Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Περιήγηση - Διαδρομές arrow Διαδρομή από το ξωκλήσι του Άη Γιώργη στις λίμνες

ban-simeraf.jpg

Διαδρομή από το ξωκλήσι του Άη Γιώργη στις λίμνες

Αφήνοντας πίσω τον οικισμό της Άνω Κορακιάνας από την πλευρά της κύριας εισόδου-εξόδου της (περιοχή Τσολού), από την απέναντι πλευρά του επαρχιακού δρόμου, δίπλα από τα σπίτια ξεκινάει μία διαδρομή που μετά από 2,5 περίπου χιλιόμετρα καταλήγει στην εθνική οδό Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας.


Πρόκειται για ένα χωματόδρομο σε καλή κατάσταση, με μικρές ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις, που καβαλάει το χαμηλό αυχένα που σχηματίζεται ανάμεσα από δύο λόφους.

feggaris1.jpgΣτη δεξιά πλευρά κυριαρχούν τα ελαιόδενδρα, ενώ στην αριστερή που είναι περισσότερο «ανοιχτή» στην εξερεύνηση του ματιού, τα ροπάκια και άλλα δένδρα διαδέχονται τις ελιές. Στο ενάμιση χιλιόμετρο περίπου και ενώ πίσω δεξιά έχει μείνει ο  κατάφυτος λόφος των Ιψιών, προβάλλει ο έτερος λόφος, του Φέγγαρη, που στέκει ακριβώς απέναντι από τον οικισμό, προσφέροντας μια καλή θέση για παρατήρηση. Ένα φιδίσιο χωμάτινο δρομάκι οδηγεί στην κορυφή του, αλλά η περιοχή είναι ιδιόκτητη. Αμέσως μετά, στην ίδια πλευρά της διαδρομής, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, ενώ η βλάστηση κατακλύζεται πλέον από ροπάκια, σπάρτα και αγριάδες. Ένα θολωτό πέτρινο πορτόνι με ένα σταυρό χαραγμένο σε πέτρα στη μέση του τόξου του, ενώνει την εκκλησία με μια μακρόσυρτη σειρά μισογκρεμισμένων κτισμάτων, που κάποτε ανήκαν στην γνωστή οικογένεια Καποδίστρια. Στην επόμενη στροφή ο δρόμος κατηφορίζει περνώντας δίπλα από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παραγωγής κεραμικών, για να συναντήσει την εθνική οδό Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας, περνώντας πάνω από ένα μικρό γεφύρι.  Ακολουθώντας προς τα δεξιά το κεντρικό αυτό δρόμο, προσφέρονται δύο ισάξιας ομορφιάς επιλογές για τη συνέχιση της περιήγησης. 

lake1.jpgΠρος τις λίμνες των Πουλάδων Μετά από  εκατό περίπου μέτρα, ξεκινάει στα αριστερά ένας καλοστρωμένος δρόμος. Προχωρώντας, μετά από μια κατηφόρα και μέσα στην «οργιώδη» βλάστηση, το υγρό στοιχείο (μικρή λίμνη) μόλις που ξεχωρίζει ανάμεσα στα μικρά φωτεινά κενά που επιτρέπει η πυκνή φυλωσιά. Ακολουθεί ένα ανηφόρισμα και στη συνέχεια το ομαλό κατέβασμα. Στα δεξιά, ένας μεγάλος κάμπος με λιμνάζοντες σχηματισμούς και ένα μικρό δρομάκι που εξυπηρετεί την ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση. Απέναντι ακριβώς, πέρα από τον κάμπο, ο ξενώνας «Φοντάνα» και διαγώνια στο βάθος το μοναστήρι του Άη Νούφρη. Η ηρεμία του τοπίου διακόπτεται μόνο από τους περίεργους ήχους των υδρόβιων. Σε πρώτο πλάνο σπάρτα και πουρνάρια.Ο δρόμος ανηφορίζοντας γίνεται πλέον κανονικός χωματόδρομος. Σε μερικά μόνο μέτρα ένα παλιό ελαιοτριβείο των αρχών του 18ου αιώνα, κόσμημα αρχιτεκτονικής της υπαίθρου, αγναντεύει πάνω από τις λίμνες, πέρα στους λόφους, με μια καρυδιά στον περίβολο.  Συνεχίζοντας, μετά από μια κακοτράχαλη ανηφόρα, ξεκινάει αργά-αργά η κατάβαση με κατεύθυνση τις Πουλάδες. lake4.jpgΟ χωματόδρομος, μετά από μερικές στροφές χαμηλώνει περνώντας ανάμεσα από αραιοφυτευμένα ελαιόδενδρα. Συνεχίζοντας και με υπαρκτό το ενδεχόμενο της συνάντησης με κάποια κατοικίδια ζώα, ξανά στα δεξιά, ακόμη ένα σύστημα μικρών λιμνών κρυμμένων πίσω από τη βλάστηση. Στο όριο της Άνω Κορακιάνας, ο δρόμος συνεχίζει ασφαλτοστρωμένος ανάμεσα από αγροκτήματα με νεόκτιστες οικίες. Σε μικρή απόσταση, μια διασταύρωση αριστερά οδηγεί στην εκκλησία του Άη Γιώργη των Πουλάδων, ενώ η θέα φθάνει μέχρι την πόλη της Κέρκυρας και τη θάλασσα. Ξανά ελαιώνες δεξιά και αριστερά και στο βάθος οι κορυφές από τα κυπαρίσσια στη διασταύρωση των Τριπουλιάτικων. Από εκεί, ο δρόμος στα αριστερά συνεχίζει και κατηφορίζοντας οδηγεί στου Σγόμπου και στον κεντρικό δρόμο (εθνική οδός Κέρκυρας-Παλαιοκαστρίτσας), περνώντας μέσα από μια πυκνή συστάδα υψίκορμων κυπαρισσιών.
 

onoufr1.jpgΠρος το μοναστήρι του Άη Νούφρη. Μετά από χίλια επτακόσια περίπου μέτρα επί του κεντρικού δρόμου, μετά τη διασταύρωση προς Σκριπερό,από την αριστερή πλευρά ξεκινάει μία διαδρομή, που μετά από τρία περίπου χιλιόμετρα οδηγεί στο μικρό μοναστήρι του Άη Νούφρη. Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από ένα στενό καλοστρωμένο δρόμο, που αν τον ακολουθήσει κανείς οδηγεί στον ξενώνα «Φοντάνα», ο οποίος λειτουργεί μέσα σε ένα παλιό αρχοντικό, πάνω σε ύψωμα. Στην αρχή της διαδρομής αυτής, ένα στενό μισο-κρυμμένο χωμάτινο δρομάκι τραβάει την περιέργεια του επισκέπτη, υποσχόμενο κάτι διαφορετικό. Η πορεία είναι επίπεδη και το πλάτος της ίσα που επιτρέπει τη διέλευση ενός αυτοκινήτου. Μια λωρίδα από άγριο γρασίδι διασχίζει κατά μήκος το δρόμο, που στο ύψωμα στα δεξιά κάποια στιγμή περνάει κάτω από τη «Φοντάνα». Στα αριστερά, η διαδρομή προσεγγίζει σε κοντινή απόσταση μικρές λίμνες που ειδικά το χειμώνα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, πίσω από σπάρτα και άλλα θαμνώδη.  Λίγο αργότερα, πριν από μία στροφή, ξεπροβάλλουν οι στέγες και η κορυφή του καμπαναριού του μοναστηριού του Άη Νούφρη, η διαχείριση του οποίου ανήκει εξίσου στην Άνω Κορακιάνα, το Σκριπερό, τους Γαρδελάδες και τους Δουκάδες. Οι τοίχοι των κτισμάτων και ένας περιμετρικός  πέτρινος μαντρότοιχος περιβάλουν την εκκλησία, επιτρέποντας δύο εισόδους από ισάριθμα πορτόνια. Η συνέχεια της διαδρομής οδηγεί κατηφορικά στον κεντρικό δρόμο του Λιβαδιού του Ρόπα.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar