Menu Content/Inhalt
Η "Γειτονία" Κυνοπιαστών στην Κορακιάνα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
11.10.12
geitonia_koinopiaston102012.jpg

Μια ακόμη βραδιά, με τραγούδια από όλους τους κύκλους της Κερκυραϊκής Λαϊκής Παράδοσης, θα παρουσιάσει αυτήν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στην ΄Ανω Κορακιάνα, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία».Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Φιλαρμονική Κορακιάνας «Σπ. Σαμάρας», ο Πολυφωνικός Χορός, θα παρουσιάσει, για όγδοη φορά φέτος, τα βασικά στοιχεία της θεματικής ενότητας «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ, μέσα από τη δημοτική ποίηση και τα τραγούδια μας».Την «ΓΕΙΤΟΝΙΑ» στην απόδοση των τραγουδιών, συντονίζει ο Γιώργος Ανυφαντής, την λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος, ενώ τα οργανωτικά και τις δημόσιες σχέσεις, έχουν ο Σπύρος Α. Πουλημένος και η ΄Αννα Δαφνή. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
"Καλοκερνές"... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
09.10.12
kalokerkades2012.jpg

Η έλευση των «καλοκερκάδων» ή "καλοκερνών " ελιών στην Κορακιάνα, οφείλεται μάλλον στις εκ Λακώνων νύφες του χωριού. Πρόκειται για τις πρώιμες ελιές που συνήθως φύονται σε περιοχές μοναστηριών, οι οποίες είναι έτοιμες να δώσουν το πρώτο λάδι το 15αύγουστο.Οι ελιές αυτές, τις οποίες οι παλιοί τις φύτευαν στους ελαιώνες και ως «δακο-παγίδες», εκτός από το λάδι, αποτελούν εξαιρετική βρώσιμη ύλη σε τρείς περιόδους: στο τέλος του καλοκαιριού, που τρώγονται «ζεματιστές και τσακιστές» με μαραθόσπορο και ρίγανη, στο μεσοχείμωνο, που «γεμάτες» πλέον λάδι, φτιάχνονται χαρακωτές στη σαλαμούρα και στις αρχές τις άνοιξης, όταν αφυδατωμένες, καταναλώνονται ακόμη και χωρίς να αλατιστούν…

  Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 09.10.12 )
 
Αγιασμός στη Φιλαρμονική PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
07.10.12

agiasmosfilarm2012a.jpg

agiasmosfilarmoniki2012b.jpg

Πραγματοποιήθηκε, χθες, Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2012, το απόγευμα, ο καθιερωμένος αγιασμός στο κτίριο της Φιλαρμονικής, με την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου του ιδρύματος. Παραβρέθηκαν η Διοίκηση του Συλλόγου και φυσικά μαθητές και γονείς. Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς παπα-Γιώργης (Άνθης) και παπα-Κώστας (Φαϊτάς), ενώ στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Σαββανής και ο αρχιμουσικός Κώστας Ζερβόπουλος, τόνισαν την ανάγκη για προσπάθεια και υπευθυνότητα από όλους…

ΣΗΜ.οι φωτογραφίες, από την «έκτακτη» ρεπόρτερ της ιστοσελίδας Σπυριδούλα Τσιλιάκου-Μάνδυλα. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Συσσίτιον... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
04.10.12

Συσσίτιον, εκ του σύσσιτος = συν+σίτος [ομοτράπεζος, συνδαιτημόνας].

 

Κάποτε η λέξη από μόνη της εμπεριείχε μία εξαθλίωση, μια εικόνα της εποχής του πολέμου που παιδάκια σχημάτιζαν ουρές με ένα τενεκεδάκι στο χέρι για να πάρουν από τον καταχτητή ένα ζουμί με επιπλέοντα σπόρια φακής ή κάποιο ζυμαρικό. Και με το τσίγκινο κουτάλι να προσπαθούν τα να ψαρέψουν, γιατί ήταν δυσεύρετα μέσα στο αραιωμένο ''μπρόντο''. Κάποιοι από εμάς μόνο από φωτογραφίες ή από διηγήσεις τα γνωρίσαμε!
Σωτήριον έτος 2012! Από πέρυσι μέχρι φέτος εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας η προοδευτική εξαθλίωση ενός λαού! Η λέξη πείνα που κάποτε ήταν ταμπού δεν είναι πλέον!
Τα συσσίτια είναι μέρος της καθημερινότητάς μας! Τα νέα παιδιά δεν έχουν συνέλθει ακόμη από την ψυχρολουσία! Αλλιώς την ''είχαν δει''! Έπαιξε βέβαια μέσα σε πολλά άλλα και η TV! Σερβίριζε επί σειρά ετών δεδομένα πρότυπα στους ελληνόπαιδες! Αγόρια μπόντι γκαρντ, κορίτσια μοντέλες, ψώνια που ψόφαγαν για πέντε λεπτά δημοσιότητας! Για κάποιους άλλους το ''όνειρο του επιστήμονα'' που θα ξεφύγει από το χωριό και δε θα γίνει χειρώνακτας! Έτσι, πορευόμαστε τυλιγμένοι σε ροζ σύννεφα που περιχαράκωναν το παρόν και το μέλλον. Φούσκωναν οι φαντασιώσεις για μεγαλεία που ήταν σκοπός ζωής, ακόμη και αν στα θεμέλια είχαν πτώματα! Κι ερχόμαστε σήμερα να βλέπουμε ότι η φτώχεια είναι πια παντού στο φαγητό, αλλά και στο μυαλό!
1964! Μήπως θυμόσαστε κάποιοι ότι είχαμε κι εμείς μερίδα στα συσσίτια της εποχής; Επί Γ.Παπανδρέου! Πρέπει να ήμουν τρίτη ή τετάρτη δημοτικού! Το γεγονός της χρονιάς ήτανε ότι θα είχαμε ΄΄συσσίτιο΄΄ στο σχολείο! Μέσα σε λίγες μέρες το σχολείο μετατράπηκε, ώστε ένα μέρος του να εξυπηρετεί τις ανάγκες της σίτισης. Η μεγάλη αίθουσα αριστερά της εισόδου έγινε τραπεζαρία. Στο βάθος αναρτήθηκε μικρός πίνακας, όπου ο δάσκαλός μας ο Φίλης ο Κένταρχος με εκείνα τα ωραία γεμάτα καλλιτεχνικές ουρίτσες γράμματά του έγραφε το καθημερινό ''μενού''. Πρωί: γάλα σε σκόνη [ποτέ δεν το δοκίμασα], μεσημεριανό: μακαρόνια, μπακαλιάρο [τις περισσότερες φορές αξαλμύριστο] και ......πλιγούρι!! Κάθε Παρασκευή το πρόγραμμα είχε πλιγούρι. Ήταν ο εφιάλτης! Δε θυμάμαι κανέναν να το τρώει! Καθόμαστε με τις ώρες πάνω από το πιάτο και το στομάχι ανακατευότανε! Κι όσο καθόμαστε, τόσο εκείνο κρύωνε και όσο κρύωνε τόσο πιο παχιά και γλυτσερή πέτσα έκανε! Ακόμη όταν το σκεφτώ ανακατεύομαι! Τα αγόρια των τελευταίων τάξεων στην αποθήκη ζύγιζαν το αλεύρι. Στα ενδότερα του ισογείου ήτανε η κουζίνα. Οι δυο Μαρίες, οι μαγείρισσες φρόντιζαν για την παρασκευή των ''εδεσμάτων''. Υποχρέωσή μας ήτανε να φέρνουμε όλοι από το σπίτι μία ''σκίζα'' για τη φωτιά! Έλα όμως που εγώ είχα και σε αυτό πρόβλημα! Στο σπίτι δεν καίγαμε ''σκίζες'. 'καθότι ο πατέρας μου ως ξυλουργός έφερνε και καίγαμε ότι απέμενε από τη δουλειά του. Εγώ όμως ντρεπόμουνα να παίρνω τα τετραγωνισμένα κομμάτια του ξύλου! Δεν ήθελα να διαφέρω! Τώρα γελώ, μα είχα μεγάλο πρόβλημα! Γινόταν καυγάς μέχρι να με πείσουν ότι είχε την ίδια χρηστικότητα!
Ξέχασα να σας αναφέρω ότι τα πιάτα και οι ''πίντες'' ήτανε γκέτινα [εμαγιέ]. Ήρθανε καινούργια, αλλά σε λίγο καιρό από τις χτυπησιές είχανε τραυματιστεί ανεπανόρθωτα, αφήνοντας να φαίνεται εδώ κι εκεί ένα μαύρο σημάδι!
Να λοιπόν που είχαμε γευτεί κι εμείς τη μέριμνα της μαμάς πατρίδας!
Το μόνο θετικό που βλέπω τώρα που το σκέφτομαι από την όλη υπόθεση είναι εκείνη η ωραία πρόθεση του ''ΣΥΝ''. Πολύ μου αρέσει! Εμπεριέχει την έννοια του μαζί [όχι τα φάγαμε!!!] αλλά το μοίρασμα στη δύσκολη εποχή που ζούμε!!!!!

 

ΔΩΡΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
"Επίθεση" στα Νησάτικα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
01.10.12
Τα πράγματα φαίνεται πως σοβαρεύουν αρκετά, μετά τα συνεχόμενα κρούσματα κλοπών στο χωριό…που κοντεύουν τα δέκα. Χθες το βράδυ, άγνωστοι επιχείρησαν να διακόψουν το δημοτικό φωτισμό στην περιοχή των Νησατίκων, κόβοντας το καλώδιο επί του κεντρικού δρόμου, με προφανή σκοπό. Οι φωνές των περιοίκων τους απέτρεψαν από το να ολοκληρώσουν το «έργο» τους και τους έκανε να «το βάλουν στα πόδια» εγκαταλείποντας επιτόπου τα σύνεργά τους. Η Αστυνομία για μία ακόμη φορά ειδοποιήθηκε και έφθασε επιτόπου για τα δέοντα…

Νέο κρούσμα σημειώθηκε όμως στα Νησάτικα, την επομένη της πρώτης "επίθεσης". Τη φορά αυτή δύο άτομα επιχειρούσαν να "απαλλοτροιώσουν" βενζίνη από σταθμευμένο αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε κάτοικο της περιοχής που τους ζήτησε το λόγο, περασμένα μεσάνυχτα. Ακολούθησε καταδίωξη με μηχανές, αλλά κατόρθωσαν να ξεφύγουν...


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 03.10.12 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 14 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar