Menu Content/Inhalt
ban-pastf.jpg
Το Καρναβάλι του 1946...

Το Φλεβάρη του 1946, μια παρέα Κορακιανιτών αποτελούμενη από τους Ζερβόπουλο Σπύρο (Σαλάτα), Σαββανή Γερασιμάκη, Θύμη Βασίλη (Σουλιμέντο), Ρέγγη Σπύρο, Ιωνά Γιώργο, Σπίγγο Δημήτρη, Βραδή Γρηγόρη και Βραδή Γιώργη (αν δεν διαφεύγει από τη μνήμη και κάποιος άλλος) συγκεντρώθηκε στο σπίτι του Μπράτη Σπύρου, στο δωμάτιο πίσω από το κουρείο...

Εκεί αποφασίστηκε να οργανωθεί το πρώτο μετά τον πόλεμο Καρναβάλι (είχε οργανωθεί άλλο ένα, παλαιότερα το 1938 ή 1939), με τον Καρνάβαλο να ιππεύει πάνω σε γάιδαρο, συνοδευόμενο από «ειδικό αστυνομικό σώμα» και πλήθος καρναβαλιστών.
Όλο το επόμενο διάστημα η παρέα αυτή λειτούργησε και ως Επιτροπή Καρναβαλιού, στην οποία έφθανε και η οποία αξιολογούσε το υλικό (γεγονότα από την κοινωνία του χωριού, άξια περιπαιχτικού σχολιασμού) για τη διαθήκη του Καρνάβαλου.
karnav1946.jpgΠαραμονή της εκδήλωσης και ο Καρνάβαλος έτοιμος, κλείστηκε μαζί με το γάιδαρό του στο σπίτι του Σαββανή (Καπετάνιου) και οι διοργανωτές ανέβηκαν στο χωριό για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της επόμενης ημέρας.
Όμως, την άλλη μέρα το πρωί, όταν οι διοργανωτές πήγαν να μεταφέρουν τον Καρνάβαλο διαπίστωσαν ότι τον είχε μισο-φάει ο γάϊδαρος, αφού ο Καρνάβαλος ήταν φτιαγμένος από σανό και έτσι υποχρεώθηκαν να τον ξανα-φτιάξουν.
Στο κέντρο του χωριού τώρα, στην πιάτσα (ή Πλάστιγγα) όλα ήταν έτοιμα για την εκδήλωση. Η «αστυνομία» του Καρνάβαλου επιτηρούσε τη μία πλευρά του δρόμου και η κανονική αστυνομία την άλλη, ενώ ένα ξύλινο πάρκο είχε στηθεί στο μουράγιο της πιάτσας, δίπλα από το σπίτι του Μπράτη. Εκεί κατέληξε η πομπή των καρναβαλιστών μετά την περιφορά σε όλο το χωριό, ενώ οι επίσημοι της εποχής, ο αστυνομικός διευθυντής Σκριπερού, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο συμβολαιογράφος Σπίγγος Αθανάσιος και άλλοι βολεύτηκαν κάτω από την εξοκέλα δίπλα στο κουρείο του Βραδή.
Ο Καρνάβαλος με τη συνοδεία του ανέβηκαν στο πάρκο για το καθιερωμένο τελετουργικό. Ο Γιατρός του Καρνάβαλου (Βραδής Γιώργης - Ίτσος), εξέτασε επιτόπου τον «ασθενή»  και ανακοίνωσε στην ομήγυρη την ακριβή διάγνωση: «ερεσύπαλα των γεννητικών οργάνων» (ήτοι «ανεμοπύρωμα στα αχαμνά του»). Δίπλα από τον «ασθενή» είχαν ήδη λάβει θέση η χήρα του (Μουμούρης Αλεξάκης), που δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό του, ο εξάδελφός του (Μεταλληνός Σπύρος-Τζαλάς), ο μεταφορέας του ιατρικού κλιμακίου (Μπράτης Σπύρος), ο συμβολαιογράφος (Ιωνάς Κώστας-Μπανάρας), ο αδελφός του Καρνάβαλου (αναγορεύτηκε επιτόπου ο Σπίγγος Παναγιώτης-Κασέλας), διερμηνείς και πολλοί άλλοι (κομπάρσοι).
Μόλις ήρθε η ώρα του συμβολαιογράφου, ο Ιωνάς Κώστας (Μπανάρας) απευθύνθηκε προς την πλευρά των επισήμων και ερώτησε τον παρευρισκόμενο πραγματικό συμβολαιογράφο της περιοχής, μήπως ήθελε να διαβάσει εκείνος την διαθήκη. «Όχι, όχι, κάμε τη δουλειά σου!!» βιάστηκε εκείνος να απαντήσει.
Η διαθήκη διαβάστηκε και ακολούθησε το κάψιμο του Καρνάβαλου. Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι και χορός έως τις πρωινές ώρες, με το πλήθος να ανταλλάσσει πειράγματα και στιχουργήματα της στιγμής.
Ήταν το πρώτο Κορακιανίτικο Καρναβάλι μετά την απελευθέρωση...


Πηγή: από αφήγηση του Βραδή Γρηγόρη (Αντωνέλου) τις 12/10/2007. Στη φωτογραφία αποθανατίζεται η «Αστυνομία του Καρνάβαλου»

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar