Menu Content/Inhalt
Ο "Νυμφίος" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
09.04.12

idou_o_nimfios2012b.jpgΣτον Άη-Νικολόπουλο η μικρή εκκλησία θα γεμίσει με το σούρουπο, από τους χωριανούς που ήρθαν να παρακολουθήσουν τον Όρθρο του «Νυμφίου»,με τη θαυμάσια υμνωδία. Ο ιερέας θα περιδιαβεί δύο φορές το μικρό ναό μέχρι τα πίσω στασίδια, με την ακολουθία των λαμπάδων και το μπόλικο θυμίαμα, ενώ λίγο αργότερα, τα δύο ψαλτήρια θα εναλλάσσονται στην απόδοση του ύμνου «Τον νυμφώνα σου βλέπω…» και μαζί τους θα συντρέχει ολόκληρο το εκκλησίασμα… Τα τελευταία βάγια θα διατεθούν στο τέλος με το προσκύνημα και τις ευχές του παπα-Κώστα… Έξω, ο καιρός θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Βροχερή Κυριακή των Βαϊων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
08.04.12
vaion2012.jpgΒροχερή η σημερινή μέρα, με αποτέλεσμα η μεγάλη Λιτανεία των Βαϊων στην πόλη της Κέρκυρας, να περιοριστεί σε μία μικρή περιφορά πέριξ της εκκλησίας του Αγίου, με μόνο δύο μπάντες, αυτές της πόλης. Οι υπόλοιπες που είχαν παραταχθεί στη διαδρομή προς τα Μουράγια, αποχώρησαν λόγω της βροχόπτωσης…
Στο χωριό, πραγματοποιήθηκε το πρωί η Λειτουργία στον Άγιο, που ήταν στολισμένος στο πνεύμα της ημέρας. Μπροστά στο εικόνισμα ένα κανίστρι με ευλογημένα βάγια ανέμεναν τους πιστούς μετά το πέρας της Λειτουργίας… Τις εσπερινές ώρες θα ξεκινήσει από τον Άη-Γιάκωβο η Μεγάλη Εβδομάδα, με την Ακολουθία του Νυμφίου…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Τα βάγια... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
07.04.12
vagiapaidika2012b.jpgΟι προετοιμασίες για την Μεγάλη Εβδομάδα συνεχίζονται… Προηγείται όμως η Κυριακή των Βαϊων κατά την οποία, μετά τη Λειτουργία προσφέρεται στο εκκλησίασμα τα «βάγια», σε ανάμνηση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλημα. Τα βάγια ετοιμάζονται από τις προηγούμενες ημέρες, από μαλακό φύλλο φοίνικα, το οποίο τυλίγεται και «σταυρώνεται» επιδέξια, προκειμένου να λάβει τελικά το σχήμα του σταυρού ή και του ήλιου, διανθίζεται δε με άνθη της εποχής, όπως η φλοέττες. Στην εργασία αυτή (της παρασκευής από τα βάγια) επιδόθηκε φέτος και μια παρέα παιδιών, που μαθήτευσε πλάι στον Θανάση Νικολούζο… Τα βάγια αυτά μέλλεται να ευλογηθούν κατά την Ακολουθία του Όρθρου, πριν μοιραστούν.


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Ετοιμασίες Μεγάλης Βδομάδας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
04.04.12
Βαδίζοντας ολοταχώς για τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι προετοιμασίες στις ενορίες έχουν ήδη ξεκινήσει… Το απόγευμα, στον Άη Θανάση, άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκ των ενοριτών, επιμελούνταν του καθαρισμού τόσο του εσωτερικού της εκκλησίας όσο και του περιαύλιου χώρου. Κόψιμο χόρτων και κλαδιών, κάψιμο, κλάδεμα λουλουδιών από την πλευρά της ανδρικής «ομάδας κρούσης», σκούπισμα, ξεσκόνισμα των στασιδίων και των εικόνων, γυάλισμα των κηροπηγίων για τις γυναίκες. Όσον αφορά το τελευταίο, η εδώ ενορία χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια τη μέθοδο της «πυρόλυσης»,σε αντίθεση με αυτήν του Άη Νικόλα που κάνει χρήση του ζεματιστού νερού. Αρκετά πιο παλιά, τα μπρούτζινα καθαρίζονταν και γυαλίζονταν με τη βοήθεια μιας λεμονόκουπας βουτηγμένης σε ψιλή άμμο… Και όλα αυτά μέσα στις ευωδίες της Άνοιξης και της ανθισμένης πασχαλιάς…
etoimpasxa_sathan2012.jpg  etoimpasxa_sathan2012c.jpg  etoimpasxa_sathan2012b.jpg 


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 05.04.12 )
 
Νέα ανταλλαγή σπόρων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
04.04.12
Μετά την πετυχημένη εκδήλωση ανταλλαγής ΄ντόπιων σπόρων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Φλεβάρη στο χωριό μας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας διοργανώνει νέα εκδήλωση στην πόλη της Κέρκυρας αυτή τη φορά και μας προσκαλεί:
"Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά την Ανταλλαγή Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου, 7η Απριλίου 2012, «Ημέρα των Σπόρων», ώρα 16:00, στο Ιστορικό Ψυχιατρείο Κέρκυρας, στο Καφέ “
Lunatico. Στη διοργάνωση συμμετέχει το Εναλλακτικό Εργαστήρι Κέρκυρας. Με την προσωπική τους εργασία συνεισέφεραν και μέλη της Αγροκολλεκτίβας «Ελαία». Η εκδήλωση φιλοξενείται από τους υπεύθυνους και το προσωπικό του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες».
Η Ανταλλαγή Σπόρων είναι μία μη εμπορική γιορτή, καθώς γίνεται δωρεάν, σύμφωνα με τις αρχές που έχει καθιερώσει η Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι». Στόχος της, η συνεισφορά «άγνωστων» σπόρων και η «διασπορά» της ευθύνης διατήρησής τους στους ντόπιους, Κερκυραίους καλλιεργητές. Φέτος ειδικά, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, πρωτεργάτη της «μητρικής» προσπάθειας του Πελίτι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εργαστήρια παρασκευής:*αλατιού με βότανα, *μερέντας, και *τυριού. Επιπλέον, ο Σταμάτης Γκίνης, βιολόγος-ιχθυολόγος, μέλος του Συλλόγου, θα παρουσιάσει τους κινδύνους που προκύπτουν για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας από τα απαγορευτικά για τη χρήση σπόρων ιδίας παραγωγής μέτρα, τα οποία υπαγορεύουν γνωστές πολυεθνικές με «πατέντες» σπόρων.

Η Ανταλλαγή Σπόρων της 7ης Απριλίου κορυφώνει την προσπάθεια που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα, στην Άνω Κορακιάνα, την 11η Φεβρουαρίου, με την «Πρώιμη» Ανταλλαγή Σπόρων σε συνδιοργάνωση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άνω Κορακιάνας. Τίθεται έτσι επί τάπητος το επόμενο βήμα, που ωρίμασε: η συγκρότηση μιας «ζωντανής», «τράπεζας σπόρων» με έμφαση στην προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας". Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 14 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar