Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Γεύσεις arrow Ελιές καλοκαιρνές...

ban-simeraf.jpg

Ελιές καλοκαιρνές... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
24.09.08
Οι «καλοκαιρνές» ελιές (ή καλοκερκάδες) είναι ελιές πλούσιες σε λάδι, που ωριμάζουν πρώιμα...
Στην Παλαιοκαστρίτσα όπου είναι φυτεμένες πολλές από αυτή την ποικιλία, λέγεται ότι άναβαν με το λάδι τους το καντήλι της Παναγιάς το Δεκαπενταύγουστο, όταν οι άλλες ποικιλίες είναι έτοιμες να αποδώσουν λάδι από τα Χριστούγεννα και πέρα. Οι δε ασχολούμενοι  με τις βιολογικές καλλιέργειες, τις προτείνουν ως ένα από τα όπλα του καλλιεργητή κατά του δάκου, αφού προσελκύουν από ενωρίς το ενδιαφέρον του...

elies_kalok.jpgΣτην περιοχή μας τα δένδρα αυτά σπανίζουν, τα λίγα όμως που υπάρχουν αποδίδουν καρπό που πολύ εύκολα μετατρέπεται σε ένα νοστιμότατο μεζέ. Ο καρπός λοιπόν που συλλέγεται από το δένδρο στα μέσα του Σεπτέμβρη κτυπιέται με ένα βαρύ αντικείμενο ώστε να σπάσει η σάρκα του (όχι όμως και το κουκούτσι). Στη συνέχεια τοποθετείται για 2-5 λεπτά (ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσής του) σε δοχείο με ζεματιστό νερό, το οποίο περιέχει μαλαθρόσπορο. Στη συνέχεια στραγγίζεται και φυλάσσεται (αν θέλουμε αλατίζουμε ελαφρώς με ψιλοκομμένο αλάτι και προσθέτουμε περισσότερο μαλαθρόσπορο), έτοιμος για βρώση...

Τελευταία ανανέωση ( 24.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar