Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Απόδημοι Κορακιανίτες arrow Από το Κιέτι της Ιταλίας...

ban-simeraf.jpg

Από το Κιέτι της Ιταλίας... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Μεταλληνός Αλέκος   
21.10.07
Από το χωριανό μας Μεταλληνό Αλέξανδρο του Σταύρου, ο οποίος κάνει την ειδικότητά του στη Γαστρεντερολογία σε Πανεπιστήμιο της κεντρικής Ιταλίας, λάβαμε σήμερα το παρακάτω σημείωμα και με χαρά το δημοσιεύουμε...

"keti1.jpgΤο Κιέτι είναι μια μικρή πόλη στην κεντρική Ιταλία με περίπου 70.000 κατοίκους. Είναι κυρίως αγροτική πόλη (φτιάχνουν καλό κρασί). Πριν από 10-15 χρόνια αποφασίστηκε η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου, που αρχικά λειτούργησε ως ένα παράρτημα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.Σήμερα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιταλικά Πανεπιστήμια και κατατάσσεται στα 5 καλύτερα στον τομέα της Ιατρικής. Το ίδιο Πανεπιστήμιο είναι η έδρα και των Πανεπιστημίων της Πεσκάρα και του Τέραμο (όλες είναι πόλεις της Περιφέρειας του Αμπρούτζο).

Όταν εγώ πρωτοήρθα στο Κιέτι, καλοκαίρι του 1998, υπήρχε στο χώρο του Πανεπιστημίου, μόνο ένα κτίριο, Το νέο Νοσοκομείο δεν υπήρχε (λειτουργούσε το παλιό). Μέσα σε 5 χρόνια έγινε ολόκληρη πολιτεία. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί όλες τις Σχολές, από Φιλοσοφική και Λογοτεχνία, μέχρι Γεωλογία και Φυσικές Επιστήμες, καθώς και όλες τις Ιατρικές και παρα-Ιατρικές Σχολές.Τα Πανεπιστήμια στην Ιταλία είναι ημι-αυτόνομα, υπάγονται σε ξεχωριστό Υπουργείο και έχουν δική τους διοίκηση. Καθένας από εμάς τους φοιτητές πληρώνει 1.000 με 1.200 ευρώ το χρόνο για δίδακτρα, ενώ τα βιβλία δεν είναι δωρεάν.
 
Το Κιέτι φιλοξενεί τώρα γύρω στους 20.000 φοιτητές (κάντε τους  οικονομικούς υπολογισμούς).Κανείς πλέον στο Κιέτι δεν ασχολείται με τα αμπέλια. Τώρα έχουν πιάσει το νόημα και χτίζουν σπίτια για τους φοιτητές. Εδώ τουλάχιστον, πληρώνεις και βλέπεις τα λεφτά σου να πιάνουν τόπο !!!!"
 



ΣΗΜ:θα χαρούμε πολύ να λάβουμε τέτοιες αναφορές και από άλλους Κορακιανίτες που βρίσκονται μακρυά από το χωριό, ιδιαίτερα δε στο εξωτερικό...
 
Τελευταία ανανέωση ( 29.10.07 )
 
< Προηγ.
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar