Ημι-Γυμνάσιο Σκριπερού... |
Το ημι-Γυμνάσιο Σκριπερού άρχισε τη λειτουργία του γύρω στα 1920.
Στο Σχολαρχείο δίδαξε και ο Γιάννης Μαρτζούκος (ο Καθηγητής), ενώ σε αυτό φοίτησαν ο Βασίλης ο Μιζές, ο Νοδάρος (Αθανάσιος Σπίγγος), ο Θανάσης ο Νικολίτσης, ο Βασίλης ο Κουκουβάς και ασφαλώς και άλλοι Κορακιανίτες.
Στο ημι-Γυμνάσιο φοίτησαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης ο Κατσαρόλας και η Κούλα του Μπουνή (μετέπειτα ανδρόγυνο, ύστερα από έρωτα που αναπτύχθηκε στο διάστημα της φοίτησής τους), ο Γεράσιμος ο Κουκουβάς, ο Παύλος ο Σπίντζης, αργότερα ο γιατρός ο Λόλος, ο Σπύρος ο Μπότσολος, ο Σπύρος ο Τάμπας, ο Γιάννης ο Σινιόρος και τελευταίοι ο (γράφων) Σπύρος ο Κιουκιάς, ο Παναγιώτης ο Λόλος αδελφός του γιατρού, ο Γιάννης ο Μιζές, ο Γαλανός, η Κατερίνα του Μήλιου (Φόδωρ) και η Ρήνη του Παπακοσμά (αδελφή του Νίκου και του Γιώργη).
Οι καθηγητές που δίδαξαν στο ημι-Γυμνάσιο Σκριπερού (στα χρόνια μου) ήταν ο Παπαβλασόπουλος και ο Σουρβίνος. Ο πρώτος, που ήταν και διευθυντής, ήταν θεολόγος και δίδασκε Θρησκευτικά, Αρχαία, Νέα, Γραμματική, Γεωγραφία και Ιστορία. Όμως, η Γραμματική ήταν η αδυναμία του. Όποιο μάθημα δίδασκε, στη μέση το γύριζε στη Γραμματική. Δίδασκε πάντοτε διαβάζοντας το ανάλογο κεφάλαιο από το βιβλίο, που πάντα το κρατούσε στο χέρι του. Ο δεύτερος, ο Σουρβίνος, ήταν φυσικομαθηματικός και δίδασκε Μαθηματικά, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία και Γαλλικά. Ήταν άριστος στη διδασκαλία, εξηγούσε το μάθημα και δεν ήθελε την αποστήθιση. Στη δεύτερη χρονιά, κατόπιν ενεργειών του Παπαβλασσόπουλου, ερχόταν με το ποδήλατο μια φορά τη βδομάδα ένας δάσκαλος μουσικής, ο Ραψομανίκης, σε αντίθεση με τον Παπαβλασσόπουλο που έφευγε το Σάββατο όταν τελείωνε το μάθημα και πήγαινε με τα πόδια στην πόλη, από όπου ερχόταν πάλι τη Δευτέρα το πρωί.
Το σχολείο στεγαζόταν στο κτίριο με την εξωτερική πέτρινη σκάλα, που (και σήμερα) βρίσκεται απέναντι από την πλατεία του χωριού.
Από τα σχολεία αυτά, όσοι μαθητές συνέχισαν τις σπουδές τους βγήκαν επιστήμονες, αξιωματικοί του Στρατού ή κατέλαβαν δημόσιες θέσεις. Ο Βασίλης ο Μιζές δάσκαλος, ο Θανάσης ο Νοδάρος νομικός, ο Βασίλης ο Λόλος και η Κατερίνα του Μήλιου γιατροί, ο Γιάννης ο Μιζές και ο Σπύρος ο Τάμπας αξιωματικοί, ο Παναγιώτης ο Λόλος δημόσιος υπάλληλος...και φυσικά και άλλοι από τα άλλα χωριά. Αλλά ακόμη και όσοι δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους (όπως ο γράφων), ωφελήθηκαν πολύ από τη φοίτησή τους στο σχολείο αυτό. |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|