Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Μουσική arrow Η ίδρυση της Φιλαρμονικής Κορακιάνας "ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ"
ban-pastf.jpg
Η ίδρυση της Φιλαρμονικής Κορακιάνας "ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ"

Τέλη Αυγούστου 1958. Ο ποδοσφαιρικός και αθλητικός Σύλλογος της Άνω Κορακιάνας (ΠΑΟΚ) διοργανώνει Λαϊκούς Αγώνες Στίβου στο γήπεδο του χωριού. Το Διοικητικό του Συμβούλιο έχει συμφωνήσει με την Φιλαρμονική Σκριπερού να παιανίσει κατά την έναρξη των εκδηλώσεων. Όμως την ημέρα των αγώνων και ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες, η Φιλαρμονική προβάλει επιπλέον όρους τους οποίους δεν αποδέχεται ο Αθλητικός Σύλλογος. Η συμφωνία χαλάει και αντί της Φιλαρμονικής Σκριπερού εμφανίζεται στο γήπεδο η Παλαιά Φιλαρμονική («Άγιος Σπυρίδων») της πόλεως.

Από την επόμενη των αγώνων, Δευτέρα 31 Αυγούστου 1958, ξεκινάει ο προβληματισμός και η πρωτοβουλία για την ίδρυση κορακιανίτικης φιλαρμονικής.

Filarmon.jpgΕπικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής τίθενται οι  Κούρκουλος Ιωάννης, Σγούρος Στέφανος, Ιωνάς Γεώργιος και Μεταλληνός Σπύρος, μαζί με τους Μεταλληνό Ηλία και Σαββανή Παναγιώτη, οι οποίοι θα αρχίσουν την προετοιμασία για την εγγραφή ιδρυτών και την εκπόνηση του Καταστατικού του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ».  Στις 18-10-1958 το Σωματείο αναγνωρίζεται από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας με 45 ιδρυτικά μέλη, τους:

Σαββανή Παναγιώτη, Μεταλλινό Ηλία, Κούρκουλο Ιωάννη, Σγούρο Στέφανο, Ιωνά Αλέξιο, Μεταλλινό Σπύρο, Ιωνά Γεώργιο, Θύμη Μιχαήλ, Τσιλιμπάρη Ευγένιου, Νικολούζο Αναστάσιο, Μαρτζούκο Κοσμά, Μεταλλινό Κώστα, Μεταλλινό Γρηγόριο, Βραδή Γρηγόριο, Μεταλλινό Γεώργιο, Μεταλλινό Σταμάτιο, Χονδρογιάννη Σπύρο, Μεταλλινό Ναπολέοντα, Σαββανή Ιωάννη, Νικολούζο Αναστάσιο, Σγούρο Στέφανο, Σπίγγο Αντώνιο, Κένταρχο Αλέξιο, Θύμη Κώστα, Σπίγγο Δημήτριο, Κεφαλωνίτη Σπύρο, Κοντοστάνο Σπύρο, Μπαλατσινό Ξενοφώντα, Μάνδυλα Μιχαήλ, Ιωνά Ροδίτσα, Μεταλλινό Βασίλειο, Ζερβόπουλο Ιωάννη, Θύμη Ιωάννη, Μαρτζούκο Κώστα, Μεταλλινό Σταύρο, Θύμη Βλαδίμηρο, Σαββανή Δημήτρη, Μπαλατσινό Γεράσιμο, ιερέα Μεταλληνό Ιωάννη, Θύμη Ιωάννη, Μπράτη Αφροδίτη, Ρέγγη Σπύρο, Καλούδη Ελένη, Κούρκουλο Κώστα και Μεταλλινό Αθανάσιο. 

Στις 2-11-1958 εκδίδεται η πρώτη ανακοίνωση προς τους κατοίκους του χωριού και στη συνέχεια ανάλογη ανακοίνωση προς τους Κορακιανίτες και λοιπούς κατοίκους της πόλης της Κέρκυρας. Από τις 12-11-1958 ξεκινούν οι επαφές με τους Τοπικούς παράγοντες, αλλά και με εξέχοντα πρόσωπα της κερκυραϊκής κοινωνίας. Η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα με τη Δήμαρχο Κερκυραίων Μαρία Δεσύλλα. Την ίδια μέρα ζητείται εγγράφως από τις Φιλαρμονικές της πόλης «Άγιος Σπυρίδων» και «Μάντζαρος» η υποστήριξη με μουσικό υλικό. Παράλληλα ζητείται από το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μάνδυλα Σωσίπατρο, να δημιουργήσει με ομιλίες το κατάλληλο κλίμα στους μαθητές, προκειμένου να εγγραφούν στη μουσική σχολή του Συλλόγου. Στις 19-11-1958 παρακαλείται η Διοίκηση του Συνεταιρισμού να παραχωρήσει την αίθουσα του ορόφου για τη μουσική διδασκαλία, ενώ από τις 20-11-1958 ξεκινούν οι δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις στον κερκυραϊκό Τύπο προκειμένου να εγγραφούν  συνδρομητές. Στις 23-11-1958 παρακαλείται το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού να αναλάβει πρωτοβουλία για την επανασύσταση της μαντολινάτας και της χορωδίας, προκειμένου αυτές να ψάλλουν τα κάλανδα τα Χριστούγεννα και το προϊόν των εισπράξεων να διατεθεί υπέρ του Συλλόγου.

«Με ενθουσιασμόν οι Κορακιανίτες, όπου ευρίσκονται εγκαταστημένοι, εις τας Αθήνας, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκην, τον Βόλον, την Χαλκίδα και αλλαχού, αποστέλλουν τις δωρεές τους και ούτω ποιος λίγο και ποιος περισσότερο, ευρίσκονται άπαντες εις το πλευρόν μας…». Οι ενέργειες δεν σταματούν εδώ και από τις 9-12-1958 αρχίζει η αποστολή επιστολών στην ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμη δε και  στο Βατικανό, στους Έλληνες εφοπλιστές, στην Κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σε οργανισμούς, σε αρχιμουσικούς κ.ά. «Κι έτσι πληθαίνουν τα λεφτάκι οι δωρηταί αυξάνουνενώ οι ολίγοι δύσπιστοιαρχίζουν και τα χάνουν» Στις 25-12-1958 η μαντολινάτα θα ψάλλει τα κάλανδα στο χωριό και θα διαθέσει τις εισπράξεις της ύψους 3.650 δραχμών στο Μουσικό Σύλλογο. Στο τέλος του 1958 έχουν συγκεντρωθεί 17.000 δραχμές. Η πρώτη Γενική Συνέλευση αναδεικνύει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους: Σαββανή Παναγιώτη Πρόεδρο, Μεταλλινό Ηλία Γεν. Γραμματέα, Σγούρο Στέφανο Αντιπρόεδρο, Ρέγγη Σπύρο Επιμελητή, Κούρκουλο Ιωάννη Ταμία, Ιωνά Γεώργιο Σύμβουλο και Δολιανίτη Αριστείδη Σύμβουλο. 

Στις 17 Ιανουαρίου του 1859 το νεοσυσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο εμφανίζεται ενώπιον των ιδρυτών και συνδρομητών, όπου δια προτάσεως του Κούρκουλου Ιωάννη ο Σύλλογος θα λάβει την πλήρη ονομασία «ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ «Ο ΣΑΜΑΡΑΣ». Στις 21 Ιανουαρίου 1859 « μέσα στην καρδιά ενός τρομερού χειμώνα όπου το κρύο τρυπάει τα κόκκαλα, και στην τεράστια αίθουσα του Ε.Π. Συνεταιρισμού ευγενώς προσφερθείσαν, ήρχισε η θεωρητική διδασκαλία». Ήδη είχε αποσπαστεί για τρεις φορές την εβδομάδα και είχε διοριστεί Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος, ο υπαρχιμουσικός της Φιλαρμονικής «Άγιος Σπυρίδων» Μανιατόπουλος Χαρίλαος. «Εκεί μέσα λοιπόν χωρίς ταβάνι, χωρίς θέρμανση, αλλά και χωρίς τα στοιχειώδη και απαραίτητα δια σχολήν Μουσικής, με συγκεντρωμένους 47 μαθητάς και μαθητρίας αποφασισμένους να καταρτισθούν μουσικά, ξεκινά αθόρυβα η πνευματική αύτη προετοιμασία της νεότητος του χωριού μας». 

mousiki3.jpgΣτις αρχές του Φεβρουαρίου 1859 εκμισθώνεται το οίκημα κληρονόμων του Μεταλληνού Σπυρίδωνος («Μούλου»), το οποίο και επισκευάζεται, ενώ στις 15-4-1859 αναχωρούν για την Αθήνα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα, με τα οποία αγοράζονται τα πρώτα  μουσικά όργανα. Το Διοικητικό Συμβούλιο διαπραγματεύεται την προμήθεια άλλων 30  μουσικών οργάνων από τη γερμανική εταιρεία «ΜΙΡΑΦΟΝ» και η σχετική παραγγελία αποστέλλεται στις 15-6-1959, μαζί με προκαταβολή ύψους 11.985,5 δραχμών. Το Υπουργείο αθετεί ουσιαστικά υπόσχεσή του για χρηματική ενίσχυση και η Διοίκηση υποχρεώνεται να εντείνει τις προσπάθειές της, με την υποστήριξη όλων των κατοίκων του χωριού, προκειμένου να καλύψει την οικονομική διαφορά. Νέες εκκλήσεις προς πάντες και δωρεές από Κορακιανίτες και μη καταφθάνουν. Έρανοι πραγματοποιούνται τόσο στο χωριό όσο και στην πόλη. Στις 9-7-1959 η χήρα του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Σπύρου Σαμάρα, ανταποκρινόμενη στην έκκληση για υποστήριξη, αποστέλλει διάφορα μουσικά φυλλάδια και συνθέσεις του συζύγου της.  Στις αρχές του Αυγούστου του 1959 το ταμείο του Συλλόγου διαθέτει 45.500 δραχμές, ενώ τα όργανα  που εντός ολίγων ημερών θα καταφθάσουν στοιχίζουν 78.000 δραχμές. Πράγματι, τα όργανα καταφθάνουν στις 24-9-1959 και ο Ασωνίτης Σπύρος αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας προσφέρεται και πληρώνει τα ναύλα τους. Για το υπολειπόμενο ποσό των 30.000 δραχμών υπογράφονται από τη Διοίκηση γραμμάτια προς την Ιονική Τράπεζα.

mousiki1.jpg«Τα όργανα περελήφθησαν και μετεφέρθησαν εις Κορακιάναν μέσω Σκριπερού δια του αυτοκινήτου των αδελφών Κωνσταντίνου και Αριστοτέλους Κοντοστάνου…» και στις 4-10-1959 παραδίδονται από τον Αρχιμουσικό στα χέρια των μουσικών.  «Συγκινήσεις, ακράτητος ενθουσιασμός, ευχές και δάκρυα εσυνώδευαν την παράδοσίν των. Αι εκδηλώσεις εκορυφώθησαν όταν, προπορευομένου του Διοικητικού Συμβουλίου, του αρχιμουσικού, και των μαθητών ακολουθούντων κατά τετράδας με τα όργανα ανά χείρας, ήρχισαν ξεκινώντας εκ του Συνεταιρισμού παρελαύνοντας δια της κεντρικής οδού, από της μιας άκρης εις την άλλην. Κωδωνοκρουσίαι, ζητοκραυγαί και χειροκροτήματα εσυνώδευαν το αρτιγέννητον συγκρότημα όπου κατά μήκος οι κάτοικοι λίαν συγκεκινημένοι έρραινον την Φιλαρμονικήν με άνθη, κουφέττα και ρύζι, ενώ εις τη Βενετιά έστρωναν οι γυναίκες καθ΄οδόν δάφνην». 

Οι δωρεές και οι προσφορές των κατοίκων συνεχίζονται. Σειρά έχουν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και η Κοινότητα, ενώ οι μαστόροι του χωριού Μεταλληνός Αριστείδης, Μεταλληνός Χριστόφορος, Κεφαλλονίτης Γεράσιμος, Σαββανής Νικόλαος και Μουμούρης Σπυρίδων προσφέρουν αφιλοκερδώς την προσωπική τους εργασία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων του κτιρίου του Συλλόγου.

Τα Χριστούγεννα του 1959 από τους κατοίκους του Σωκρακίου συγκεντρώνεται το ποσό των 731 δραχμών, που αποδίδεται στη Φιλαρμονική της Κορακιάνας. 

«Έτσι λοιπόν και υπό τας προαναφερθείσας συνθήκας κλείνει δια την φιλαρμονικήν μας το πρώτον έτος της ζωής αυτής, με το Πρωτόκολον αναγράφον τον αριθμόν αποστολής εγγράφων, αναβιβάζον αυτόν εις 1.057» (!!!). Επιτέλους έρχεται και η πρώτη κρατική επιχορήγηση του Συλλόγου, ύψους 20.000 δραχμών, ενώ ο χορός των Απόκρεω στις 23-2-1960 θα αποδώσει άλλες 3.000 δραχμές. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζεται ο Μάνδηλας Στυλιανός επιστάτης της σχολής. 

«Πάει λοιπόν εφτιάξαμε
την Φιλαρμονικήν μας
μέσα σε λίγο διάστημα
χάρις στην θέλησή μας» 

mousiki2.jpgΣτις 10-3-1960 η Φιλαρμονική συγκροτημένη σε Σώμα θα αποδώσει το πρώτο εμβατήριο καθώς και το «Χριστός Ανέστη» την ημέρα του Πάσχα, ενώ την επόμενη θα μεταβεί στο Σωκράκι. Την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το Μουσικό Σώμα θα συμμετάσχει στη Λιτανεία, ενώ στις 4-9-1960 θα λάβει μέρος στη διοργάνωση των Λαϊκών Αγώνων Στίβου. 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τη Διοίκηση στα τέλη του 1960, είναι η κατασκευή των μουσικών στολών σε χρώματα βαθύ μπλε με κίτρινη τσόχα, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν περί τις 72.600 δραχμές, ενώ στο ταμείο βρίσκονται μόνο 17.500 δραχμές. Σε σύσκεψη 30 ατόμων συζητούνται οι επόμενες ενέργειες με στόχο τη συγκέντρωση των χρημάτων. Τα κράνη παραγγέλνονται στον Γράβαρη Δημήτριο. Στις 22-3-1961 οι στολές των μουσικών μεταφέρονται στο χωριό και φοριούνται για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. 

2 Απριλίου 1961, Κυριακή των Βαϊων. Η μέρα για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής στην πόλη της Κέρκυρας, φθάνει… «Ώρα 9 και 15 ξεκινά εκ του κτιρίου της η Φιλαρμονική και την 10η πρωϊνή ακριβώς φθάνει εις την Πλατείαν Γεωργίου Θεοτόκη…Όλη η Κορακιάνα από ενωρίς είχε κατακλύσει την Πλατείαν του Αγίου Ρόκκου, αλλά και εκατοντάδες Κερκυραίοι όλων των φύλων και τάξεων ανέμενον την άφιξίν μας. Το Μουσικόν Σώμα συνετάχθη και υπό την καθοδήγησιν του καθ’ όλα αξίου αρχιμουσικού κ. Χαρίλαου Μανιατόπουλου εξεκίνησεν παιανίζον δια της οδού Ευγενίου Βουλγάρεως…Χιλιάδες κόσμος στο δρόμο χειροκροτούσε, εζητοκραύγαζε και εξεδήλωνε παντοιοτρόπως τα αισθήματα αγάπης και συμπάθειας προς το νεοσύστατο Μουσικό Σώμα…Ωραιοτάτη εμφάνηση, παράταξις υπέροχος, χρωματισμοί αρμονικώτατα συνδεδεμένοι, αρρενωπόν βάδισμα, και εκτέλεσις καθ’ όλα επιτυχημένη». 

Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε και πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα ο Μουσικός Σύλλογος Άνω Κορακιάνας… 

 Πηγή: «Βιβλίον ιστορικών σημειώσεων σχετικών με την ίδρυσιν και τας προόδους της Φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας» - Ηλία Π. Μεταλληνού (1961)

 
< Προηγ.
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar