Menu Content/Inhalt
Γεναριάτικα σπερνά PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
17.01.11

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, λίγο μετά τον πόλεμο, ένα ατυχές γεγονός με τα σπερνά στην εκκλησία της Παναγίας στις Μουργάδες, που έφερε αναστάτωση στους δοκιμάσαντες πιστούς, έδωσε την πρωτοκαθεδρία στην αρτοκλασία και μάλιστα σε όλη την κερκυραϊκή ύπαιθρο, αφού μέχρι τότε αυτή τελούνταν μόνο σε ορισμένες εκκλησίες της πόλης…».

sperna_sathan2011.jpg«Τάδε έφη» ο κυρ-Τάσος Ιωνάς, περασμένο μεσημέρι, σε αναμονή της πρώτης βράσης των σπερνών στη χάρη του Αγίου Αθανασίου, για την παρασκευή των οποίων προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει, εκεί κάτω στην έδρα του, δίπλα στο εκκλησάκι του Άη Φίλιππου. Και η κουβέντα συνεχίστηκε, επεκτεινόμενη στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και στην καταλυτική παρουσία των κορακιανιτών φουρναρέων στην πρωτεύουσα του νησιού, έως και τη δεύτερη μεταπολεμική δεκαετία, περίπου. Στη δε ανησυχία που διέκρινε στο βλέμμα του συνομιλητή του, για την τύχη του σταριού που έβραζε επί ώρες στο μεγάλο καζάνι, απαντούσε κάθε τόσο πως «το σπερνό χρειάζεται υπομονή…θέλει την ώρα του». Πραγματικά, χρειάστηκαν τέσσερις πλέριες ώρες, μαζί με την τελευταία βράση μετά το αλάτισμα, τόσες που οι τρεις κυρίες (Χριστίνα, Ντίνα και Τασία) που βοήθησαν στο καθάρισμα από τα ρόδια, είχαν πλέον αποχωρήσει…Ακολούθησε το στράγγισμα και το άπλωμα του σταριού σε στρώσεις μέσα στο μεγάλο πλεχτό κάνιστρο, που συνοδεύονταν από ράντισμα με κρύο νερό, αλλά και από την τοποθέτηση φύλλων δάφνης στα ενδιάμεσα, για αρωματισμό.

Όταν η «τελετουργία» είχε πλέον τελειώσει, το φεγγάρι στεκόταν ολόγιομο, πάνω από τα Υψιά. Η επόμενη φάση, με το ανακάτεμα όλων των υλικών και τη συσκευασία των σπερνών σε μερίδες, θα λάβει χώρα αρκετά αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο πριν τον Όρθρο.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.04.11 )
 
Πρόσκληση PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
16.01.11

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 η Άνω Κορακιάνα γιορτάζει τη μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Αθανασίου. Το πρωί στις 9.00 θα αρχίσει η Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Νεκτάριο.

Το απόγευμα στις 7.00, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής θα ομιλήσει ο νομικός και συγγραφέας κ. Ζέφυρος Καυκαλίδης με θέμα: «Ελληνική Παιδεία 2011. Υπάρχει ακόμη ελπίδα;». Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο των ετήσιων ημερίδων που από χρόνια οργανώνονται αυτή την ημέρα με γενικό τίτλο «Θέματα Παιδείας»
                                
Η Παρουσία σας θα μας δώσει χαρά

                                    Η Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας

                    Ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου

                                  Η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.04.11 )
 
Σύσκεψη του Τοπικού Συμβουλίου PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
15.01.11

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Κορακιάνας, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του χωριού και κατοίκων. Η συζήτηση αφορούσε το Δημοτικό Σχολείο και τις προοπτικές του στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου και των μελών του, το Τοπικό Συμβούλιο εγκαινιάζει έτσι, ένα νέο τρόπο «ανοικτής» λειτουργίας, προσέγγισης και συνεργασίας με τους κατοίκους.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια…

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.04.11 )
 
Αλκυονίδες... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
14.01.11
gatos10.jpgΑλκυονίδες ημέρες…Γενάρης μήνας, απολαυστικές ηλιόλουστες ώρες πριν από την ψύχρα, που ακολουθεί το σούρουπο. Ατμόσφαιρα καθάρια, πραγματική θαλπωρή, διάφανες εναλλαγές χρωμάτων στον ορίζοντα. Αναμενόμενη σε κάθε ετήσιο κύκλο, παρένθεση στο μεσοχείμωνο. Στη σιγή του απομεσήμερου, οι εργασίες στο παλιό λουτρουβιό στην άκρη της συνοικίας που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε κατοικία, συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, για άλλους ξεκινάει και για άλλους τελειώνει ένας χαλαρός περίπατος μετά το φαγητό, ή ακόμη μια βόλτα με το ποδήλατο και γιατί όχι μια ολόφρεσκια λεμονάδα. Και ο γάτος της γειτονιάς (που επανεμφανίστηκε μετά τα πρόσφατα γεγονότα), αμέριμνος απολαμβάνει μισοκοιμισμένος, τη ζεστασιά της αντηλιάς…


 Υπάρχουν 2 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.04.11 )
 
Δημιουργία Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
10.01.11

Λάβαμε και δημοσιοποιούμε το παρακάτω μήνυμα, που ίσως ενδιαφέρει τους Πολιτιστικούς Φορείς της περιοχής μας:

«Στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου πολιτιστικού φορέα, στον νέο Δήμο Κέρκυρας με την μορφή μιας ομοσπονδίας συλλόγων, παραβρέθηκαν σε σύσκεψη σήμερα Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 12:00, στην αίθουσα "Τέχνης και Πολιτισμού" του πολιτιστικού συλλόγου του Βιρού, εκπρόσωποι πλειόνων πολιτιστικών συλλόγων.

Καλούμε όσους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Κέρκυρας επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραπάνω προσπάθεια να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:
www
.oposke.blogspot.com
με email : Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε »


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.04.11 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 18
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar