Ψηφιακή Πινακοθήκη Κορακιάνας
|
Η Κέρκυρα, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο διατηρώντας ισορροπίες στην εξέλιξη των τεχνών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο φανερή αυτή η όσμωση των δύο κόσμων όσο στη ζωγραφική.Από εδώ θα ξεκινήσει η λεγόμενη Επτανησιακή Σχολή που αποτελεί το ελληνικό καλλιτεχνικό κίνημα από τον 17ο έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1811 ιδρύεται εδώ η πρώτη ελληνική Σχολή Καλών Τεχνών από το σημαντικό Κερκυραίο ζωγράφο Παύλο Προσαλέντη στοιχείο που δείχνει το επίπεδο της καλλιτεχνικής ζωής. Μερικοί από τους πλέον σημαντικούς ζωγράφους της εποχής αυτής είναι οι: Εμμανουήλ Τζανες, Θεόδωρος Πουλάκης, Παναγιώτης Δοξαράς, Χαράλαμπος Πάχης, Άγγελος Γιαλινάς, Γεώργιος Σαμαρτζής, Μάρκος Ζαβιτσάνος, οικογένεια Προσαλέντη κ.ά.
Στο χώρο της Κορακιάνας ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τις μέρες μας, ζουν και δραστηριοποιούνται αξιόλογοι συνεχιστές της Επτανησιακής- Κερκυραϊκής Σχολής, με επιδόσεις στην υδατογραφία και την αγιογραφία, των οποίων η φήμη ξεπερνάει τα κερκυραϊκά και ελλαδικά σύνορα. Πρόκειται για τον Διονύσιο Σγούρο που ακολούθησε την Επτανησιακή Σχολή μαθητεύοντας δίπλα στην Ελένη Προσαλέντη και ασχολήθηκε δημιουργικά με την αγιογραφία, τον Στέφανο Σγούρο και τον Θεόφιλο Κένταρχο, που επί δεκαετίες τώρα επιδίδονται στην υδατογραφία, την ελαιογραφία και στην αγιογραφία. Εκτός όμως από αυτούς, πλειάδα νεότερων «τεχνιτών» της ακουαρέλας και της ελαιογραφίας στην ευρύτερη περιοχή ασχολείται στον εικαστικό χώρο, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Μέσω αυτής της σελίδας, σταδιακά, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε με τη μορφή φωτογραφιών μικρού μεγέθους, ένα μικρό δείγμα του ταλέντου, του έργου και της δημιουργίας τους.Είναι δε ευνόητο, ότι η αποστολή σχετικών φωτογραφιών που αφορούν Κορακιανίτες ζωγράφους είναι ευπρόσδεκτη.
(Με ένα κλικ στο όνομα του καλλιτέχνη εμφανίζεται το αναλυτικό βιογραφικό του...)
|