Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ...

"Πέμπτη Εποχή"

Βιβλίο του
Γιάννη Β. Μαρτζούκου
pemptiepoxi2018a.jpg
"ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΟΧΗ"

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ
    samaras.jpg
μέσω της
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού:

ΙBAN:
GR180171781000
6781115933535

και ο κωδικός

SWIFT CODE:  PIRBGRAA

αρχειο ημερολογιου

Αντίο Φίλε... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η admin   
10.02.17
fakiolasn.jpg
Από τον παλιό, καλό μας φίλο, γνωστό Κοινωνιολόγο Νίκο Φακιολά, είχαμε λάβει ένα χρόνο πριν (29/1/2016) και επανα-δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο που αναφέρεται στην υποψηφιότητα της αγαπημένης του Κέρκυρας για "πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης":

 "Η υποψηφιότητα και, αν γίνει, επιλογή της Κέρκυρας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 ανοίγει νέες προοπτικές στο νησί καθώς αυτό γίνεται ευρύτερα γνωστό και μάλιστα για πολύ θετικό λόγο.

Θα πρέπει όμως να τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτού του σημαντικού στόχου να συμπεριληφθούν στην τελική πρόταση και να μην αφεθεί στην τύχη ή σε αυτόματες παραδοχές ότι η Κέρκυρα, ως εμφανής  πόλη του πολιτισμού και της τέχνης, δικαιούται να αποτελέσει για ένα έτος το κέντρο του ενδιαφέροντος σε ένα τόσο σπουδαίο και ευαίσθητο τομέα.

Εύλογα στην υποψηφιότητα μέχρι τώρα, όπως πληροφορούμαι, έχει δοθεί έμφαση στην παρουσία στην πόλη  της Κέρκυρας πολλών φιλαρμονικών, μουσικοχορευτικών  συνόλων και χορωδιακών συγκροτημάτων, στον κόσμο της μουσικής, δηλαδή, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού έναντι άλλων υποψηφίων πόλεων. Η Κέρκυρα όμως  μπορεί να προβάλλει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα στο χώρο του πολιτισμού. Δημιουργοί στην πόλη αυτή διαπρέπουν, εκτός από τη μουσική, και σε πολλές άλλες μορφές τέχνης, στο θέατρο, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στη λογοτεχνία και συγγραφική, στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι αναγκαίο όλα αυτά να περιληφθούν και να πλουτίσουν το φάκελο υποψηφιότητας. Δεν θα πρέπει να αποσιωπηθεί και αποκλειστεί η συμβολή προσωπικοτήτων που έδρασαν στην Κέρκυρα ή προέρχονται από αυτό το χώρο. Γίνεται αναφορά  σε πρόσωπα, όπως του Δ.Σολωμού ή του Ι.Καποδίστρια που  συνέβαλλαν με την παρουσία και το έργο τους  στην πορεία ολόκληρου του έθνους και της Ευρώπης.

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας έχει αναγνωριστεί για το διατηρητέο κάλλος της ως μνημείο της UNESCO και διαθέτει πανέμορφα φρούρια, μουσειακούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Αυτά είναι μεγάλα πλεονεκτήματα.

Όσοι έχουν μεταφυσικές γενικά ανησυχίες καλύπτονται από τα πλούσια θρησκευτικά έθιμα που διατρέχουν όλη τη διάρκεια του έτους και τις κατανυκτικές λιτανείες και τελετές των δυο σεπτών λειψάνων αγίων που βρίσκονται σε υπέρλαμπρους ναούς της πόλης.

Προβλέψεις και διάθεση για τη βελτίωση των υποδομών και του περιβάλλοντος της πόλης της Κέρκυρας, που αποτελούν την "Αχίλλειο πτέρνα" της πόλης, δεν μπορούν να απουσιάζουν από το φάκελο υποψηφιότητας. Μια μελλοντική πολιτιστική πρωτεύουσα οφείλει να λειτουργεί εσωτερικά άψογα και να διαθέτει πρωτοποριακές υποδομές τόσο για την ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων όσο και για τους επισκέπτες. Η αντιμετώπιση κυρίως του προβλήματος των σκουπιδιών, της καθαριότητας, του πόσιμου νερού, του κυκλοφοριακού θα αποτελέσουν εμπόδια στην αποδοχή της υποψηφιότητας.  

Στο τέλος μένει το ουσιαστικότερο αυτής της πρότασης. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα πώς παράγονται καινούργιες πολιτιστικές δημιουργίες στο χρονικό όριο της ανακήρυξης, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Στη διάρκεια του 2021, αλλά και ενωρίτερα, μπορούν να ενισχυθούν οι παραδοσιακοί φορείς  μαθητείας σε όλες τις μορφές της τέχνης και του πολιτισμού και  να εμφανιστούν νέοι πού θα παράγουν πρωτοπόρους καλλιτέχνες. Πολιτιστικός χώρος δεν πρέπει να θεωρείται εκείνος που διαθέτει πολιτιστικές δημιουργίες οφειλόμενες στην ευαισθησία προηγούμενων γενεών, αλλά εκείνος που συγχρόνως  δημιουργεί καινούργιες.  Ανοιχτά εργαστήρια και εκθέσεις για όλες τις μορφές πολιτισμού μπορούν  να λειτουργούν στη διάρκεια του έτους. Σε αυτά θα εργάζονται φανερά, θα διδάσκουν και θα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους έμπειροι  καλλιτέχνες. Εκδηλώσεις θα γίνονται για την προβολή πολιτιστικών και ιστορικών επιτευγμάτων σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Οι καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί φορείς της Κέρκυρας πρέπει να συνεργαστούν προτείνοντας ανάλογες δραστηριότητες στο Δήμο της Κέρκυρας και την  Επιτροπή διεκδίκησης και προετοιμασίας της πρότασης.  Πολλές δραστηριότητες δεν χρειάζονται μεγάλη χρηματοδότηση  και εύκολα εντάσσονται  στο πλαίσιο της πρότασης. Χρειάζεται  και επιβάλλεται εκδήλωση ενδιαφέροντος και ευαισθησίας από τους κατοίκους και τους φορείς τους και προθυμία από την Επιτροπή του Δήμου να εντάξει τις προτάσεις τους στο φάκελο".  

Νίκος Φακιολάς, Δρ.κοινωνιολογίας

 Δ/ντής Ερευνών ΕΚΚΕ, Παν/κόςΤελευταία ανανέωση ( 10.02.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
simbad_rito.jpg

ΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

poems.jpg

ΒΙΒΛΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

books.jpg

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

filarm.jpg

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

paleta.jpg

Πάσχα στην Κορακιάνα

pascha05.jpg

Καρναβάλι στην Κορακιάνα

korkarnav.jpg

Η φωτογραφια της εβδομαδας


sgouros_dion.jpg    Η φωτό είναι από το αρχείο της Δώρας Μεταλληνού και υ πάρχει και στο Άλμπουμ του "Χθες"  
 

ΦΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 23/11/15

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα132
mod_vvisit_counterΧθές146
mod_vvisit_counterΑυτή τη βδομάδα868
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα3686
mod_vvisit_counterΣύνολο185713
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar