση του αλατιού, για να προσθέσουμε γεύση στα φαγητά. Μέσω της επιδέξιας χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών μπορούμε να δημιουργήσουμε φανταστικές γεύσεις, και απλά φαγητά να γίνουν δημιουργικές τέρψεις...
Τα βότανα και τα μπαχαρικά διαφέρουν μόνο στο ότι τα βότανα μεγαλώνουν σε περιοχές με θερμοκρασίες, διάφορες, ενώ τα μπαχαρικά φυτρώνουν σε τροπικές περιοχές. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να καλλιεργούν τα δικά τους βότανα σε κήπους για να τα έχουν φρέσκα όποτε τα χρειάζονται και να εξασφαλίζουν την κορυφαία ποιότητα τους. Οι επαγγελματίες μάγειροι προτιμούν τα φρέσκα αρωματικά βότανα, εάν υπάρχουν αλλά τα φρέσκα βότανα είναι λιγότερο συμπυκνωμένα και πρέπει να χρησιμοποιούνται διπλάσιες η τριπλάσιες ποσότητες αν μια συνταγή ζητάει αποξηραμένα βότανα.
Τα βότανα πρέπει να φυλάγονται μακριά από το φως του ηλίου για να αποφύγουμε το κιτρίνισμα τους. Βεβαιωθείτε ότι στα κουτιά η βάζα αποθήκευσης βάζετε τις σωστές ετικέτες. Τα περισσότερα αποξηραμένα βότανα διατηρούνται για ένα χρόνο τουλάχιστον σε γυάλινα η πλαστικά βάζα αλλά αργότερα πρέπει να πετάγονται γιατί χάνουν τη αρωματική τους δύναμη. Ορισμένα βότανα όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος, ο βασιλικός, το εστραγκόν, διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Φυλάξετε τα σε πλαστικές σακούλες καλά κλειστές και με ετικέτα στην κατάψυξη. Δεν υπάρχουν αυστηρά όρια στη χρήση των βοτάνων. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να μην ανακατεύουμε δυο πολύ δυνατά βότανα μαζί, αλλά να χρησιμοποιούμε ένα πολύ δυνατό, και ένα η δυο πιο ελαφρά για να συμπληρώνουμε το δυνατότερο βότανο αλλά και το φαγητό. Γενικά όσο πιο αδύνατη είναι η γεύση του κυρίου υλικού τόσο πιο χαμηλή πρέπει να είναι η χρήση των βοτάνων και μπαχαρικών ώστε να πετύχουμε ικανοποιητική σταθερότητα γεύσης στο τελικό προϊόν. Τα αποξηραμένα βότανα είναι δυνατότερα από τα φρέσκα , και τα βότανα σε σκόνη είναι δυνατότερα από τα χοντρο-τριμμένα. Τα φύλλα πρέπει κόβονται πολύ ψιλά γιατί όσο περισσότερη κομμένη επιφάνεια υπάρχει, τόσο δυνατότερο είναι το άρωμα που θα απορροφηθεί. Ένα γουδί η ένα μπλέντερ πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα για να τρίβουμε τα αποξηραμένα βότανα όταν μας χρειάζονται. Το ψαλίδι επίσης είναι συχνά το καλύτερο εργαλείο για να κόβουμε φρέσκα βότανα. Θα πρέπει να είστε συντηρητικοί ως προς την ποσότητα των μυρωδικών που χρησιμοποιείτε μέχρι να συνηθίσετε τη δύναμη τους. Η γεύση των μυρωδικών μπορεί να χαθεί σε παρατεταμένο μαγείρεμα, γι αυτό προσθέστε τα μυρωδικά σε σούπες ή βραστά περίπου 30 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Για κρύα φαγητά, όπως κρύες σάλτσες, τυρί, χορταρικά και σάλτσες γαρνιρίσματος τα μυρωδικά πρέπει να προστεθούν αρκετές ώρες η μια νύχτα πριν τη χρήση. Αντίθετα, για φαγητά κατσαρόλας και ζεστές σάλτσες προσθέστε στο τέλος, ψιλοκομμένα φρέσκα η αποξηραμένα μυρωδικά Για να συνηθίσετε την ξεχωριστή γεύση κάθε μυρωδικού, δοκιμάστε να το ανακατέψετε με βούτυρο ή κρέμα τυριού, αφήστε το τουλάχιστον μια ώρα, και απλώστε το σε ένα κράκερ. Προσέξτε όταν αγοράζετε έτοιμο μείγμα μυρωδικών. Πολλά απ' αυτά είναι μυρωδικά ανακατεμένα με αλάτι. Διαβάστε τα συστατικά τους η κάνε τους δικού σας συνδυασμούς. Τα αρωματικά έλαια μπορεί να είναι δυνατά και να έχουν αντίθετα αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες ποσότητες
Μπορούμε να γεμίσουμε μπουκάλια με λάδια η ξύδια και να προσθέσουμε διαφορετικά μυρωδικά για να έχουμε και λάδια η ξύδια για σάλτσες με διαφορετικές γεύσεις Για να φτιάξουμε ένα καλό καρύκευμα γενικής χρήσεως, αρκεί απλώς να γεμίσουμε ως τη μέση ένα γυάλινο βαζάκι με αρωματικά χόρτα της δικής μας επιλογής (καλά πλυμένα και στεγνά), να προσθέσουμε πιπέρι, πιπεριά, και να σκεπάσουμε το μίγμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ
ΔΥΝΑΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ:
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή εφόσον η γεύση τους είναι εξαιρετικά δυνατή περίπου μια κουταλιά τσαγιού για κάθε έξι μερίδες. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει : Δάφνη, κορίανδρον, κάρυ, πιπερόριζα, καυτή πιπεριά, μουστάρδα, μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, φασκομηλιά.
ΜΕΤΡΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ:
Συνίσταται μέτρια ποσότητα, ένα με δυο κουταλιές τσαγιού για κάθε έξι μερίδες. Σ' αυτά ανήκουν: Βασιλικός , σέλινο, κύμινο, άνηθο, μάραθο, εστραγκόν, σκόρδο, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη, θυμάρι.
ΕΛΑΦΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ:
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες ποσότητες και συνδυάζονται καλά με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μυρωδικά και μπαχαρικά. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει: τσιπολέτι, μαϊντανό.
ΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙ
ΣΟΥΠΕΣ: Δάφνη, μαντζουράνα , δεντρολίβανο, θρούμπα, σερβίλ, εστραγκόν, μαϊντανός.
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ: Σκόρδο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπα, φασκόμηλο.
ΜΟΣΧΑΡΙ: Δάφνη, τσιπολέτι, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, σκόρδο, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, θρούμπα.
ΑΡΝΙ: Σκόρδο, μαντζουράνα, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθος.
ΧΟΙΡΙΝΟ: Σουσάμι, κύμινο, σκόρδο, τζίντζερ, πιπέρι, φασκομηλιά, θρούμπα, θυμάρι.
ΨΑΡΙ: Σκόρδο, άνηθο, μάραθο, εστραγκόν, μαϊντανός, θυμάρι.
ΤΥΡΙ: Βασιλικός, σερβίλ, τσιπολέτι, κάρυ, άνηθος, μάραθος, μαϊντανός,
ΨΩΜΙ: Μαχλέπι, μαντζουράνα, ρίγανη δεντρολίβανο, θυμάρι, σκόρδο, γλυκάνισο, σουσάμι.
ΦΡΟΥΤΑ: Γλυκάνισο, κανέλα, σουσάμι, γαρίφαλο, τζίντζερ, μέντα.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Βασιλικό, τσιπολέτι, άνηθο, εστραγκόν, μαντζουράνα, μέντα, μαϊντανό.
ΣΑΛΑΤΕΣ: Βασιλικό, τσιπολέτι, εστραγκόν, σκόρδο, μαϊντανό, λάπαθο, ρίγανη, θρούμπι. |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|