Τ'Αγίου Αθανασίου ανήμερα | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η Κβκ | |||
18.01.16 | |||
Οι ετοιμασίες για την εορτή του Αγίου Αθανασίου ξεκινούν από την προηγούμενη το απόγευμα, του Αγίου Αντωνίου. Το καζάνι με το σιτάρι για τα σπερνά της εορτής μπαίνει στη φωτιά από τις 6 το απόγευμα στα Μουσκουνάτικα και μετά από τέσσερεις ώρες περίπου, οι βρασμένοι κόκκοι θα τοποθετηθούν σε κανίστρια για να στραγγίξουν όλη τη νύχτα. Αρκετές ώρες θα χρειαστεί και η προετοιμασία της σταφίδας για να υγράνει αρχικά και να στεγνώσει στη συνέχεια, ώστε να είναι έτοιμη κατά το ξημέρωμα. Τότε θα γίνει το τελικό ανακάτεμα των υλικών (σιτάρι, σταφίδα, ρόδι, αμύγδαλο κλπ) και τα σπερνά θα μεταφερθούν από τον εορτάζοντα στην εκκλησία του Άη-Θανάση. Ανήμερα της εορτής πια και η λιακάδα συνοδεύεται από κρύο βορειαδάκι. Η εκκλησία γεμίζει ώρα με την ώρα και οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου Κέρκυρας, μαζί με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Κορακιάνας αποτελούν μια ξεχωριστή παρουσία. Το τελετουργικό θα εξελιχθεί κατά τα ειωθότα, με την παρουσία οκτώ ιερέων, ενός διάκου και του Αρχιμανδρίτη που λίγο πριν από την ενδεκάτη πρωινή, θα σημάνει τη λήξη της Λειτουργίας.
Καφές, σπερνά, γλυκά και άρτοι προσφέρονται στο παρακείμενο κελί για τον κόσμο και τους «επισήμους»: τους ιερείς, τον Αντιδήμαρχο Κέρκυρας Γιώργο Ρεδαιστινό, τον τ. Βουλευτή Στέφανο Γκίκα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Τάκη Μεταλληνό και τη Δημοτική Σύμβουλο Φανή Τσιμπούλη, που μαζί με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και του Επιτρόπους του ναού θα λάβουν θέσεις στο πατάρι του κελιού για το καθιερωμένο κέρασμα. |
|||
Τελευταία ανανέωση ( 18.01.16 ) |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|