Menu Content/Inhalt
Ιστορικών διαφωνιών...συνέχεια PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
20.12.08

Η επιστολή του κ. Σπύρου Σαββανή, που ακολουθεί, αποτελεί απάντηση σε προχθεσινή επιστολή του κ. Κώστα Απέργη, σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας Σαββανή...

"Αγαπητέ Κώστα,
Παρότι έχω προμηθευτεί το περί Κορακιάνας βιβλίο σου δεν έχω προφθάσει ακόμη να το διαβάσω. Δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ακόμη ελάχιστος. Είναι το πρώτο όμως που θα διαβάσω, με την πρώτη ευκαιρία. Εξάλλου, ακούω κολακευτικά σχόλια από πολλές μεριές, όπως π.χ. από τον π. Γ. Μεταλληνό.
Τις πληροφορίες για την προέλευση της οικογένειας Σαββανή τις έχω πάρει από τον μακαρίτη παπά- Γιώργη Σαββανή (Λαμπίρη). Δεν έχω γραπτές μαρτυρίες όμως, παρά μόνο την προφορική του διήγηση. Ο παπα-Γιώργης συνήθως έδινε σωστές πληροφορίες. Εξάλλου, την άποψή του βεβαιώνει και η ανιψιά του Κική Σαββανή που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα και έχει επισκεφθεί την υποτιθέμενη «κοιτίδα» της οικογένειας Σαββανή.
Παρόλα αυτά, δεν έχω καμία αντίρρηση να δεχτώ την άποψή σου, αφού αυτή είναι αποτέλεσμα έρευνας και στηρίζεται σε γραπτές πηγές... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.02.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Έκθεση Ζωγραφικής & Ημερίδα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
19.12.08

takis_metalinos2.jpgΜια πρωτοβουλία που επαινέθηκε πολλαπλώς χαρακτήρισε τη σημερινή, τρίτη ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης Ζωγραφικής του Κορακιανίτη ζωγράφου Τάκη Μεταλληνού, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.
Επρόκειτο για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Η συμβολή της Εικαστικής Κέρκυρας στη νέα προοπτική της
UNESCO», με ένα αξιόλογο σύνολο ομιλητών, στο οποίο το κορακιανίτικο «χρώμα» ήταν κυρίαρχο... Υπάρχουν 2 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.02.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νέος καλλιτέχνης PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
16.12.08

nikosavanis0.jpgΜερικά πράγματα τα ανακαλύπτεις εντελώς συμπτωματικά και αυτό γιατί συντελούνται δίπλα σου ταπεινά και αθόρυβα. Κάπως έτσι «ανακαλύψαμε» το ταλέντο, τη "δουλειά" ενός νέου καλλιτέχνη, χωριανού μας.
Πρόκειται για το Νίκο Στ. Σαββανή, που λίγο πριν τα τριάντα του και αφού έχει διανύσει ήδη μια ικανή περίοδο μαθητείας κοντά στον Σπύρο Ασωνίτη (ζωγραφικές μελέτες) και την Μάγδα Δημούδη (βυζαντινή ζωγραφική και αγιογραφία), παρουσίασε τη «δουλειά» του με αφορμή τα «θυρανοίξια» του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας του Δήμου μας, στις 23 Νοεμβρίου 2008.

niksavan1.jpg  niksavan3.jpg  niko_savani4.jpg 

Επιχειρώντας στα «βαθιά» της βυζαντινής αγιογραφίας, εκεί όπου «η αλήθεια του προσώπου συγκεφαλαιώνει το γεγονός της ύπαρξης» (Χρ. Γιανναράς) και που η δισδιάστατη απεικόνιση περιορίζει τη δυνατότητα επιτυχίας ή αποτυχίας του καλλιτέχνη στα χαρακτηριστικά της μορφής, σε ένα μόνο βλέμμα του απεικονιζόμενου προσώπου, εντούτοις δεν διστάζει  να φωτίζει με άδολο λευκό τις άγιες μορφές, όταν η αισθητική του ωριμότητα το κρίνει αναγκαίο.
Το ξεκίνημα του Νίκου Σαββανή, δείχνει ότι γίνεται πάνω σε στέρεες βάσεις, κάτι που αποτελεί την προϋπόθεση για μια ανάλογη συνέχεια. Η δε αυτογνωσία, που εμφατικά συνυπάρχει στο χαρακτήρα του νέου καλλιτέχνη, καταγράφεται ως θετικό στοιχείο και πλεονέκτημα του για το μέλλον.
Ευχόμαστε μια καλή συνέχεια... Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.02.09 )
 
Αγγελική φωνή ! PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Απέργης   
15.12.08
Σχόλιο για την χθεσινοβραδινή εκδήλωση στη Φιλαρμονική:
"Μουσική πανδαισία η αποψινή στην αίθουσα της Φιλαρμονικής. Όσοι ευτυχίσαμε να παρακολουθήσουμε το ρεσιτάλ τραγουδιού της Λουίζας και του Χρήστου Κουλουρίδη,οι οποίοι μας μάγεψαν η πρώτη με την αγγελική φωνή της και ο δεύτερος με την κιθάρα του, συνοδευόμενοι από τον τρίτο της συντροφιάς τους με τα διακριτικά κρουστά του. Η μουσική και τα τραγούδια τους μας ταξίδεψαν από το  παρελθόν μέχρι σήμερα  με ρυθμούς και μελωδίες ελληνικές και ξένες, που έχουν γίνει πια κλασικές.Θερμά συγχαρητήρια και γρήγορα να τους ξαναδούμε και να τους ξανακούσουμε.
Θερμά συγχαρητήρια και στον οργανωτή της εκδήλωσης κ. Σπύρο Σαββανή, παιδίατρο, ο οποίος είχε και την ιδέα της πρόσκλησης αυτού του μουσικού συνόλου
".
                                                              Απέργης Κώστας


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.02.09 )
 
Διαφωνίες...ιστορικές PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Απέργης   
15.12.08
 Από το χωριανό μας Κώστα Απέργη, συγγραφέα του βιβλίου "ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ-σελίδες από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα", λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε:
«Τ΄Αγιού» ήταν προχθές και η Κέρκυρα γιόρταζε τον προστάτη της. Η ιστορία του νησιού στενά δεμένη με την παρουσία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Προπύργιο και καταφυγή σε δύσκολους καιρούς για τον τόπο, απαντοχή και βοήθεια για κάθε Κερκυραίο όπου γης, σε δύσκολες στιγμές.
Στην Κορακιάνα, στον ομώνυμο ναό, γιορτάστηκε με λαμπρότητα κατά τα καθιερωμένα η μνήμη του Αγίου. Ο Εσπερινός το βράδυ της Πέμπτης, εν συνεχεία η ολονύκτια ακολουθία και η θεία λειτουργία σήμερα το πρωί. Κόσμος πολύς, πολλοί βλέπετε και οι εορτάζοντες, άρτοι και σπερνά.
Ο ιατρός κ. Σπύρος Σαββανής, αναφέρθηκε στην επέτειο, και λόγω καταγωγής, έκανε και αναφορά στην οικογένεια Σαββανή, στην οποία ανήκει ο ιερός ναός στο χωριό...


 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.02.09 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 23
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar