Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ...

"ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ"

dikaioma_book2012a.jpg

"Πέμπτη Εποχή"

Βιβλίο του
Γιάννη Β. Μαρτζούκου
pemptiepoxi2018a.jpg












"ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΟΧΗ"

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ
    samaras.jpg
μέσω της
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού:

ΙBAN:
GR180171781000
6781115933535

και ο κωδικός

SWIFT CODE:  PIRBGRAA

αρχειο ημερολογιου

Εκδήλωση "Εις Μνήμην"... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
19.10.19

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΣΠΙΓΓΟΥ - ΠΟΛΥΛΑ

melina_pfoto.jpg

Το Π. Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργάνωσαν εκδήλωση τιμητικά αφιερωμένη στην Μελίνα Σπίγγου - Πολυλά, Πτυχιούχο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου », του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον πατέρα της Μελίνας, η επιστημονική εργασία της με τίτλο «Επιπτώσεις από ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα  στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας».  

Ο Πρόεδρος του Π. Τμήματος κ. Νίκος Τρίαντος,  αναφέρθηκε, στην πρώτη εργασία της Μελίνας με θέμα «Σχέδιο εκκένωσης της παλιάς πόλης της Κέρκυρας σε περίπτωση σεισμού», την οποία είχε παρουσιάσει το 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΚ/ΤΕΕ, τονίζοντας το ζήλο της για την επιστήμη και τη ζωντάνια του πνεύματός της. Επιπλέον, διάβασε, την επιστολή του Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμιου Λέκκα, όπου η Μελίνα, συνεχίζοντας την επιστημονική της διαδρομή παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων». Στην επιστολή του ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην επιστημοσύνη της Μελίνας, στο ανήσυχο πνεύμα της και στη διάθεση της να ασχοληθεί με θέματα που αγγίζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Τέλος ανέφερε την απόφαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος,  στο οποίο είναι  Διευθυντής, να  θεσπίσει μία υποτροφία δωρεάν φοίτησης «Σε μνήμη Μελίνας Σπίγγου-Πολυλά».

Ο Πρόεδρος του Π. Τμήματος στη συνεχεία ανέφερε ότι με κάθε σεβασμό προς την οικογένεια της Μελίνας, είναι χαρά να παρουσιάζεται η εργασία της στο ΤΕΕ, καθότι το θέμα των υδρογονανθράκων έχει απασχολήσει το Π. Τμήμα του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, το έχουν επεξεργαστεί οι Μόνιμες Επιτροπές και η Διοικούσα Επιτροπή ενώ συμμετείχε, με κατάθεση απόψεων, στη δημόσια διαβούλευση.

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Μάρκος Αυλωνίτης  o οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το τιμώμενο πρόσωπο, ενώ τόνισε την επιστημονική κατάρτιση της Μελίνας την οποία εκτίμησε από τη συνεργασία της σε σχετικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου κάθε χρόνο θα πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν της Μελίνας. 

Ο πατέρας της Μελίνας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας αλλά και τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα της Αμερικής (ΝΟΑΑ) που για οκτώ μήνες βοήθησαν να ολοκληρωθεί η εργασία της κόρης του, παρουσίασε δε την μεταπτυχιακή εργασία της με πληρότητα και απλές κατανοητές διατυπώσεις. Επίσης, μίλησε και για όλες τις εργασίες της, ως προϊόντα της ευαισθησίας της σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα..

Η εργασία με τίτλο «Επιπτώσεις από ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα  στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας», πραγματεύεται ένα υποθετικό σενάριο δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας στο θαλάσσιο χώρο που έχουν οριοθετηθεί τα «οικόπεδα» των μελλοντικών γεωτρήσεων πετρελαίου στη θάλασσα δυτικά της Κέρκυρας.

mela_tee102019b.jpg

Μέσα από αναλύσεις τις πιθανής πορείας των πετρελαιοκηλίδων του σεναρίου, λαμβάνοντας υπόψη μετεωρολογικά δεδομένα και τη χρήση του ειδικού λογισμικού TAP (Trajectory Analysis Planner) της ΝΟΑΑ, μελετήθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, δηλαδή στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων, ενώ έγινε αναφορά στο περιεχόμενο ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης (Contingency Plan) για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τους γονείς της Μελίνας, Θανάση Σπίγγο και Κάτια Πολυλά, τους οικείους της, αρκετοί φίλοι και συμφοιτητές της, όπου κατέκλυσαν την αίθουσα, στελέχη του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Διοίκηση του ΤΕΕ, ενώ από πλευράς επισήμων ο π. Περιφερειάρχης ΠΙΝ κ. Θ. Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών κ. Μ. Ορφανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κατέχης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «η Κέρκυρα Ψηλά» και Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για τις νησίδες Λαζαρέτο και Βίδο καθώς και για τον Εθελοντισμό κ. Σ. Νεράντζης.

Στο τέλος της παρουσίασης τόσο ο Πρόεδρος του Π. Τμήματος κ. Ν. Τρίαντος όσο και ο Καθηγητής κ. Αυλωνίτης, αναφέρθηκαν στη χρησιμότητα και στις εφαρμογές της εργασίας που παρουσιάστηκε. Ο γιατρός κ. Σ. Σαββανής αναφέρθηκε στον εξαιρετικό χαρακτήρα της Μελίνας και την καλλιέργεια του πνεύματός της.

Ο π. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Ελληνική Βουλή στις αρχές του 2019 ψήφισε νόμο για τη σύσταση Τοπικού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου για τη πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν συμβάντος διαρροής πετρελαίου, όπου η συγκεκριμένη εργασία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι γονείς της Μελίνας προσέφεραν στο ΤΕΕ και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τιμής ένεκεν, τόμο με τις τρείς (3) επιστημονικές εργασίες της κόρης τους Μελίνας. 

Η επιστημονική εργασία της Μελίνας Σπίγγου – Πολυλά, βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Π. Τμήματος www.teekerk.gr.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ


Ακολουθεί η επιστολή του κου Ευθύμιου Λέκκα:

 

Κυρίες και κύριοι,

 

melina_lekkas102018.jpg

Η σημερινή εκδήλωση, στην οποία δυστυχώς δεν μπορώ να παραβρίσκομαι λόγω της ορκωμοσίας των νέων πτυχιούχων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός νέου ανθρώπου, μίας νέας επιστήμονος που το νήμα της ζωής της κόπηκε πρόωρα και άδικα.

Η Μελίνα, πτυχιούχος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ήδη ένα μετα-πτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο, επέλεξε να συνεχίσει την επιστημονική της διαδρομή παρακολουθώντας και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου έχω την ευθύνη.

Στέκομαι αμήχανος, αφού στα 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρέπει να έχω επιβλέψει ή εξετάσει και παρακολουθήσει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες παρουσιάσεις μεταπτυχιακών εργασιών. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι σήμερα γίνομαι μάρτυρας μίας μοναδικής εκδήλωσης μνήμης και σεβασμού της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας προς το πρόσωπο μίας νέας γυναίκας που αγάπησε την επιστήμη και τον τόπο της και θέλησε να προσφέρει σ’ αυτόν.

Ως Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» είχα την τύχη να γνωρίσω και να εκτιμήσω τη Μελίνα τόσο στην αίθουσα των μαθημάτων, όσο και στις δύο ασκήσεις – σεμινάρια πεδίου που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

Γνώρισα έναν άνθρωπο καταρτισμένο, ανήσυχο, δραστήριο, ορεξάτο, σε επαφή με την εποχή, την κοινωνία και τις ανάγκες της… Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το θέμα που επέλεξε να πραγματευτεί στην Διπλωματική Μεταπτυχιακή της εργασία: τις «Ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο της Δυτικής ακτής της Κέρκυρας από μία πετρελαιοκηλίδα».

Είναι επίσης χαρακτηριστικός ο τρόπος που διάλεξε να προσεγγίσει αυτό το σύγχρονο και πραγματικό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επιστημονική μεθοδολογία, όσο και τις σύνθετες κοινωνικές και οικονομικές του διαστάσεις, καταλήγοντας στην εκπόνηση ενός οδηγού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την άμεση αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, καταλήγοντας δηλαδή σε μία ου-σιώδη προσφορά στον τόπο της.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω άλλο σήμερα… Η μέρα ανήκει σε άλλον…

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι, μετά και από συνεννόηση με την οικογένεια της Μελίνας, την οποία θαυμάζω για το κουράγιο και τη δύναμη ψυχής που επιδεικνύει, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», θεσπίζει μία υποτροφία δωρεάν φοίτησης «Σε μνήμη Μελίνας Σπίγγου-Πολυλά».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Δρ. Ευθύμης Λέκκας

Καθηγητής

Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ

 

Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Τελευταία ανανέωση ( 19.10.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
simbad_rito.jpg

ΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

poems.jpg

ΒΙΒΛΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

books.jpg

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

filarm.jpg

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

paleta.jpg

Πάσχα στην Κορακιάνα

pascha05.jpg

Καρναβάλι στην Κορακιάνα

korkarnav.jpg

Η φωτογραφια της εβδομαδας


sgouros_dion.jpg    Η φωτό είναι από το αρχείο της Δώρας Μεταλληνού και υ πάρχει και στο Άλμπουμ του "Χθες"  
 

ΦΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 23/11/15

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα33
mod_vvisit_counterΧθές50
mod_vvisit_counterΑυτή τη βδομάδα261
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα277
mod_vvisit_counterΣύνολο381550
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar