Menu Content/Inhalt
Του Λαζάρου στην Επίσκεψη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
12.04.14

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση της Κατερίνας Φακιολά, προσέφερε την ευκαιρία για τη γνωριμία ενός παλιού κερκυραϊκού πασχαλινού εθίμου, που συνεχίζεται με την ίδια μοναδικότητα και αυθεντικότητα έως τις μέρες μας, στο χωριό της Επίσκεψης. Πρόκειται για τα «Κάλαντα του Λαζάρου», που τραγουδιούνται κάθε χρόνο, από τοπική χορωδία με τη συνοδεία οργάνων από γειτονιά σε γειτονιά του χωριού, ενώ πλήθος κόσμου (ντόπιοι και επισκέπτες) που ακολουθεί περιδιαβαίνοντας νυχτιάτικα το χωριό, επαναλαμβάνει «εν χορώ».

kalanta_laz2014a.jpg

Μόνο που στην περίπτωση αυτή το «αινείτε τον Κύριον εν χορδαίς και οργάνοις» συνοδεύεται και από σπιτικό κρασί και μεζέδες της Σαρακοστής και όχι μόνο. Πραγματικά, σε κάθε στάση οι πόρτες των σπιτιών ανοίγουν και σε ελάχιστο χρόνο αχνιστές πιατέλες απλώνονται σε πρόχειρα στημένα τραπέζια και το κρασί ρέει με αφθονία.

kalanta_laz2014b.jpg  kalanta_laz2014c.jpg

Προτοστάτες στις εκδηλώσεις αυτές οι ιερείς του χωριού, στα σπίτια των οποίων η μεγάλη αυτή κομπανία δεν παραλείπει να κάνει στάση.Στο δε τελείωμα, στην ανηφόρα του χωριού, ο παπα-Τσόχας προβάλει στην εξώπορτα «κραδαίνοντας» στα δυό του χέρια μπουκαλέτα με ευωδιαστό μοσχάτο…φυλαγμένο ειδικά για την περίσταση.



Τελευταία ανανέωση ( 12.04.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar